Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Οικονομία

Γκόρντον…«καρφώνει» Γιώργο


 






Με…«όπλο», τα γραφόμενα του τέως Πρωθυπουργού της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, θα επιχειρήσει η Ν.Δ. να κτυπήσει τον κ. Γ. Παπανδρέου.


Η Ρηγίλλης, επενδύει στα όσα γράφει στο πρόσφατο βιβλίο του, ο ομοϊδεάτης του Έλληνα Πρωθυπουργού, για την ελληνική κυβέρνηση και ετοιμάζεται να αναδείξει το επιχείρημά του, ότι καθυστέρησε να λάβει μέτρα.


Η αξιωματική αντιπολίτευση, αναμένεται να αξιοποιήσει το βιβλίο του κ. Μπράουν (Πρωθυπουργού της Βρετανίας και αρχηγού του Εργατικού Κόμματος, το διάστημα 2007-2010), με τίτλο: «Πέρα από το κραχ» (εκδόσεις Πεδίο).


Αυτό θα το κάνει για να υποστηρίξει, πως επιδοκιμάζεται με αυτή τη διαδικασία -έστω και με έμμεσο τρόπο- η κριτική του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, ότι καθυστέρησε η κυβέρνηση να λάβει μέτρα με συνέπεια την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.


«Οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις είναι το θεμέλιο της διάσωσης της Ελλάδας το 2010.


Θεωρώ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είχε το θάρρος να λάβει τις δυσκολότερες των αποφάσεων και να εφαρμόσει τα σκληρότερα των μέτρων. Αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι λαμβάνει τις καλύτερες δυνατές συμβουλές» επισημαίνει ο κ. Μπράουν στο βιβλίο (σελ. 239) και συνεχίζει:


«Για παράδειγμα,


κατά τους πρώτους μήνες του έτους, εξαιτίας καθυστερήσεων στις αποφάσεις για να βοηθηθεί η Ελλάδα, το κόστος στην Ελλάδα της αποφυγής της χρεοκοπίας αυξήθηκε από 30 δισ. ευρώ, κατά προσέγγιση, σε 120 δισ. ευρώ».


Στη συνέχεια, ο κ. Μπράουν, αναφέρει ότι «αυτές οι εγγυήσεις δεν εξαλείφουν τα ίδια τα χρέη, αντιμετωπίζουν μόνο τις συνέπειες, όχι την αιτία» και συμπληρώνει: «Μια δανειακή εγγύηση δεν μπορεί από μόνη της να επιλύσει ένα πρόβλημα υπερχρέωσης. Με άλλα λόγια δεν μπορείς να εξαλείψεις ένα πρόβλημα αξιόχρεου ταξινομώντας το ως πρόβλημα ρευστότητας».


Ο Βρετανός πολιτικός υποστηρίζει ότι «αν και κανείς δεν ξέρει ακόμα εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη χωρίς μια αναπροσαρμογή του χρέους, πρέπει να θυμόμαστε ότι η άλλη πλευρά του νομίσματος του ελληνικού δανεισμού, είναι ότι τα λεφτά τα δάνεισαν γερμανικές, γαλλικές, ιταλικές και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες».


Σ


τη συνέχεια διευκρινίζει: «Η έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι περίπου 50 δισ. δολάρια, ενώ η γαλλική έκθεση είναι 75 δισ. δολάρια. Συνεπώς, η ανησυχία εκτείνεται πολύ πιο πέρα από την ικανότητα της Ελλάδας να πληρώσει».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=377973&dt=13/01/2011#ixzz1B15fEU2p

.

3 comments

Ανώνυμος 15 January 2011 at 07:55

Η Ρηγίλλης πάλι από σβέρκο ψώνισε. Καταρχήν το απόσπασμα του Μπράουν δεν λέει ότι καθυστέρησε ο ΓΑΠ αλλά η ΕΕ να στηρίξει την Ελλάδα. Μετά, ο ΓΑΠ όντως καθυστέρησε να πάρει μέτρα, αλλά αυτοί με ποια λογική τον κατηγορούν όταν οι ίδιοι έκαναν εκλογές και ουσιαστικά παρέδωσαν την εξουσία ακριβώς για να μην πάρουν αυτοί τα μέτρα;

Δυστυχώς, το οδυνηρό συμπέρασμα είναι ότι αυτό το κόμμα δεν χρειάζεται πλέον να υπάρχει διότι δεν προσφέρει τίποτε. Την δεξιά πολιτική που θα έπρεπε να έχουν ασκήσει οι ίδιοι την εφαρμόζει τώρα το ΠΑΣΟΚ. Οικονομικά μέτρα, λαθρομετανάστευση, εξωτερική πολιτική, σχέσεις με Ισραήλ κλπ. Το Πασόκ είναι πλέον και αριστερά και κέντρο και δεξιά μαζί, 3 σε 1, εναλλάξ ανάλογα τι χρειάζεται κάθε φορά. Επειδή κοινωνία χωρίς δεξιά δεν μπορεί να υπάρξει, κι αφού πραγματική δεξιά δεν υπάρχει στην Ελλάδα, το ρόλο της αναγκαστικά τον παίζει κι αυτόν το Πασόκ.
Το Πασόκ ελέγχει τα συνδικάτα και περνάει ό,τι μέτρο θέλει με μίνιμουμ αντιδράσεις, το Πασόκ έχει τις καλές σχέσεις με τους Αμερικανούς χωρίς την έγκριση των οποίων δεν κουνιέται τίποτε, στο τέλος αυτοί θα βγάλουν και το πετρέλαιο στο Αιγαίο. Ο Καραμανλής είχε κρεμαστεί από τα γένια του Πούτιν για έναν ψωροαγωγό στη Θράκη.
Επομένως τι χρειάζονται; Προσπαθούν τώρα να κάνουν αντιπολίτευση σε πράγματα που θα έπρεπε οι ίδιοι να έχουν κάνει αν ήταν νορμάλ δεξιοί κι όχι δεξιούληδες και καταλήγουν σε τραγελαφικές γκάφες σαν την παραπάνω.

Reply
Ανώνυμος14 15 January 2011 at 09:02

Ανώνυμε βιάζεσαι. Η ΝΔ ακόμα δεν είπε τίποτα. Προς το παρόν το έθεσε το ΠΑΣΟΚικό Βήμα.

Δεύτερον λέει ότι ο ΓΑΠ μας χρέωσε με 90 δις παραπάνω λόγω της καθυστέρησής του. Ποιας καθυστέρησης; Αυτής που κατηγορούσε εκείνη ακριβώς την περίοδο ο Σαμαράς τον ΓΑΠ. Από Νοέμβριο./Δεκέμβριο μέχρι Μάιο.

Το έχει πει και ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου στην τηλεόραση!

Είχε πει ότι “έπρεπε να προετοιμάσουμε την κοινή γνώμη” (εννοεί σε εκείνη την περίοδο!)

Δεν μπορείς από το υπάρχουν λεφτά στο ΔΝΤ σε μία μέρα. Ζήτησαν ένα 9μηνο για την προετοιμασία. Θλιβερό 9μηνο, άντε 5μηνο.

Στην ομιλία του Σαμαρά στη ΔΕΘ είπε ότι και Ιανουάριο ακόμη τα επιτόκια δανεισμού ήταν φυσιολογικά και μάλιστα μας έδιναν αρκετά δις, αλλά εμείς πήραμε μόνο το 20% όσων μας δάνειζαν. Γιατί;;;;

Ρώτα τους.

Reply
Ανώνυμος 15 January 2011 at 16:24

ομολογεις ανωνυμε καναγια οτι το πασοκ ελεγχει τα συνδικατα? Παλι καλα.
καποια στιγμη θα το καταλαβουν ολοι οι αβολευτοι και θα σας δαγκωσουνε στο λαιμο.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.