Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Τουρκία

Ερντογάν: Ένωση του μουσουλμανικού κόσμου Το όραμα του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο οποίος παραγνωρίζει την Ε.Ε.

ΕΝΑΝ νέο κόσμο που θα διαμορφωθεί μέσα από τις αδελφικές σχέσεις και τη συνεργασία της Τουρκίας με το μουσουλμανικό κόσμο, σκιαγράφησε ο Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στο Κουβέιτ. Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η τουρκική κυβέρνηση προωθεί μια «νέα συμμαχία» μεταξύ της χώρας του και των κρατών του Αραβικού Κόλπου, η οποία θα λύσει τα προβλήματα από τη Γάζα μέχρι το Ιράκ.


Το ρεπορτάζ έχει τον τίτλο «Με τον Ερντογάν θα διαμορφωθεί εκ νέου ο κόσμος» και επισήμανση, «Στα βήματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επιθυμεί να οδηγήσει τη νέα αδελφότητα (σ.σ. Συμμαχία) ο Τούρκος πρωθυπουργός. Δεν χειροκροτούν όλοι οι ηγέτες».


Παραθέτοντας πολλά αποσπάσματα σε εισαγωγικά από την ομιλία Ερντογάν στο Κουβέιτ, ο υπογράφων περιγράφει τα συμπεράσματά του: «…σκιαγράφησε ποιές δυνάμεις κατά τη γνώμη του θα μπορούσαν να διαμορφώσουν όλον τον κόσμο στο μέλλον». Αυτές οι δυνάμεις είναι η Τουρκία και οι Αραβικές Χώρες, με την ισχύ μιας Ένωσης που θα βρισκόταν στο κέντρο του μουσουλμανικού κόσμου.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα συνεχιστούν αλλά παρά τις επικρίσεις, η Τουρκία θα ασκεί την εξωτερική πολιτική που η ίδια χαράσσει. Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι, λόγω των διαρροών του Wikkileaksκαι των πιθανών ανησυχιών για τις σχέσεις με το Ιράν, ο Τούρκος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι μόνη του επιδίωξη είναι η αμοιβαία συνεργασία μεταξύ της χώρας του και των Αράβων αδερφών της.
Ο Τ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δράσεις ισλαμιστών ακτιβιστών με θύματα Χριστιανούς, στην Αίγυπτο και το Ιράκ, λέγοντας ότι εκείνοι που ασκούν τρόμο δεν είναι μουσουλμάνοι, γιατί Ισλάμ σημαίνει ειρήνη.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.