Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Πολιτική & Κοινωνία

Αλαβάνος: «Δεν είναι Έλληνας όποιος ζητάει κατάργηση του ασύλου»




http://img.protothema.gr/A26674572DB726372F0EE22202571E33.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δεν είναι Έλληνας όποιος ζητάει την κατάργηση του
ασύλου, όπως ο κ.
Σαμαράς» υποστήριξε με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Σκάι ο Αλέκος
Αλαβάνος, υποστηρίζοντας ότι «το άσυλο είναι οργανικό στοιχείο
του ελληνικού πολιτισμού».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Νομική και στο
μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι το πρόβλημα των
μεταναστών και προσφύγων έχει φτάσει πλέον σε ακραίο σημείο παραβίασης
των στοιχειωδών δικαιωμάτων στη ζωή, την εργασία, την αξιοπρέπεια.

«Το στερεότυπο ότι η Ελλάδα γίνεται ρεζίλι, γιατί προβάλλονται εικόνες από
την κινητοποίηση στο εξωτερικό είναι εντελώς λάθος» είπε ακόμη ο κ. Αλαβάνος
και υποστήριξε ότι την Ελλάδα τη συμφέρει να γίνει γνωστό σε όλη την
Ευρώπη ότι, σε στιγμή μεγάλης οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή
Ένωση την έχει κάνει «αποθήκη ανθρώπινης δυστυχίας» και ότι αυτό πρέπει να
σταματήσει, με την κατάργηση της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ.

Εν τω μεταξύ, πρόταση νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή και ο ΛΑΟΣ.

Σε
δήλωσή του, ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε το
πανεπιστημιακό άσυλο «μια παρωχημένη υπόθεση» και ανέφερε ότι η πρόταση
νόμου κατατέθηκε στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του κατά την συζήτηση για
την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, με την κατάληψη της Νομικής από παράνομους μετανάστες.

Κατηγόρησε δε, την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι, όταν ο ίδιος είχε
θέσει το ζήτημα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, «τότε η Νέα
Δημοκρατία είχε εναντιωθεί».

«Οι πρυτάνεις δεν εφαρμόζουν το νόμο» δήλωσε από την πλευρά της,
μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, η πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέττα
Γιαννάκου, η οποία υπενθυμίζεται ότι είχε τροποποιήσει το
νομοθετικό πλαίσιο, μεταφέροντας την ευθύνη της απόφασης για άρση του
ασύλου στο Πρυτανικό Συμβούλιο, από την τριμελή επιτροπή που έπρεπε να
αποφασίσει ομοφώνως.

Το πρόβλημα είναι βαθύτερο, σημείωσε η κα. Γιαννάκου, λέγοντας ότι «το
κράτος δεν θέλει να μπαίνει, να κάνει εφόδους μέσα στο πανεπιστήμιο,
γιατί φοβάται, τρέμει ιστορίες που μπορεί να δημιουργηθούν, με κάποιον
που μπορεί να σκοτωθεί, με κάποιον που μπορεί να χτυπήσει».

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=102557

.

2 comments

Επισκέπτης 28 January 2011 at 08:54

Αν ο Αλαβάνος με θεωρούσε Έλληνα, θα το έφερα βαρέως.

Reply
Ανώνυμος 28 January 2011 at 18:52

Τροπολογία ΝΔ για το Άσυλο
Από factorx στις 28/01/2011
Share

Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ζητά επισήμως η ΝΔ με τροπολογία που κατάθεσε στο Σχέδιο Νόμου “Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης” και θα συζητηθεί στη Βουλή την προσεχή Τρίτη.

Στην αιτιολογική έκθεση η ΝΔ υποστηρίζει ότι “σήμερα, είκοσι εννέα έτη έπειτα από τη θέσπισή του, το πανεπιστημιακό άσυλο συνιστά έναν αμφιλεγόμενο με εκφυλιστικές τάσεις θεσμό” και προσθέτει ότι “η ιστορία καταδεικνύει ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν διασφαλίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την απρόσκοπτη εκπαίδευση και έρευνα, αλλά δημιουργεί μία “νησίδα” πρόσφορη για την τέλεση κάθε είδους παράνομων πράξεων και διευκολύνει τις εξωτερικές επεμβάσεις από οποιουσδήποτε εξω-πανεπιστημιακούς”. Επικαλείται δε τα πρόσφατα γεγονότα στη Νομική και επισείει τον κίνδυνο να μετατραπούν οι πανεπιστημιουπόλεις σε χώρους ανομίας που προστατεύει παραβατικές συμπεριφορές. Υποστηρίζει ακόμη ότι “πλέον το άσυλο σε τίποτα δεν θυμίζει και σε τίποτα δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε μεταπολιτευτικά για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η κατάργηση του άρθρου 3 του ν. 3549/2007 (ΦΕΚ Α΄ 69)”.

Η ΝΔ ζητά να διατηρηθούν μόνο οι γενικές αρχές του πανεπιστημιακού ασύλου υπό την αυτονόητη μορφή της διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι οποίες, ούτως ή άλλως, προστατεύονται από το άρθρο που προτείνει η ΝΔ με τίτλο “Ακαδημαϊκές Ελευθερίες – Ακαδημαϊκό άσυλο” ως εξής:

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.

2. Δεν επιτρέπεται η επιβολή ορισμένων μόνον επιστημονικών απόψεων και ιδεών και η διεξαγωγή απόρρητης έρευνας.

3. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των Α.Ε.Ι. και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.

4. Το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους του Α.Ε.Ι. στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα. Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι.

Η ΝΔ τάσσεται υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, θέση, την οποία είχε εκφράσει πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς με αφορμή και την πρότασή του για αναθεώρηση του Συντάγματος. Τα γεγονότα στη Νομική έφεραν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και δημιούργησαν συνθήκες πολιτικού ανταγωνισμού με το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη που θέλησε να πιστωθεί εκείνος την πρόταση για την κατάργηση του ασύλου στο κεντροδεξιό κοινό, σπεύδοντας να καταθέσει μια μέρα νωρίτερα στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου.

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο Σχέδιο Νόμου «Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης»

Aιτιολογική έκθεση

Ι. Γενικά

Το πανεπιστημιακό άσυλο στην Ελλάδα είναι ταυτισμένο όχι με την έννοια της διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά ταυτίζεται με το δια νόμου αποκλεισμό ή τον περιορισμό της επέμβασης οργάνων της δημόσιας τάξης στους χώρους που καλύπτει το ακαδημαϊκό άσυλο.

Σήμερα, είκοσι εννέα έτη έπειτα από τη θέσπισή του, το πανεπιστημιακό άσυλο συνιστά έναν αμφιλεγόμενο με εκφυλιστικές τάσεις θεσμό. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι, εάν η θέσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου επέφερε θετικά παρά αρνητικά αποτελέσματα. Οι καιροί έχουν αλλάξει και τα γεγονότα μας ξεπέρασαν. Ουδέποτε ο νομοθέτης του νόμου περί ασύλου πριν από τριάντα χρόνια μπορούσε να προβλέψει ότι ο θεσμός αυτός τόσο βάναυσα θα εκφυλιζόταν. Το Πανεπιστήμιο σήμερα έχει μετατραπεί όχι μόνον σε χώρο πρόσβασης στη γνώση, αλλά και σε εργαλείο άμεσης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ωφελιμότητας, εξαιτίας της ιστορικότητάς του και της συμβολής του στην επιστήμη, στην κοινωνικοπολιτική και οικονομική μετεξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Θεωρείται δε ως ο πλέον ελεύθερος και ανοιχτός κοινωνικός θεσμός και, για το λόγο αυτό, είναι ευάλωτο σε εξωτερικές παρεμβάσεις. Το πανεπιστημιακό άσυλο, θεωρητικά τουλάχιστον, θεσπίστηκε για να αποτελέσει την άμυνα του Πανεπιστημίου στις εν λόγω ανεπιθύμητες εξωτερικές παρεμβάσεις.

Δυστυχώς σήμερα συμβαίνει το εντελώς αντίθετο.

Η ιστορία καταδεικνύει ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν διασφαλίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την απρόσκοπτη εκπαίδευση και έρευνα, αλλά δημιουργεί μία «νησίδα» πρόσφορη για την τέλεση κάθε είδους παράνομων πράξεων, οι οποίες προσβάλλουν πολλαπλά έννομα αγαθά, (πρωτίστως διαστρεβλώνουν και εκφυλίζουν τον ίδιο το θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου), πλην όμως παραμένουν ατιμώρητες. Εν τέλει το πανεπιστημιακό άσυλο προάγει και διευκολύνει τις εξωτερικές επεμβάσεις από οποιουσδήποτε εξω-πανεπιστημιακούς.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί εδώ είναι, εάν το πανεπιστημιακό άσυλο, τελικώς, εξασφαλίζει την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας ή εάν οδηγεί στον περιορισμό της, ως προκάλυμμα τέλεσης εγκληματικών ενεργειών. Η απάντηση πλέον και μετά τα πρόσφατα γεγονότα της εισβολής 237 μεταναστών στη Νομική Σχολή Αθηνών, γίνεται ξεκάθαρη. Ελλοχεύει ο κίνδυνος οποιασδήποτε εγκληματική συμπεριφορά, η οποία διαπράττεται εντός των χώρων του Πανεπιστημίου, να στερείται παράνομου χαρακτήρα και να καθαγιάζεται στο όνομα της προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Δηλαδή, ουσιαστικά, ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος να μετατραπούν οι πανεπιστημιουπόλεις σε χώρους ανομίας που προστατεύουν παραβατικές συμπεριφορές. Γίνεται δε αναντίρρητα δεκτό ότι η παραβίαση του νόμου κυρίως από εξωτερικούς ταραξίες έχει δημιουργήσει στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι, ο νόμος περί πανεπιστημιακού ασύλου αποτελεί τη βασική αιτία της εγκληματικότητας που εκδηλώνεται εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Κατά τον τρόπο αυτό τα πανεπιστήμια μεταβάλλονται από κέντρα επιστημονικής έρευνας και γνώσης σε κέντρα ανομίας χωρίς να συλλαμβάνονται, χωρίς να τιμωρούνται οι υπαίτιοι τέλεσης παραβατικών πράξεων, αλλά και δίχως να αποκαθίστανται οι ζημίες.

Τα φαινόμενα αυτά έχουν εξαντλήσει την ανοχή της κοινωνίας, υποβιβάζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και εν τέλει βάλλουν κατά του ίδιου του Συντάγματος, το οποίο στο άρθρο 16 προστατεύει την ελεύθερη ανάπτυξη και προαγωγή των τεχνών, επιστημών, της έρευνας και της διδασκαλίας. Πλέον το άσυλο σε τίποτα δεν θυμίζει και σε τίποτα δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε μεταπολιτευτικά με τους νόμους 1268/1982 και 1403/1093, όταν δηλαδή το πανεπιστημιακό άσυλο εκφράστηκε νομοθετικά ως σύμβολο της άρρητης αξίας του συνταγματικού μας πολιτισμού.

Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η κατάργηση του άρθρου 3 του ν. του ν. 3549/2007 (ΦΕΚ Α΄ 69).

Από το καταργούμενο άρθρο διατηρούνται οι γενικές αρχές του πανεπιστημιακού ασύλου υπό την αυτονόητη μορφή της διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι οποίες, ούτως ή άλλως, προστατεύονται από θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος.

ΙΙ. Κατ’ άρθρο

Με το προτεινόμενο άρθρο «ακαδημαϊκές ελευθερίες – ακαδημαϊκό άσυλο» καταργείται το άρθρο 3 του ν. 3549/2007. Διατηρούνται οι γενικές αρχές του πανεπιστημιακού ασύλου υπό την αυτονόητη μορφή της διασφάλισης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι οποίες, ούτως ή άλλως, προστατεύονται από θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος

Ρητά προβλέπεται ότι δεν επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις των άρθρων 2 του ν. 1268/1982 και 2 και 7 του ν. 1404/1983.

Κατόπιν των ανωτέρω, προτείνεται να συμπεριληφθεί στο προαναφερόμενο σχέδιο νόμου άρθρο … με τον τίτλο «Ακαδημαϊκές Ελευθερίες – Ακαδημαϊκό άσυλο» ως εξής:

Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου «Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης»

«Άρθρο ….

Ακαδημαϊκές ελευθερίες – ακαδημαϊκό άσυλο

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών.
2. Δεν επιτρέπεται η επιβολή ορισμένων μόνον επιστημονικών απόψεων και ιδεών και η διεξαγωγή απόρρητης έρευνας.
3. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και για την προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία όλων ανεξαιρέτως των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των Α.Ε.Ι. και των εργαζομένων σε αυτά, έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.
4. Το ακαδημαϊκό άσυλο καλύπτει όλους τους χώρους του Α.Ε.Ι. στους οποίους γίνεται εκπαίδευση και έρευνα. Οι χώροι αυτοί καθορίζονται με απόφαση και ευθύνη της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια και της Συνέλευσης για τα Τ.Ε.Ι.
5. Το άρθρο 3 του ν. 3549/2007 (ΦΕΚ Α΄ 69) καταργείται. Δεν επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις των άρθρων 2 του ν. 1268/1982 και 2 και 7 του ν. 1404/1983.

Αθήνα, 28.1.2011

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.