Monday 25 March 2024
Αντίβαρο
Τουρκία

Σε δύο ή τρεις πυρηνικούς σταθμούς έως το 2023, προσανατολίζεται η Τουρκία

Σε δύο χρόνια αρχίζει η κατασκευή του πρώτου
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Σερκέι Σμάκτο (Α), με τον Τούρκο ομόλογο του, Τανέρ Γιλντίζ (Δ) κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου στις 12 Μαΐου 2010.
Άγκυρα: Την ελπίδα ότι η Τουρκία θα μπορέσει να θέσει σε λειτουργία δύο ή τρία εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2023 εξέφρασε με δηλώσεις του την Παρασκευή, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ.
Ο κ. Γιλντίζ σημείωσε ακόμη ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών.
«Η ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας είναι περίπου 70%-72%», σημείωσε ο κ. Γιλντίζ, κατά τη διάρκεια συνάντησης, στην Άγκυρα, για τη σχεδιαζόμενη κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην περιοχή του Ακούγιου.
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον κ. Γιλντίζ, εκτιμάται πως για να καλύψει τις ανάγκες της, με ετήσια ανάπτυξη 7%-8%, θα χρειάζεται έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας δυναμικότητας 4.000-5.000 MW, γι’ αυτό κι ένας μόνο πυρηνικός σταθμός δεν είναι αρκετός.
«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε δύο ή τρεις σταθμούς έως το 2023», σημείωσε ο κ. Γιλντίζ.
Τον περασμένο Μάιο, η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, που αναμένεται να κοστίσει περίπου 20 δισ. δολάρια.
Η ρωσική εταιρεία Rosatom αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου εντός του 2013 και ο πρώτος αντιδραστήρας αναμένεται να αρχίσει να παράγει ενέργεια το 2018.
Η Ρωσία θα κατασκευάσει τέσσερις μονάδες, δυναμικότητας 1.200 MW στο Αγκούγιου και θα λειτουργεί τον πυρηνικό σταθμό για 60 χρόνια.
Η τουρκική εταιρεία ηλεκτρισμού έχει δεσμευτεί για την αγορά συγκεκριμένης ποσότητας ενέργειας, την πρώτη 15ετία, από το ξεκίνημα της εμπορικής λειτουργίας του σταθμού.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.