Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Κύπρος

Απειλητικά SMS άφησαν μαθητές σπίτι

19/02/2011 | ΤΟΥ ΚΛΕΟΠΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Έκαναν λόγο για σχεδιασμένη επίθεση κατά των Ελληνοκυπρίων
Απείχαν οι Ελληνοκύπριοι μαθητές από το Λύκειο Βεργίνας. Αφορμή, η αποστολή ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών μηνυμάτων.


Η μεγαλύτερη μερίδα των μαθητών του Λυκείου Βεργίνας δεν προσήλθαν χθες στα θρανία. Μόνο οι 200 από τους 600 μαθητές του Λυκείου έδειξαν συνέπεια και μετέβησαν στο σχολείο. Αφορμή της αποχής των μαθητών από το σχολείο φέρεται να στάθηκαν τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά μηνύματα, που απεστάλησαν από αγνώστους προχθές βράδυ σε Ελληνοκύπριους μαθητές, τα οποία τους καλούσαν να μη μεταβούν στο σχολείο, με την αιτιολογία ότι σχεδιαζόταν επίθεση κατά των Ελληνοκύπριων μαθητών. Το γεγονός αυτό πυροδότησε εκ νέου την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο σχολείου και δη στη Λάρνακα. Εντέλει, η πληροφορία για σχεδιαζόμενη επίθεση αποδείχθηκε ανυπόστατη και έτσι όσοι μαθητές πήγαν χθες στο σχολείο, παρακολούθησαν κανονικά τα μαθήματά τους. Σημειώνεται ότι η Αστυνομία μερίμνησε για την κανονική λειτουργία και ηρεμία τόσο του Λυκείου Βεργίνας όσο και άλλων σχολείων της Λάρνακας, μέσω της διακριτικής παρουσίας της, στους σχολικούς χώρους.


Δειλά-δειλά και τάξεις… Ελληνικών
Νωρίς χθες το πρωί στο Λύκειο Βεργίνας πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Λυκειάρχη Θεοχάρη Μασούρα με το Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου, για την αποχή των μαθητών από το σχολείο, ενώ παράλληλα καταβλήθηκαν προσπάθειες για επιστροφή των μαθητών στο Λύκειο. Μετά τη συνάντηση, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Μαρία Αγγελίδου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ξεπεράστηκε η κρίση, έχουμε μπροστά μας προεισαγωγικές εξετάσεις και τα παιδιά δεν έχουν χρόνο για χάσιμο». Και πρόσθεσε: «Πάμε πολύ καλά και πιστεύω ότι το όλο θέμα έχει διευθετηθεί». Από το πρωί βρίσκονταν επίσης στο σχολείο και μέλη της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης και του Παρατηρητηρίου για τη Σχολική Βία του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι συσκέφθηκαν με τους καθηγητές και το Σύνδεσμο Γονέων, με σκοπό «την αντιμετώπιση της κρίσης και την επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του σχολείου, όπως διεμήνυσε προχθές ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου. Σημειώνεται, επίσης, ότι χθες άρχισαν και οι ετοιμασίες για τη συγκρότηση τάξεων εντατικής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τους αραβόφωνους μαθητές, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός δύο εβδομάδων.


Ξύλο και στο… Παγκύπριο
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα, επεισόδιο βίας σημειώθηκε και σε άλλο σχολείο. Αυτή τη φορά, όμως, σε σχολείο της Λευκωσίας. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι την Τετάρτη, στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, Ελληνοκύπριοι και Πόντιοι μαθητές πιάστηκαν στα χέρια για ένα… παγκάκι. Αποτέλεσμα της συμπλοκής, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ήταν δύο Ελληνοκύπριοι να μεταφερθούν στις Πρώτες Βοήθειες του Νοσοκομείου Λευκωσίας, με κακώσεις σε διάφορα μέρη του σώματός τους.


Αποφάσεις πάταξης της βίας
Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Λάρνακας και ο Σύνδεσμος Γονέων του Λυκείου Βεργίνας, σε προχθεσινή πολύωρη συνάντησή τους στα γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ, αποφάσισαν μια σειρά από μέτρα τα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, θα επαναφέρουν την ομαλή λειτουργία του σχολείου μετά τα επεισόδια.


Στην ανακοίνωση που ανέγνωσε ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αντώνης Φωτεινός, σημειώνεται ότι, «καταδικάζουμε τη βία μέσα στα σχολεία, από όπου και αν προέρχεται αυτή, καταδικάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια μαθητή που παραβαίνει τους εσωτερικούς κανονισμούς στο σχολείο μας και ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία του. Ζητούμε από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας τη συνεχή αστυνόμευση των σχολείων μας, για την εκτόνωση της έκρυθμης κατάστασης», προστίθεται. Στην ανακοίνωση οι γονείς αναφέρουν, επίσης, ότι «εισηγούμαστε τη διαφοροποίηση της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά τη διαδικασία ένταξης και αφομοίωσης των αλλόγλωσσων μαθητών στα σχολεία μας, και να αποκλείονται παραβατικά στοιχεία και άτομα άνω των 18 ετών».
«Χαιρετίζουμε τη δήλωση του Υπουργού, όπως ξεκινήσει το πρόγραμμα εντατικής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και τερματισμού της ιδιότητας του ακροατή στα σχολεία μας. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας και τη Σχολική Εφορία, που με την άμεση επέμβασή τους δεν άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν προς το χειρότερο».
«Συμμεριζόμαστε τις δηλώσεις του Δημάρχου της πόλης μας, για την επίσπευση των εργασιών για τον ίσο καταμερισμό των πολιτικών προσφύγων προς όλες τις πόλεις. Μέσα στα πλαίσια επαναφοράς της πειθαρχίας στα σχολεία, ως πρώτο μέτρο εισηγούμαστε την καθιέρωση της σχολικής στολής», καταλήγει η ανακοίνωση.


Αναφέρεται, επίσης, ότι η πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Λυκείου Βεργίνας Μαρία Αγγελίδου δημοσιοποίησε τις αποφάσεις που έλαβε προχθές το πρωί ο Σύνδεσμος και που κοινοποιήθηκαν στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Δημητρίου, κατά την επίσκεψή του στο σχολείο. Στις αποφάσεις ζητείται όπως «το σχολείο λειτουργήσει με ηρεμία όσο το δυνατόν πιο σύντομα, οι αραβόφωνοι μαθητές απέχουν τις επόμενες 15 ημέρες ενώ όσοι απ’ αυτούς φοιτούν στο σχολείο μας και ενέχονταν στον ξυλοδαρμό του αστυνομικού στο Γραφείο Ευημερίας, να φύγουν από το σχολείο». Και τονίζεται: «Η μεταφορά αιχμηρών αντικειμένων να τιμωρείται παραδειγματικά από τη Διεύθυνση του σχολείου. Υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για τη σωματική ασφάλεια των μαθητών μας. Υπάρχει ανησυχία για τους τελειόφοιτους μαθητές και τις ώρες διδασκαλίας τους που χάνονται, ενώ πρέπει να μας προβληματίσει και η συμπεριφορά των δικών μας παιδιών».


«Μην πέσετε θύματα»
Ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου, μιλώντας στο πλαίσιο της 18ης Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης, έκανε έκκληση στους μαθητές του Λυκείου Βεργίνας, «να μην πέσουν θύματα ”κακόβουλων” γραπτών μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (sms), που στόχο έχουν να δημιουργήσουν περαιτέρω αναστάτωση, αλλά να ακολουθούν τις οδηγίες των καθηγητών τους». Παράλληλα, ο κ. Δημητρίου κάλεσε τους μαθητές να παραμείνουν ψύχραιμοι. Ερωτηθείς για την απόφαση του Συνδέσμου Γονέων, για απομάκρυνση των αραβόφωνων μαθητών από το σχολείο για 15 ημέρες, ο κ. Δημητρίου απάντησε ότι «κάτι τέτοιο θα εντείνει τα προβλήματα, δεν θα τα επιλύσει και καλώ τους γονείς με ψυχραιμία να συνεργαστούν μαζί μας». Ο κ. Δημητρίου εξήγγειλε, επίσης, την έναρξη, εντός ολίγου χρονικού διαστήματος, ταχύρρυθμων μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας για αλλόγλωσσους μαθητές, επισημαίνοντας, όμως, ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο η επικοινωνία».


Θα κατηγορηθούν γραπτώς
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, σε δηλώσεις του σε σχέση με τα επεισόδια στο Λύκειο Βεργίνας, ανέφερε ότι «πέντε Ελληνοκύπριοι και ένας Παλαιστίνιος θα κατηγορηθούν γραπτώς, ενώ ο αριθμός των προσώπων που θα κατηγορηθούν αναμένεται να διευρυνθεί».
Με αφορμή τη σημερινή μη προσέλευση μεγάλου αριθμού μαθητών στο Λύκειο, ο κ. Κατσουνωτός δήλωσε ότι «από προχθές το βράδυ στην Αστυνομία δόθηκε πληροφορία, που έκανε λόγο ότι είχε κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο γνωστό Facebook πληροφορία, που έκανε λόγο για δήθεν οργανωμένη επίθεση εναντίον των Ε/κ μαθητών. Κάτι τέτοιο, όμως, αποδείχτηκε ανυπόστατο».


«Ως Αστυνομία απευθύνουμε εκ νέου έκκληση να χαμηλώσουν οι τόνοι και να τερματιστούν οι οποιεσδήποτε πράξεις, που μόνο αναστάτωση προκαλούν», πρόσθεσε. «Η Αστυνομία εξακολουθεί να διατηρεί «διακριτική παρουσία στο Λύκειο Βεργίνας, για αποτροπή τυχόν επεισοδίων», κατέληξε.


Ο κ. Γεωργίου είναι αξιωματούχος της ΟΕΛΜΕΚ;
Η Κίνηση Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ» θεωρεί απαράδεκτες και καταδικαστέες τις πράξεις βίας. «Ιδιαίτερα απαράδεκτες είναι τέτοιες πράξεις να εκδηλώνονται σε σχολικούς χώρους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
«Απαράδεκτες και καταδικαστέες όμως θεωρούμε», προστίθεται στην ανακοίνωση, «και τις δηλώσεις του Βοηθού Διευθυντή του συγκεκριμένου σχολείου κ. Γιώργου Γεωργίου, στελέχους του ΑΚΕΛ και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του κρατικού καναλιού, ότι τα επεισόδια τα προκάλεσαν «ελληνόφωνοι μαθητές», οι οποίοι επιτέθηκαν σε «αραβόφωνους» συμμαθητές τους». «Λυπούμαστε γιατί ο κ. Γεωργίου, λειτουργός της παιδείας μας, αγνοεί ότι ακόμη και με βάση το Σύνταγμα του Κράτους μας, στα σχολεία μας φοιτούν Έλληνες Κύπριοι μαθητές και όχι φυσικά «ελληνόφωνοι». Ελληνόφωνους αποκαλούσαν τους παππούδες και τους πατεράδες μας οι Βρετανοί αποικιοκράτες…», καταλήγει η ανακοίνωση.


Το ζήτημα της ασφάλειας
Η Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού καταδικάζει, με ανακοίνωσή της, κάθε πράξη βίας, ιδιαίτερα «όταν αυτή διαπράττεται μέσα σε σχολικούς χώρους με πρωταγωνιστές μαθητές». Σε σχέση με τα προχθεσινά επεισόδια, η ΝΕΔΗΣΥ θεωρεί ότι «τόσο η παρουσία εξωσχολικών νεαρών στο συγκεκριμένο σχολείο, όσο και οι καταγγελίες εκατοντάδων Ελληνοκυπρίων μαθητών για την απαράδεκτη συμπεριφορά ορισμένων αραβόφωνων μαθητών, οι οποίοι μεταφέρουν μαχαίρια και σουγιάδες καθημερινά στο σχολείο, επαναφέρουν επιτακτικά το ζήτημα της ασφάλειας και φύλαξης των σχολικών μονάδων».


Ρατσιστικά αισθήματα
Σε γραπτή ανακοίνωσή τους οι δύο Επαρχιακές Επιτροπές Λάρνακας Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ, αναφερόμενες στα μηνύματα που στάλθηκαν στους μαθητές, τα οποία καλούσαν τους μαθητές να μην πάνε στο σχολείο, τονίζουν ότι «μια μικρή μερίδα, θέλοντας να εκφράσει τα ρατσιστικά της αισθήματα, φαίνεται να θέλει να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα. Φαίνεται να έχουν βρει πρόσφορο έδαφος σε μια μικρή μερίδα μαθητών, που δεν κατανοούν τον κίνδυνο των πράξεών τους».


http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/356751

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.