Sunday 24 March 2024
Αντίβαρο
Τουρκία

Χιλιάδες πτώματα "σπαρμένα"

25/02/2011
Εφ. Ραντικάλ 21-2-2011


Ανακοίνωση από τον ιατρικό σύλλογο για τους μαζικούς τάφους


Τουρκικός ιατρικός σύλλογος (TTB) : Σε μια μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από το Χακκάρι ως το Τούντζελι υπάρχουν χιλιάδες άγνωστα πτώματα. Ανησυχούμε για την συσκότιση των στοιχείων.

ΑΓΚΥΡΑ – Ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος αποφάσισε την σύσταση επιτροπής έρευνας των ισχυρισμών για τους μαζικούς τάφους που απασχολούνε την κοινή γνώμη. Αναφέρθηκε πως κατά τις έρευνες που έγιναν σε σκουπιδότοπους και σε αγροτικές περιοχές, σε τάφους που είχαν ανοιχτεί νωρίτερα και σε άλλους 7 που δεν είχαν ανοιχτεί, διαπιστώθηκε η ύπαρξη χιλιάδων αγνώστων πτωμάτων, και πως η αλήθεια είναι πολύ πιο σοβαρή από όσο φαινόταν.


Στην γραπτή ανακοίνωση του TTB αναφέρεται πως η επιτροπή έρευνας στις 19-20 Φεβρουαρίου 2011 με την συμμετοχή του τοπικού συλλόγου πήγε στις πόλεις Μπίτλις, Μούγλα, Σίιρτ, Μπάτμαν, Ντιγιαρμπακίρ, Κόζλουκ, Χάζρο και Σίλβαν όπου συναντήθηκε με αυτόπτες μάρτυρες, με μέλη της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και με τον Σύλλογο Συγγενών Αγνοουμένων Μεσοποταμία. Ανακοινώθηκε πως τα μέλη της επιτροπής παρατήρησαν πως στους τάφους -κάποιοι εκ των οποίων είχαν ανοιχτεί και κάποιοι άλλοι όχι- υπήρχαν χιλιάδες πτώματα που είχαν θαφτεί μαζικά και με βιασύνη. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για οστά 1469 ατόμων και για 114 ομαδικούς τάφους και τονίζεται πως η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή.


¨ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ¨


Στην γραπτή ανακοίνωση του ΤΤΒ, αναφέρεται πως μερικές από τις παρατηρήσεις της επιτροπής έρευνας ήταν οι εξής :


¨Οι ομαδικοί τάφοι εκτείνονται σε μια μεγάλη περιοχή από το Χακκάρι έως το Τούντζελι.


Η μη εφαρμογή του διαστήματος των 15 ημερών που προβλέπεται στον κώδικα της Ιατροδικαστικής υπηρεσίας, το ότι δεν δίνονταν τα σώματα στις οικογένειες, και το ότι θάβονταν μαζικά και με βιασύνη, επέτρεψαν τις δολοφονίες αγνώστων δραστών να αυξηθούνε.


Η μη παράδοση των πτωμάτων στους συγγενείς, και η μη αναγνώριση του δικαιώματος του ¨τελευταίου ασπασμού¨, προκάλεσαν χρόνια τραύματα και μεγάλωσαν τον πόνο των συγγενών.


Οι περισσότερες από τις οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους είτε σε δολοφονίες αγνώστων δραστών είτε σε συγκρούσεις ζητούν να ανοιχτούνε οι τάφοι και να τους αποδοθούνε τα σώματα. Κάποιες όμως από τις οικογένειες και από τους αυτόπτες μάρτυρες δεν προσέφυγαν υπό τον φόβο να μην υποστούνε πιέσεις.


Η χρήση σκαπτικών μηχανημάτων και μπουλντόζων στους τάφους που ανοίχτηκαν μέχρι τώρα καθώς και η μη εφαρμογή των τεχνικών διάνοιξης ομαδικών τάφων και ταυτοποίησης, προκαλεί ανησυχία μήπως αντί για την αποκάλυψη της αλήθειας, εξαφανιστούνε οι αποδείξεις.


Το γεγονός ότι δεν έχουν βγει αποτελέσματα από την ιατροδικαστική παρά το ότι πέρασε αρκετό διάστημα από τότε που στάλησαν τα δείγματα για ταυτοποίηση και ανάλυση του DNΑ, προκαλεί ανησυχία και αντιδράσεις στους συγγενείς των αγνοουμένων¨.

http://tourkikanea.gr/2011/02/25/toplumezar-2/ 

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.