Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις πρόσφατες αντιδράσεις πρωτίστως της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, όταν νορβηγικό πλοίο επιχείρησε να προχωρήσει σε έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κάτω από το Καστελόριζο.


Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε διπλής και τριπλής διάστασης σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

 

Τον σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η τουρκική εταιρεία κέρδισε -και πάλι- νορβηγική εταιρεία, η «Wavefield», η οποία θα διεξαγάγει τις σχετικές έρευνες σε μια έκταση 7.982 τ.χλμ. στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

 

Η σχετική τουρκική ανακοίνωση αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στην περιοχή που καλύπτει η τουρκική υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση μόλις προσφάτως έδωσε συγκεκριμένα στίγματα των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή της Μεσογείου, χωρίς αντίδραση της Άγκυρας, η οποία όμως από το 2003 έχει ενημερώσει εγγράφως τον ΟΗΕ ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται δυτικώς από τον 32ο μεσημβρινό, δηλαδή υπερκαλύπτει πλήρως την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 11/12/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=25548340

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *