Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Τουρκία

Ανησυχίες για τον νέο τουρκικό δορυφόρο

05/03/2011 – 14:49


Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει Μποϊκοτάζ του Ηλεκτροπτικού Δορυφορικού σχεδίου της Τουρκίας με την ονομασία Göktürk…  το οποίο θα χαράξει τον δρόμο για τον Τουρκικό στρατό να δημιουργήσει τον δικό του δορυφόρο στην διάθεση της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.


Το σχέδιο θα δώσει την δυνατότητα στον Τουρκικό στρατό να αποκτήσει πρόσβαση σε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για να ικανοποιήσει τους στρατιωτικούς της στόχους στην Ευρώπη, τον Καύκασο και την Μέση Ανατολή, και θα βοηθήσει την Τουρκία στην αντιμετώπιση των Κούρδων Ανταρτών (ΡΚΚ). ToΙσραήλ φοβούμενο την παρακολούθηση με τον δορυφόρο περιοχές του, πιέζει την Γαλλία να σταματήσει τις εργασίες του προγράμματος. Η Γαλλία συμμετέχει στην κατασκευή του δορυφόρου σε συνεργασία με την Ιταλική εταιρία Τelespazio. 


Από την στιγμή της εκτόξευσης του δορυφόρου, η Τουρκία θα μπορεί να πουλάει τις φωτογραφίες και σε τρίτες χώρες. Το Ισραήλ αυτή την περίοδο προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τις Τουρκικές αρχές ώστε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πουλήσει η Τουρκία τις φωτογραφίες από περιοχές του Ισραήλ σε άλλες χώρες. Ωστόσο, η απάντηση των Τουρκικών αρχών ήταν : «Εμείς θα αποφασίσουμε την τύχη των φωτογραφιών από τον δορυφόρο».


Εκπρόσωποι από το Υπουργείο Αμύνης της Τουρκίας δήλωσαν στον Ειδησεογραφικό σταθμό Cihanότι: «Για χρόνια το Ισραήλ έβγαζε φωτογραφίες από δικές μας περιοχές. Τώρα για πρώτη φορά, η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας θα έχει στην διάθεσή της έναν δορυφόρο. Η αμοιβαιότητα είναι πολύ σημαντική στις Διεθνείς Σχέσεις. Εάν παρακολουθούν το Τουρκικό έδαφος, τότε και η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αντίστοιχα».


Οι Τουρκικές Αρχές Άμυνας και Προμηθειών υπέγραψαν το 2009 συμφωνία με την Ιταλική εταιρία Telespazio για να αναλάβει την κατασκευή και την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου της Τουρκίας, Göktürk. Το συμβόλαιο αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ υπεγράφη στις 16/7/2009 κατά την διάρκεια μιας εκδήλωσης στην οποία παρευρέθησαν κορυφαία πολιτικά στελέχη της Τουρκίας, όπως ο Υπουργός Αμύνης  Vecdi Gönül και ο Υφυπουργός του Υπουργείου Αμύνης Murad Bayar, όπως και άλλοι επιχειρηματίες.


Η Συμφωνία καλύπτει τον εφοδιασμό ενός δορυφόρου με την ικανότητα να παρατηρεί την γη με φακό υψηλής ανάλυσης, την κατασκευή κέντρου ελέγχου για δορυφόρους στην Τουρκία και του συστήματος του δορυφόρου, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την διατήρηση του δορυφόρου σε τροχιά γύρω από την γη, όπως και την αποθήκευση των δεδομένων. Η Διαστημική βιομηχανία του Ισραήλ δεν συμμετείχε στο σχέδιο κυρίως λόγω των αντιρρήσεων της χώρας να μην χρησιμοποιηθούν οι φωτογραφίες από περιοχές του Ισραήλ.


Η κατασκευή δορυφόρου, και η θέση του σε τροχιά γύρω από την γη, αποτελούν υψίστης σημασίας εξέλιξη για την Τουρκία.


http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=13793&category_id=87 

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.