Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Βαλκάνια

Αντέμ Ντεμάτσι: Πιθανή ένωση Αλβανίας- Κοσόβου

Hμερομηνία:  14-03-11 
Για ενδεχόμενη ένωση Αλβανίας-Κοσόβου, εάν το Βελιγράδι δεν αλλάξει στάση, προειδοποιεί ο Αντέμ Ντεμάτσι.
Ο Αντέμ Ντεμάτσι, γνωστός για τον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κόσοβο, δήλωσε ότι, εφόσον η Σερβία δεν αλλάξει τη στάση της απέναντι στο Κόσοβο, η ένωση του τελευταίου με την Αλβανία θα μπορούσε πολύ εύκολα να γίνει πραγματικότητα.


«Οι Αλβανοί θα μπορούσαν να ενωθούν. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτή την πιθανότητα, εάν η Σερβία συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση απέναντι στην Πρίστινα. Εάν οι Αλβανοί δείξουν ότι είναι οργανωμένοι, μία εθνική ένωση θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα», δήλωσε ο Ντεμάτσι, σύμφωνα με τα αλβανόφωνα, ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του Κοσόβου.


Ο Ντεμάτσι εξέφρασε, επίσης, την αντίθεσή του στο διάλογο Βελιγραδίου- Πρίστινας, υποστηρίζοντας πως οι συνομιλίες αυτές δεν είναι αυτό που θέλει η πλειοψηφία των πολιτών του Κοσόβου.


«Το Κόσοβο αναγκάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη να συμμετάσχει σ’ αυτόν το διάλογο», είπε χαρακτηριστικά.


Τη θέση ότι ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα εξυπηρετήσει μόνο τα συμφέροντα της σερβικής πλευράς, συνεισφέροντας στην ευρωπαϊκή της ενσωμάτωση, ενώ θα έχει αρνητικές συνέπειες για το Κόσοβο, διατύπωσε ο ηγέτης του Κινήματος «Αυτοδιάθεση», στο Κόσοβο, Άλμπιν Κούρτι.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ζέρι» της Πρίστινας, ο Άλμπιν Κούρτι ανακοίνωσε ακόμη ότι η «Αυτοδιάθεση» θα διοργανώσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις συνομιλίες.


«Η Αυτοδιάθεση θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο στη διάθεσή της. Θα χρησιμοποιήσουμε τόσο θεσμικά όσο και μη θεσμικά ‘εργαλεία’ για να πετύχουμε τους στόχους μας. Θα ταχθούμε κατά των συνομιλιών, διοργανώνοντας διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις», είπε χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλίες με το Βελιγράδι δεν είναι νόμιμες κι ως τέτοιες δεν είναι αποδεκτές στο Κόσοβο.


«Εξαιτίας του σχεδίου του Μάρτι Αχτισάαρι και της κλοπής ψήφων, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι μειονότητα στο κοινοβούλιο. Η μειονότητα αυτή θέλει να κάνει νέους συμβιβασμούς εκ μέρους όλων, που θα μας βυθίσουν ακόμη πιο βαθιά στο σχέδιο Αχτισάαρι κι όλα αυτά για να μπορέσουν ο πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι και οι διεφθαρμένοι συνεργάτες του να παραμείνουν στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο», υπογράμμισε ο Άλμπιν Κούρτι.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_14/03/2011_382690

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.