Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Ελληνοτουρκικά

Νταβούτογλου: Επί 3 μέρες παρέδιδε απλά μαθήματα… πρόκλησης

Εριξε το βάρος της επίσκεψής του στη Θράκη και τη μειονότητα, στο Αιγαίο επιβεβαίωσε την ισχύ του casus belli και εξαίρεσε το Καστελόριζο από τις διαπραγματεύσεις  «E» 12/3


Πρακτικά μαθήματα της νεοοθωμανικής αντίληψης για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας παρέδωσε επί τριήμερο στη χώρα μας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.


Εξυπηρετώντας και προεκλογικές σκοπιμότητες εν όψει των εκλογών της 12ης Ιουνίου, καθώς η ανακίνηση θέματος «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα είναι αποδοτική πολιτικά στην Αγκυρα, ο κ. Νταβούτογλου έριξε το κύριο βάρος της επίσκεψής του στη Θράκη, εντάσσοντας το μειονοτικό στα ευρύτερα θεωρήματά του περί ενότητας των χώρων που υπέστησαν την οθωμανική κατοχή.


Αυτό που εξέπληξε δυσάρεστα όμως ήταν η επιμονή με την οποία ο Τούρκος υπουργός στάθηκε σε ζητήματα όπως το casus belli, το Καστελόριζο, αλλά και η ένταση που δημιουργείται στο Αιγαίο λόγω των τουρκικών παραβιάσεων.


Τα τελευταία χρόνια η θεωρία που βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε ορισμένους κύκλους στην Αθήνα είναι ότι οι νεοοθωμανικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης Ερντογάν μπορεί να αναδεικνύουν τελικά το μειονοτικό ζήτημα, αλλά συρρικνώνουν το ενδιαφέρον της ισλαμικής κυβέρνησης για το Αιγαίο. Υπακούοντας μάλιστα σε αυτή την προσέγγιση, δόθηκε χώρος στην Τουρκία για την εμπλοκή της στα μειονοτικά ζητήματα, με την ελπίδα ότι ο κ. Ερντογάν θα επιδείξει αντίστοιχη καλή θέληση στα θέματα Αιγαίου.


Καθώς δεν υπήρξε κανένα τέτοιο δείγμα, επιστρατεύθηκε το επιχείρημα της πολιτικής αδυναμίας του κ. Ερντογάν και η επίρριψη των ευθυνών για την ένταση στο Αιγαίο και τις διεκδικήσεις εναντίον της χώρας μας αποκλειστικά στο στρατιωτικό κατεστημένο.


Ο κ. Νταβούτογλου ήρθε να γκρεμίσει αυτό το (βολικό) ιδεολόγημα, αποδεικνύοντας ότι η θεωρία του περί αποκατάστασης της ουσιαστικής ενότητας του οθωμανικού χώρου, στον οποίο θεωρεί ότι αυτοδικαίως δικαιούται πολιτική, πολιτιστική και οικονομική επιρροή η σημερινή Τουρκία, αποτελεί την κατεξοχήν αναθεωρητική πολιτική στην περιοχή μας.


Ο Τούρκος υπουργός, με το πλέον γλυκό χαμόγελό του, παρουσίασε ένα απολύτως προκλητικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τον σκληρό πυρήνα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων:


Στο θέμα των χωρικών υδάτων ο κ. Νταβούτογλου επιβεβαίωσε την ισχύ του casus belli, επιχειρώντας να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, καθώς εμφάνισε ως δήθεν συμβιβαστική την πρόταση για άρση της απόφασης της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης μετά όμως από… άρση της επικύρωσης εκ μέρους της Ελληνικής Βουλής της Συμφωνίας για το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας! Αυτό, βεβαίως, δεν είναι τίποτα διαφορετικό από την υποταγή της Ελλάδας στις απειλές της Τουρκίας και όχι απλώς εγκατάλειψη κυριαρχικού δικαιώματος, αλλά και μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα μειωμένης κυριαρχίας (καθώς θα εμφανιζόταν να αποσύρεται από Διεθνή Συνθήκη κατόπιν απαίτησης της Τουρκίας).


Απάντηση Β. Σοφίας
Ο κ. Νταβούτογλου επέμεινε ότι η διαπραγμάτευση για το Αιγαίο είναι εφ’ όλης της ύλης περιλαμβάνοντας και τον εναέριο χώρο και τα «σύνορα» και υποστήριξε ότι το Καστελόριζο εξαιρείται αυτής της διαπραγμάτευσης. Στόχος της Αγκυρας είναι η απομόνωση του Καστελόριζου (επί του οποίου δεν αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία, καθώς αναφέρεται ρητά στις ιταλοτουρκικές συνθήκες), ώστε να αμφισβητηθεί πιο εύκολα από την Τουρκία το δικαίωμα του νησιού σε θαλάσσιες ζώνες. Σε μια συνολική διαπραγμάτευση για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας από τον Εβρο μέχρι και το Καστελόριζο θα υπάρξουν θυσίες και απώλειες για την Ελλάδα κατανεμημένες σε όλο το μήκος του τόξου (διότι η Ελλάδα είναι αυτή που θα καταβάλει κόστος για την οποιαδήποτε συμφωνία) και δεν θα μένει ακάλυπτο το Καστελόριζο, που η αρχή της αναλογικότητας που δέχεται η Χάγη πιθανόν θα περιορίσει τις θαλάσσιες ζώνες του νησιού.


Οι τοποθετήσεις Νταβούτογλου δημιουργούν ζήτημα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με το πραγματικό περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών. Γι’ αυτό ίσως και το υπ. Εξωτερικών υποχρεώθηκε, μετά την αναχώρηση του κ. Νταβούτογλου από τη Θεσσαλονίκη, να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία απορρίπτει τους ισχυρισμούς του για το casus belli και επισημαίνει ότι προϋπόθεση για να υπάρξει κοινό μέλλον ειρήνης και βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι η υποχρέωση της Τουρκίας να άρει την απειλή πολέμου.


Το όραμα του Αχμέτ
Ονειρεύεται ενωμένη μια περιοχή από την Αδριανούπολη έως τη Θεσσαλονίκη


Οι περιοχές της Ροδόπης και της Θράκης (σ.σ. της Ανατολικής) θα αποτελέσουν πάλι μια ενότητα. Παλιότερα η Αδριανούπολη, η Θεσσαλονίκη, η Κομοτηνή, η Φιλιππούπολη ζούσαν όλες μαζί . Πάλι έτσι θα γίνουν…».


Το απόσπασμα αυτό από το μήνυμα που έστειλε από τη Θράκη ο Α. Νταβούτογλου αποτυπώνει τον στόχο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα ως όχημα για επέκταση της τουρκικής επιρροής στην περιοχή.


Αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις του Δ. Δρούτσα ότι η Ελλάδα δεν επιτρέπει ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της, ο κ. Νταβούτογλου πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή και… ορμητική περιοδεία στη Θράκη και τη Μακεδονία, βάζοντας υποθήκες για το μέλλον.


Οι σταθμοί του: Αρριανα, Κομοτηνή, Εχινος, Καβάλα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής», Ψευδομουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης, «Τουρκική Ενωση Ξάνθης», Ιμαρέτ και μουσουλμανικά μνημεία της Καβάλας, Θεσσαλονίκη και στο σπίτι του Κεμάλ.


Με τους δύο μειονοτικούς βουλευτές Α. Χατζηοσμάν και Τ. Ματατζή, στην ηγεσία πλέον της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δ. Θράκης» και τους ψευδομουφτήδες στην υποδοχή, ο κ. Νταβούτογλου έστειλε σαφές μήνυμα: όχι αφομοίωση, διατήρηση της ταυτότητας και διεκδίκηση των «δικαιωμάτων» τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες.


Παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές διεργασίες της μειονότητας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τους κάλεσε να διασφαλίσουν την «ενότητά» τους υποσχόμενος ότι «το μήνυμα των 73 εκατομμυρίων αδελφών τους από την Τουρκία είναι ότι πάντοτε θα στέκονται δίπλα τους, στην υπεράσπιση της πολιτιστικής ταυτότητάς τους».


(ΥΓ. Ο «δαίμων» της βιασύνης μετέτρεψε στο κείμενο της περασμένης Κυριακής τον ιδρυτή της Αιγυπτιακής Δυναστείας και κτήτορα του Ιμαρέτ, Μεχμέτ Αλή Πασά,σε σκέτο Αλή Πασά…)


Νίκος Μελέτης
nmeletis@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=57730950

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.