Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Κοινωνία/Οικονομία Χρήστος Μπακογιάννης

Εκτροπή και βία

   Ο θάνατος του άτυχου μαθητή προέτρεψε τους υγιείς νέους και νέες να ξεχυθούν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, χωρίς διάθεση για φασαρίες και επεισόδια. Πράγματι, ένα παλλόμενο εφηβικό πλήθος περπάτησε ειρηνικά για ώρες, έκλεισε δρόμους και εξέφρασε τα συναισθήματά του. Βρήκαν, όμως, την ευκαιρία οι γνωστοί μας αντιεξουσιαστές να κάψουν και να προκαλέσουν καταστροφές σε δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες (τη Δευτέρα σημειώθηκαν πάνω από 100 εμπρησμοί στο κέντρο της πρωτεύουσας). Επί τέσσερις ημέρες την Αθήνα καιγόταν. Οι κουκουλοφόροι (αποκαλούμενοι χαϊδευτικά «νεαροί») έσπασαν βιτρίνες εμπορικών καταστημάτων και πυρπόλησαν τράπεζες. Στη συνέχεια τα λεηλάτησαν και αφαίρεσαν ό,τι χρήσιμο υπήρχε στο εσωτερικό τους. Συνέπειες: ιδιοκτήτες ζημιώθηκαν ή καταστραφήκαν, εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά και η κοινωνική ζωή παρέλυσε. Μόνοι κερδισμένοι οι τζαμάδες.


   Πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς. Δεν θεωρούμε τυχαίο το γεγονός ότι ο θάνατος του μαθητή γίνεται στις 9.00 το βράδυ και στις 11.00 της ίδιας νύχτας καίγονται η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Γιάννενα. Τούτο σημαίνει ότι υπήρχε η κατάλληλη οργάνωση που απλώς περίμενε να χυθεί το πρώτο αίμα για να δώσει το σύνθημα. Άλλωστε, σε κάθε διαδήλωση υπάρχει πυρήνας ‘’επαγγελματιών’’ ανάμεσα στους αναρχικούς, που λειτουργούν ως πυροκροτητές σε συμπλοκή με αστυνομικούς.

   Βέβαια, η χρόνια ύπαρξη του φαινόμενοι αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι βολεύει την εκάστοτε κυβέρνηση δίδοντάς της ευχέρεια κινήσεων. Όμως, αυτή τη φορά η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και έχει καταλυθεί η έννομη τάξη. Δυστυχώς δεν υπάρχει συγκρότηση κοινού πολιτικού μετώπου για να ξεπερασθεί η κρίση. Η ανεύθυνη στάση των ηγετών του ΣΥΡΙΖΑ δίδει την εικόνα ενός εξωκοινοβουλευτικού κόμμα που κηρύσσει την ανυπακοή και ενθαρρύνει τις πράξεις βίας. Και αυτή η στάση το κάνει πιο επικίνδυνο, την ώρα που το κλίμα αναρχίας μπορεί ανά πάσα στιγμή να κλιμακωθεί. Μακάρι κάτι τέτοιο να μην συμβεί.     

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.