Monday 25 March 2024
Αντίβαρο
Τουρκία

Η Τουρκία δεν κάνει πίσω στα σχέδιά της για πυρηνική ενέργεια

H Φουκουσίμα δεν τρομάζει την Άγκυρα
Η Άγκυρα θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμά της για κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών χρήση πυρηνικής ενέργειας, ξεκαθαρίζοντας πως θα η Φουκουσίμα δεν θα αλλάξει τίποτε στο σχεδιασμό της για κατασκευή πυρηνικών μονάδων. Στην Τουρκία προγραμματίζεται η κατασκευή δύο σταθμών, ο ένας με τη σύμπραξη της ρωσικής Rosatom και ενώ για το δεύτερο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ιαπωνικές εταιρείς.


Ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι NTV την Τρίτη, προσπάθησε να καθησυχάσει τους Τούρκους μετά τα συμβάντα στην Ιαπωνία, λέγοντας πως οι εκρήξεις έγιναν σε αντιδραστήρες παλαιότερης τεχνολογίας: «Και να θέλει κανείς, δεν μπορεί να φτιάξει μία “κακή” πυρηνική μονάδα τρίτης γενιάς» ανέφερε, λέγοντας παράλληλα πως θα αντληθούν μαθήματα από τη Φουκουσίμα.


Την αναστολή του προγράμματος απέκλεισε κατηγορηματικά και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας κατά την αναχώρησή του την Τρίτη για τη Ρωσία πως «δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο».


Η Άγκυρα έχει ήδη συμφωνήσει με τη ρωσική Rosatom για την κατασκευή του πρώτου σταθμού, στο Άκουγιου. Για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας, που προγραμματίζεται για τη Σινώπη, η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ιαπωνικές TEPCO (που διαχειρίζεται και τον σταθμό της Φουκουσίμα) και Toshiba.


Την ίδια στιγμή, οι ομάδες οικολόγων ενισχύουν τις πιέσεις που ασκούν εν όψει της κατάστασης στην Ιαπωνία ενώ τις ανησυχίες, όπως σημειώνει το Reuters, εντείνει και η συχνότητα των σεισμών που καταγράφονται στη γειτονική χώρα.


Στους οικολόγους προστέθηκε και το Συμβούλιο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της χώρας, που ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως η καταστροφή στην Ιαπωνία «δείχνει πως τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της πυρηνικής ενέργειας σχετικά με την ασφάλεια δεν ισχύουν σε περιπτώσεις φυσικής καταστροφής».


Οι μηχανικοί σημειώνουν μάλιστα πως η θέση που προβλέπεται για τον σταθμό στο Άκουγιου είναι αρκετά κοντά σε ρήγμα. Αντιθέτως όμως, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Σεισμικών Ερευνών Μουσταφά Ερντίκ προσέφερε στήριξη στα σχέδια για την κατασκευή των σταθμών, λέγοντας πως οι τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί είναι από τις σεισμικά ασφαλέστερες στην Τουρκία.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231099862

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.