Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Ηχητικά

Ηχοβολές μέρος 3

Το τρίτο μέρος της συλλογής “ηχοβολές” του Αντίβαρου. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται ηχητικά ντοκουμέντα από εκπομπές για: τη Μιρά Ασία (ΕΡΤ), τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο (ΣΚΑΙ), τον Γιώργο Σεφέρη, την Ελληνική Αριστερά (ΣΚΑΙ), τα Σεπτεμβριανά (Η μηχανή του χρόνου, Αλφα), τα πανεπιστήμια (Έρευνα ΜΕΓΚΑ), και αναφορά στον Ρήγα Φεραίο (Ανιχνεύσεις του Παντελή Σαββίδη, ΕΤ3)

Από τη Μικρά Ασία χαίρε…

 

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη μικρασιατική εκστρατεία, η οποία τελικά οδήγησε στη μικρασιατική καταστροφή . Υπάρχουν συνεντεύξεις γηραιών προσφύγων, καθώς και ιστορικά τεκμήρια που εξηγούν τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου. Ο αφηγητής συχνά διαβάζει αποσπάσματα από την αλληλογραφία στρατιωτών, στα οποία διαφαίνεται η κούραση και η εξαθλίωση αυτών των ανθρώπων. Παράλληλα, μέσα από ασπρόμαυρα πλάνα και φωτογραφίες παρακολουθούμε την αποβίβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη το Μάιο του 1919, τη Συνθήκη των Σεβρών, την απόπειρα δολοφονίας του Ε. Βενιζέλου, τη βουλή των Λαζάρων, την πορεία του Βασιλιά Κωνσταντίνου Β’, το οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης των ελληνικών πληθυσμών των μικρασιατικών παραλίων, τη μάχη στο Σαγγάριο ποταμό, και τελικά την παράδοση της Σμύρνης στις φλόγες.

 

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

 

Ποιος ήταν ο Μακάριος?

 Η δράση  του, τα παρασκήνια .  Η δύσκολη σχέση με την Αθήνα και φυσικά ο ρόλος του στο κυπριακό.

Μαρτυρίες ,συνεντεύξεις με τον Α. Παπαχελα στους ”Φακέλους”.

 

 

Οδοιπορικό στην Καππαδοκία και έρευνα για την ελληνική της ταυτότητα.

 

Μέρος Α

 

Πρόκειται για ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό στην Καππαδοκία, η οποία γεωγραφικά εκτείνεται στην Κεντρική Τουρκία και κάποτε αποτελούσε σημαντικό ελληνικό κέντρο. Ο αφηγητής δίνει ιστορικά στοιχεία για τη ζωή των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής, τα οποία συνοδεύονται από πλάνα διαφόρων εκκλησιών και κατοικιών, με το ιδιόμορφο στυλ της εκεί περιοχής. Για την ακρίβεια, παρακολουθούμε το οδοιπορικό του Ιακώβου Ακτσογλου, ο οποίος περιπλανιέται με ένα ποδήλατο στις βραχώδεις εκτάσεις της Καππαδοκίας.

 

Μέρος Β

 

Οδοιπορικό στην περιοχή της Καππαδοκίας. και στους ναούς που χρονολογούνται από τον 7ο ως τον 10ο μ. Χ. αιώνα. Ο αφηγητής περιγράφει τις τοιχογραφίες που διακοσμούν το ναό του Αγίου Φωκά, επισκέπτεται τη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και τη Μονή του Αγίου Βασιλείου, αναφέρεται στην ύφανση ταπήτων και στην αρχιτεκτονική των σπιτιών και των Περιστερώνων, και παραθέτει πληροφορίες για τη ζωή στην παλιά Σινασο καθώς και για τα ήθη, τα έθιμα, και τις παραδόσεις της περιοχής μαζί με ιστορικά στοιχεία. Η περιοδεία του συνεχίζεται στο Γιλανλι Κιλισε, «Εκκλησία των φιδιών», στην κοιλάδα της Σογλανλι και καταλήγει στο χωριό Ουργκιουπ , που είναι ο τελευταίος σταθμός του οδοιπορικού.

 

 Γ. Σεφέρης 29 Φεβρουαρίου 1900-1980

 80 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Σεφέρη.

 

Εκπομπή-αφιέρωμα στον Έλληνα νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Με τη βοήθεια των κειμένων από το ημερολόγιό του, των μαρτυριών της γυναίκας του Μαρως και ενός φίλου του προσεγγίζουμε την ανθρώπινη, διπλωματική και πολιτική πορεία του Σεφέρη. Με τη βοήθεια του Οδυσσέα Ελύτη και του Δημήτρη Μαρωνίτη προσεγγίζουμε την ποιητική και πνευματική του πλευρά. Σημαντικές είναι οι μαγνητοφωνημένες απαγγελίες ποιημάτων και διατύπωσης σκέψεων από τον ίδιο, καθώς και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που παρουσιάζει τον ποιητή από την παιδική του ηλικία ως το τέλος της ζωής του.

 

 

 

Ελληνική Αριστερά .

 

Από την εκπομπή «Φάκελοι»    με τον Α. Παπαχελα

Μια ιστορική αναδρομή από το 1968 και τη διάσπαση του ΚΚΕ  μέχρι σήμερα.

Οι πρωταγωνιστές , οι διχασμοί , τα παρασκήνια.

 

 

Σεπτεμβριανά

 

Από την εκπομπή  ”Η μηχανή του χρόνου”.

1955 Κωνσταντινούπολη.  Μαζική οργανωμένη επιχείρηση – προβοκάτσια από τη Τουρκιά με στόχο τη Κύπρο. Λίγες μόνο μέρες πριν από τα  γεγονότα  , Ελλάδα –Τουρκιά και Αγγλία  συμμετείχαν σε μια σύνοδο για το κυπριακό η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο λόγο της αδιάλλακτης στάσης του τούρκου υπουργού εξωτερικών .

 

Πανεπιστήμια.

 

Με αφορμή το άρθρο 16 και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, το 2006.

Από την εκπομπή  ” Έρευνα ” με το Παύλο Τσίμα.

Ποια είναι τα κίνητρα των καταλήψεων. Τι λένε οι φοιτητές ?

Τι σκέφτονται για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.?

Ποια είναι η κατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Έθνος –Κράτος . Αναφορά στο όραμα του Ρήγα Φεραίου.

 

Υπάρχει σήμερα η ανάγκη για μια επαναδομηση, ανασύνταξη του έθνους κράτους. ?

Συνομιλητές  είναι ο καθηγητης συνταγματικού δικαίου  Α. Μανιτακης, ο καθηγητής του Παντείου  Γ. Κοντογιωργης , και ο Λ. Αξελος συγγραφέας.

Εκπομπή  «Ανιχνευσεις».

Με τον Π. Σαββιδη.       ΕΤ 3

                                                                                                        

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.