Sunday 24 March 2024
Αντίβαρο
Πολιτική & Κοινωνία

Η απουσία αρχιεπισκόπου, μήνυμα για τον Καμίνη

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Μήνυμα διά της απουσίας του από τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής, που χορηγούνται στο χώρο αστέγων του Δήμου Αθηναίων, έστειλε ανήμερα το Πάσχα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο αρχιεπίσκοπος θέλησε να δείξει την ενόχλησή του προς τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, που τις προηγούμενες ημέρες σύστησε όχι μόνο στους παραγωγούς του «Αθήνα 9,84», αλλά και στη διεύθυνση του σταθμού, να μην εύχονται «Χριστός Ανέστη» αλλά μόνο «Χρόνια Πολλά», για να μην προσβληθούν οι μουσουλμάνοι που διαβιούν στη χώρα!
Την είδηση, που σχολιάστηκε από τον Τύπο, μελέτησε με πολλή προσοχή η Αρχιεπισκοπή, όπως επίσης παρακολούθησε αν ο «9,84» τήρησε την εντολή να μη μεταδώσει, μετά από πολλά χρόνια, τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Το ζήτημα δεν πέρασε απαρατήρητο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, μετά την πρόσφατη επίσκεψη στο Ιδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, όπου πραγματοποιείται η διανομή των συσσιτίων της Αρχιεπισκοπής, ο πρόεδρος του κόμματος Αν. Σαμαράς έχει προσωπική αντίληψη της προσφοράς τόσο από την Αρχιεπισκοπή όσο και το Δήμο Αθηναίων στους πάσχοντες της Αθήνας, Ελληνες και μετανάστες.

Ετσι ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιάννης Μιχελάκης, χαρακτήρισε προκλητική και πρωτοφανή την απόφαση αυτή του δημάρχου, κ. Καμίνη. «Ποιος είπε ότι ενοχλήθηκαν οι μουσουλμάνοι; Αντιθέτως, από την απόφαση που παίρνει η διοίκηση του σταθμού είναι βέβαιο ότι προκαλούνται όλοι οι κάτοικοι της Αττικής. Είναι μια πρωτοφανής απόφαση, που δείχνει ότι ο δρόμος που ακολουθεί η διοίκηση του σταθμού είναι ολισθηρός», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης και κάλεσε τη Μ. Εβδομάδα τη διοίκηση του σταθμού να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Ιδρύματος Αστέγων υπάρχει άριστη σύμπνοια και συνεργασία.

Οι κορόνες περί ενόχλησης των μουσουλμάνων ενόχλησαν ιδιαιτέρως την Αρχιεπισκοπή και τους ανθρώπους της, που εγκαινίασαν, έτρεξαν και τελικά θεσμοθέτησαν το πρόγραμμα «Η Εκκλησία στους Δρόμους», που αγκαλιάζει τον άνθρωπο και τον μετανάστη «πέρα από χρώμα, πιστεύω και ομολογίες», όπως διακηρύσσει και ο αρχιεπίσκοπος.

«Εμείς προχωράμε, αρκεί κάποιοι να σέβονται τους θεσμούς», δηλώνουν με σημασία. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του υπ. Εργασίας, σχεδιάζεται μέσα στο 2011 να λειτουργήσει στην Αθήνα ξενώνας , για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των αστέγων της Αθήνας.

Ο ξενώνας θα προσφέρει σε αστέγους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και εθνικότητας, ασφαλή φιλοξενία, κατάλυμα, σίτιση, υπηρεσίες ατομικής υγιεινής, υγειονομική περίθαλψη, που σήμερα η Αρχιεπισκοπή προσφέρει και μέσω της «Ταβιθά», αλλά και ιματισμό που προσφέρεται στο χώρο του Ιδρύματος Αστέγων, εκεί όπου μοιράζεται το συσσίτιο.

Το κτίριο του ξενώνα βρίσκεται στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης (που θα παραχωρηθεί από το Δήμο Αθηναίων). Η διαμόρφωση και ο εξοπλισμός του χώρου θα χρηματοδοτηθούν από το υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο των δράσεων που προβλέπονται από το Σύμφωνο Συνεργασίας, το οποίο έχει υπογραφεί μεταξύ της υφυπουργού Εργασίας Αννας Νταλάρα και του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, ενώ η ευθύνη για τη λειτουργία του ξενώνα ανατίθεται στη ΜΚΟ της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή».

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=270209

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.