Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Κύπρος

Έποικοι παίρνουν σπίτια των εγκλωβισμένων

ΦΡΙΞΟΣ ΔΑΛΙΤΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ επικρατεί μεταξύ των εγκλωβισμένων στην κατεχόμενη Καρπασία, αλλά και των παιδιών τους στις ελεύθερες περιοχές. Οι εγκλωβισμένοι βρίσκονται για ακόμα μια φορά αντιμέτωποι με τις προκλήσεις του κατοχικού καθεστώτος και των εποίκων, ζώντας με αγωνία για το μέλλον των περιουσιών τους.
Το τελευταίο διάστημα, μετά το θάνατο κάποιων ηλικιωμένων εγκλωβισμένων, Τούρκοι έποικοι που διαμένουν στην περιοχή, εισβάλλουν στα σπίτια τους και τα οικειοποιούνται, με την ανοχή των αρχών του ψευδροκράτους που κάνουν τα στραβά μάτια.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πέντε σπίτια εγκλωβισμένων έχουν καταληφθεί μετά το θάνατό τους από εποίκους. Το φαινόμενο αυτό, είχε σταματήσει τα τελευταία χρόνια και τα σπίτια των εγκλωβισμένων που πέθαιναν, έμεναν κλειστά, χωρίς ωστόσο να γίνεται κατάληψή τους από κάποιους.

Πρόσφατα, όμως, το φαινόμενο έχει αρχίσει να παρατηρείται ξανά, με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονη ανησυχία μεταξύ των εγκλωβισμένων, αλλά και των παιδιών τους, οι οποίοι ξέρουν ότι οι ηλικιωμένοι γονείς τους κάποια στιγμή θα φύγουν από τη ζωή και το πατρικό τους σπίτι θα περάσει στα χέρια κάποιου έποικου που καραδοκεί.

Το πρόβλημα έχει ευρύτερες διαστάσεις, αφού οι κατοχικές αρχές υποχρεώνουν τους εγκλωβισμένους να βάλουν διαχειριστή της περιουσίας που θα αναλάβει μετά το θάνατό τους. Από πλευράς όμως των εγκλωβισμένων και των συγγενών τους, εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις, αφού πέραν του ότι αυτό δεν τους διασφαλίζει από τις ορέξεις των εποίκων, η διαχείριση της περιουσίας τους από ένα άτομο προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, αφού ουσιαστικά οι νόμιμοι κληρονόμοι δεν έχουν καμιά κατοχύρωση.

Συγγενείς εγκλωβισμένων που επικοινώνησαν με το «Φ», εκφράζοντας φόβους, ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσει το θέμα στις συνομιλίες του με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 23/04/2011

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.