Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Σχολιασμός Αντίβαρου

Τι σημαίνει η δήλωση Στρος Καν ότι από Νοέμβριο του 2009 ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ

Αποκάλυψε ο Λάκης Λαζόπουλος τη δήλωση Στρος Καν ότι από το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2009 ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου ζήτησε «υπόγεια» να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Το «υπόγεια», προσωπικά, δε με ενδιαφέρει και τόσο. Διότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει υπό το φως της δημοσιότητας. Αυτά πρώτα τα ρυθμίζεις και μετά τα ανακοινώνεις.

Υπάρχει όμως κάτι άλλο.
Εφόσον από το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2009 ήταν αυτές οι αποφάσεις της κυβέρνησης τότε μήπως πράγματι εκεί εντάσσονταν οι δηλώσεις περί Τιτανικού και περί πιστολιού στο τραπέζι; μήπως έγινε μία εσκεμμένη και ενσυνείδητη προσπάθεια να βληθεί η δημόσια εικόνα της χώρας;

Θυμίζουμε τα εξής, όλα από το Bloomberg

1. Αναφορά του ότι από τα 18 δις που προμηθεύτηκε η Ελλάδα τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2010, ΖΗΜΙΩΘΗΚΕ το ελληνικό δημόσιο από τους παρεπόμενους τόκους κατά 13 δισεκατομύρια ευρώ. (για να γίνει μία σύγκριση. Τόσα περίιπου είναι τα χρήματα που θα αποκομίσουν από τα ΝΕΑ και ΕΠΙΠΛΕΟΝ του Μνημονίου μέτρα για το 2011, λόγω της υστέρησης εσόδων τους τελευταίους μήνες του 2010 και τους δύο πρώτους μήνες του 2011)

2. Τα πενταετή και δεκαετή spreads, για να θυμηθούμε πότε εκτινάχθηκαν. Τα γραφήματα μιλάνε από μόνα τους

March 31 (Bloomberg) — Greece may pay about 13 billion euros ($17.5
billion) more in interest over the life of the debt it sells this year

than it would have if yields had stayed at their pre-crisis levels
relative to Germany’s, according to data compiled by Bloomberg and
Credit Agricole SA.

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=abe8dI8cbaKM

grbonds_5years_

http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=GGGB5YR:IND

grbonds_5years

http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=GGGB10YR:IND

ΥΓ. Να σημειωθεί ότι η σχετική δήλωση του Γάλλου επικεφαλής του ΔΝΤ είχε πρωτοδημοσιευθεί στις 22 Φεβρουαρίου 2011 στην Καθημερινή.

.

1 comment

Αλεξάνδρα Καλούδη 4 May 2011 at 22:47

Ο διασυρμός της χώρας είχε ξεκινήσει πριν τις εκλογές του 2009. Ο κος Παπανδρέου, ως αντιπολίτευση τότε, όπου και αν πήγαινε μιλούσε απαξιωτικά για την χώρα. Υπάρχουν στιγμιότυπα από ομιλίες του στο Λονδίνο τα οποία τότε είχαν προβληθεί και στην ελληνική τηλεόραση. Θα πρέπει να ήταν Μάρτιος ή Απρίλιος του 2009. Αυτό που συμβαίνει τώρα ήταν προδιαγεγραμμένο.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.