Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Άμυνα & Διπλωματία Επιστολές

Πρόεδρος Ελλήνων Διπλωματών: «προσχωρούμε στη νεο-Οθωμανική Αυτοκρατορία»!

Καταπέλτης για τον Δρούτσα

Επιστολή-καταπέλτη, με την οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ότι «επέλεξε την οδό των ανομολόγητων χειρισμών σε καίρια εθνικά θέματα από παραθεσμικούς μηχανισμούς, προφανώς όχι με το αζημίωτο», απέστειλε χθες ο πρόεδρος της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, πρέσβης Θ. Δασκαρόλλης. Αποτέλεσμα, «η χώρα να βιώνει άμεσα τις οδυνηρές και καταστροφικές συνέπειες της διπλωματικής και οικονομικής διαπραγματευτικής ανικανότητας των κυβερνώντων».

Του καταλογίζουν «ανομολόγητους χειρισμούς» Του καταλογίζουν «ανομολόγητους χειρισμούς» Η επιστολή απεστάλη στους συναδέλφους του εν όψει της τρίωρης στάσης και της συγκέντρωσης που πραγματοποιούν τη Δευτέρα 16 Μαΐου στο προαύλιο του υπουργείου Εξωτερικών στη 1 μ.μ., την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας θα δέχεται στο γραφείο του τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας.

Και η πρόθεση είναι οι στάσεις να επαναλαμβάνονται και οι διπλωμάτες να μπαίνουν στο κάδρο (τηλεοπτικό και όχι μόνο) κάθε φορά που ο υπουργός θα δέχεται στο γραφείο του κάποιον ξένο αξιωματούχο.

Στην επιστολή, επί της ουσίας, όπως τουλάχιστον ερμηνεύεται από διπλωματικούς κύκλους, ο πρέσβης στέλνει το μήνυμα ότι η διπλωματική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών διαλύεται «όχι λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά λόγω της συγκεκριμένης εξωτερικής πολιτικής “μη επιβάρυνσης” των σχέσεών μας με την Τουρκία. Χάριν της πολιτικής του κατευνασμού και της εκχώρησης κυριαρχίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Νεο – οθωμανισμός

Σαρκαστικά δε, οι ίδιοι κύκλοι συμπληρώνουν: «Αφού τα βρίσκουμε με τους Τούρκους, γιατί να έχουμε πρεσβείες στη Χιλή, στο Περού ή στο Καζακστάν. Θα ‘χει η Τουρκία εκεί για μας, αφού προσχωρούμε στη νεο-Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Ο κ. Δασκαρόλλης σημειώνει ότι «η κατάργηση ελληνικών διπλωματικών και προξενικών αρχών θα εξοικονομήσει ελάχιστα σε σύγκριση με όσα θα μπορούσε να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό και έχει τεράστιο κόστος, διπλωματικό και πολιτικό. Τη διεθνή απομόνωση της χώρας».

Κι αυτό γιατί «οι ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία αντιμετωπίζονται σαν σχολάζουσες “αντιπαραγωγικές” ΔΕΚΟ. Οι εκάστοτε πολιτικοί μας προϊστάμενοι είναι αυτοί που απαξίωσαν την παραγωγή εξωτερικής πολιτικής από τη διπλωματική υπηρεσία. Εμφανίστηκαν παντογνώστες και με προκατασκευασμένες θέσεις, ενεθάρρυναν την αυτολογοκρισία στα τηλεγραφήματα και τις αναφορές μας».

Κατά πρωθυπουργού

Και καταλήγει βάλλοντας εμμέσως και κατά του πρωθυπουργού, καθώς διά της πλαγίας οδού αναφέρεται σε κατά καιρούς ρήσεις του Γ. Παπανδρέου: «Κατά παραγγελίαν απόντες από τις εξελίξεις, με απαξιωμένη τη θεσμική υποχρέωση λόγου και πρότασης, οι Ελληνες διπλωμάτες δεν αξιοποιούμαστε ούτε ως εναργείς φορείς εθνικού αντιλόγου στη διεθνή διαπόμπευση και δαιμονοποίηση της χώρας, για την οποία μείζονα ευθύνη έχουν τουλάχιστον επιπόλαιες κυβερνητικές διακηρύξεις περί “Τιτανικού”, μειωμένης εθνικής κυριαρχίας και περίπου αναγόρευσης της πατρίδας μας σε κοιτίδα της διαφθοράς».

Ερωτηθείς για την επιστολή χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, αρνήθηκε να τη σχολιάσει. Περιορίστηκε να επαναλάβει, παραπέμποντας «σε κάθε δήλωση και κάθε συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών», ότι «δεν υπάρχει καμία πολιτική κατευνασμού, καμία απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας». *

 

http://www.enet.gr/-i=news.el.politikh&id=274913

 

.

3 comments

admin 13 May 2011 at 20:44

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος οριοθέτησε μονομερώς το 2004 την ΑΟΖ της Κύπρου εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων για την οριστική λύση του Κυπριακού. Η ανίσχυρη, διαιρεμένη, υπό κατοχή Κύπρος την ώρα που οι υπερδυνάμεις έθεταν την οριστική «Πλεκτάνη Ανάν» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να πιέσουν ακόμη περισσότερο για τη λύση.

Εμείς σήμερα δεν προχωρούμε, λέει ο Υπουργός των Εξωτερικών μας, για να μη διαταράξουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία, για ένα θέμα που είναι απλά «της μόδας».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, του οποίου τα μέλη βλέπουμε εδώ ότι δηλώνουν πως έτσι όπως πάμε «προσχωρούμε στον νεο-Οθωμανισμό»…

Τι να πει κανείς;

Ας θυμηθούμε εδώ τι έγραφαν για τον Δημήτρη Δρούτσα οι Αμερικανοί της New York Post όταν πήρε 4 λιμουζίνες του ΟΗΕ και ταξίδεψε 120 χιλιόμετρα μακρυά για να «αδειάσει» ένα εμπορικό κέντρο μετά από σύσκεψη του ΟΗΕ – http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_06/10/2010_417607

Reply
Ανδρεας45 14 May 2011 at 05:08

Ευτυχως προλαβα και εφυγα το 1972 και τωρα τουλαχιστον ζω σαν ανθρωπος.Λυπαμαι ομως για το χαλι στην πατριδα μου,αλλα ειναι στο χερι τοθ Ελληνικου λαου να αλλαξει τα πραγματα.Μονο αυτος εχει την δυναμη,κανεις αλλος.Θα το κανει ομως? Η ενα ποντο απο τον ποπο μου και οπου θελει ας μπει.

Reply
Αλεξάνδρα Καλούδη 15 May 2011 at 14:40

Αυτά όλα ποιός μπορεί να τα καταλάβει; Αυτοί που δεν έχουν αξίες γιατί ποτέ δεν έμαθαν ότι υπάρχουν; Αυτοί που τα τελευταία τριάντα χρόνια το μόνο που έκαναν είναι να χειροκροτούν χειραγωγούμενοι για φανταστικές παροχές και ψεύτική ευδαιμονία, τους κάθε λογής “χαρισματικούς ηγέτες” που υποτίθεται ότι πέρασαν από αυτήν εδώ την χώρα τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια; Νομίζω ότι ξεχνάμε πολύ εύκολα αυτό το περίφημο: “Ο καθένας είναι ότι δηλώσει”. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα ευφυής για να καταλάβει τί συνέβει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες σε αυτήν εδώ την χώρα. Γίναμε όλοι κάτι δήθεν. Δήθεν προοδευτικοί, δήθεν αντιρατσιστές, δήθεν διάφορα άλλα. Και αυτό γιατί δεν καθίσαμε ποτέ να σκεφθούμε τί σημαίνουν όλα αυτές οι βαρύγδουπες αρλουμπολογίες που τσαμπούναγε ο κάθε τάχαμου ευρωπαϊκοθρεμμένος ιμιτασιόν άχρηστος. Θα πρέπει να το καταλάβουμε ότι ζούμε στην εποχή της μετριότητας. Μέτριο εκπαιδευτικό σύστημα και όλα τα μέτρια που αυτό συνεπάγεται: γιατροί, δικηγόροι, καθηγητές, δημοσιογράφοι. Δυστυχισμένοι μέτριοι, και κάτω του μετρίου, πτυχιούχοι και δήθεν επιστήμονες που εξ αιτίας του ότι δεν έχουν ούτε ένα δράμι του “γνώθι σαυτόν” επιβάλλουν το χωρίς προσωπικότητα και αξία σαρκίο τους ξεπουλώντας πατρίδες, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές, συμβάλλοντας στο να ισοπεδώνονται οι αξίες των άλλων.

Υ.Γ. Δεν αναφέρομαι σε όλους τους ανωτέρω αναφερθέντες επιστήμονες. Είπαμε: υπάρχουν και εξαιρέσεις (δυστυχώς μόνον εξαιρέσεις)

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.