Wednesday 24 April 2024
Αντίβαρο
Αναδημοσιεύσεις Κύρα Αδάμ

Αμφισβητεί ευθέως ελληνικά νησιά!

ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΠΗΓΕ ΣΕ ΧΩΡΟ «ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟ»…



Σε «αυστηρή διαμαρτυρία» προς την Ελλάδα προχώρησε προκλητικά η Αγκυρα, απευθυνόμενη στον Ελληνα πρέσβη στην Τουρκία, για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Αγκυρα διαμαρτυρήθηκε στην ελληνική πλευρά γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε επικράτεια που δεν είναι ελληνικός χώρος, και μάλιστα χωρίς έγκριση!




Κατά την Αγκυρα, ο Κ. Παπούλιας θα έπρεπε να ζητήσει την έγκρισή της για να επισκεφθεί το Αγαθονήσι!…


Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε χθες κατά το ήμισυ το απαράδεκτο αυτό γεγονός. Διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν χθες ότι, πράγματι, ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα κ. Ξυδάς έλαβε κλήση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, την παραμονή της επίσκεψης Παπούλια στο Αγαθονήσι τα Θεοφάνια, να επισκεφθεί την αρμόδια τουρκική διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών την επόμενη ημέρα.



Οι ίδιοι ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι επέμειναν στην υποβάθμιση της μάλλον πρωτοφανούς τουρκικής κίνησης. Ανέφεραν ότι ο κ. Ξυδάς μετέβη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου η συζήτηση περιεστράφη σε άλλα θέματα ( και όχι στο συγκεκριμένο. Σύμφωνα με τις ελληνικές εκτιμήσεις, η τουρκική πλευρά επέλεξε τελικώς να εφαρμόσει το διάβημα στην πράξη, αναχαιτίζοντας και κατεβάζοντας κάτω το ελληνικό ελικόπτερο, δίνοντας σαφώς την εντύπωση ότι ο κ. Ξυδάς έμεινε μόνο με τον καφέ στο χέρι…



Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Ελληνας πρέσβης, μεταβαίνοντας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την επομένη των Θεοφανίων, δεν προχώρησε αμέσως στην κατάθεση του ελληνικού διαβήματος για τις κατ’ εξοχήν παράνομες τουρκικές ενέργειες έμπρακτης αμφισβήτησης ελληνικής περιοχής, αλλά προτίμησε να επιστρέψει το απόγευμα της ίδιας μέρας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να καταθέσει το πρώτο από τα τρία συνολικά ελληνικά διαβήματα διαμαρτυρίας στην Αγκυρα.



ΠΑΣΟΚ κατά ΥΠΕΞ


Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου του κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Α. Λοβέρδου, στέκεται ιδιαιτέρως σε «υφέρπουσα» δυσαρέσκεια του υπουργείου Εξωτερικών για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι.



Σε μια σκοπίμως συγκαλυμμένη ανακοίνωση-σχόλιο, που αποφεύγει να εστιάσει το ενδιαφέρον στην πιθανότητα «δυσαρέσκειας» της υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Λοβέρδος αναφέρει τα εξής: «Η δυσαρέσκεια του υπουργείου Εξωτερικών -όπως το ίδιο το υπουργείο επιτρέπει να υπάρχει ως κλίμα- για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι, προκύπτει από την ανοργανωσιά της κυβέρνησης της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά τα πιο καυτά θέματα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Οταν σε ένα κράτος λειτουργούν περισσότερα του ενός κέντρα λήψης αποφάσεων για θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι προφανές ότι το υπουργείο Εξωτερικών, ως ένα από αυτά, θα είναι μονίμως δυσαρεστημένο. Πιο δυσαρεστημένος, όμως, από όλους και ανήσυχος σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά του δικαιώματα είναι ο ελληνικός λαός, που αντιλαμβάνεται πως κατ’ ουσίαν δεν έχει κυβέρνηση».



ΚΚΕ: Εκχωρήσεις


Η Αλέκα Παπαρήγα από τη Λάρισα χαρακτήρισε απαράδεκτη και επικίνδυνη την κατάσταση στο Αιγαίο, σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις. «Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δεχθεί εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, μέσω του ΝΑΤΟ», είπε σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε πως «δεν ικανοποιεί το ΚΚΕ το γεγονός ότι η υπουργός Εξωτερικών εκλιπαρεί τον Αμερικανό πρέσβη για την επίλυση του προβλήματος», ενώ «θα πρέπει να τεθεί σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., προκειμένου να ξέρει και ο ελληνικός λαός με ποιον έχει να κάνει και όχι να πιστεύει ότι η Τουρκία κάνει ό,τι κάνει, επειδή έχει τον δικό της τσαμπουκά».



ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκληση ΕΣΕΠ


Την έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζήτησαν με επιστολή τους προς την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπανιάς και ο υπεύθυνος του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Π. Τριγάζης. Αφορμή είναι η σφαγή της Γάζας, αλλά και οι παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.



Οπως αναφέρουν, «η σφαγή του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από τη βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ και οι κίνδυνοι για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας, απαιτούν κατά τη γνώμη μας την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να αναληφθούν από τη χώρα μας χωρίς καθυστέρηση, για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου και τη δίκαιη λύση του παλαιστινιακού προβλήματος σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ».



Στην επιστολή τονίζουν ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να συγκληθεί και μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο για τις οποίες απαιτείται ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση.



Τσίπρας με διπλωματικούς


Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ενωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Πολιτεία οφείλει να μην απαξιώνει έναν κλάδο που παίζει, αντικειμενικά, σημαντικό ρόλο στα διεθνή θέματα, ιδιαίτερα στη σημερινή πολύ σύνθετη παγκόσμια κατάσταση». Ο ίδιος διαβεβαίωσε επίσης τους εκπροσώπους των διπλωματών ότι ο ΣΥΝ θα σταθεί στο πλευρό τους στη διεκδίκηση των δίκαιων οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους. *



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 10/01/2009


http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=64759756

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.