Wednesday 24 April 2024
Αντίβαρο
Επιστολές

Επιστολή για τον εκκλησιασμό και την έπαρση της σημαίας

Ακολουθεί επιστολή του κ. Ευστράτιου Σημαντήρη στον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νομού Κέρκυρας σχετικά με τον Εκκλησιασμό και την έπαρση της σημαίας στα σχολεία της χώρας, η απάντησή του και η ανταπάντηση του κ. Σημαντήρη

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Ν. ΣΗΜΑΝΤΗΡΗΣ

                ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΥΠ. Διδάκτωρ αρχειονομιασ-βιβλιοθηκονομιασ

            ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ Α.Σ.Ο.Ε.Ε.

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΩΝ

     ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

       ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ Ε.Ε.Σ.

ΤΗΛ. ΟΙΚ. : 26610-52168

ΤΗΛ. ΚΙΝ. : 6946-060702

ΤΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΟ : 26610-52168

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΝΣΗ : strasim@otenet.gr

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΝΣΗ : Τ.Θ. 91 – ΚΕΡΚΥΡΑ 49100

 

 

 

 

                                                                              Κέρκυρα , 8/1/2009

 

 

                                          Προς :

    Αξιότιμον Διευθυντή Β/βάθμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Κερκύρας

                                    κ. Γ. Παπαδόπουλο

                                            ( μέσω τηλεομοιοτύπου 26610. 38119)

 

                                        Κοιν :

Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας , Παξών και Διαποντίων Νήσων 

                                          κ.κ. Νεκτάριο

                              ( μέσω τηλεομοιοτύπου 26610.41740 )

 

 

 

Αξιότιμε κ.Διευθυντά ,

επιτρέψτε μου εισαγωγικά να αναφέρω ότι στο τελευταίο τεύχος του  περιοδικού ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ δημοσιεύτηκε ένα άρθρο του κ. Κ.Χολέβα με τίτλο  ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΑ . Αν και όλο το άρθρο είναι καταπληκτικό , για να μην σας κουράσω , σταχυολογώ από αυτό : … Πρέπει νά ἀναζητήσουμε καί τίς δικές μας εὐθῦνες. …  τῶν γονέων, τῶν ἐκπαιδευτικῶν, … τῶν «ἀνθρώπων τοῦ πνεύματος». Νά ἀναρωτηθοῦμε ποιά παιδεία καί ποιά πρότυπα καλλιεργήσαμε κατά τίς τελευταῖες δεκαετίες.

          Ἐπί πολλούς αἰῶνες ἡ παιδεία βασιζόταν στό ἐρώτημα :Τί ἄνθρωπο θέλουμε νά πλάσουμε; Τί χαρακτῆρα θέλουμε νά διαμορφώσουμε; … Σήμερα τό ἐκπαιδευτικό ἰδεῶδες ἀναφέρεται μόνο στήν ἀπόκτηση πρακτικῶν γνώσεων καί δεξιοτήτων γιά νά ἀσκήσει ὁ νέος κάποιο ἐπάγγελμα. … Ἡ διάπλαση ἤθους, ἡ διαμόρφωση χαρακτῆρος δέν εἶναι κἄν δευτερεύων στόχος. … Ὅμως μιά κοινωνία ἐπιχειρηματιῶν, ὑπαλλήλων καί ἐλευθέρων ἐπαγγελματιῶν χωρίς πρότυπα καί ἀξίες θά μετατραπεῖ σέ μία κοινωνία ἀνθρωπίνων ρομπότ πού δουλεύουν καί δέν σκέπτονται, δέν ὀνειρεύονται, δέν ἀγαποῦν, δέν συμπάσχουν μέ τόν συνάνθρωπο. … Κάποιοι δέν θέλουν παιδιά μέ πίστη στόν Θεό, μέ ἀπαντήσεις στά ὑπαρξιακά καί μεταφυσικά τους ἐρωτήματα. Προτιμοῦν παιδιά ἕτοιμα  νά γίνουν πειθήνιοι καταναλωτές προϊόντων καί συνθημάτων ἤ ὑποψήφιοι καταστροφεῖς καταστημάτων, βιβλιοθηκῶν , ναῶν , μνημείων.

          Ἕνα τέτοιο σχολεῖο ἀφήνει ἄδεια τήν ψυχή τῶν νέων. Τούς στερεῖ τά ἰδανικά καί τίς ἀξίες. Τούς στερεῖ τά πρότυπα τά ὁποῖα ἀναζητοῦν. … Περιφρονεῖ τήν Ὀρθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία γιά ἀγάπη καί συμπόνια  καί τήν ἀντικαθιστᾶ μέ ξεπερασμένα εἰρηνιστικά καί διεθνιστικά συνθήματα … . Δέν τούς διδάσκει τό ἦθος τοῦ Κολοκοτρώνη καί τό «ἐμεῖς» τοῦ Μακρυγιάννη, γιατί αὐτά τά πρόσωπα θεωροῦνται «θρησκόληπτοι ἐθνικιστές». … Δέν τούς μιλᾶ γιά τήν ἑλληνορθόδοξη παράδοσή μας πού εἶναι μήνυμα ἐλπίδας καί αἰσιοδοξίας. …

          Η σημερινή παιδεία πού λαμβάνουν οἱ νέοι μας ἀπό τό σχολεῖο καί τά Μ.Μ.Ε. μιλᾶ συνέχεια γιά δικαιώματα καί καθόλου γιά ὑποχρεώσεις. … Ἐπιτυχία τῆς παιδείας δέν εἶναι νά τούς καλλιεργεῖ ψευδαισθήσεις γιά ἔνα  κόσμο ὅπου θά ἔχουν μόνο δικαιώματα, ἀλλά νά τούς προετοιμάζει νά γίνουν ὑπεύθυνοι πολίτες, σωστοί ἐπαγγελματίες, συνειδητοί οἰκογενειάρχες.

          … Δόξα τῷ Θεῷ ἔχουμε μία ἀξιόλογη νεολαία, στήν μεγάλη της πλειοψηφία. Ἀλλά δέν τήν βοηθοῦμε. Δέν τῆς παρέχουμε παιδεία μέ ἀρχές καί ἀξίες, μέ ἐλπίδα καί πρότυπα. …

Αξιότιμε κ.Διευθυντά ,

επειδή και δικός μου στόχος και σκοπός είναι « ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΑ » , θα ήθελα να σας καταστήσω κοινωνό του ακόλουθου προβληματισμού μου . Ο υιός μου φοιτά στην Γ΄ Γυμνασίου σχολείου του νομού μας (προς το παρόν δεν έχει σημασία σε ποιο) ,  από το οποίο , σε γενικές γραμμές , είμαι πολύ ευχαριστημένος  . Ως γονέας όμως εξεπλάγην όταν στα δύο προηγούμενα χρόνια το σχολείο του δεν οργάνωσε κανένα εκκλησιασμό πλην της ημέρας των Τριών Ιεραρχών , δεν συμμετείχε στις λιτανείες του Πρωτοκύριακου και της Ορθοδοξίας , δεν έκαναν ποτέ έπαρση ή υποστολή της σημαίας , η συμμετοχή στις παρελάσεις των εθνικών εορτών είναι προαιρετική με προτροπή των αρμόδιων καθηγητών «όποιος θέλει να παρελάσει» , στην δε υποτυπώδη εορτή των Χριστουγέννων δεν έγινε καμιά αναφορά στο νόημα των ημερών αλλά ακούστηκαν μόνο τραγούδια των ημερών και αυτά διασκευασμένα σε μορφή ροκ . Τα ίδια έγιναν και στη φετεινή σχολική χρονιά , με μόνη διαφοροποίηση την , ύστερα από δικές μου πολλές οχλήσεις , συμμετοχή του σχολείου στην λιτανεία του Πρωτοκύριακου , πάλι όμως με την προτροπή «όποιος θέλει» .

Δεν είναι μόνο η προσωπική μου αντίθεση στα ανωτέρω που με προβληματίζει .  Αν ήταν μόνο δική μου γνώμη και επιθυμία , δεν θα σας απασχολούσα  και , αν και θα είχα την θέληση , δεν θα είχα την απαίτηση να εφαρμοσθεί . Πληροφορήθηκα όμως (http://www.antibaro.gr/articles/education/2008-09-12-16-38-52.html) ότι ισχύουν ( ; ) οι παρακάτω νόμοι :


ΕγκύκλιοςΓ/6251/22-10-1979ΥΠ.Ε.Π.Θ.

Εκκλησιασμός μαθητών και έπαρση Σημαίας
Παρακαλούμε να υπενθυμίσετε στους κ.κ. Επιθεωρητές των Εκπαιδευτικών Περιφερειών της δικαιοδοσίας σας ότι είναι απαραίτητο να παρακολουθήσουν τον προγραμματισμό του εκκλησιασμού των μαθητών που γίνεται από τους Δ/ντές των Σχολείων, ώστε να τηρηθούν όσα διαλαμβάνει η εγκύκλιος Δ/γή μας 200/21/16/139240/26.11.77 περί εκκλησιασμού μαθητών.

Εξ άλλου παρακαλούμε να συστήσετε την τήρηση της αποφάσεως του κ. Υπουργού Παιδείας περί επάρσεως και υποστολής της Σημαίας στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και εκπαιδευτήρια εν γένει (Υ.Α. 200.21/1/Γ/2046/23.3.79) με τη διευκρίνιση ότι όταν τα σχολεία λειτουργούν σε μια βάρδια, δηλ. μόνον πρωί, τότε η υποστολή θα γίνεται την τελευταία διδακτική ώρα.

Φ200/21/16/139240/26-11-1977 ΥΠ.Ε.Π.Θ. (απόσπασμα)
3. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η συμμετοχή των μαθητών στις εθνικές εκδηλώσεις και επετείους είναι υποχρεωτική, για να δίδεται σ` αυτούς η ευκαιρία να παραδειγματίζονται και να διδάσκονται την Ιστορία της Φυλής μας και έξω από τις αίθουσες και τους κλειστούς χώρους του Σχολείου που καθημερινά διδάσκονται. Επίσης προκύπτει ότι στην τόνωση του θρησκευτικού συναισθήματος των μαθητών, εκτός των άλλων, θα βοηθήσει η καθημερινή κοινή προσευχή, η οποία υποχρεωτικά πρέπει να γίνεται με την απαιτούμενη ευλάβεια, κάθε ημέρα πριν από την έναρξη των μαθημάτων, σε κοινή συγκέντρωση μαθητών και διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του Σχολείου, καθώς και ο εκκλησιασμός των μαθητών.

 

 

          Στις ίδιες εγκυκλίους προβλέπεται επίσης ο εκκλησιασμός των μαθητών με τη συνοδεία των διδασκόντων εκπαιδευτικών στις εθνικές εορτές, τη μνήμη του πολιούχου της πόλης, των Τριών Ιεραρχών και άλλες φορές μέσα στο χρόνο (συνηθίζεται π.χ. ο εκκλησιασμός των μαθητών πριν τα Χριστούγεννα, το          Πάσχα και σε κάποιες μεγάλες γιορτές  ) .

 

Από τον περασμένο Οκτώβριο είχα σκεφθεί να αποτανθώ σε εσάς . Προτίμησα όμως πρώτα και παρουσίασα ευγενικά στον κ. Διευθυντή του σχολείου τους παραπάνω νόμους και του είπα να τους εξετάσει αν ισχύουν . Πίστευα ότι θα διορθωθεί η κατάσταση . Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορήθηκα σήμερα ότι , αντί να διορθωθούν τα πράγματα , φέτος κατάργησε και τον μοναδικό εκκλησιασμό που έκανε συνήθως το σχολείο την ημέρα των Τριών Ιεραρχών και προγραμματίζουν να πάνε εκδρομή την ημέρα αυτή !!!

 

Αξιότιμε κ. Διευθυντά ,

επειδή πιστεύω ότι σκοπός όλων μας είναι « ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΑ » , θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ισχύουν πράγματι οι νόμοι που προανέφερα   και , αν ναι , τότε γιατί δεν εφαρμόζονται , από ποιους ελέγχεται η εφαρμογή τους και που μπορώ να αποτανθώ όταν κάποιος δεν τους εφαρμόζει .

Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας και είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία .

 

                                          Με τιμή

 

                                    Ε.Σημαντήρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΣΗΜΑΝΤΗΡΗ

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Ν. ΣΗΜΑΝΤΗΡΗΣ

                ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

ΥΠ. Διδάκτωρ αρχειονομιασ-βιβλιοθηκονομιασ

            ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ Α.Σ.Ο.Ε.Ε.

ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΩΝ

     ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

       ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ Ε.Ε.Σ.

ΤΗΛ. ΟΙΚ. : 26610-52168

ΤΗΛ. ΚΙΝ. : 6946-060702

ΤΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΟ : 26610-52168

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΝΣΗ : strasim@otenet.gr

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΝΣΗ : Τ.Θ. 91 – ΚΕΡΚΥΡΑ 49100

 

 

 

 

                                                                              Κέρκυρα , 22/1/2009

 

 

                                          Προς :

    Αξιότιμον Διευθυντή Β/βάθμιας Εκπαιδεύσεως Ν. Κερκύρας

                                    κ. Γ. Παπαδόπουλο

                                            ( μέσω τηλεομοιοτύπου 26610. 38119)

 

                                        Κοιν :

Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας , Παξών και Διαποντίων Νήσων 

                                          κ.κ. Νεκτάριο

                              ( μέσω τηλεομοιοτύπου 26610.41740 )

 

 

Αξιότιμε κ.Διευθυντά ,

έλαβα σήμερα την από 19/1/2009 επιστολή σας , η οποία υποτίθεται ότι απαντά στο ερώτημα που είχα υποβάλλει δια επιστολής μου στις 8/1/2009 . Με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας επιτρέψτε μου να σας πω ότι η «απάντησή» σας είναι   ασαφής . Επειδή ίσως δεν κατανοήσατε το ερώτημά μου , θα σας το διατυπώσω εκ νέου και θα σχολιάσω τα αναγραφόμενα στην «απάντησή» σας , ώστε να μου απαντήσετε ευθέως στο ερώτημά μου .

Ρωτούσα λοιπόν στην επιστολή μου : «… αν ισχύουν πράγματι οι νόμοι που προανέφερα   και , αν ναι , τότε γιατί δεν εφαρμόζονται , από ποιους ελέγχεται η εφαρμογή τους και που μπορώ να αποτανθώ όταν κάποιος δεν τους εφαρμόζει» .

Μου απαντάτε εσείς :

α) «… οι εγκύκλιοι που επικαλείσθε έχουν εκδοθεί όταν ακόμη τα σχολεία λειτουργούσαν και το Σάββατο …»

Ε , και ; θα ρωτούσε ο κάθε καλόπιστος αναγνώστης των επιστολών μας . Τι σχέση έχει η εφαρμογή του πενθήμερου στα σχολεία με τον εκκλησιασμό ή την προσευχή ή την έπαρση σημαίας ; Άρα αυτό που μου γράφετε είναι άσχετο με το ζητούμενο .

β) «… και μέχρι τώρα δεν έχουν αναπροσαρμοστεί» .

 Άρα παραδέχεστε ότι ισχύουν . Οπότε παραμένει αναπάντητο το υπόλοιπο μέρος του ερωτήματός μου «… τότε γιατί δεν εφαρμόζονται , από ποιους ελέγχεται η εφαρμογή τους και που μπορώ να αποτανθώ όταν κάποιος δεν τους εφαρμόζει».

γ) «Ως προς το θέμα του εκκλησιασμού του σχολείου που φοιτά το παιδί σας , δεν μας το αναφέρετε για να επιληφθούμε».

Πάλι φαίνεται ότι δεν κατανοήσατε την επιστολή μου . Δεν σας ζητάω να επιληφθείτε για το σχολείο που φοιτά το παιδί μου . Τονίζω μάλιστα στην επιστολή μου   χαρακτηριστικά : «Ο υιός μου φοιτά στην Γ΄ Γυμνασίου σχολείου του νομού μας (προς το παρόν δεν έχει σημασία σε ποιο)…» . Και το λέω αυτό , γιατί δεν θέλω σε αυτή τη φάση να λάβετε μέτρα κατά του συγκεκριμένου σχολείου . Αφού όμως έχετε παραδεχθεί ότι ισχύει ο νόμος που σας ανέφερα , πάλι δεν μου απαντάτε «… τότε γιατί δεν εφαρμόζονται , από ποιους ελέγχεται η εφαρμογή τους και που μπορώ να αποτανθώ όταν κάποιος δεν τους εφαρμόζει».

δ) «Ως προς την έπαρση της Σημαίας , σας ενημερώνουμε ότι τα σχολεία είναι δημόσιες υπηρεσίες , όπου η Σημαία είναι αναρτημένη αδιαλείπτως . Έπαρση δε Σημαίας τελείται στις εθνικές εορτές».

Πληροφοριακά σας ενημερώνω ότι έπαρση Σημαίας στο συγκεκριμένο σχολείο δεν τελείται ούτε τις εθνικές εορτές . Αφού όμως έχετε παραδεχθεί ότι ισχύει ο νόμος που σας ανέφερα , πάλι δεν μου απαντάτε «… τότε γιατί δεν εφαρμόζονται , από ποιους ελέγχεται η εφαρμογή τους και που μπορώ να αποτανθώ όταν κάποιος δεν τους εφαρμόζει».

Περιμένοντας μία σαφή και ξεκάθαρη απάντηση τώρα που σας διευκρίνισα περισσότερο ποιο είναι το ζητούμενο , σας ευχαριστώ εκ των προτέρων .

 

                                                         Με τιμή

 

                                                     Ε.Σημαντήρης

 

 

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.