Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Άμυνα & Διπλωματία Αναδημοσιεύσεις

Ρωσία και Ισραήλ ζητούν άμεση έναρξη γεωτρήσεων νότια της Κρήτης!

 Ρωσία και Ισραήλ, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΥΠΕΚΑ στο defencenet.gr, ζήτησαν επίσημα από την κυβέρνηση Παπαδήμου να ξεκινήσουν ΆΜΕΣΑ γεωτρήσεις στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, εντοπισμού υδρογονανθράκων, χωρίς να περιμένουν τα χρονοβόρα αποτελέσματα των ερευνών του ΥΠΕΚΑ, αφού όπως ισχυρίζονται, “Γνωρίζουν πολύ καλά που υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο». 

«Δεν χρειαζόμαστε πρόσθετα στοιχεία για να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες» δήλωσαν τόσο η Gazprom και η Rosneft, όσο και η ισραηλινή Delek, αφού έχουν βεβαιωθεί για την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων και θεωρούν ότι από την στιγμή που αναλαμβάνουν αυτές το ρίσκο της γεώτρησης σε σημεία που θα επιλέξουν αυτές, δεν υπάρχει κανένας λόγος από την ελληνική κυβέρνηση να μην δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν άμεσα σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

Μάλιστα όμως χαρακτηριστικά είπε ένας Ρώσος αξιωματούχος στο περιθώριο της συνεδρίασης της Mεικτής Eνεργειακής Eλληνο-Ρωσική Ομάδα Εργασίας που συνεδρίασε στο υπουργείο στις 12 Δεκεμβρίου:

«Δεν καταλαβαίνουμε τι σας κοστίζει να προχωρήσουμε με δικές μας δαπάνες σε άμεση γεώτρηση στα σημεία που εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν κοιτάσματα. Αν αποτύχουμε δεν σας κοστίζει τίποτα, ίσα-ίσα που θα περιοριστούν οι προς έρευνα περιοχές. Αλλά αν πετύχουμε, εμείς θα έχουμε μερίδιο σε ένα ακόμα κοίτασμα από τα δεκάδες μεγάλα κοιτάσματα που αξιοποιούμε σε όλο τον πλανήτη. Εσείς όμως θα σωθείτε. Σε μερικούς μήνες μπορεί να σας αρπάξουν το κοίτασμα για πενταροδεκάρες. Αν μέχρι τον Μάρτιο βρεθούν αυτά που υπολογίζουμε, αλλάζουν πολλά πράγματα στην τύχη της Ελλάδας»!

Μάλιστα η πιο πάνω θέση, αποτυπώθηκε και στο επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου, με κομψό, βέβαια, τρόπο, όπου αναφέρθηκαν επί λέξει τα εξής για το θέμα της έναρξης γεωτρήσεων νότια της Κρήτης από την Ρωσία: «Η ρωσική αντιπροσωπεία στάθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έρευνα υδρογονανθράκων σε χερσαίες και υπεράκτιες περιοχές της Ελλάδας, που προωθεί το ΥΠΕΚΑ».

Η επιτροπή συνεδρίασε, την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου. Το ΥΠΕΚΑ εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Καθ. Κώστα Μαθιουδάκη, ενώ τη ρωσική πλευρά εκπροσώπησε ο Σύμβουλος του Υπουργού Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Kirill Gadzacev και σε κάποια φάση της συνεδρίασής της παραβρέθηκε και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης.

Μάλιστα δια της διπλωματικής οδού έχει υπάρξει από την Ρωσία η διαβεβαίωση στην Ελλάδα ότι «Δεν έχετε να φοβάστε τίποτα και από κανέναν αν υπάρξει κάποιος που παράνομα θέλει να διεκδικήσει μερίδιο από τον ορυκτό σας πλούτο», τονίστηκε και εννοούσαν φυσικά την Τουρκία.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο βρίσκεται και η επιμονή του Ισραήλ, όπου η Delek δήλωσε ότι «Δεν θέλει τα αποτελέσματα των ερευνών, ξέρει που να κάνει τις γεωτρήσεις με 100% δική της επιβάρυνση σε ότι αφορά το κόστος πιθανής αποτυχίας»!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλα τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι Αμερικανοί και ειδικά η Υπηρεσία Φυσικών Πόρων, βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης του Ισραήλ, ενώ έχουν διαβιβαστεί στη DELEK με αποτέλεσμα η εταιρεία να φαίνεται έτοιμη να προσχωρήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα θεωρώντας πως η επιτυχία είναι βέβαια.

Βέβαια, καλά όλα αυτά, αλλά φαίνεται ότι οι ισχυροί παίκτες, πρώτα οι ΗΠΑ (οι οποίες θεωρούν αυτονόητο ότι θα έχουν την εκμετάλλευση, μέσω των εταιρειών τους, των κοιτασμάτων αυτών ειδικά αν αφορούν πετρέλαιο) και κατά δεύτερον η Ε.Ε., για ανεξήγητους λόγους θέλουν να καθυστερήσει η όλη διαδικασία.

Εξ ου και η στροφή 180 μοιρών του υφυπουργού Γ.Μανιάτη μέσα σε λίγες ημέρες που ενώ είχε εμμέσως προαναγγείλει στην Ολομέλεια της Βουλής άμεση έναρξη γεωτρήσεων απαντώντας σε σχετική πρόσκληση του βουλευτή και υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Π.Παναγιωτόπουλου, λίγες ημέρες μετά σε Επιτροπή της Βουλής, μίλησε για «διαδικασία χρόνων».

Για να επιβεβαιωθεί φαίνεται ο Ρώσος που υποστήριξε ότι «Θα σας πάρουν τα κοιτάσματα για πενταροδεκάρες» εννοώντας ότι μετά την επικείμενη ολική πτώχευση η κρατική περιουσία θα περάσει στον έλεγχο των δανειστών ή των προστατών…

Γιατί τέτοια αγωνία για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης: Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Α.Φώσκολου η αξιολόγηση γεωλογικών, γεωχημικών και λοιπών γεωστοιχείων, που έχουν δημοσιευθεί κυρίως από ξένους επιστήμονες, μας υποδεικνύει την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 Km2, με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται εντός της ελληνικής Α.Ο.Ζ που έχει ήδη καθοριστεί από το υπουργείο ΠΕΚΑ.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φώσκολος, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων η Κρήτη για 25 χρόνια θα πάρει 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Φώσκολος στην ομιλία του παρέθεσε στοιχεία Νορβηγών επιστημόνων, σύμφωνα με τα οποία τα αποθέματα κάτω από την Κρήτη είναι της τάξεως των 20 -22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 -175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=30597&Itemid=139

 

13 comments

Φιλανθρωπηνός 29 December 2011 at 11:12

Επιτέλους, αποκαλύπτεται η αιτία των πρόσφατων εξελίξεων. Η ταμπακέρα είναι πολύ πιο ακριβή από εκείνην που νομίζαμε. Οι πιστωτές μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι μέσω των συμβάσεων, στις οποίες ανοήτως προσχωρήσαμε, δεν υπάρχει απολύτως καμία πιθανότητα να μην εισπράξουν τα κεφάλαια που μας δανείζουν, και μάλιστα στο πολλαπλάσιο. Σκοπός τους είναι να αποκτήσουν οικόπεδα προς έρευνα και εκμετάλλευση αντί πινακίου φακής και όχι κοιτάσματα βεβαιωμένης αξίας και απόδοσης. Με τον τρόπο αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι θα αποκτήσουν την πολυπόθητη ενεργειακή αυτονομία και απεξάρτηση από την απρόβλεπτη και ισχυρή Ρωσία, εμφανιζόμενοι μάλιστα ότι κάνουν χάρη σε μία χρεωκοπημένη χώρα.
Οι Ρώσοι υποπίπτουν σε διάστημα λίγων ημερών σε δεύτερο ολίσθημα μετά την υπόθεση Εφραίμ. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της χώρας της. Οι αφελείς είναι τόσο οπισθοδρομικοί και σκοταδιστές, ώστε αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η φωτισμένη ηγεσία μας έχει προ πολλού ξεπεράσει τέτοια εθνικιστικά συμπλέγματα και έχει εκλάβει ως ύψιστη υποχρέωση την αποκλειστική εξυπηρέτηση των αφεντικών της. Βλέπετε, ακόμη και οι πενταροδεκάρες έχουν κάποια αξία, τη στιγμή που μπορούν να τα πάρουν όλα δωρεάν ως μέρος αποπληρωμής των δανείων σε εκπλήρωση των όρων του μνημονίου. Τσάμπα έκαναν οι άνθρωποι τόσο κόπο;

Reply
Φειδίας Μπουρλάς 29 December 2011 at 12:00

Θὰ βγῇ τώρα κανὰς Πεταλωτῆς καὶ θὰ καταγγείλῃ τὴν Ρωσία καὶ τὸ Ἰσραὴλ διότι «ἐπεμβαίνουν στὰ ἐσωτερικά μας». Καὶ μετὰ θὰ τρέξουμε στὸν Ράιχενμπαχ (ποὺ δὲν ἐπεμβαίνει στὰ ἐσωτερικά μας· ἐσωτερικά ΤΟΥ εἶναι, ἀφοῦ τοῦ ἀνήκουμε) καὶ στὸν Ἐρντογάν, νὰ τοὺς ἐνημερώσουμε ὅτι οἱ Ρῶσοι καὶ οἱ Ἑβραῖοι ὑποβλέπουν τὸν γερμανικὸ καὶ τουρκικὸ ὀρυκτὸ πλοῦτο.

Τί ρεζιλίκι νὰ εἶσαι ἑλλαδίτης καρπαζοεισπράκτορας τὴν σήμερον ἡμέραν… Ἀκόμη καὶ ἡ «μικρὴ» Κύπρος τοῦ Χριστόφια νὰ σοῦ παραδίδῃ μαθήματα ἀνεξάρτητης ἐξωτερικῆς πολιτικῆς.

Reply
Ι. Χονδρογιάννης 29 December 2011 at 14:15

Κρατήστε καλά στην μνήμη το παραπάνω άρθρο!
Μην περιμένετε ουδεμία εξέλιξη μέχρι να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση!
Μετά να περιμένετε ραγδαίες εξελίξεις και στο παραπάνω θέμα!
Δυστυχώς όχι προς την κατεύθυνση που ελπίζετε!
Μακάρι να αποδειχθώ κακός προφήτης!
Αλλά δείτε με τι απάθεια προχωρούν στην προδιαγεγραμμένη οδό!
Σαν να είμαστε απλές αλογόμυγες!
Το κράτος που νομίζατε, έστω αυτό το τρισάθλιο μεταπρατικό κράτος, δεν υπάρχει πιά.
Ένα brand name όλο κι όλο είναι, ιδιοκτησία ξένης πολυεθνικής! Ότι τους δώσει ακόμα η εκμετάλλευση της φίρμας. Τα υπόλοιπα έχουν βρεί κιόλας την πορεία τους!

Reply
Πατριώτης 29 December 2011 at 16:40

Καθυστερήσεις καταγγέλλει ο Φώσκολος

«Το πετρέλαιο υπάρχει, απλώς δε θέλουν να το βγάλουν τώρα γιατί υπάρχουν συμφέροντα, έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία ως το 2015, πρέπει να ανανεώσουμε τη σύμβαση, να φέρουμε φυσικό αέριο με 11 ευρώ όταν στην αγορά υπάρχει με 3 ευρώ. Εμείς στην Κρήτη θα το βγάλουμε με 3 ευρώ και θα δώσουμε δουλειά σε 150.000 με 200.000 Έλληνες, γιατί να πάρουμε το ρωσικό;
Συνεχώς παίζουμε αυτά τα βρώμικα παιχνίδια και κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί υπάρχει αυτή η αργοπορία, είναι εσκεμμένη διότι υπάρχει η μίζα», υποστηρίζει ο κ. Φώσκολος.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 30 December 2011 at 06:11

Ὁ ἱστοτόπος defencenet.gr εἶναι γνωστὸν ὅτι πάντοτε γράφει ὅ,τι ἔχει σημασία ἐμμέσως καὶ σχεδὸν ποτὲ εὐθέως. Αὐτὸ ποὺ τώρα ἐννοεῖ εἶναι ὅτι ἂν ἀνακοινωθοῦν κοιτάσματα τώρα, οἱ δανειστὲς δὲν θὰ μπορέσουν νὰ συναινέσουν στὸ πρόγραμμα περιορισμοῦ τῶν ἀπαιτήσεών τους. Διότι ἔχουν κι αὐτοὶ ἄλλους ποὺ τοὺς δανείζουν, ὁπότε μὲ τί μοῦτρα θὰ ἀνακοινώσουν ἐθελοντικὴ μείωση ἀπαιτήσεων κατὰ εὐπόρου (μετὰ κοιτασμάτων) ὀφειλέτου ;
Συνεπῶς, ἡ κυβέρνηση πρέπει νὰ μαντέψει ποιό ποσὸν εἶναι μεγαλύτερο : ἡ μείωση τοῦ χρέους ἢ ἡ πρόσοδος ἐκ τῶν κοιτασμάτων. Καὶ γιὰ τὰ δύο ποσά, οἱ πληροφορίες της εἶναι ἀνασφαλεῖς, τὸ ἴδιο καὶ οἱ δικές μας. Τώρα, τὸ νὰ τὴν ἀποκαλοῦμε μερικοὶ ἐκτὸς χοροῦ προδοτική, μᾶλλον δὲν προσθέτει πολύ στὴν συζήτηση.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 30 December 2011 at 07:58

Μᾶλλον ὁ κύριος καθηγητὴς συγχέει τὴν τιμὴ του φυσικοῦ ἀερίου στὴν κεφαλὴ τοῦ φρέατος (wellhead price), η ὁποία εἶναι παγκοσμίως περίπου 3 εύρώ ἀνὰ χιλίους κυβικοὺς πόδες, μὲ τὴν τιμή του στήν εἴσοδο τοῦ σταθμοῦ λιανικῆς διανομῆς, ἡ ὁποία εἶναι παγκοσμίως περίπου 11 εὐρώ. Νὰ δεχθῶ ὅτι στὴν Ἐλλάδα ἔχουμε μίζες. Ἀλλὰ παγκοσμίως ;

Reply
Πατριώτης 30 December 2011 at 18:25

>η ὁποία εἶναι παγκοσμίως περίπου 3 εύρώ< Μα αυτό λέει και ο Φώσκολος: “όταν στην αγορά υπάρχει με 3 ευρώ”. Η μίζα αφορά στην δημιουργούμενη γραφειοκρατία, ή όποια άλλη καθυστέρηση, για να μην βγει το πετρέλαιο στην Κρήτη. Δεν νομίζω ότι μπερδεύει τίποτε, διότι είναι γνώστης καλός των θεμάτων αυτών(*). Τα όσα αναφέρει σχετικά με την σύμβαση με την Ρωσία, εγώ δεν μπορώ ούτε να τα επιβεβαιώσω, ούτε να τα απορρίψω, διότι απλούστατα δεν τα γνωρίζω. Γι αυτό έβαλα το σχόλιο άνευ δικών μου σχολίων. (*)”ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και επιστημονικός Ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας Καναδά” (στο άρθρο).

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 30 December 2011 at 20:33

Στὴν ἀγορὰ ὐπάρχει μὲ 3 εὐρώ, ἀλλὰ δὲν μποροῦμε νὰ τὸ φέρουμε στὴν Ρεβυθοῦσα χωρὶς ἀγωγὸ ἢ εἰδικὸ πλοῖο (LNG), πράγμα πού, τελικῶς, ἀνεβάζει τὴν τιμὴ στὰ 11 εὐρώ.
Ὅσο γιὰ τὴν καθυστέρηση, ἂς σημειώσουμε μόνον ὂτι ὁ ἱστοτόπος defencenet.gr δὲν τὴν άποδίδει σὲ μίζα. Καὶ ὁ Λυγερὸς στὴν «Καθημερινὴ» σήμερα κρατᾶ τὴν ἴδια γραμμή : ὅτι, δηλαδή, ἔχουμε νὰ κάνουμε μὲ λεπτότατο χειρισμό, ὅπου οἱ συνήθεις ἑλλαδιτικὲς χοντράδες ἀντιμετωπίζονται μὲ ἀνοικτίρμονα ἀδιαφορία.

Reply
Πατριώτης 31 December 2011 at 12:37

Το κόστος μεταφοράς από την Νότιο Κρήτη (Λιβυκό Πέλαγος) στην ίδια την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα θα ανεβάσει την τιμή στα 11 €; Θα έχει για την Ελλάδα το ίδιο κόστος μεταφοράς, όσο έχει και το ρωσικό αέριο; Και γιατί να συνεχίσουμε να αγοράζουμε ρωσικό, όταν μπορούμε να αγοράσουμε ελληνικό;

Ο καθηγητής Φώσκολος κάνει δημοσίως μία συγκεκριμένη καταγγελία. Γιατί δεν του απαντούν; Δεν είναι η πρώτη φορά που τα έχει πει αυτά. Τι γίνεται με τις 150-200.000 θέσεις εργασίας, που υπολογίζει ότι θα δημιουργηθούν; Σιγή ιχθύος από τους αρμοδίους.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 31 December 2011 at 16:51

Νομίζετε ὂτι ἡ τιμὴ τοῦ φυσικοῦ ἀερίου προσδιορίζεται ἀπὸ τὴν τιμὴ κόστους σὺν τὰ μεταφορικὰ σὺν ἕνα ποσοστὸ κέρδους, ὅπως, γιὰ παράδειγμα, ἡ τιμὴ τῶν φαρμάκων στὴν Ἑλλάδα ; Τότε δέστε αὐτὸ τὸ γράφημα καὶ ἐξηγεῖστε μου τί συνέβη καὶ ἡ τιμὴ διακυμαίνεται τόσο βιαίως τὰ τελευταῖα τέσσαρα χρόνια. Τὸ κόστος τῶν γεωτρήσεων δὲν μπορεῖ, πάντως, νὰ πρόλαβε νὰ διακυμανθεῖ τόσο οὔτε τὰ μεταφορικά.
Οἱ γεωλόγοι μηχανικοί, ἕναν ἀριθμὸ τῶν ὀποίων γνωρίζω ἐπαγγελματικῶς καὶ ἄλλων καὶ κοινωνικῶς, ἔχουν μιὰν μεγάλη ἀρετή, τὴν ὁποία μοιράζονται μὲ τοὺς ὑπολοίπους μηχανικούς. Δὲν μπαίνουν στὰ χωράφια τῶν οἰκονομολόγων.
Καὶ καλὰ κάνουν διότι ἐκεῖ ἐνδημεῖ τὸ ἀποφώλιον τέρας ποὺ ὀνομάζεται οἰκονομικὴ πρόσοδος (economic rent). Αὐτὸ τὸ τέρας εὐθύνεται ποὺ τὸ Apple iPad πωλεῖται τόσο ἀκριβώτερα ἀπὸ τὰ ἀνταγωνιστικὰ αὐτοῦ προϊόντα, ἐνῶ κοστίζει λιγώτερο ἡ παραγωγὴ καὶ μεταφορά του. Τὴν οἰκονομικὴ πρόσοδο δὲν τὴν προσδιορίζει τό κόστος παραγωγῆς, ἀλλὰ ἡ δύναμις τῆς ζητήσεως. Εἰδικῶς γιὰ τοὺς πεπερασμένους καὶ ἀποθηκευσίμους φυσικοὺς πόρους, ἡ οἰκονομικὴ πρόσοδος εἶναι ὁ κύριος παράγων προσδιορισμοῦ τῆς τιμῆς τῆς ἀγορᾶς.
Στὴν περίπτωσή μας, ἀκόμη κι ἂν τὸ ἀέριο κοστίζει 3 εὐρώ, θὰ εἴμαστε ἀνόητοι νὰ τὸ πουλήσουμε τόσο, ἂν μποροῦμε νὰ τὸ πουλήσουμε 12. Καί, ἐπειδὴ θὰ κοστίζει ἀρκετὰ ἀκριβότερα (λόγῳ τῆς ὑποθαλασσίου τοποθεσίας που βρίσκεται), μπορεῖ νὰ συμφέρει νὰ περιμένουμε καὶ δεκαετίες ἀκόμη πρίν τὸ ἐξορύξουμε.
Φυσικά, ἀντὶ νὰ μελετᾶμε τέτοια ψιλὰ γράμματα, μποροῦμε νὰ βγάλουμε μιζαδόρους καὶ προδότες ὅσους μελετοῦν καὶ καθαρίσαμε.

Reply
Πατριώτης 1 January 2012 at 17:53

“Στὴν περίπτωσή μας, ἀκόμη κι ἂν τὸ ἀέριο κοστίζει 3 εὐρώ, θὰ εἴμαστε ἀνόητοι νὰ τὸ πουλήσουμε τόσο, ἂν μποροῦμε νὰ τὸ πουλήσουμε 12.”

Ποιος λέει να το πουλήσουμε τόσο; Για την χώρα μας μιλάμε και για δικό μας πετρέλαιο. Είναι λάθος να καταστεί η χώρα μας αυτάρκης σε πετρέλαιο ή/και φυσικό αέριο; Δεν καταλαβαίνω αυτή την επιμονή σας, να μην βγάλει η Ελλάδα πετρέλαιο, όπως κάνουν όσες χώρες μπορούν και μάλιστα υπό πολύ δυσμενέστερες συνθήκες (βλ. Νορβηγία, Μ. Βρετανία).

Αλλά στην Ελλάδα η μίζα είναι κάτι εντελώς άγνωστο, έτσι δεν είναι; Ούτε που την ξανακούσαμε, ε; Οι ειδήμονες μελέτησαν τα “ψιλά γράμματα”, που προφανώς ο κ. Φώσκολος δεν έχει μελετήσει και γι αυτό δεν έδωσαν ποτέ απάντηση. Ας τον να λέει, μ’ αυτόν θα ασχολούμαστε τώρα; Υπάρχει μόνο μία διαφορά: Ο καθηγητής Φώσκολος τα καταγγέλλει χρόνια αυτά από τηλεοράσεως, εφημερίδων κλπ. Δεν τα γράφει σε κανένα ιστολόγιο. Αν δεν ήταν αυτός, τίποτε δεν θα είχε κινηθεί. Μέχρι πριν δύο χρόνια ακόμη, ο Πάγκαλος ειρωνευόταν τον Χαρδαβέλα και τις εκπομπές του. Για εκείνον δεν υπήρχε πετρέλαιο, δεν άξιζε καν να συζητά κανείς τέτοιες κουταμάρες. Μετά την Κυπροϊσρηλινή συνεργασία, όταν άρχισαν πολλοί να “φωνάζουν”, άρχισε και η Ελλάδα να το σκέφτεται. Μ’ αυτά τα μυαλά βαδίζαμε, μ’ αυτά φοβούμαι ότι συνεχίζουμε να πορευόμαστε και γι αυτό καταντήσαμε σ’ αυτά τα χάλια.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 2 January 2012 at 06:10

Δεχόμεθα ὅτι ὁ χρόνος ἐξορύξεως καὶ ὁ ρυθμὸς ἐξορύξεως ἑνὸς πεπερασμένου φυσικοῦ πόρου εἶναι καὶ ἐπιστημονικὸ πρόβλημα ἢ ὄχι ;
Τὸ Google Scholar δίδει περίπου 3770 ἐπιστημονικὲς ἐργασίες ἀπὸ τὸ 1976, δηλαδὴ περίπου ἑκατὸ κάθε χρόνο. Ἐμεῖς τὸ λύσαμε μὲ τὶς μίζες τὸ ζήτημα καὶ καθαρίσαμε.
Ὅσοι δὲ πιστεύουμε ὅτι οἱ μίζες εἶναι τὸ ζήτημα, λογικῶς θὰ προτιμούσαμε νὰ μείνει τὸ ἀέριο μέσα στὴν γῆ μέχρις ὅτου ἐπικρατήσουν πολιτικῶς τίμιοι ἄνθρωποι, ἀφοῦ, ἂν τὸ ἐξορύξουμε τώρα, θὰ φᾶνε οἱ μιζαδόροι.
Εἰδικῶς γιὰ τὸν καθηγητὴ Φώσκολο, ἔψαξα καὶ βρῆκα τὸ βιογραφικό του καὶ ἔδωσα σὲ προηγουμένη ἀνάρτηση καὶ τὸν σχετικὸ σύνδεσμο. Στὶς 14 σελίδες του δὲν βρῆκα κάποια ἐργασία σχετικὴ μὲ τὸ ζήτημα. Ἄλλο ἠ πολιτικὴ καὶ ἄλλο ἡ ἐπιστημονικὴ ἐπίδοσις. Στὴν πολιτική, ἡ γνώμη του μετρᾶ ὅσο καὶ κάθε ἄλλου, ἐνῶ στὸ ἐπιστημονικό του πεδίο μπορεῖ νὰ μετρᾶ πολύ περισσότερο.
Νὰ σημειώσουμε ὅτι ἡ φθηνότερη διερευνητικὴ γεώτρηση στὶς συγκεκριμένες τοπικὲς συνθῆκες κοστίζει δέκα ἑκατομμύρια εὐρώ. Συνεπῶς, δυνατότης γιὰ μίζες ὑπάρχει καὶ στὸ διερευνητικὸ στάδιο. Οἱ μεγάλες πολυεθνικὲς τοῦ πετρελαίου αὐτὴν τὴν δουλειὰ μόνον κάνουν : ἐξασφαλίζουν ἄδειες γεωτρήσεων μὲ διάφορα μέσα, ἐνῶ τὶς γεωτρήσεις αὐτὲς καθ’ ἑαυτές, τὶς κάνουν ὑπεργολάβοι. Γιατί, λοιπόν, νὰ ἀποκρούσει τὶς ἔρευνες ὁ Πάγκαλος τότε ; Ἡ ἐξήγηση τοῦ Λυγεροῦ, σύνδεσμο πρὸς τὴν ὁποία ἐπίσης ἔδωσα σὲ προηγουμένη ἀνάρτηση, εἶναι ὅτι οἱ διπλωματικὲς συνθῆκες τότε ἦταν ἀπρόσφορες.

Reply
Ι. Χονδρογιάννης 2 January 2012 at 08:31

Υπάρχει μια αντίφαση στην ανωτέρω συλλογιστική.
Το τι θα προτιμούσαμε εμείς, υπό τις δεδομένες καταστάσεις, παραμένει τελείως αδιάφορο σε αυτούς που χειρίζονται το θέμα.
Αυτοί που καθυστερούν τις διαδικασίες είναι αυτοί ακριβώς που ακόμα και για να πούν καλημέρα θέλουν μίζα. Και έχουν αποδείξει ότι μόνον το εθνικό συμφέρον δεν είναι κριτήριο τους για τις όποιες επιλογές και αποφάσεις τους. Βρίσκω πιό λογικό να “τσακιζόταν” να γίνουν όλα γρήγορα και με όποια προχειρότητα άν ήταν να πουληθεί το αέριο για 11-12 € π.χ. αντί για 3 ή ότι άλλο που θα προκύπτει από πραγματικό κόστος ή οικονομική πρόσοδο. Όπως τσακιζόταν για την εκτέλεση όποιου άλλου δημοσίου έργου που μας κόστιζε δύο και τρείς ή και πέντε φορές παραπάνω από την υπόλοιπη ευρώπη.
Άλλωστε ένα κοίτασμα θεωρείται συνήθως εκμεταλλεύσιμο αν είναι ικανό να δώσει ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης, συνεπώς το μεγάλο όφελος θα ήταν τα έσοδα πώλησης παρά ο δικός μας περιορισμός εξόδων.
Το ότι επί του θέματος είτε τηρείται σιγή ιχθύος, είτε παραπέμπεται συνεχώς στις καλένδες, πολύ διαφορετικά πράγματα μας υποχρεώνει να βάλουμε κατά νου. Και σίγουρα όχι ότι φυλάγουν το όποιο αέριο ή ότι άλλο μέσα στην γή μέχρις ότου επικρατήσουν πολιτικώς τίμιοι άνθρωποι, για να μην το φάνε οι μιζαδόροι. Οι ίδιοι δηλαδή!
Δείτε την Κύπρο. Δεν ξέρω αν και τι μίζες έπαιξαν ή παίζουν, αλλά πήραν μιαν απόφαση. Και προχώρησαν δυναμικά, σε χρόνο που εμείς δεν αποφασίζουμε ούτε αν θα κάνουμε νηπιαγωγείο.
Εδώ, από τότε που γενήθηκα, για εκμετάλλευση του άφθονου φυσικού πλούτου μας ακούω, έχω άσπρα μαλλιά και το μόνο που αξιώθηκα να γνωρίσω είναι η “αξιοποίηση” κάθε γωνίας παραλίας μας με … ξαπλώστρες! Τόσος κόπος για οικονομικό σχεδιασμό!

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.