Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Οικονομία

Στρατηγικής σημασίας ενεργειακή διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας δείχνει το μέλλον

23-01-2012 21:56:24

Ένα στρατηγικής σημασίας έργο υποδομής πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα να κατασκευάζεται μεταξύ του Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας ενδυναμώνοντας έτσι τις ενεργειακές σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών. Πρόκειται για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας «EuroAsia Interconnector», από το Ισραήλ στην Κύπρο συνολικού μήκους 540 ναυτικών μιλίων.

Το έργο θα ξεκινήσει το 2013 και το νέο υποθαλάσσιο καλώδιο θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το 2016. Το κόστος του έργου αναμένεται να αποσβεσθεί περίπου σε τέσσερα χρόνια. Το καλώδιο έχει δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας συνολικής ισχύος 2.000 MW, και θα κατασκευαστεί σε τρία τμήματα.

Το πρώτο τμήμα περιλαμβάνει την σύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο μήκους 155 ναυτικών μιλίων, το δεύτερο την σύνδεση της Κύπρου με την Κρήτη μήκους 320 ναυτικών μιλίων και το τρίτο τμήμα την σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα μήκους 65 ναυτικών μιλίων.  

Το μέγιστο βάθος πόντισης του καλωδίου είναι τα 2.000 μέτρα, ενώ το καλώδιο, βάρους 60 κιλών ανά μέτρο, θα θαφτεί σε βάθος ενός μέτρου κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.  Τι έργο θα το κατασκευάσει η ΔΕΗ-Quantum Energy από την Κύπρο, η ΔΕΗ από την Ελλάδα και θεσμικοί φορείς από το Ισραήλ.  Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της DEH – Quantum Energy, Nάσος Κτορίδης η νέα σύνδεση θα μπορεί να παρέχει ενέργεια στα Δυτικότερα και στα Βορειότερα σημεία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Nάσο Κτορίδη το έργο υπολογίζεται να στοιχίσει 1,5 δις. ευρώ, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 36 μήνες από την έναρξη των εργασιών. Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για το πλέον μεγαλεπήβολο έργο που έγινε μέχρι στιγμής στον κόσμο τόσο σε ό,τι αφορά το μήκος του καλωδίου όσο και το βάθος που αυτό θα ποντισθεί.

Η μεταφορά ενέργειας μέσω του καλωδίου αναμένεται να ξεκινήσει από το Ισραήλ, το οποίο επιδιώκει την εξαγωγή ενέργειας που θα παράγει από το φυσικό αέριο. Συμπλήρωσε όμως ότι και η Κύπρος θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το καλώδιο για εξαγωγή ενέργειας προς την Ευρώπη, όταν θα έχει τη δυνατότητα αυτή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=32618&Itemid=138

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.