Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Κύπρος

Ψάχνουν για κοιτάσματα ανοικτά της Λεμεσού

Δύο ερευνητικά σκάφη πραγματοποιούν σεισμολογικές έρευνες από χθες στην Κύπρο

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ

Το υπερσύγχρονο ερευνητικό πλοίο «Ramform Vanguard» της νορβηγικής ΡGSπραγματοποιεί από χθες το πρωί σεισμολογικές έρευνες στα ανοικτά της Λεμεσού και σε απόσταση μέχρι και 30 χιλιόμετρα από τις ακτές, αναφέρουν αδιάψευστα στοιχεία του «Φ». Η ΡGSείναι η εταιρεία που πραγματοποίησε την προηγούμενη τετραετία τις δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες για τα κοιτάσματα για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο για πρώτη φορά γίνονται σεισμολογικές έρευνες τόσο κοντά στις κυπριακές ακτές. Αργά χθες το απόγευμα, το σκάφος, που κατά το Σαββατοκυρίακο ήταν ελλιμενισμένο στο λιμάνι Λεμεσού, συνέχιζε τις έρευνές του στην περιοχή παράλληλα με το Ακρωτήρι, διατηρώντας την απόσταση των 23 – 30 χιλιομέτρων από τις ακτές.
 
Να σημειωθεί ότι το «Ramform Vanguard» διεξήγαγε το προηγούμενο δίμηνο έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου για λογαριασμό του Λιβάνου, και συνοδεύεται από το βοηθητικό σκάφος «Romulus». Στο μεταξύ και δεύτερο ερευνητικό σκάφος, που είναι ναυλωμένο από την Νoble Εnergyκαι συμμετέχει στις διαδικασίες γεωτρήσεων και πλατφόρμων, το «Μ/VGeosund», αφού πραγματοποίησε χθες το πρωί πλεύσεις στην αντίθετη κατεύθυνση -μεταξύ Λεμεσού και Ζυγίου- σε απόσταση 6 έως 10 χιλιόμετρα από την ακτή, εισήλθε και προσδέθηκε στο λιμάνι Λεμεσού. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», επίκειται αλλαγή πληρωμάτων και εργασίες συντήρησης. Το «Μ/V Geosund» συμμετείχε τους τελευταίους μήνες στις έρευνες και στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων «Ταμάρ» και «Νταλίτ» του Ισραήλ. Στοιχεία του «Φ» αναφέρουν πως οι έρευνες που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα ανοικτά της Λεμεσού ενδεχομένως και νοτιοδυτικά της Πάφου σε μικρή και μέση απόσταση από τις ακτές, αφορούν κυρίως «στόχους» κοιτασμάτων στα οποία πιθανόν να υπάρχει πετρέλαιο.
 
Να σημειωθεί πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου, αλλά και εμπλεκόμενες πλευρές, όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (σύμβουλος της Δημοκρατίας για τα κοιτάσματα)
και η ίδια η Νoble Εnergy, αναμένουν με α-γωνία την έ-ναρξη της δεύτερης διάτρησης στο
 «Λεβιάθαν» σε βάθος 23.000 ποδών, ώστε να διαπιστωθούν οι ποσότητες πετρελαίου που υπάρχουν κάτω από το κοίτασμα φυσικού αερίου. Η διάτρηση προβλέπεται να γίνει μεταξύ 11 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου από την πλατφόρμα «Ρride Νorth Αmerica». Η ίδια πλατφόρμα θα έρθει προηγουμένως στα ανοικτά της Λεμεσού για συντήρηση.

Πηγές του «Φ» αναφέρουν ότι η άφιξή της -που προβλεπόταν να γίνει στις 3 Φεβρουαρίου-, ενδεχομένως να καθυστερήσει μερικά εικοσιτετράωρα λόγω των γεγονότων στην Αίγυπτο όπου βρισκόταν για σκοπούς διατρήσεων της ΒΡ.
 
Η διαπίστωση για ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων αποτελεί σημαντική ένδειξη και για πετρέλαιο -πέραν του φυσικού αερίου- και στα κυπριακά κοιτάσματα με ανάλογη διαμόρφωση.

Τεράστιο κοίτασμα νοτιοδυτικά της Πάφου
ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες του «Φ», ξεχωριστό ενδιαφέρον προκάλεσε σε πρόσφατο συνέδριο ειδικών στη Νέα Ορλεάνη η παρουσίαση Γάλλου εμπειρογνώμονα του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων (ΒΕΙCΙΡ) -o οποίος είναι και εκ των συμβούλων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα κοιτάσματα-, για ύπαρξη τεραστίου -ενδεχομένως όσου και του Λεβιάθαν- κοιτάσματος φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Πάφου, εντός της ΑΟΖ Κύπρου και κοντά στα θεωρητικά όρια της ΑΟΖ Κύπρου με αυτά της Ελλάδας, τα οποία όμως δεν έχουν οριοθετηθεί. Ο Γάλλος ειδικός -είναι ένας από τους επιστήμονες που κατέχουν τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για την περιοχή- μίλησε για εξαιρετικά σημαντικό κοίτασμα το οποίο και χαρτογράφησε. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από τους ειδικούς που ασχολούνται με το θέμα, στην ΑΟΖ της Κύπρου υπάρχουν περισσότερα από 10 κοιτάσματα πέραν του «Οικοπέδου 12», που απομένει να διαφανεί το μέγεθος και η εκμεταλλευσιμότητά τους.

Το θέμα είναι εξαιρρετικά επίκαιρο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα συζητήσει το θέμα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας την Πέμπτη στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο διευθυντής του Γραφείου του προέδρου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διέψευσαν τις πληροφορίες αυτές στις χθεσινές τους δηλώσεις.

Ο Στέφανος Στεφάνου επανέλαβε και χθες πως εξετάζονται μεθοδικά όλα τα ενδεχόμενα και οι πληροφορίες που υπάρχουν «ώστε να ληφθούν οι καλύτερες αποφάσεις για εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Προς τη κατεύθυνση αυτή, την Πέμπτη ο Σόλωνας Κασίνης θα ενημερώσει το εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΦΑ για τις τελευταίες εξελίξεις και τον προγραμματισμό σε σχέση με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και τη διάτρηση στο «Οικόπεδο 12» από την Νoble Εnergy, όπως και για τα χρονοδιαγράμματα άντλησης.

http://www.philenews.com

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.