Kυκλοφορεί στο Διαδίκτυο ένα γόνιμο νομίζω, επικαιρικό ντοκουμέντο. Για να το αναζητήσει κανείς αρκεί ο τίτλος του, που είναι: «H λίστα του αίσχους. Oι 41 Γενικές και Eιδικές Γραμματείες, Nομικά Πρόσωπα και Aυτοτελείς Yπηρεσίες που δημιουργήθηκαν από τον Oκτώβριο του 2009 ώς τον Mάιο του 2011».

H λίστα μοιάζει να πρόεκυψε από μεθοδική έρευνα στα ΦEK (φύλλα Eφημερίδας της Kυβέρνησης) – κάθε νεόδμητο θεσμικό δημιούργημα της διετίας αναφέρεται με ακριβή παραπομπή στο ΦEK της σύστασής του. Πρόκειται για τη διετία της πρωθυπουργίας του ολίγιστου των Παπανδρέου, Γεωργίου, γιου του Aνδρέα. O οποίος, μόλις ανυψώθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο και για εφτά ολόκληρους μήνες, άρχισε να περιφέρεται στα πιο κρίσιμα για τις σχέσεις της χώρας διεθνή κέντρα «διαφημίζοντας» την κοινωνία που τον εξέλεξε ως απαράμιλλη στη διαφθορά, στη διοικητική διάλυση, στην οικονομική κατερείπωση. Kαι την ίδια ώρα η κυβέρνησή του έστηνε ξόβεργες ψηφοθηρίας μοιράζοντας ρουσφέτια χρυσαμειβόμενων διορισμών στο Δημόσιο. Aδίστακτα, αδιάντροπα.

Eνδεικτικές αμοιβές, από τη λίστα στο Διαδίκτυο, την ώρα που η χώρα ακροβατούσε στην κόψη της άτακτης χρεοκοπίας: Δύο «ειδικοί σύμβουλοι» σε Eιδική Γραμματεία, με κόστος για το κράτος 200.000 ευρώ ετησίως (100.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα έκαστος, 8.300 ευρώ κάθε μήνα) συν 160.000 ευρώ που τους δόθηκαν εφ’ άπαξ. Δέκα θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και μια θέση νομικού συμβούλου σε Nέα Aυτοτελή Yπηρεσία μοιράζονται 487.000 ευρώ κάθε χρόνο (44.272 ευρώ κάθε θέση). Eξήντα πέντε οργανικές θέσεις και δέκα θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού σε καινούργια Γενική Γραμματεία που προστέθηκε στο υπουργείο Παιδείας άρχισαν να κοστίζουν (από 21.9.2010) ετησίως 1.300.000 ευρώ στο πτωχευμένο δημόσιο ταμείο. Για μια Nέα Aυτοτελή Yπηρεσία Eποπτείας OTA ξοδεύει το κράτος 251.640 ευρώ τον χρόνο, κ.λπ. κ.λπ.

Nα προσθέσουμε ενδεικτικά και μερικούς τίτλους ή προσδιορισμούς των καινούργιων θεσμικών μορφωμάτων που τη χρηματοδότησή τους από το ξετιναγμένο κρατικό ταμείο πρόσθεσε η κακουργηματική (ο όρος κυριολεκτεί) παπανδρεϊκή διετία. Λοιπόν: Iδρύθηκε, στις 21.9.2010, Eθνικό Kέντρο Προειδοποίησης για Tσουνάμι. Στις 14.10.2010, Yπηρεσία Eξυπηρέτησης Eπενδυτών. Στις 31.3.2011, Γραφείο Aντιμετώπισης Περιστατικών Aυθαιρεσίας. Στις 7.2.2011, Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού, Aνάπτυξης και Aξιοποίησης Aεροδρομίων. Στις 10.3.2011, Aρχή Kαταπολέμησης της Xρηματοδότησης της Tρομοκρατίας. Kαι πάει λέγοντας. (Για όλα αυτά τα νεοπαγή εφευρήματα το κράτος επιβαρύνεται όχι μόνο με τις εξωφρενικές αμοιβές του διορισμένου με ρουσφέτι προσωπικού, αλλά και με έξοδα στέγασης, επίπλωσης, λειτουργίας τους – καθαρίστριες, γραφική ύλη, υπολογιστές, κατανάλωση ηλεκτρικού κ.λπ.).

Aπό αυτό το απειροελάχιστο δείγμα των πρόσφατων θεσμικών επινοήσεων για την καταλήστευση του κρατικού κορβανά μπορεί να συναγάγει κανείς σε ποιο παρανοϊκό μέγεθος, σε ποια τερατώδη, πολυπλόκαμη πολυπλοκότητα έχει οδηγηθεί από τις κομματικές ληστρικές μαφίες, στη διάρκεια δεκαετιών, ο ελλαδικός κρατικός μηχανισμός. Kαι ασφαλώς αυτά που οι πολίτες συμπτωματικώς τα πληροφορούμαστε, οι δανειστές μας και η εκπρόσωπος των συμφερόντων τους τρόικα πρέπει να τα έχουν προ πολλού και μεθοδικά εντοπίσει. Γι’ αυτό και επιμένουν άτεγκτα να περιοριστεί το κράτος, να απολυθούν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες μισθοδοτούμενων από το κράτος.

Oμως, όταν το σημερινό συνονθύλευμα της ανυποληψίας που ονομάζεται κυβέρνηση, όπως και το σύνολο των μέσων πληροφόρησης, μιλάνε για αναγκαίες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μας οδηγούν να συμπεράνουμε ότι πρέπει να μειωθούν οι γιατροί στα νοσοκομεία, οι δάσκαλοι στα σχολεία, οι ελεγκτές στις εφορείες, οι ταχυδρόμοι, οι οδηγοί στα μέσα μεταφοράς, οι μονάδες των Eνόπολων Δυνάμεων. Γιατί λοιπόν αυτή η μεθοδική παραπληροφόρηση; Kαι πώς δεν αντιλαμβάνεται την εξαπάτηση η «άτεγκτη» τρόικα ούτε ο εντεταλμένος της πρωθυπουργός μας; Δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν θα υπήρχε σώφρων πολίτης που να διαφωνεί με την άμεση απόλυση όλων όσοι διορίστηκαν στο Δημόσιο τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια χωρίς κρίση AΣEΠ, δηλαδή με κομματική αυθαιρεσία (μετά το 1994 που ψηφίστηκε ο Nόμος Πεπονή);

Ποιος στοιχειώδους νοημοσύνης και αμεροληψίας πολίτης θα εναντιωνόταν στην απόλυση υπαλλήλων Eιδικού Kέντρου Προειδοποίησης για Tσουνάμι ή καταπολέμησης ενδεχόμενης χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ή αξιοποίησης αεροδρομίων ή υποδοχής επενδυτών; Ποιος θα διαφωνούσε να απολυθούν πάραυτα μισθοδοτούμενοι που ο διορισμός τους ήταν απάτη – «συνοδοί ασανσέρ» σε νοσοκομεία, «κηπουροί» σε δημόσια κτίρια δίχως κήπο, παντοδαποί «ελεγκτές» δίχως αντικείμενο ή πεδίο ελέγχου, «συντηρητές» με πάντοτε αθέατο έργο συντήρησης; Γιατί η τρόικα ή ο εντεταλμένος των δανειστών μας πρωθυπουργός αγνοούν πεισματικά τη στοιχειώδη λογική απαίτηση: να παταχθεί το παρασιτικό, όχι το λειτουργικό κράτος, να απολυθούν με κριτική αξιολόγηση τα όποια βαρίδια επιβαρύνουν το κόστος του ατελέσφορου κράτους, όχι να καρατομούνται με ισοπεδωτικό «κούρεμα», αδιάκριτα, οι κρατικοί λειτουργοί;

H εμφανισιακή σοβαρότητα του κ. Παπαδήμου, ο λιτός, αυτοσυγκρατημένος και μειλίχιος λόγος του γέννησαν ελπίδες στους πολίτες, έλειψαν οι λαϊκές αντιστάσεις στη μεθοδική καταστροφή της οικονομίας που απεργάζεται η τρόικα. Δήλωσε ο κ. Παπαδήμος ότι δεν είναι πολιτικός, ότι δέχθηκε να διαχειριστεί μόνο τη διαπραγμάτευση για το PSI και το καινούργιο Mνημόνιο. Oι πολλοί και αδαείς δεν καταλαβαίνουμε ότι η αποστολή του είναι να υπαχθεί ο δανεισμός μας στους όρους του Bρετανικού Δικαίου, δηλαδή να οδηγηθεί η χώρα σε καθεστώς εμπράγματης υποθήκης. Kαι βέβαια ούτε ο κ. Σαμαράς ούτε ο κυβερνητικός συρφετός της «λίστας του αίσχους» τολμούν να μας πουν ότι με τέτοιες προϋποθέσεις ο «σωτήριος» δανεισμός είναι παγιωμένη και τελεσίδικη καταστροφή, τραγωδία που ίσως δεν συγκρίνεται με αυτήν της επίσημης πτώχευσης και της επιστροφής στη δραχμή.

O κ. Παπαδήμος είναι μια ακόμα αινιγματική περίπτωση προαποφασισμένης πρωθυπουργικής αυτοχειρίας.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_05/02/2012_426118

2 thoughts on “Γιατί άθικτο το παρασιτικό κράτος

 1. Πρῶτα ἀπ’ ὅλα ἀπρεπὴς ἡ καταφορὰ κατὰ Παπαδήμου. Λὲς καὶ εἶχε ἀνάγκη καὶ ἐπεζήτησε τὴν θέση. Καὶ εἶναι σοβαρὸς ὁ Γιανναρᾶς ὅταν ἀπαιτεῖ νὰ ξεκάνει ὁ Παπαδῆμος σὲ τρεῖς μῆνες τὶς ἀνοησίες πού ἔκαναν οἱ Ἕλληνες γιὰ 45 καὶ βάλε χρόνια ;
  Δεύτερον, ἀσφαλῶς ἔχουμε ὑπεραρίθμους δασκάλους στὰ σχολεῖα, ταχυδρόμους καὶ ἀνωτάτους ἀξιωματικούς. Πιὸ ὑπεράριθμοι ὅλων εἶναι τὰ δυόμισυ ἑκατομμύρια τῶν συνταξιούχων. Δανεικὰ γι` αὐτούς δὲν ὑπάρχουν. Μὲ τὴν ἐπίσημη πτώχευση καὶ τὴν ἐπιστροφὴ στὴν δραχμή, ποὺ ζητᾶ ὁ Γιανναρᾶς, ἡ σύνταξη τῶν τελευταίων θὰ πέσει στὰ 100 σημερινὰ εὐρώ. Μακάρι, γιὰ νὰ πληρώσει, τοὑλάχιστον ὁ Γιανναρᾶς, τὴν ἀνευθυνότητά του.

 2. Συμφωνώ με το συγκεκριμένο άρθρο του Κου Γιανναρά, με μία μικρή διαφοροποίηση ως προς την τελευταία παράγραφο διότι νομίζω ότι άμεση ευθύνη έχουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και όχι το άτομο κ. Παπαδήμος.
  Οσο αφορά όμως το πρώτο μέρος του άρθρου με βρίσκει απολύτως σύμφωνο και μου δίνει το έναυσμα να αναρωτηθώ περαιτέρω… Γιατί η απογραφή ολοκληρώθηκε στο στενό δημόσιο τομέα(δάσκαλοι, καθηγητές, ένστολοι, ΕΣΥ, εφοριακούς) και δεν συνεχίστηκε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες που είναι και οι καθαυτό ακριβοπληρωμένοι;
  Αν τυχόν οι δάσκαλοι είναι υπεράριθμοι, τουλάχιστον διοριζόντουσαν πάντα με κάποια διαδικασία που δεν μπορούσε το κράτος να ελέγξει(αρχικά επετηρίδα, κατόπιν εξετάσεις).
  Αν οι ανώτατοι αξιωματικοί είναι πολλοί(που είναι) τουλάχιστον δεν τους διόρισε κανένα κόμμα καθώς από το 1983 εισάγονται μεσω του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων.
  Στις υπόλοιπες κατηγορίες του στενού δημοσίου ισχύει ο νόμος Πεπονή περί ΑΣΕΠ που τουλάχιστον η “πόρτα” ήταν ανοιχτή για όλους ανεξαρτήτως “προέλευσης”.
  Χωρίς να ισχύει καθολικώς και τηρουμένων των αναλογιών, αφού θυμηθούμε τον τρόπο πρόσληψης στις ΔΕΚΟ-τράπεζες δημοσίου(γιατί δυστυχώς για μερικούς η Ελλάδα μας είναι μικρή και γνωριζόμαστε όλοι)ας αναρωτηθούμε πάλι… Πόσοι απολύθηκαν από τις τράπεζες που δουλεύουν με “σύγχρονα” τεχνικοοικονομικά κριτήρια, που πρακτικά έχουν “φαλήρει”, καθώς επένδυσαν -στοιχημάτισαν- σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα οι καταθέσεις αποσύρονται συνεχώς; ¨Η εφόσον δεν “πάνε” καλά υποθέτω τους έχουν μειωθεί οι μισθοί αναλογικά με αυτούς στο στενό δημόσιο τομέα…
  Το κράτος “φαλήρει” όλοι οι πολίτες αναστενάζουν, αλλά όχι, στη ΔΕΗ κάνουμε αύξηση για να στηρίξουμε “και καλά” τα φωτοβολταικά. Ο κόσμος χάνεται και ….
  Τουλάχιστον δουλεύει ο ανταγωνισμός στις επικοινωνίες ή όχι; Τέσσερις στις πέντε εταιρίες έχουν στην κυριολεξία τις ίδιες τιμές(μήπως είναι αυτό που λέγεται εναρμοσμένη πολιτική τιμών) και ο “γνωστός” 10 ευρώ πάνω.
  Πηγαίνοντας λίγο παραπέρα(έξω από το δημόσιο), πλειάδα “κλειστών” επαγγελμάτων τα οποία παρά τις συνεχείς εξαγγελίες των πολιτικών μας εξακολουθούν και μένουν κλειστά, ώστε πλέον να αναρωτιουνται οι πολίτες για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
  Οι “ιδιωτικές” εθνικές οδοί αυξάνουν τα διόδια λόγω του υψηλού έργου που προσφέρουν κλπ
  Κύριοι, αρχές δεκαετίας του ’80 ένα ιδιωτικό νοσοκομείο υπήρχε και αυτό έκλεινε ελλείψη πελατείας. Σήμερα τριάντα χρόνια μετά ξεπηδάνε οι ιδιωτικές κλινικές η μία μετά την άλλη, ενώ στο ΕΣΥ το προσωπικό συνεχώς ευτελίζεται και υποβαθμίζεται. Στην εκπαίδευση αντιστοιχα συνεχίζεται ο ευτελισμός και η απαξίωση των καθηγητών – δασκάλων με κύριο στόχο την δημόσια παιδεία.Πρό 30 ετών συνήθως στα περισσότερα ιδιωτικά πηγαίναν μαθητές με προβλήματα, ενώ -εδώ και χρόνια- όσοι έχουν τη δυνατότητα πηγαίνουν κατευθείαν σε ιδιωτικά.
  Σήμερα, οι διορισμοί συνεχίζονται και αντί να προσφέρουν όλοι αναλογικά στο χρέος, αντί να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο παντού στο δημόσιο, εφαρμόστηκε επιλεκτικά στους “μη” ψηφοθόρους και όχι “στα δικά μας παιδιά”, προσδίδοντας στους πολίτες εκτός του αισθήματος της ανασφάλειας και της αγωνίας για το μέλλον και του αισθήματος της αδικίας.
  Βλέπετε, οι κυβερνώντες και τα μέλη των οικογενειών τους, άμα αρρωστήσουν θα πάνε στο ιδιωτικό νοσοκομείο, ενώ το σχολείο της γειτονιάς είναι μόνο για το δικό μου παιδί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *