Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Διεθνή

Κινεζική ομάδα ηλεκτρονικού πολέμου «κατέρριψε» το αμερικανικό UAV στο Ιράν!

03-02-2012 19:56:29  

Με κινεζική καθοδήγηση και ανάμιξη ήρθε τελικά το χαμένο αμερικανικό UAV στα χέρια των Ιρανών στις 4 Δεκεμβρίου του 2011. Αυτό τουλάχιστον περιέχεται στο πόρισμα που έχουν στα χέρια τους οι αμερικανικές αρχές γύρω από τα αίτια απώλειας του RTQ-170.

Αυτό αναφέρει το ειδησιογραφικό site Debka αναφέροντας μεταξύ άλλων πως οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι το Ιράν δεν ήταν μόνο του στην προσπάθεια «αιχμαλώτισης» του UAV καθώς ανακάλυψαν τα ηλεκτρονικά ίχνη κινεζικής ομάδας κυβερνοπολέμου η οποία ήταν εγκατεστημένη στο Ιράν!

Στο τελευταίο είχε δοθεί μόνο ο ένα δευτερεύον ρόλος στην υπόθεση, με του που και πότε θα έπρεπε να πάρει στα χέρια του το UAV. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διοίκηση του Αμερικανού προέδρου Barack Obama αν και έχει στοιχεία για να αποδείξει την κινεζική ανάμιξη στην υπόθεση δεν το κάνει καθώς δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις της χώρας του με το Πεκίνο, κύρια των οικονομικών σχέσεων.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν έχουν καταλήξει ακόμη εάν η ειδική κινεζική ομάδα κυβερνοπολέμου βρίσκεται ακόμη στο Ιράν ή έχει εγκαταλείψει τη χώρα αφήνοντας πίσω της τον τεχνολογικό της εξοπλισμό, έχοντας εκπαιδεύσει τους Ιρανούς στην ανάληψη παρόμοιων επιχειρήσεων στο μέλλον. Μια επανάληψη αποστολής ενός ακόμη RQ-170 ίσως θα έδινε απάντηση στο ερώτημα, αλλά ο Barack Obama είναι πλήρως αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική καθώς μια ακόμη απώλεια του UAV θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ να χτυπήσουν είτε ιρανικούς είτε κινεζικούς στρατιωτικούς στόχους.

Μετά το επεισόδιο απώλειας του RQ-170 οι αμερικανικές ΕΔ χρησιμοποιούν μόνο το RQ-4 Global Hawk σε αποστολές επιτήρησης στον Κόλπο και τα στενά του Χορμούζ και αυτά πετούν σε ύψος 22.500 μέτρων και χωρίς να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του Ιράν. Οποιαδήποτε κίνηση κοντά στα αμερικανικά σκάφη ελέγχεται από επανδρωμένα αεροσκάφη.

Πάντως ο αρχηγός της αμερικανικής Αεροπορίας πτέραρχος Norton Schwartz δεν αποκάλυψε εάν οι αποστολές πάνω από το Ιράν έχουν σταματήσει ή θα συνεχιστούν με άλλα μέσα περιοριζόμενος να πει ότι το υπάρχον σύστημα παρακολούθησης (ISR) που χρησιμοποιούμε για την παροχής υποστήριξης στους διοικητές των μονάδων μας και θα συνεχίσουμε να το χρησιμοποιούμε κατά αυτόν τον τρόπο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=33397&Itemid=139

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.