Friday 29 March 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Έρευνες

Αποτελέσματα της έρευνας του Αντίβαρου για τις εκλογές του 2012

Ακολουθούν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της ηλεκτρονικής δημοσκόπησης του Αντίβαρου


prognwstika_300312

.

 

Πριν από αυτά, να αποσαφηνιστεί ότι το δείγμα είναι σχετικά μικρό (περίπου 500 ατόμων), προσήλθε αυθόρμητα, δεν είναι επιστημονικά ελεγμένο, αντικατοπτρίζει το κοινό του Αντίβαρου (άρα και μία σύγκλιση ενδιαφέροντος στη θεματολογία του). Ταυτόχρονα, παρόλο που η γεωγραφική κατανομή των συμμετεχόντων δείχνει να είναι εντυπωσιακά αντιπροσωπευτική, δε συμβαίνει το ίδιο με την κατανομή φύλου, ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου. Περισσότερα για την απόκλιση αυτών των κατανομών στο τέλος του κειμένου.

 

Μεθοδολογία

 

Κατ’ αρχάς, πρέπει να τονιστεί ότι με την εξαίρεση όσων περιπτώσεων αναγράφεται ρητά, όλα τα αριθμητικά αποτελέσματα που δίνονται παρακάτω προέρχονται από στάθμιση με βάση την επιλογή ψήφου το 2009. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι αν ένα κόμμα έλαβε στις εκλογές του 2009 20% των ψήφων και από την έρευνα του Αντίβαρου προκύπτει ότι το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα ψήφισε αυτό το κόμμα, τότε οι επιλογές του 50% του δείγματος σταθμίζονται (υποβιβάζονται) σαν να εκπροσωπούν μόνο το 20%. Έτσι, η απόκλιση σε κομματικές επιλογές με βάση το 2009 μεταξύ των αναγνωστών του Αντίβαρου και του εκλογικού σώματος ακυρώνονται. Δηλαδή, η στάθμιση γίνεται με βάση τις μετακινήσεις ψηφοφόρων από την επιλογή του 2009 στην προτίμηση του 2012. Έτσι, ούτε η υπερεκπροσώπηση, ούτε η υποεκπροσώπηση ενός κόμματος στο δείγμα του Αντίβαρου δεν παίζει ρόλο στις προβλέψεις. Σε κάθε περίπτωση, όσα νούμερα δίνονται παρακάτω αντιπροσωπεύουν την καλύτερη και όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη εκτίμηση.

 

Ουσιαστικά πρόκειται για πολλαπλές δημοσκοπήσεις για κάθε κόμμα ή άλλη εκλογική συμπεριφορά το 2009 (άκυρο/λευκό, αποχή, χωρίς δικαίωμα ψήφου) και συνάθροιση των αποτελεσμάτων στο τέλος.

 

Μετά από κάθε μικρή ανάλυση για τα κόμματα, ακολουθεί μία εκτίμηση ποιοτική εκλογικού αποτελέσματος, με βάση 1. την βεβαιότητα ψήφου, 2. το εύρος επιλογών όσων δεν είναι απόλυτα ή πολύ σίγουροι για την ψήφο τους, 3. την «συμπάθεια» προς ένα κόμμα από την επιλογή του ως προς το αν είναι επιθυμητή η συμμετοχή του στην κυβέρνηση, και 4. σύγκριση προηγούμενων ερευνών στο Αντίβαρο και του τελικού αποτελέσματος. Δηλαδή, με χρήση της ιστορικά γνωστής απόκλισης του κοινού του Αντίβαρου από το εκλογικό σώμα.

 Με αυτό επιδιώκεται να γίνει μία ποιοτική αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου, της επιρροής της ενδεχόμενης πόλωσης του προεκλογικού κλίματος και του παράγοντα της αβεβαιότητας του επόμενου μήνα.

 

Προφανώς, οι προβλέψεις αποτελούν μία υποκειμενική εκτίμηση της στιγμής και ως τέτοιες πρέπει να εκληφθούν.

 

 

Αποτελέσματα στάθμισης με βάση το 2009 – όχι του καθαρού δείγματος.

 

 

πρόβλεψη αποτελέσματος

πρόβλεψη μετά την ομοιόμορφη αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου

Ανεξάρτητοι Έλληνες (Καμμένος)

24.5%

28.2%

ΝΔ

11.9%

13.8%

Δεν αποφάσισα ακόμα

11.2%

 

ΕΠΑΜ (Καζάκης)

8.6%

9.9%

ΣΥΡΙΖΑ

8.3%

9.5%

ΠΑΣΟΚ

5.7%

6.6%

ΚΚΕ

5.2%

6.0%

Χρυσή Αυγή

5.2%

6.0%

Δημοκρατική Αριστερά (Κουβέλης)

4.6%

5.3%

Άκυρο/λευκό/αποχή

2.1%

 

Δημοκρατική Συμμαχία (Μπακογιάννη)

1.8%

2.1%

Δημιοιυργία, Ξανά

1.7%

1.9%

Κοινωνία

1.6%

1.9%

ΛΑΟΣ

1.5%

1.7%

Κοινωνική Συμφωνία (Κατσέλη)

1.2%

1.4%

Οικολόγοι Πράσινοι

1.2%

1.4%

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

0.9%

1.0%

Δημοκρατική Αναγέννηση

0.8%

0.9%

Ενωση Κεντρώων

0.6%

0.7%

Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών (Δημαράς)

0.5%

0.6%

Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας

0.3%

0.3%

Πατριωτικό Μέτωπο

0.1%

0.2%

ΚΚΕ μλ

0.1%

0.1%

 

Μετακινήσεις ψηφοφόρων και ποιοτικά στοιχεία του δείγματος

 

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα αποτελέσματα έχουν οι μετακινήσεις ψηφοφόρων. Εξάλλου, βάσει αυτών υπολογίστηκαν οι προβλέψεις στον ανωτέρω πίνακα

 

ΠΑΣΟΚ

 

Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει μία συσπείρωση στο εύρος 10-15%. Από κει και πέρα, οι μεγαλύτερες διαρροές είναι προς τους Αν. Έλληνες ( 25-30%) και ακολουθεί το ΕΠΑΜ του Καζάκη γύρω στο 15%. Διαρροές μικρότερες από τη συσπείρωσή του ανιχνεύονται προς όλες τις κατευθύνσεις: ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Αριστερά, Αναποφάσιστους, Δημιουργία Ξανά, ΚΚΕ, Κοιν. Συμφωνία, Ένωση Κεντρώων, Οικολόγοι Πράσινοι, Άκυρο/λευκό και σχεδόν μηδαμινές προς Πανελλήνιο Άρμα και ΝΔ. Εισροές δεν ανιχνεύονται εκτός από ένα μικρό ποσοστό αποχής το 2009

 

Το ποσοστό 5.7% είναι μικρότερο από το αναμενόμενο για το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ το 2009 ανάμεσα στο κοινό του Αντίβαρου είναι πολύ περισσότερο «αντι-μνημονιακοί» ψηφοφόροι από ένα πιο αξιόπιστο δείγμα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ανιχνεύεται από την επιλογή τους ως προς μεταξύ ποιων κομμάτων αμφιταλαντεύονται όσοι δεν είναι βέβαιοι για την ψήφο τους, αλλά και ποια κόμματα θα ήθελαν να δουν στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Εδώ, βλέπουμε για παράδειγμα ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 2009, το 15% επιθυμεί να δει τη ΝΔ στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές, αλλά μόνο το 12% θέλει να δει το ΠΑΣΟΚ! Τα μεγαλύτερα ποσοστά κατά σειρά μεγέθους είναι για τους Ανεξ. Έλληνες (50%!), το Πανελλήνιο Άρμα, τη Δημ. Αριστερά, ΕΠΑΜ, ΣΥΡΙΖΑ, Κοινωνική Συμφωνία και ΚΚΕ. Ως εδώ έχουμε επιλογές από περισσότερους από το 20% των ψηφορόρων του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν ΝΔ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οικολόγοι Πράσινοι και με ποσοστά γύρω στο 15% και μετά το ίδιο το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό κοντά στο 12%. Λίγο πιο χαμηλά βρίσκεται μέχρι και η Χρυσή Αυγή με ποσοστό περίπου 10%.

 

 

 

ΝΔ

 

Η συσπείρωση της ΝΔ εμφανίζεται στο εύρος 20-25%. Διαρροές μεγαλύτερες από τη συσπείρωσή της εμφανίζονται μόνο προς τους Αν. Έλληνες με περίπου το 1/3 των ψηφοφόρων του 2009.  Από κει και πέρα έχουμε: αναποφάσιστους (10-15%), τη Χρυσή Αυγή (7-10%), Δημ. Συμμαχία (5-6%), ΕΠΑΜ και Δημιουργία Ξανά με περίπου 2-3%. Οι υπόλοιπες διαρροές είναι αμελητέες, αλλά προς όλες σχεδόν τις κατευθύνσεις. Μικρότερες όμως του 1% του δείγματος των ψηφοφόρων της ΝΔ το 2009.

 

Το ποσοστό περίπου 12% επί του σταθμισμένου δείγματος είναι, όπως και για το ΠΑΣΟΚ, μικρότερο του αναμενόμενου. Η μεγάλη πτώση της ΝΔ, σε σχέση με την έρευνα του Αντίβαρου τον Νοέμβριο, οφείλεται και ανιχνεύθηκε από μία ενδιάμεση έρευνα του Φεβρουαρίου σχετικά με την αλλαγή στάσης ως προς τη δεύτερη δανειακή σύμβαση. Οι ψηφοφόροι νιώθουν ότι δεν τους έχει εξηγηθεί επαρκώς η αλλαγή στάσης και περιμένουν περισσότερα. Εκείνη η έρευνα είχε δείξει ότι η επιρροή της ΝΔ μειώθηκε στο μισό και αυτό περίπου βλέπουμε στην παρούσα έρευνα.

 

Τα «θετικά» για τη ΝΔ μέσα στην κατακόρυφη πτώση της είναι δύο. Πρώτον οι μετακινήσεις προς αυτήν, οι οποίες είναι αξιόλογες: περίπου 40%(!) όσων δεν είχαν δικαίωμα ψήφου το 2009 (τουλάχιστον, σύμφωνα με το δείγμα του Αντίβαρου), περίπου το 25% του άκυρου/λευκού, 20% από τη Δημ. Αναγέννηση, την Ένωση Κεντρώων, τους Δημοκρατικούς, 10% από τη συγκυριακή, την συνειδητή αποχή και τον ΛΑΟΣ. Αυτό δείχνει ότι η ΝΔ μπορεί να πέφτει ραγδαία στους ψηφοφόρους της το 2009, όμως κερδίζει ένα δύσκολο μερίδιο ψηφοφόρων, το οποίο αν συνδυαστεί με την προτίμησή τους στην ανάγνωση του Αντίβαρου, θα μπορούσε ποιοτικά να περιγραφεί ως ένα δύσκολο κοινό. Το όφελος βέβαια, περνάει απαρατήρητο διότι χάνει πάνω από το 75% των ψηφοφόρων της το 2009. Το δεύτερο θετικό για τη ΝΔ είναι ότι οι ψηφοφόροι της που την εγκατέλειψαν, δεν το έκαναν οριστικά. Ένα 26% όλου του δείγματος (περίπου 45% των ψηφοφόρων της το 2009) δείχνει να την επιθυμεί να συμμετέχει στην διακυβέρνηση μετά τις εκλογές. Επίσης, ένα 15% επιπλέον του ποσοστού συσπείρωσής της, δείχνει ακόμα να την περιλαμβάνει στις πιθανές επιλογές του. Τέλος, με την εξαίρεση των Αν. Ελλήνων, οι οποίοι προτιμώνται από το 75% των ψηφοφόρων της ΝΔ ως επιθυμητοί συνεργάτες της νέας κυβέρνησης, τα άλλα σκληρά αντιμνημονιακά κόμματα της αριστεράς και του κέντρου έπονται της προτίμησης της ΝΔ.

 

 

 

Ανεξάρτητοι Έλληνες

 

Τρίτο κόμμα το οποίο θα αναλύσουμε είναι η έκπληξη της έρευνας. Σχεδόν το 25% των ψηφοφόρων, μετά από στάθμιση και χωρίς αναγωγή, στρέφεται στο νεότευκτο κόμμα του Π. Καμμένου. Η επιτυχία του είναι οριζόντια. Οι μετακινήσεις από τις ακόλουθες επιλογές είναι όλες άνω του 20%, κατά σειρά: χωρίς δικαίωμα ψήφου, ΝΔ, συγκυριακή αποχή, άκυρο/λευκό, ΠΑΣΟΚ, Δημ. Αναγέννηση, Οικολόγοι Πράσινοι, ΚΚΕ(!), συνειδητή αποχή. Μικρότερες εισροές από διάφορα μικρά κόμματα (Κοινωνία, Δημοκρατικοί κλπ). Γενικώς, εισπράττει από παντού, με ποσοστά συμπαθείας 60% για συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση.

 

Είναι δύσκολο να γίνει ποιοτική εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος των Ανεξ. Ελλήνων, επειδή είναι νέο κόμμα, δεν συμπεριελήφθηκε σε προηγούμενη έρευνα και δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η απόκλιση συμπαθείας των Αν. Ελλήνων στο δείγμα από το εκλογικό σώμα.

 

ΚΚΕ

 

Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ εμφανίζουν παραδοσιακά μία πολύ μεγάλη συσπείρωση. Αυτό δεν ανιχνεύθηκε στο δείγμα, όπου μόνο το 35% περίπου των ψηφοφόρων του ΚΚΕ το 2009 επιβεβαιώνει την επιλογή του για τις επικείμενες εκλογές. Αυτό το δεδομένο απορρίπτεται, μια που το έχουμε ξαναδεί σε προηγούμενες έρευνες στο Αντίβαρο. Στην τελική πρόβλεψη δεν λαμβάνεται υπόψιν. Σε σχέση με την έρευνα όμως αξίζει να δούμε τις υπόλοιπες διαρροές. Μετά τη συσπείρωση, ακολουθούν διαρροές προς το ΕΠΑΜ του Καζάκη (25%), προς τους Αν. Έλληνες του Καμμένου (γύρω στο 20%). Οι υπόλοιπες διαρροές είναι μικρότερες του 10%. Περιορισμένες οι εισπράξεις του ΚΚΕ, οι οποίες προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και την αποχή.

 

Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ το 2009, εκτός από το ίδιο (60%), μεγάλα ποσοστά επιλογής σε μία κυβέρνηση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε ποσοστό κοντά στο 40% και ακολουθούν με πολύ μικρότερα ποσοστά κοντά στο 20% διάφορες αντιμνημονιακές επιλογές. Έκπληξη ίσως ένα 15% που επιθυμεί τη ΝΔ.

 

 

ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει τη μεγαλύτερη συσπείρωση από όλα τα κόμματα, κοντά στο 50%. Εξαιρουμένων των άκρων (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Χρυσή Αυγή) και της Κοινωνίας, είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει καμία διαρροή προς τους Ανεξ. Έλληνες. Εν τούτοις, εμφανίζει διαρροές προς το ΕΠΑΜ (20%), τη Δημ. Αριστερά (5-10%)

την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (5-10%), και κάποιες ελάσσονες προς μικρά κόμματα. Εισπράττει από νέους ψηφοφόρους που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου το 2009, και ένα μη ευκαταφρόνητο 8-10% από το ΠΑΣΟΚ. Μικρές εισπράξεις από την αποχή. Αν δεν τροφοδοτούνταν από το ΠΑΣΟΚ θα είχε περιορισμένη δυναμική, μια που εμφανίζεται στατικός στις εισπράξεις. Εν τούτοις, οι εισπράξεις αυτές ανεβάζουν τα ποσοστά του.

 

ΛΑΟΣ

 

Το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, εμφανίζεται να έχει συσπείρωση μόνο γύρω στο 5, τη χαμηλότερη από όλα τα κόμματα με διαφορά. Η εκτίμηση είναι ότι πληρώνει τον μεγάλο αριθμό πισωγυρισμάτων των τελευταίων δύο ετών. Τεράστια αιμορραγία προς τους Ανεξ. Έλληνες σε ποσοστό άνω του 35%, μεγάλες απώλειες προς τη Χρυσή Αυγή 25-30%, και απώλειες 6-10% προς τη ΝΔ, το ΕΠΑΜ, τους αναποφάσιστους και τη Δημ. Συμμαχία. Ακολουθεί η συσπείρωσή του και μετά ελάσσονες διαρροές προς μικρά κόμματα.

 

Ο ΛΑΟΣ εμφανίζεται επίσης με πάρα πολύ μικρά ποσοστά στην πιθανή επιλογή σε περίπτωση μη βέβαιας ψήφου, όπως και σε συμμετοχή στην κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό περιορίζει σημαντικά το ακροατήριό του, και μας οδηγεί σε ένα σχετικά ασφαλές συμπέρασμα, ότι δεν θα διαβεί το κατώφλι της Βουλής μετά τις εκλογές.

 

Δημοκρατική Αριστερά

 

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν συμμετείχε στις εκλογές του 2009, μια που προέρχεται από διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλο που στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Αντίβαρου εμφανίστηκε με αρκετά υψηλά ποσοστά, παρατηρείται μία μεγάλη πτώση αυτή τη φορά. Έχει κάποιες εισπράξεις μόνο από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ (5-9%). Αυτές δεν είναι αρκετές να συγκρατήσει τα δημοσκοπικά ποσοστά, τα οποία έχει απολαύσει την προηγούμενη περίοδο. Συγκεντρώνει και χαμηλά ποσοστά στην επιθυμία για συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση, όντας η 8η επιλογή από όλα τα κόμματα με ποσοστό κοντά στο 15%.

 

Χρυσή Αυγή

 

Η Χρυσή Αυγή καταφέρνει να συγκεντρώσει τις προτιμήσεις ψηφοφόρων από διαφορετικές αφετηρίες. Κατ’ αρχάς έχει συσπείρωση 100%, όμως είναι ελάχιστο έως αμελητέο το ποσοστό του δείγματος του κοινού του Αντίβαρου, το οποίο επέλεξε την Χρυσή Αυγή το 2009. Εν τούτοις, εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 25-30% των διαρροών από τον ΛΑΟΣ, ένα ποσοστό γύρω στο 10% από την αποχή και ένα ποσοστό κοντά στο 5% από τη ΝΔ, καθώς και διάφορα μικρά κόμματα (Κοινωνία, Δημ. Αναγέννηση). Μέχρι και από τον ΣΥΡΙΖΑ! Φαίνεται ότι καταφέρνει να συγκεντρώνει αρκετούς ψηφοφόρους με άξονα το μεταναστευτικό, κρύβοντας επιμελώς ή υποβαθμίζοντας τη νεοναζιστική της ιδεολογία. Πρόκειται σαφώς για απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας του πολιτικού μας συστήματος εν συνόλω, να αντιμετωπίσει το φλέγον –και τσουρουφλίζον!- μεταναστευτικό ζήτημα. Έτσι, αρκετοί ψηφοφόροι διανύουν όλο το πολιτικό φάσμα και καταλήγουν στη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.

 

ΕΠΑΜ (Καζάκης)

 

Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη της δημοσκόπησης. Το ΕΠΑΜ δεν αναφέρεται σε καμία δημοσιευμένη δημοσκόπηση στον τύπο ως ξεχωριστό κόμμα. Κρύβεται πίσω από το «άλλο κόμμα». Αυτό το δεδομένο, σε συνδυασμό με το ότι δεν συμπεριελήφθηκε στην προηγούμενη έρευνα του Αντίβαρου, κάνει πολυ δύσκολη την τελική εκτίμηση. Γεγονός είναι ότι εισπράττει αντιμνημονιακές ψήφους κυρίως από την αριστερά, αλλά όχι μόνο. Ενδεικτικά: γύρω στο 20-25% από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, γύρω στο 15-20% από αποχή (συγκυριακή και συνειδητή), γύρω στο 10-15% από το ΠΑΣΟΚ, 7-10% από τους Οικολόγους και τη Δημ. Αναγέννηση, 5% από το ΛΑΟΣ και 2% από τη ΝΔ. Όλα αυτά συναθροίζονται και συνεκτιμώνται με τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας που προαναφέρθηκαν και συγκλίνουν στην αυξημένη πιθανότητα εισόδου στη Βουλή. Από όσο γνωρίζουμε, είναι η πρώτη έρευνα που «βλέπει» είσοδο στη Βουλή για το κόμμα του οικονομολόγου Καζάκη.

 

Οικολόγοι Πράσινοι

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετείχαν στις εκλογές του 2009 χωρίς επιτυχία εισόδου στη Βουλή. Το δείγμα τους στο Αντίβαρο είναι μικρό, όμως όχι αμελητέο. Η συσπείρωσή τους εμφανίζεται πάρα πολύ χαμηλή 10-15% με διαρροές κυρίως προς τους αναποφάσιστους (30-35%), αλλά και διάφορα κόμματα (Αν. Έλληνες, ΕΠΑΜ, Δημιουρία Ξανά, Δημ. Συμμαχία κλπ). Ένα γρήγορο συμπέρασμα είναι ότι δεν διαθέτουν συμπαγείς ψηφοφόρους και βασίζονται κάθε φορά σε ψήφο διαμαρτυρίας. Το αν θα ανεβάσουν τα ποσοστά τους ώστε να πιάσουν το πολυπόθητο 3% μένει να φανεί. Εισπράξεις δεν εμφανίζονται να έχουν από κανέναν, εκτός από ελάχιστες από το ΠΑΣΟΚ (2%). Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο κυρίως λόγος για την επιλογή ψήφου σ’ αυτές τις εκλογές είναι η διαμαρτυρία, εκτιμάται ότι είναι πιθανό να εισέλθουν στη Βουλή οι Οικολόγοι Πράσινοι.

 

Δημοκρατική Συμμαχία

 

Η Δημοκρατική Συμμαχία εμφανίζει κάποιες εισπράξεις από τη ΝΔ κάτω από 10% και αυτή είναι η κεντρική πηγή ψηφοφόρων της. Ελάχιστες άλλες εισπράξεις έχει από τον ΛΑΟΣ. Λαμβάνοντας υπόψιν τις σταθμίσεις του 2009, αλλά και τα άλλα ερωτήματα της έρευνας για το κατά πόσο αποτελεί επιλογή αναποφάσιστων ή επιθυμία συμμετοχής στην κυβέρνηση, το ποσοστό της εκτιμάται  ότι δεν θα υπερβεί το όριο του 3%

 

Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών

 

Πολύ μικρές εισπράξεις από ΚΚΕ, Δημοκρατικούς και αποχή. Παρόλο που δεν επιλέγεται ως πρόταση ψήφου από μεγάλη μερίδα του κόσμου, εν τούτοις εντυπωσιακή είναι η εκτίμηση από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς ως προς την επιθυμία συμμετοχής στην κυβέρνηση. Το αν θα μετατραπούν κάποιες από αυτές τις συμπάθειες σε ψήφους, δεν μπορεί να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή. Πιθανολογείται ότι δεν θα εισέλθει στο Κοινοβούλιο.

 

Λοιπά κόμματα, γύρω στο 1%

 

Θα γίνει και μία σύντομη αναφορά σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εμφανίζει 100% συσπείρωση σε σχέση με το 2009. Το δείγμα των ανθρώπων που ψήφισαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 2009. Εμφανίζει κάποιες επιπλέον εισπράξεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Δημοκρατική Αναγέννηση είναι αμφίβολο αν θα κατέλθει στις εκλογές, όμως συμπεριελήφθηκε επειδή συμμετείχε το 2009. Το δείγμα της στο Αντίβαρο είναι πολλαπλάσιο του εκλογικού της αποτελέσματος το 2009. Σε περίπτωση που θα κατέβαινε, εμφανίζει συσπείρωση γύρω στο 20%, ενώ ψηφοφόροι της διαρρέουν προς τους Αν. Έλληνες (25-30%), τη ΝΔ (20%), και άλλα κόμματα όπως ΕΠΑΜ, Κοινωνία και Χρυσή Αυγή. Λαμβάνει εισπράξεις από άκυρο/λευκό, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Η Ένωση Κεντρώων έχει συσπείρωση 60% με διαρροές προς ΝΔ και Πατριωτικό Μέτωπο, αλλά εισπράξεις από ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και αποχή.  Η Κοινωνική Συμφωνία εισπράττει μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ. Οι Δημοκρατικοί δεν εισπράττουν από κανέναν και συγκρατούν μόνο 10-15% από τους ψηφοφόρους τους το 2009. Η Δημιουργία, Ξανά είναι ένα νέο κόμμα με εισπράξεις από αρκετές πηγές: πάνω από το 1/3 των Δημοκρατικών, και μικρές, όμως όχι ασήμαντες διαρροές από τους Οικολόγους Πράσινους, την αποχή, το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Απροσδιόριστη ψήφος.

 

Η ψήφος σε άκυρο/λευκό δείχνει να έχει μεγάλη ή απόλυτη βεβαιότητα και ελάχιστες κομματικές συμπάθειες στον οποιονδήποτε. Αντίθετα, στην επιλογή των αναποφάσιστων, όπως ελέχθη πιο πάνω, προηγούνται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ακολουθεί η ΝΔ ως πιθανότητα επιλογής.

 

 

 

Τελικά προγνωστικά.

 

Προσοχή: ο πιο κάτω πίνακας προβλέψεων για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν προκύπτει άμεσα από τα ευρύματα της έρευνας.

Προκύπτει από συνεκτίμηση διαφόρων ποιοτικών παραγόντων και της έρευνας, αλλά και προηγούμενων ερευνών. Δηλαδή:

  • το κατά πόσο ένα κόμμα αποτελεί επιλογή εάν η ψήφος δεν είναι απόλυτη ή βέβαιη
  • το κατά πόσο ένα κόμμα είναι επιθυμητό να συμμετέχει στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές
  • συντελεστές απόκλισης μεταξύ προηγούμενων ερευνών και εκλογικού αποτελέσματος
  • συντελεστές εκτίμησης της απόκλισης του δείγματος του Αντίβαρου από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ψηφοφόρων ενός κόμματος

 

Ο παρακάτω πίνακας είναι μία καθαρά υποκειμενική πρόβλεψη, η οποία επιχειρεί να ανάγει τα συμπεράσματα της έρευνας σε ρεαλιστικά εκλογικά ποσοστά των κομμάτων.  

 

Προβλέπει Βουλή 9 κομμάτων:

 

 

Προγνωστικά 30 Μαρτίου 2012

από

έως

μέσος όρος

1

ΝΔ

23.5

26.0

24.75

2

ΠΑΣΟΚ

15.5

17.5

16.5

3

ΚΚΕ

8.5

10.5

9.5

4

ΣΥΡΙΖΑ

8.0

10.0

9.0

5

Ανεξάρτητοι Έλληνες

7.5

10.0

8,75

6

Δημοκρατική Αριστερά

5.5

7.5

6.5

7

Χρυσή Αυγή

3.5

5.5

4.5

8

ΕΠΑΜ (Καζάκης)

3.0

5.5

4.25

9

Οικολόγοι Πράσινοι

2.5

4.0

3.25

10

Δημοκρατική Συμμαχία

1.75

2.75

2.25

11

ΛΑΟΣ

1.5

2.5

2.0

12

Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών

1.25

2.0

1.625

13

Δημιουργία, Ξανά

0.75

1.5

1.125

14

Κοινωνική Συμφωνία

0.75

1.5

1.125

15

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

0.75

1.5

1.125

16

Ένωση Κεντρώων

0.5

1.5

1.0

17

Κοινωνία

0.5

1.5

1.0

18

Άλλα κόμματα

1.0

2.5

1.75

 

 

 

 

 

 

Σύνολο

86.25

113.75

100.0

 

Σύντομη ερμηνεία της διαφοράς των δύο πινάκων

 

ΝΔ – η μεγάλη αύξηση του ποσοστού της από το 13.8% στο 23-26% οφείλεται πρώτον στο σχετικά μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων που τηρεί στάση αναμονής σε σχέση με τις εξηγήσεις της για την αλλαγή στάσης. Αυτό παρατηρείται στην ανίχνευση της απροσδιόριστης ψήφου. Επίσης, εκτιμάται ότι το δείγμα των ψηφοφόρων της ΝΔ στο Αντίβαρο είναι περισσότερο «αντιμνημονιακοί» από όσο στην κοινωνία, διότι εκεί ακολουθούν περισσότερο τη γραμμή του κόμματος. Ό,τι δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει από το απόλυτο ταβάνι του 26% του δείγματος του Αντίβαρου, προβλέπεται να το επαναπροσεγγίσει από τη διάσταση του δείγματος με το εκλογικό σώμα. H εκτίμηση είναι ότι η ΝΔ βρίσκεται πολύ μακρυά, από την αυτοδυναμία

 

ΠΑΣΟΚ – ομοίως και για το ΠΑΣΟΚ έχουμε την αύξηση του ευρήματος από την έρευνα 6.6% στο 15.5%-17.5%.  Ο λόγος είναι η προβλεπόμενη πόλωση της προεκλογικής περιόδου, καθώς και το ότι –όπως και για τη ΝΔ- το δείγμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στο Αντίβαρο δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Το ότι το ΠΑΣΟΚ υποεκπροσωπείται στο Αντίβαρο, ειπώθηκε και στην αρχή, ότι είναι ένα φαινόμενο, το οποίο ξεπερνιέται από τη στάθμιση με βάση το 2009. Το πρόβλημα είναι όμως ότι όσοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβάνονται στο κοινό του, δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα. Έτσι, εδώ χρησιμοποιείται περισσότερο η γνώση παλαιότερων μετρήσεων. Το ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι θα είναι δεύτερο κόμμα.

 

ΚΚΕ – Η συσπείρωση του ΚΚΕ θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη στις εκλογές από όσο στο δείγμα. Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, οι οποίοι συχνάζουν στο Αντίβαρο δεν είναι οι τυπικοί, παραδοσιακοί (και αμετακίνητοι) ψηφοφόροι του ΚΚΕ. Συνεπώς αυξήθηκε το εύρος του ποσοστού υπολογίζοντας αυτή τη μεγαλύτερη συσπείρωση.

 

ΣΥΡΙΖΑ – Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντός του εύρους που προβλέπεται. Μία ελαφριά άνοδος στο εύρος, επειδή πάλι εκτιμάται πως η συσπείρωση θα είναι μεγαλύτερη στην πράξη από όσο στο δείγμα

 

Ανεξάρτητοι Έλληνες – Η δραστική μείωση του αποτελέσματος που βρήκε η έρευνα οφείλεται στο ότι το συγκεκριμένο κόμμα φαίνεται να εισπράττει πάρα πολύ από όλα τα παραδοσιακά νυν κόμματα της Βουλής. Η θεώρηση ότι όλα αυτά θα έχουν μεγαλύτερη συσπείρωση από αυτή που ανιχνεύθηκε στο δείγμα, οδηγεί τους Αν. Έλληνες να είναι το μεγαλύτερη «θύμα» αυτής της απόκλισης, διότι τυγχάνει να εισπράττει τα περισσότερα από όλους. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει ο σχετικός υπολογισμός για ένα καινούριο κόμμα, γι΄ αυτό και το εύρος είναι λίγο μεγαλύτερο. Από τη συνέχεια της έρευνας θα κριθεί ο συντελεστής αυτός.

 

Δημοκρατική Αριστερά – το ποσοστό της είναι εκτός του εύρους. Η Δημ. Αριστερά εικάζεται ότι θα εισπράξει περισσότερα από το ΠΑΣΟΚ από όσο έδειξε το δείγμα, συνεπώς εμφανίζεται λίγο ανεβασμένη. Σε σχέση με δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις, εκτιμάται ότι θα βρεθεί υπό πίεση.

 

Χρυσή Αυγή – το ποσοστό της είναι κοντά στο πάνω όριο του προβλεπόμενου εύρους. Μία ελαφρά πτώση του μέσου όρου, επειδή η τάση για τόσο ακραίες (και επικίνδυνες) πολιτικές επιλογές είναι μεγαλύτερη στους χρήστες του διαδικτύου από όσο στην κοινωνία.

 

ΕΠΑΜ (Καζάκης) – ιδιαίτερα γνωστός και δημοφιλής στους χρήστες του διαδικτύου, όμως ίσως όχι και τόσο σε όλο το εκλογικό σώμα. Ενδεχομένως, παρά τη δραστική μείωση του ευρήματος της δημοσκόπησης, πάλι να έχει υπερτιμηθεί το κόμμα του. Θα κριθεί από τη συνέχεια της έρευνας.

 

Οικολόγοι Πράσινοι – αυξημένο το εύρος σε σχέση με το αποτέλεσμα της έρευνας, διότι η συσπείρωση θα είναι μεγαλύτερη στις εκλογές από το δείγμα. Επίσης, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, το κλίμα των εκλογών ευνοεί στροφή προς τους Οικ. Πράσινους. Προβλέπεται είσοδος στη Βουλή, όμως όχι άνετη, ούτε απόλυτα βέβαιη.

 

Δημ. Συμμαχία – Ελαφρώς ανεβασμένο το εύρος, όπου το ποσοστό που βρέθηκε στην έρευνα είναι σχεδόν στο κάτω όριο της πρόβλεψης. Εκτιμάται όμως ότι δεν θα καταφέρει να περάσει τον πήχυ του 3%

 

ΛΑΟΣ – στο ελάχιστο άκρο του εύρους το αποτέλεσμα της έρευνας. Τα ίδια με τα λοιπά κοινοβουλευτικά κόμματα περί συσπείρωσης. Αδυναμία όμως να πιάσει τα ποσοστά του παρελθόντος. Θεωρείται απίθανο

 

Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών – υπερδιπλασιασμός του εύρος σε σχέση με το εύρημα. Ο λόγος είναι η μεγάλη συμπάθεια προς το αντιμνημονιακό κόμμα από το σύνολο της απροσδιόριστης ψήφου. Κάποιους περισσσότερους θα προσελκύσει.

 

Δημιουργία, Ξανά – στο άνω άκρο του εύρους. Κόμμα περισσότερο γνωστό στο διαδίκτυο. Ίσως και πάλι να είναι υπερβολικά επιεικές το εύρος.

 

Κοινωνική Συμφωνία – εντός του εύρους

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ – εντός του εύρους.

 

Ένωση Κεντρώων – εντός του εύρους

 

Κοινωνία – από προηγούμενες έρευνες, μικρή υπερεκπροσώπηση στο δείγμα του Αντίβαρου

 

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.