Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Άμυνα & Διπλωματία Θεόδωρος Καρυώτης

Το τουρκικό casus belli κατά της Ελλάδας να μετατραπεί σε casus belli κατά της ΕΕ

Σημείωμα στους Κύπριους φίλους μου

____________________________

9η Απριλίου 2012

Αγαπητοί φίλοι,

Αυτή η ιστοσελίδα [βλέπε παρακάτω] με έκανε να σας γράψω κάποιες σκέψεις μου:

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=13614

Η Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ που αρχίζει τον Ιούλιο δίνει μια ευκαιρία να προωθηθεί η επέκταση της ΑΟΖ σε όλα τα παράκτια κράτη-μέλη.

Είναι γνωστό ότι η ΕΕ υπέγραψε και επικύρωσε τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και υπάρχει και Επίτροπος της ΕΕ που ασχολείται με τα θέματα Αλιείας  και ΑΟΖ. Κάποιοι θα εκπλαγείτε, αλλά είναι η Μαρία Δαμανάκη, η οποία δεν έκανε τίποτα μέχρι σήμερα για να βοηθήσει την  Ελλάδα και την Κύπρο στο θέμα της ΑΟΖ γιατί ακολουθούσε τις εντολές του Γ. Παπανδρέου που αντιπαθούσε την ΑΟΖ. Τώρα όμως που δεν υπάρχει πλέον ΓΑΠ πρέπει να αλλάξει τακτική και να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες σε αυτό το κρίσιμο θέμα.

Η ΕΕ πρέπει να δώσει εντολή σε όλα τα παράκτια κράτη-μέλη που δεν έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ να την ανακηρύξουν και μετά να την οριοθετήσουν με τους παράκτιους γείτονες. Έτσι θα μπορέσει πιο εύκολα η Ελλάδα να ανακηρύξει ΑΟΖ και να την οριοθετήσει με την Κύπρο κάτω από τις ευλογίες της ΕΕ. Ταυτόχρονα η Τουρκία θα βρεθεί σε δύσκολη θέση γιατί πρέπει να τα βάλει με την ΕΕ και όχι την Ελλάδα. Εάν αποφασίσει να πει ότι αυτή η πράξη της Ελλάδας αποτελεί casus belli, τότε πρέπει να απειλήσει με casus belli και την ΕΕ.

Εύχομαι οι Κύπριοι αδελφοί να φανούν αντάξιοι των περιστάσεων και να αναλάβουν αυτή τη πρωτοβουλία.

Φιλικότατα,

Θόδωρος Καρυώτης

 

 

Ευρωπαϊκή ομπρέλα για την ελληνική ΑΟΖ ζητά ο Σαμαράς

Για ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας στο θέμα της ΑΟΖ,έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς,στη τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega. Ο κ.Σαμαράς είπε ότι και εμείς έχουμε ανάγκη την Ευρώπη αλλά και οι Ευρωπαίοι μας έχουν ανάγκη για τα ενεργειακά αποθέματά μας.

“Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή έρχεται στα δικά μας τα κύματα, στα δικά μας τα ρεύματα, στη δική μας τη λογική και ταυτόχρονα την έχουμε ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ. Γιατί; Μισό λεπτό να το πω: Θέμα ομπρέλας, ανάγκης προστασίας της Ευρώπης για την ΑΟΖ. Αυτό το οποίο έκανε η Κύπρος πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Και η Ευρώπη μας έχει ανάγκη εμάς για τα θέματα τα ενεργειακά που δεν έχει ενέργεια”,είπε ο κ.Σαμαράς ο οποίος επέμεινε ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν στις 6 Μαίου.
 

2 comments

Κοζανίτης 10 April 2012 at 12:05

Μπράβο στον Σαμαρά που συνεχίζει να θέτει το θέμα της ΑΟΖ στην πρώτη γραμμή και αναζητά Ευρωπαϊκές ομπρέλες.

Reply
Πατριώτης 13 April 2012 at 15:15

Στις ίδιες ευρωπαϊκές ομπρέλες που κάλυψαν τα εθνικά μας σύνορα από τους Τούρκους και από τους λαθρομετανάστες. “Αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς, με περιμένεις να σε ξύσει ο γείτονας”, λέει μία λαϊκή παροιμία.
Ο Σαμαράς δεν μπορεί ούτε μία πρωτότυπη σκέψη να κάνει.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.