Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Ελληνική πολιτική Κωνσταντίνος Χολέβας

Ψήφος για κυβέρνηση και όχι για διαμαρτυρία

Κωνσταντίνος Χολέβας –Πολιτικός Επιστήμων

Τί θα ψηφίσετε στις εκλογές; Είναι το ερώτημα που ακούω συχνά αυτές τις ημέρες. Από κάποιους μάλιστα ακούω και μία παραλλαγή του ερωτήματος: Να ψηφίσουμε ή να απόσχουμε για να δείξουμε τη διαμαρτυρία μας για την οικονομική κατάσταση; Θα σας πω ειλικρινά τις προσωπικές απόψεις μου για τα δύο ερωτήματα, αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες μαζί με τις εγκάρδιες αναστάσιμες ευχές μου.

Αρχικά δηλώνω ότι θεωρώ λάθος την αποχή. Στη κορυφαία ημέρα για τη δημοκρατία και για τη λαϊκή βούληση είναι σφάλμα να χάνει ο πολίτης τη δυνατότητα να εκφράσει την άποψή του για την κυβέρνηση που θέλει και για τα πρόσωπα που επιλέγει ως βουλευτές. Η αποχή, συγγνώμην που θα το πω έτσι , είναι μία λιποταξία. Καλείσαι να συμμετάσχεις υπεύθυνα στη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού και του νέου κυβερνητικού σχήματος. Μην απουσιάσεις, μην αδιαφορήσεις. Μετά θα γκρινιάζεις λέγοντας: Ποιοι είναι αυτοί που μας κυβερνούν. Αλλά θα σου απαντήσουν οι άλλοι: Αφού είχες την ευκαιρία να συνδιαμορφώσεις το αποτέλεσμα , και την απεμπόλησες, τώρα γιατί φωνάζεις. Δημοκρατία σημαίνει συμμετοχή, ευθύνη, προσωπική επιλογή, σκέψη ώριμη, ενδιαφέρον για τα κοινά. Στην αρχαία Αθήνα όποιος αδιαφορούσε για τα πολιτικά πράγματα είτε εθεωρείτο αχρείος-άχρηστος κατά τον Επιτάφιο Περικλέους είτε ετιμωρείτο όπως προέβλεπαν οι νόμοι του Σόλωνος. Αποχή σημαίνει αδιαφορία για το κοινό συμφέρον. Σημαίνει κλείσιμο στο καβούκι του ατομικισμού. Όλοι λοιπόν στις 6 Μαίου να είμαστε στις κάλπες. Και να ψηφίσουμε για να υπάρξουν άνθρωποι που θα μας κυβερνήσουν. Όχι απλώς για να διαμαρτυρηθούμε.

Ψήφος διαμαρτυρίας σημαίνει ότι δεν σε νοιάζει ποιος θα κυβερνήσει . Ότι αδιαφορείς για τους τιμονιέρηδες που θα έχουν στα χέρια τους το μέλλον της χώρας μας για τα επόμενα κρισιμότατα 4 χρόνια. Διαμαρτυρία μπορείς να εκφράσεις με μία επιστολή, μία διαδήλωση, με ένα πανώ, με μία απεργία, ίσως και με κάποιον άλλο τρόπο. Όταν όμως καλείσαι να κρίνεις πως θα βγούμε από το σημερινό πολιτικό και οικονομικό τέλμα τότε οφείλεις να δεις τα πράγματα πιο ψύχραιμα. Να κατανοήσεις ότι τα κόμματα και τα κομματίδια διαμαρτυρίας εκμεταλλεύονται την πικρία του κόσμου για τη μείωση μισθών και συντάξεων, δεν έχουν όμως συγκεκριμένο και συγκροτημένο πρόγραμμα. Να συνειδητοποιήσεις ότι με κραυγές κατά του ΕΥΡΩ δεν λύνονται τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα. Όταν η χώρα μας είναι στην Ευρωζώνη και άλλοι προσπαθούν να μπουν αλλά δεν μπορούν ή δεν τους αφήνουν τότε είναι μέγα ολίσθημα να μιλούμε για έξοδο από το ΕΥΡΩ.

Κόμματα διαμαρτυρία είναι εύκολο να δημιουργηθούν, αλλά πρέπει να μας πουν με ποια πρόσωπα και με ποιες συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις θα λύσουν τα προβλήματα. Όπως επίσης είναι εύκολο να δημιουργηθούν κόμματα και ομάδες μονοθεματικές, δηλαδή με έμφαση σε ένα και μόνο θέμα όπως π.χ. οι λαθρομετανάστες. Κατά καιρούς δημιουργήθηκαν στην πολιτική ιστορία μας μονοθεματικά κομματίδια, όπως π.χ. των οπαδών της δικατορίας Μεταξά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή των Κυνηγών προσφάτως. Γρήγορα ξεφούσκωσαν διότι ο λαός καταλαβαίνει ότι τα προβλήματα χρειάζονται σφαιρικότερη τοποθέτηση και εμπειρότερα πρόσωπα.

Το πιο προκλητικό φαινόμενο αυτών των εκλογών είναι να εμφανίζονται ως σωτήρες τα στελέχη εκείνου του κόμματος που μας οδήγησε σκοπίμως και άνευ λόγου στις δαγκάνες του ΔΝΤ. Οι πολιτικοί άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στην ολέθρια διακυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και στην εξίσου κακή περίοδο Κώστα Σημίτη. Οι άνθρωποι που συνυπήρχαν, συνυπέγραφαν και συναποφάσιζαν μαζί με εκείνους τους πολιτικούς που σήμερα σύρονται στη Δικαιοσύνη για προσωπική και αθέμιτη εκμετάλλευση των πολιτικών αξιωμάτων τους. Το ΠΑΣΟΚ που βαρύνεται με ΔΝΤ, Ίμια, Οτσαλάν, Μαδρίτη, εγκατάλειψη της ΑΟΖ και άλλα μοιραία λάθη δεν είναι δυνατόν να εμφανίζεται ως κυβερνητική εναλλακτική λύση.

Εξάλλου προκλητικό μου φαίνεται να διεκδικούν ρόλο τιμητού των πάντων νεόκοπα κόμματα που έχουν στη θέση της υπευθύνου Παιδείας μία κυρία, η οποία προκάλεσε το πανελλήνιο με την διαστρέβλωση της ελληνικής Ιστορίας , με τον συνωστισμό της Σμύρνης και με φιλοοθωμανικές απόψεις. Και ακόμη πιο προκλητικό μού φαίνεται αν κομπάζουν ότι θα μας βγάλουν από τα αδιέξοδα εκείνοι που ακόμη υμνούν τον δικτάτορα Στάλιν και τα γκουλάγκ των εκατομμυρίων φυλακισμένων και εκτελεσθέντων καθώς και εκείνοι που κάλυπταν μέχρι προσφάτως κάθε αυθαιρεσία των κουκουλοφόρων και των δήθεν αντιεξουσιαστών.

Θα ψηφίσω, λοιπόν, το μόνο κόμμα που μιλά για διέξοδο ευρωπαϊκή, αλλά με διάθεση και με εμπειρία να επαναδιαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους. Που προτείνει λύσεις ρεαλιστικές, αλλά έχει κατά νου τα άγχη του μισθοσυντήρητου και του συνταξιούχου. Που είπε ΟΧΙ στο πρώτο ολέθριο μνημόνιο, αλλά είπε ΝΑΙ με σοβαρές επιφυλάξεις στο δεύτερο, μόνο και μόνο γιατί έτσι θα επιτυγχάναμε το κούρεμα, δηλαδή την μείωση του χρέους μας. Που προτείνει εθνικά αξιοπρεπείς και πραγματοποιήσιμες λύσεις για την ΑΟΖ, την Κύπρο, το Μακεδονικό και τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών. Που ενδιαφέρεται για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας μας. Που μίλησε πρώτο με σοβαρά επιχειρήματα κατά της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας. Που γνωρίζει να χειρίζεται τις διεθνείς και οικονομικές υποθέσεις μέσω των έμπειρων στελεχών του. Θα ψηφίσω Νέα Δημοκρατία.

Κ.Χ. 16.4.2012

7 comments

Ν. Ρούσσος 18 April 2012 at 12:21

Αγαπητε κυριε Χολεβα,
Πρεπει να σημειωσουμε ομως οτι η Νεα Δημοκρατια ηταν πoυ κυβερνησε για 5 χρονια,διπλασιασε το χρεος,μιλουσε για αναπτυξη οταν και ο πιο τυφλος εβλεπε οτι η οικονομια βασιζεται σε λαθος βασεις,δεν εκανε σχεδον τιποτα σε ολους τους τομεις (εκτος απο την πολτικη των αγωγων και την προσεγγιση με τη Ρωσια στη εξωτερικη πολιτικη,που εμεινε ανολοκληρωτη απο την μετεπειτα κυβερνηση).
Επι των ημερων τους επισης το κεντρο της Αθηνας υπεστη την αρχη της υποβαθμισης που ολοκληρωσε με τραγικη επιτυχια η κριση αλλα και η κυβερνηση του Πασοκ.
Οταν προσλαμβανεις καποιον δεν βλεπεις μονο που υπηρετησε αλλα και με ποια αποτελεσματα.
Οταν ψηφισεις για κυβερνηση ως νοημων πολιτης θα πρεπει να ξερεις οτι σε αντιμετωπιζουν ως τετοιο.
Πως λοιπον αυτοι που μας εφεραν ως εδω(τα δυο λεγομενα μεγαλα κομματα,αλλα και τα μικροτερα ως εξισσοροπιστες του ιδιου συστηματος),καλλιεργησαν τη μετριοτητα,τον νεοπλουτισμο και τη φαυλοκρατια (να θυμισω το “ο,τι ειναι νομιμο ειναι και ηθικο”)θα μας οδηγησουν σε ενα διαφορετικο μελλον?

Reply
Κοζανίτης 18 April 2012 at 14:05

Είναι εσφαλμένο να υποστηρίζεται ότι η 5ετία της ΝΔ διπλασίασε το χρέος. Το χρέος μετριέται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η ΝΔ το παρέλαβε γύρω στο 100% το 2005 και το 2008 ήταν στο 105%. Η εκτίμησή της για το 2009 έπεσε έξω λόγω της διεθνούς κρίσης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008 διεθνώς και εισήχθη στην Ελλάδα κυρίως το καλοκαίρι του 2009 λόγω του τουρισμού. Το 2009 λοιπόν το χρέος το άφησε κοντά στο 108-109% κατά την ίδια και στο 115% κατά το ΠΑΣΟΚ μετά από τρεις αναθεωρήσεις. Η τελευταία αναθεώρηση έγινε τον Οκτώβριο του 2010, και ναι, μιλάω για το χρέος του 2009. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δανείστηκε και τον Ιανουάριο αλλά και τον Μάρτιο του 2010 χωρίς πρόβλημα και μάλιστα χωρίς να δανειστεί όλο το ποσό που της διατέθηκε. Συνεπώς μέχρι εκείνη την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2010 η κατάσταση ήταν ακόμα ελεγχόμενη.

Αν θέλει κανείς να δει πότε εκτινάχθηκε το χρέος δεν έχει παρά να κοιτάξει την οκταετία 1981-1989. Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε χρέος 20% το 1981 και παρέδωσε 80% το 1989. Από κει και πέρα έγιναν σκαμπανεβάσματα.

Αυτά για την οικονομία. Δεν αθωώνω τη ΝΔ. Η κατηγορία για την διακυβέρνηση Καραμανλή δεν πιστεύω ότι είναι η συνεισφορά στο μεγάλο χρέος. Είναι άλλη. Είναι ότι το 2004 διέθετε τη λαϊκή στήριξη να κάνει μεγάλες τομές και δεν τις έκανε. Προσπάθησε λίγο τους πρώτους μήνες, όπως με το Βασικό Μέτοχο. Όμως τα συμφέροντα των ΜΜΕ την έφαγαν. Στην οικονομία με την ήπια προσαρμογή μετά την Ολυμπιάδα απεφεύχθη η μεγάλη ύφεση που όλοι πρόβλεπαν μηδενός εξαιρουμένου. Το παιχνίδι το έχασε τέλη 2008-2009 η ΝΔ. Ομως όπως είπα μέχρι τις αρχές του 2010 η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη. Τα μεγάλα εγκλήματα Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου αποτελείωσαν τη χώρα.

Reply
panos80 19 April 2012 at 18:44

Το υποψιαζόμουν ότι θα ψηφίσετε ΝΔ κ. Χολέβα, από ένα προηγούμενο άρθρο σας. Δεν περίμενα να το δηλώσετε δημοσίως γιατί πίστευα ότι θα φοβόσασταν την κατακραυγή… Απ’ ότι φαίνεται όμως δεν κολλάτε σε τέτοια πράγματα. Θέλετε να μεταφέρετε το “χαρμόσυνο” μήνυμα και σε άλλους.

Λυπάμαι πολύ γιατί σας είχα για σκεπτόμενο, για “πνευματικό” άνθρωπο. Τί να σας πω; Για τις κωλοτούμπες που έκανε ο Σαμαράς; Τόσο επικυρώνοντας το δεύτερο μνημόνιο ενώ είχε καταψηφίσει το πρώτο, όσο και διαγράφοντας 20-φεύγα βουλευτές του πολλούς από τους οποίους πήρε πίσω αργότερα; Ή να σας θυμίσω ότι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ είναι πολλά στελέχη που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο (δια της απραξίας τους) στην αστειότατη κυβέρνηση Καραμανλή;

Δεν ξέρω πλέον αν μπορείτε να διακρίνετε αυτά (και πολλά περισσότερα) τα σημάδια… Απορώ τί θα πείτε όταν αποτύχει και η ΝΔ. Τότε να σας δω τί θα πείτε και πώς θα τα μπαλώσετε.

Κρίμα!

Reply
Πατριώτης 20 April 2012 at 06:16

@ panos80 στις Πέμ, 19/04/2012 – 21:44.

Δεν νομίζω ποτέ να έκρυψε ο κ. Χολέβας ότι είναι ψηφοφόρος της ΝΔ. Άλλωστε και ο άλλοτε πατριωτικός και υπερκομματικός ιστότοπος, που ως επί το πλείστον φιλοξενεί τα άρθρα του (δεν ξέρω αν αρθρογραφεί πια άλλος εκεί μέσα), έχει μετατραπεί εδώ και κάποια χρόνια σε δεκανίκι της ΝΔ. Στον ίδιο ιστότοπο αρθρογραφούσαν και οι Χ. Λαζαρίδης και Φ. Κρανιδιώτης, οι οποίοι επίσης έχει μετατραπεί σε κομματανθρώπους του Σαμαρά. Ο Κρανιδιώτης βέβαια αρθρογραφεί και στο κατ’ εξοχήν ΝΔημοκρατικό/σαμαρικό ιστολόγιο http://www.antinews.gr.

Δυστυχώς, όσο οι Έλληνες παραμένουν προσκολλημένοι στα κόμματα που έφεραν την χώρα σ’ αυτά τα χάλια, τόσο απομακρύνεται η όποια ελπίδα (αν υπάρχει ακόμη καμιά) να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Απογοητευτικό να υπάρχουν ακόμη κράχτες αυτών που κατέστρεψαν την χώρα και τώρα υπόσχονται να την … “ξεκαταστρέψουν”, χωρίς οι ίδιοι να έχουν διαθέσει από τα έσοδά των ούτε δεκάρα, ή να έχουν παραιτηθεί από κάποια από τα πολλά και σκανδαλώδη προνόμιά των. Πώς να τους εμπιστευθεί κανείς πια, εκτός κι αν το κάνει για να απολαύσει ξανά ρουσφέτια;

Reply
panos80 20 April 2012 at 18:06

@Πατριώτη

Η αλήθεια είναι ότι δεν ακολουθούσα τόσο στενά την αρθρογραφία του Χολέβα. Αν έβρισκα όμως κάποιο άρθρο του (κυρίως στο Αντίβαρο) ή τον άκουγα να μιλάει στο ραδιόφωνο/τηλεόραση, τον άκουγα γιατί πίστευα ότι είναι αξιόλογος άνθρωπος. Και φυσικά δεν είχα καταλάβει ποτέ την συμπάθειά του για την ΝΔ. Ίσως γιατί τα περισσότερα άρθρα που διάβαζα είχαν εθνική/θρησκευτική θεματολογία.

Μετά από αυτό το άρθρο του όμως πιστεύω είτε ότι είναι βαθιά νυχτωμένος, είτε ότι έχει άλλα συμφέροντα. Μα να βγει και να δηλώσει ότι θα ψηφίσει ΝΔ; Και το ακόμα πιο αρνητικό κατά την άποψή μου είναι ότι αιτιόλογησε την απόφασή του όχι πχ στον φόβο (που ίσως να ήταν κατανοητό) αλλά στο ότι βρήκε πλεονεκτήματα στην ΝΔ… Αυτό ήταν κάτι που δεν το περίμενα από άνθρωπο που γράφει στον τίτλο του “πολιτικός επιστήμονας”.

Και πάνω που είχα εδραιώσει την άποψη ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα τα ψήφιζαν μόνο οι κολλημένοι υπερήλικες… Τελικά αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και “σκεπτόμενοι” άνθρωποι που θα τους ψηφίσουν.

Reply
IAN.AΛΑTZO. 20 April 2012 at 18:43

ΛΥΠΗΡΟ ΜΕΝ ……
Ο Κ.ΧΟΛΕΒΑΣ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΙΝ/ΓΟ (ΑΤΥΧΩΣ ΤΟΥ ΜΑΚ.ΧΡΙΣΤ/ΛΟΥ) Σ.ΤΖΟΥΜΑ ΠΟΥ ,ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΜΟΙΡΑΖΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Ι.ΝΑΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΠΙΧΡΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΥΔΑΚΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ, Ω,ΤΗΣ ΘΕΟΜΠΑΙΞΙΑΣ!!!
ΣΟΒΑΡΟΛΟΓΟΝΤΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΩ ΟΤΙ ΘΥΜΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΣΕΒΙΣΤΙΚΗ ΠΑΛΑΙΟΔΕΞΙΑ Ο Κ.Χ.,ΔΕΙΧΝΕΙ(ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ) ΣΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΑ,ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ¨1950-¨60.
ΑΣ ΘΥΜΙΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΤΗΣ” ΕΝΑΡΕΤΗΣ” ΚΑΙ ΒΑΤΙΚΑΝΟ-ΔΕΜΕΝΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΟΝ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙΣΜΟ!
ΜΕ ΠΟΙΑ Ν.Δ. ΣΤΕΛΕΧΗ ΘΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ?ΕΙΔΑΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓ. Γ.ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ,ΜΗΠΩΣ Ο ΑΠΕΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΒΛΕΠΕ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)ΝΟΤΗΣ
ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ?
ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ,ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΟΒΟΜΕΝΗ Ν.Δ.
ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ.ΙΣΩΣ,ΙΣΩΣ, ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΦΟΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ.

Reply
Γιάννης_Άλιμος 21 April 2012 at 06:27

“Θα ψηφίσω, λοιπόν, το μόνο κόμμα που… Που είπε ΟΧΙ στο πρώτο ολέθριο μνημόνιο, αλλά είπε ΝΑΙ με σοβαρές επιφυλάξεις στο δεύτερο, μόνο και μόνο γιατί έτσι θα επιτυγχάναμε το κούρεμα, δηλαδή την μείωση του χρέους μας.”

Νομίζω ότι ο κ. Χολέβας δεν κινείται στα όρια της προπαγάνδας. Είναι βουτηγμένος σε αυτήν από την κορυφή έως τα νύχια. Διότι δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας επαγγελματίας του είδους του, μπορεί να είναι τόσο αδαής ή τόσο αφελής. Η μείωση του χρέους δεν το κατέστησε βιώσιμο. Διότι όσο μικρό χρέος και να έχεις, αν δεν μπορείς να το εξυπηρετήσεις είσαι χαμένος και εύκολα απογυμνώνεσαι από πολλαπλάσιας αξίας περιουσιακά στοιχεία που έχεις ενεχυράσει στους δανειστές… Και τα μέτρα που μας έχουν επιβληθεί, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία πληρωμών των νέων ομολόγων… Φαύλος κύκλος (Μείωση μισθών, αύξηση ανεργίας, άρα μείωση ασφαλιστικών εισφορών και ταυτόχρονη αύξηση επιδομάτων ανεργίας δηλαδή εξόδων. Μείωση ΑΕΠ άρα μείωση φορολογητέας ύλης, δηλαδή μείωση εσόδων. Ας μην μιλήσουμε γιά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής – εισφοροδιαφυγής -φοροκλοπής(ΦΠΑ) – μαύρης εργασίας). Και το χειρότερο από όλα είναι το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε και το οποίο θα θεραπευτεί με μεγάλη προσπάθεια. Από την ΝΔ που θα ψηφίσει ο κ. Χολέβας; Όχι βέβαια. Από τον κάθε ένα από εμάς ξεχωριστά.
Θα ήθελα να μας απαντήσει ο κ. Χολέβας πόσο είναι τελικά το χρέος που γλυτώσαμε με την υπογραφή της αποικιοκρατικής (κατ’ εμέ) δανειακής σύμβασης. Γιατί ο πρόεδρος του κόμματός του ισχυρίζεται ότι γλυτώσαμε 100 δις. Ουδέν ψευδέστερον τούτου. Τα 50 δις (λόγω κουρέματος των ομολόγων) που θα χρειαστούν γιά την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών και των Ασφαλιστικών Ταμείων που θα τα βρεί ο κ. Σαμαράς κύριε Χολέβα; Δεν θα τα ξαναδανειστεί; Άρα στην ουσία το χρέος δεν μειώθηκε κατά 30% αλλά μόνο κατά 15%. Και με τι τίμημα κ. Χολέβα; Δεν είμαστε πρόβατα αγαπητέ. Και μυαλό έχουμε και κρίση έχουμε και θα τα χρησιμοποιήσουμε πολύ περισσότερο από εδώ και στο εξής και μπροστά στην κάλπη και παντού… Την μη χρησιμοποίησή τους επί πολλά χρόνια πληρώνουμε σήμερα…

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.