Η ανάγκη της Ελλάδας
http://www.lygeros.org/articles?n=9560&l=gr

Η ανάγκη της Ελλάδας είναι μία και λέγεται ΑΟΖ. Οι ανάγκες είναι πολλές, αλλά δίχως στρατηγική δεν πρόκειται ν’ αλλάξουν. Δεν έχει σημασία, λοιπόν, αν ο καθένας μας τα βρίσκει με την κυβέρνηση ή με την αντιπολίτευση. Η Ελλάδα δεν νοιάζεται γι’ αυτά. Το μόνο που έχει σημασία τώρα είναι η όσο πιο σύντομα γίνεται ανακήρυξη της ΑΟΖ. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει ότι υπάρχει μια αλλαγή νοοτροπίας. Και το ίδιο ισχύει και για τους ξένους φορείς . Για να τους περάσουμε ένα δυναμικό και θετικό μήνυμα , διαθέτουμε μόνο και μόνο την ΑΟΖ, λόγω της αξίας του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να ενισχύσουμε τις παραδοσιακές μας συμμαχίες. Η Κύπρος θα έχει πολύ γρήγορα την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χάρη στην ΑΟΖ της είναι ικανή να λειτουργήσει με αποτελεσματικό τρόπο ως γνήσιος γεωπολιτικός παίκτης. Πάλι σε αυτό το πλαίσιο, μπορούμε να αναδείξουμε τη θέση μας στην Ανατολική Μεσόγειο για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το άνοιγμα της ΑΟΖ είναι τόσο σημαντικό που αλλάζει ορθολογικά τα δεδομένα. Αν δεν το εκμεταλλευτούμε γρήγορα η κατάσταση η οικονομική όχι μόνο θα δυσκολέψει, αλλά θα γίνει αβάσταχτη για την πατρίδα και τον λαό. Δεν χρειάζονται μόνο μια πολιτική ανάσα, αλλά πραγματικά ένα νέο πλαίσιο που μπορεί να προσφέρει μόνο η ΑΟΖ. Κατά συνέπεια, χρειαζόμαστε και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για να πετύχουμε γρήγορα τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ. Δεν μπορούμε πάλι να εμπλακούμε σε πολιτικάντικες διαμάχες . Ας τις κάνουμε μετά, όταν η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα και άμεσα είναι μαχητές της ΑΟΖ, ικανοί να παλέψουν το θέμα για να προσφέρουν ένα έργο θεμελιακό σε όλους τους Έλληνες. Αυτό είναι εθνική στρατηγική τίποτα άλλο.

Οι εφοπλιστές της ΑΟΖ
http://www.lygeros.org/articles?n=9574&l=gr

Η θέσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν είναι μόνο η αρχή της υλοποίησης ενός από τα πιο σημαντικά οράματα της Ελλάδας, είναι και το σήμα που περιμένουν οι εφοπλιστές μας, που βρίσκονται στο εξωτερικό και αποτελούν τον πρώτο εμπορικό στόλο του κόσμου. Μπορεί να μην ξέρουν όλοι τις δυνατότητες και την πραγματικότητα του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της πατρίδας μας, αλλά κατανοούν με την πάροδο του χρόνου ότι το άνοιγμα που έκανε η Κύπρος με το φυσικό αέριο και τώρα με το πετρέλαιο δεν είναι μόνο και μόνο ένα τέχνασμα. Βλέπουν ότι το όραμα της ελληνικής ΑΟΖ γίνεται σιγά-σιγά μια πραγματικότητα, η οποία αλλάζει όλα τα δεδομένα. Μπορεί όλοι τους να μην έχουν ούτε το πνεύμα ούτε την ικανότητα ενός Ωνάση ή ενός Νιάρχου, αλλά μπορούν όλοι τους να εκμεταλλευτούν μια τεράστια όχι μόνο ευκαιρία, αλλά αλλαγή φάσης, που δεν έζησαν ποτέ. Θέλουν δεν θέλουν, η Ανατολική Μεσόγειος διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες πηγές ενέργειας του κόσμου. Κατά συνέπεια, η αλλαγή είναι δεδομένη και προγραμματισμένη. Επιπλέον, η εμβέλειά της δεν αφορά πια μια τοπική μονοπωλιακή σχέση. Είναι όντως μια ανοιχτή δομή με απίθανες ναυτιλιακές δυνατότητες για όλους τους Έλληνες εφοπλιστές. Ακόμα και αν δεν έδωσαν ποτέ σημασία σε αυτό το γεγονός, διότι δεν είχαν τις απαραίτητες γνώσεις, για να το επινοήσουν, τώρα πλέον με την τεχνολογία όλα είναι προσβάσιμα. Και αν δεν πίστευαν στις πολιτικές δυνατότητες της πατρίδας μας τώρα μπορούν να δουν επί του πρακτέου ότι η ΑΟΖ δεν είναι πια μόνο στην πολιτική ατζέντα, αλλά και στο πρόγραμμα της νέας Κυβέρνησης, πράγμα το οποίο δεν είναι πια εικασία από θεωρητικούς εκτιμητές. Επιπλέον, ακόμα κι αν είμαστε στα πρώτα βήματα στην Ελλάδα, η συμμαχία μας με την Κύπρο δείχνει το μονοπάτι. Η επερχόμενη Προεδρία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα άλλο επιχείρημα για να γίνουν τώρα σημαντικές επαφές, αφού ξέρουμε ήδη ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια θα έχουμε στο χώρο μας το φυσικό αέριο της Κύπρου. Σε συνδυασμό με αυτά τα δεδομένα, γνωρίζουμε πλέον ότι οι Νορβηγοί έχουν ήδη κατασκευάσει επιβατικό πλοίο 600 θέσεων που λειτουργεί με LNG, δηλαδή με υγροποιημένο φυσικό αέριο, και ότι οι Ιάπωνες διαθέτουν τεχνολογία για supertankers με κινητήρες που όχι μόνο λειτουργούν με LNG, αλλά και με μειωμένη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο μάλιστα εκμεταλλεύονται μέσω του φαινομένου turbo. Αυτές οι καινοτομίες δείχνουν ότι υπάρχει ορθολογικός δρόμος ανάπτυξης των ναυτιλιακών δυνατοτήτων μέσω της υλοποίησης της ΑΟΖ. Έτσι θα δείξουν σε όλους την πραγματική τους αξία.

Η ΑΟΖ ως πλαίσιο εμπιστοσύνης
http://www.lygeros.org/articles?n=9624&l=gr

Η ΑΟΖ, αν και είναι ήδη και επίσημα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης, πρέπει να περάσει στο επόμενο στάδιο σε σχέση με την όλη Βουλή των Ελλήνων. Με την ψήφο εμπιστοσύνης, η Βουλή αποδέχεται ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης έχει νόημα για την πατρίδα μας. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε την ΑΟΖ ως πλαίσιο εμπιστοσύνης. Διότι είναι καλό να υπάρχουν ήδη επαφές και κινητικότητα, αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνουν απτά από τον ελληνικό λαό, για να βλέπει ότι όντως η πλειοψηφία εργάζεται επί του πρακτέου για τη θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ. Δεν αρκούν πια τα λόγια. Ο λαός μας θέλει ένα υλοποιήσιμο όραμα που αλλάζει τα δεδομένα. Κατά συνέπεια το θέμα της ΑΟΖ πρέπει ν’ ακουστεί στη Βουλή για να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι όλοι θα αγωνιστούμε για να πετύχουμε αυτό το σημείο για την Ελλάδα, είτε είμαστε στην κυβέρνηση, είτε είμαστε στην αντιπολίτευση, όσον αφορά στο κομματικό. Διότι η ΑΟΖ, το λέμε και το επαναλαμβάνουμε, είναι ένα υπερκομματικό θέμα. Η θέσπιση είναι ένα νομοσχέδιο που θα πρέπει να ψηφίσουν όλα τα κόμματα, αν πραγματικά ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας, αλλιώς δεν αντιπροσωπεύουν τον ελληνικό λαό και δεν έχουν νόημα για μας, διότι οι πολιτικάντικες κινήσεις είναι επικίνδυνες όταν υπάρχει αντικειμενική ανάγκη. Και τώρα η Ελλάδα έχει ανάγκη από μέλλον. Αυτό το μέλλον μόνο η ΑΟΖ μπορεί να της το προσφέρει. Όλες οι άλλες «λύσεις» είναι μόνο και μόνο για να κάνουμε οικονομίες, αλλά δεν πετυχαίνουν την ανάπτυξη και δίχως αυτή η οικονομία μας δεν μπορεί να αλλάξει τάση και να δείξει στους ξένους ότι δεν πρόκειται να γονατίσουμε, όποιες και να είναι οι συνθήκες. Γι’ αυτό το λόγο η προγραμματική δήλωση πρέπει να είναι πειστική και να συμπεριλαμβάνει το πλαίσιο εμπιστοσύνης της ΑΟΖ. Αλλιώς ήδη η Ελλάδα κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι παρουσιάζει αυτό το θέμα μόνο και μόνο ρητορικά. Ζούμε κρίσιμες στιγμές, διότι πρέπει να αποδείξουμε ότι ο στόχος μας είναι η σταθερότητα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω ανθεκτικών λύσεων. Ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης της Κύπρου είναι ένα ζωντανό παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να εντάξουμε στο πλαίσιο μας και στρατηγικές επενδύσεις που αφορούν φυσικά την ΑΟΖ, αλλά που έχουν και σημαντικές τοποστρατηγικές επιπτώσεις, λόγω των επιλογών στις παραχωρήσεις των θαλάσσιων οικοπέδων. Είναι μια νέα σκακιέρα με νέα κομμάτια που δίνει τη δυνατότητα έκφρασης της υψηλής στρατηγικής της Ελλάδας σ’ ένα χώρο με τεράστια σημασία όσον αφορά στο ενεργειακό. Συνεπώς, οι θέσεις μας για την ΑΟΖ και όλη την πορεία της διαδικασίας μέχρι την εκμετάλλευση πρέπει να είναι ξεκάθαρες, σταθερές και να ακολουθούν μια στρατηγική και όχι απλώς μια τακτική. Δεν μιλάμε πια για μικροπολιτική, μα για μακροπολιτική με όλη τη σημασία της έννοιας. Η ΑΟΖ ως πλαίσιο εμπιστοσύνης δρομολογεί τη μεθοδολογία της εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *