Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Αναδημοσιεύσεις

Η οργάνωση του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας – Μια απαράδεκτη ρύθμιση

Τον Δεκέμβριο του 1981 ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου σε ομιλία του στην Επιτροπή Αμυντικής Σχεδίασης (DPC) ενώπιον των υπουργών Άμυνας των χωρών της Συμμαχίας, κατήγγειλε την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί τα όπλα που διατίθενται σε αυτήν για την προστασία της περιοχής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, για την άσκηση επεκτατικής πολιτικής εις βάρος της Ελλάδας.

Ο Παπανδρέου ζήτησε να εγγυηθεί η Συμμαχία την ασφάλεια της Ελλάδας έναντι και «εσωτερικών» απειλών.

Η πρότασή του αυτή δεν έγινε δεκτή και για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργάνου δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.

Το περιεχόμενο της ομιλίας του Ανδρέα Παπανδρέου στην DPC απετέλεσε τον πυρήνα της εθνικής πολιτικής της Ελλάδας, η οποία, μεταξύ άλλων, καθόριζε ότι στο σχήμα Διοικήσεως και Ελέγχου της περιοχής η άμυνα του Αιγαίου πρέπει να αποτελεί ευθύνη Ελλήνων διοικητών.

Στην προσπάθεια της Άγκυρας να επιτύχει τους στόχους της οι γείτονές μας κλιμακώνουν την πίεση στη χώρα μας, η οποία ανθίσταται και στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να μεταβάλει το καθεστώς Επιχειρησιακού Ελέγχου στο Αιγαίο.

Για να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις των Αθηνών στο θέμα Διοικήσεως και Ελέγχου, το ΝΑΤΟ καταργεί στη Νότια Περιοχή την απαίτηση ύπαρξης καθορισμένων ορίων.

Η νέα ρύθμιση, παρά την ύπαρξη αντιθέτου εθνικής πολιτικής, έγινε παραδόξως δεκτή από την ελληνική αντιπροσωπεία…

Ως αποτέλεσμα του νέου οργανωτικού σχήματος δημιουργούνται στην περιοχή μας δύο Κέντρα Συντονισμού Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC – Combined Air Operations Centrer) στη Λάρισα και το Εσκισεχήρ.

Τα CAOC δεν έχουν προκαθορισμένες περιοχές ευθύνης. Η δημιουργία αυτών των Κέντρων Επιχειρήσεων αποδυναμώνει τον Αρχηγό του ΑΤΑ. Το Αρχηγείο μας στη Λάρισα καθίσταται απόσπασμα (detachment) του Διοικητή Αεροπορικών Δυνάμεων του Νότου, το οποίο διοικεί Αμερικανός Πτέραρχος με έδρα της Σμύρνη και Τούρκο επιτελάρχη!

Η ρύθμιση αυτή αποτελεί πολιτική ήττα για τη χώρα μας. Η Συμμαχία όχι μόνο δεν εγγυάται την ασφάλειά μας έναντι «εσωτερικής» απειλής, αντιθέτως δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας.

Η πρόσφατη αλλαγή στην Οργάνωση του ΝΑΤΟ με την αποδοχή του σχήματος «Flags-to-Posts» προβλέπει εναλλαγή των διοικητών και υποδιοικητών CAOC με αξιωματικούς γειτονικών χωρών του ΝΑΤΟ.

Έτσι στο CAOC της Λάρισας προβλέπεται η τοποθέτηση ως διοικητή ή και υποδιοικητή Τούρκων αξιωματικών. Τη ρύθμιση αυτή αποδέχθηκαν οι αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ.

Η νέα οργάνωση, αν τελικά γίνει δεκτή, αποτελεί μια δεύτερη καθοριστική απώλεια για την πολιτική μας, πολύ χειρότερη από την κατάργηση των ορίων περιοχών. Όχι μόνο απωλέσαμε την αρμοδιότητα προστασίας του Αιγαίου, μιας θάλασσας που υπήρξε το λίκνο του Ελληνισμού, αλλά οδηγούμαστε σε μια απαράδεκτη πολιτική ρύθμιση, με βάση την οποία Τούρκοι αξιωματικοί θα ελέγχουν τις επιχειρήσεις των Ελληνικών Αεροπορικών Δυνάμεων από ελληνικό έδαφος! Δικαιολογημένα ορισμένα ΜΜΕ της Τουρκίας πανηγυρίζουν! Επιτέλους οι Τούρκοι επανέρχονται στα τέως αυτοκρατορικά εδάφη τους!

Μυστήριο που χρήζει έρευνας σε βάθος παραμένει το πώς μια τέτοια σοβαρή πολιτική ρύθμιση κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό από τα ΜΜΕ, τη Βουλή και τελικά την ελληνική κοινή γνώμη.

Αν ο υπουργός Άμυνας δεν αρνηθεί να συμφωνήσει στην απαράδεκτη για την πατρίδα μας ρύθμιση, το θέμα πρέπει να έλθει στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση το θέμα εμπίπτει στη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 27 του Συντάγματός μας που επιτάσσει την έκδοση σχετικού νόμου.

Του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΡΗ τ. Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και Επίτιμου Αρχηγού Γ.Ε.Α. και Γ.Ε.ΕΘ.Α

http://www.paron.gr/v3/new.php?id=41553&colid=37&catid=42&dt=2009-05-24%200:0:0
.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.