Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Αναδημοσιεύσεις

Σκέψεις περί Πολέμου – Αφοπλισμού και Εναλλακτικών Θεωριων / Συνωμοσιολογιών

“People only see what they are prepared to see” (Ρalph w. Εmerson)

“The strongest passion in the world is jealousy, but the sweetest is revenge” (Κοζακικη παροιμια)

“Eίναι έτσι αν έτσι νομιζετε” (Πιραντελο)

“Εχουν αγνοήσει το ηλιόφως και απλούστατα υπνωτίζονται απο το φεγγαρόφως” (απο μελετη μου)

“Tο μονο απαραιτητο για να θριαμβευσει το κακο ειναι να μην κανουν τιποτα οι καλοι” (Εdmunt Βurke)

Σήμερα αποφάσισα να καταθέσω μια σειρά απόψεων, τις οποίες ειλικρινά, αν προχωρούσα σε ανάλυση θα απαιτούσαν σειρά συγγραμμάτων για να ολοκληρωθούν. Και αυτό γιατί άνθρωποι αποφασίζουν και άνθρωποι βιώνουν τα δεινά της γης.


Αφορμή για την εμβάθυνση κάποιων σκέψεων μου είναι τα κάτωθι:

Οι διάφορες ιδέες ΟΒΑΜΑ μερικές εκ των οποίων (αν και είναι νωρίς) χαρακτηρίζονται ως “παλιό κρασί σε καινούρια μπουκάλια“, και εμπίπτουσες σε “πλαίσιο θεωριών” που στο παρελθόν όταν αναφέρθηκαν δεν είχαν τύχη ούτε υλοποιήθηκαν.

Το άθλιο καθεστώς της Βορείου Κορέας, που είναι υπεύθυνο για πρωτοφανείς παραβιάσεις συμφωνιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρόσφατα προχώρησε σε δοκιμή μορφής διηπειρωτικού πυραύλου, αδιαφορώντας για τα ισχύοντα “περιοριστικά καθεστώτα”.

Οι εμπειρίες και τα LESSONS LEARNED των Η.Π.Α. και των άλλων συμμάχων από τους πολέμους 4ης γενιάς σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Η πρωτοφανής και απαράδεκτη συμπεριφορά των Ιρανών και ειδικότερα του Αχμαντινεντζάντ που με τον τρόπο τους ως “διάδοχοι” (!) του Βασιλείου των Περσών (οριακά και τύποις το θέτω) επιεικώς παραπλανούν την Δύση (πλην Ισραήλ) και κατασκευάζουν πυρηνικά όπλα.

 

Η Δύση και λόγω της οικονομικής κρίσης (που είναι πλέον ασύμμετρη απειλή) “έχει χάσει το δάσος και ασχολείται με τα δενδρύλια“.

Οι πειρατικές ενέργειες στη Σομαλία – Κόλπο του Άντεν – ΒΔ Ινδικός Ωκεανός που προσδίδουν μια διαφορετική τάση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες στο εμπόριο και την θαλάσσια ασφάλεια.

Η ιδιαίτερα ενισχυμένη πιθανότητα μέσα στα επόμενα χρόνια να διαλυθεί το Πακιστάν και να βρεθούμε ενώπιον ενός “εργοστασίου τζιχαντιστών εφοδιασμένων με ορισμένα πυρηνικά όπλα” / πυρηνική τρομοκρατία.

Η πιθανότητα να υποστούν υποδομές της Δύσης ένα “Περλ Χάρμπορ στον κυβερνοχώρο” με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τη διεθνή ασφάλεια.

Μαθηματικά βέβαιο, παρά τις υποχωρήσεις, η AL QAEDA και τα παρακλάδια της, ετοιμάζουν μια νέα 9/11, με στόχους αμερικανική μεγαλούπολη ή το Λονδίνο.

Σκεπτόμενος επί έτη (για κάποια απ’ αυτά) και επί μήνες / εβδομάδες (για κάποια άλλα) κατέληξα σε 10 προσωπικές επισημάνσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω:

 

Πρώτο: Λόγω του ότι οι Αμερικανοί έχουν από τους πρόσφατους πολέμους μεγάλες εμπειρίες σε περιπτώσεις COUNTERTERRORISM και COUNTERINSURGENCY, είναι “έτη φωτός” μπροστά απ’ όλους τους άλλους σε πολεμολογία και επιχειρήσεις. Γνωρίζουν που κινούνται οι πόλεμοι. Οι Ευρωπαίοι και όλοι οι άλλοι (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων πχ. Βρετανών) είναι περιορισμένης εμβέλειας. Ίσως γι’ αυτό έχουν στραφεί στο SOFT POWER και στο POST CONFLICT STABILIZATION. Δεν έχουμε ιδέα για την επανάσταση στις περιπτώσεις πολέμου χαμηλής έντασης και COUNTERINSURGENCY (συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας που ασχολείται με σκάνδαλα).

 

Δεύτερο: Αποδεικνύεται ότι ο ΟΒΑΜΑ προσπαθεί να προωθήσει κάποιες “ιδέες” για “να τα βρούνε οι ΗΠΑ” με καθεστώτα ROGUE – OUT CAST και προβληματικά. Το ίδιο προσπαθεί να κάνει και σε ορισμένα θέματα αφοπλισμού με την Ρωσία. Όμως είναι φύση αδύνατο να αποπυρηνικοποιηθεί ο πλανήτης. Δεν μπορούμε να πάμε στο ZERO. Κανένας δεν εγγυάται αν το Πεκίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο θα βάλουν τα πυρηνικά τους σε διαπραγματεύσεις. Κανένας δεν εγγυάται αν το Πακιστάν, η Ινδία και το Ισραήλ θα συμφωνήσουν. Δεν μπορεί να αποπυρηνικοποιήσεις τον κόσμο, αφού πάντοτε θα υπάρχουν πυρηνικά μυαλά. Οι ιδέες ΟΒΑΜΑ προς Μεντβέντεβ πέραν μιας κυοφορούμενης νέας START δεν έχουν μέλλον. Άλλωστε οι ιδέες περί πυρηνικού αφοπλισμού ήταν και είναι πάντα στο τραπέζι. Είναι μια συζήτηση για το PUGWASH , όχι όμως για υλοποίηση. Οι Αγιατολλάχ της Τεχεράνης και το “ποντίκι που βρυχάται” της Β.Κορέας δεν είναι να τους υποτιμάς. Είναι για τα δικά τους συμφέροντα και για την επιβίωση του καθεστώτος τους προσκολλημένοι σε αντίληψη ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑ.

 

Τρίτο: Πόσο έχει σκεφθεί η νέα κυβέρνηση ΟΒΑΜΑ την περίπτωση τζιχαντισμού στο Ισλαμαμπάντ και κάποια πυρηνικά όπλα να βρεθούν στα χέρια τους; Πόσο έτοιμες είναι οι Αεροπορικές και Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ για να πλήξουν τις LOOSE NUKES του Πακιστάν; Και τι θα συμβεί αν κάποιοι φανατικοί κινηθούν κατά της Ινδίας στο Κασμίρ και όχι μόνο με πυρηνικά? Στην χώρα μας αυτά ούτε που συζητιούνται. Απλούστατα ασχολούμαστε με παρατεταμένη σκανδαλολογία και αδιαφορούμε για τις διεθνείς εξελίξεις. Το χειρότερο είναι ότι κινούμαστε μίζερα, μας φταίνε οι άλλοι, καταβαραθρώνεται η αξιοκρατία και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι φθίνουμε. Όλα γίνονται για Δημόσιες Σχέσεις, δεν έχουμε διεθνή παρουσία και κάποια στιγμή θα αγγίξουμε τα τελευταία μας όρια. Όμως πιστεύουμε σε συνωμοσιολογικές θεωρίες και ανεδαφικές αναλύσεις. Όπως ότι η 9/11 ήταν στημένη. Τα σχόλια περιττεύουν. Χανόμαστε και δεν θα το πιστεύουμε. Και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα, από αυτά που έρχονται.

 

Τέταρτο: Επανερχόμενος στους διαδρόμους της Τεχεράνης και στα σύχρονα Περσικά “χαλιά”, πάντοτε υποστήριζα ότι “δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους Χομεϊνίδες”. Κερδίζουν χρόνο. Κατασκευάζουν πυραύλους. Απειλούν την Δύση και τον Κόλπο των πετρελαίων. Παίζουν πόκερ με εμπλουτισμένο ουράνιο και πλουτώνιο. Είναι οι υποστηριχτές και νεροκουβαλητές της Σιϊτικής τρομοκρατίας. Είναι οι παραγγελιοδόχοι όπλων και στελεχών της HAMAS και της HIZBOLLAH. Έχουν τη δική τους AGENDA. Δεν μπορούμε (η Δύση) να συνεννοηθούμε μαζί τους. Οι “ιδέες” OBAMA και τα σχετικά ευχολόγια δεν θα βρούνε ανταπόκριση. Όσο ποτέ άλλοτε το Ισραήλ καλείται να αποφασίσει για την τύχη του. Πέραν της προληπτικής επίθεσης δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Οι ΗΠΑ είναι μακριά. Το Ισραήλ και οι μετριοπαθείς Άραβες δίπλα. Και εμείς σχεδόν στα όρια της ακτίνας δράσης των SHAHAB-3 και SHAHAB-4. Το έχουμε σκεφτεί; Πού είναι η αντιπυραυλική μας προστασία; Έρχονται δραματικά χρόνια και θα κινηθούμε σε επίπεδα ενισχυμένων ασύμμετρων απειλών ή 5ης γενιάς τρομοκρατία. Έχουμε αντιληφθεί τι έρχεται; Και ασχολούμαστε με τον Παυλίδη, τον Ρουσόπουλο και τη SIEMENS. Λες και θα υπήρχε κάποια καταδικαστική απόφαση. Άλλωστε η χώρα “έχει οικοδομηθεί όπως το κάστρο σε πάγο”, άρα είναι σίγουρο ότι οι εξελίξεις δεν θα είναι καλές. Μήπως θα έπρεπε κάποιοι να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους;

 

Πέμπτο: Από τα μεγάλα μας λάθη είναι ότι έχουμε δημιουργήσει Ένοπλες Δυνάμεις “για να πολεμήσουν τον προηγούμενο πόλεμο”. Πρόκειται για δυνάμεις που κινούνται αποκλειστικά σε συμβατικό επίπεδο και δεν πρόκειται να γίνει συμβατικός πόλεμος. Σκεφτόμαστε με μυαλά “μεσοπολέμου”, όπου οι Μαζινό και Γκαμελέν για την Γερμανία που είχε καταστεί μηχανοκίνητη από το 1934. Δεν μελετάμε τα πιθανά σενάρια εκδήλωσης “περίεργων” εξάρσεων. Δεν αναλύουμε τις οποιεσδήποτε απειλές του αύριο. Δεν έχουμε εικόνα των ασύμμετρων τάσεων (των οποιονδήποτε). Δεν έχουμε ασχοληθεί με COUNTERINSURGENCY. Διατηρούμε μηχανοκίνητες μονάδες που δεν χρειάζονται. Στρατόπεδα και σχηματισμούς που είναι “χάρτινες τίγρεις”. Συστήματα πληροφοριών προηγούμενης δεκαετίας. Δεν έχουμε αντιληφθεί ότι “κάποιοι κάπου” έχουν αποφασίσει να καταστήσουν την Τουρκία, την Ινδονησία, την Ιαπωνία και την Πολωνία ως “χώρες – κλειδιά” στον 21ο αιώνα. Δεν έχουμε διδαχθεί από τις επιχειρήσεις IRAQI FREEDOM, MOUNTAIN LION, κ.α. Δεν έχουμε παρακολουθήσει μέσα από το BAGRAM τις μάχιμες αποστολές της OEF/ISAF. Δεν έχουμε προχωρήσει σε μελέτες για MOOTW (military operations other than war), για COIN (COunterInsurgeNcy) , για DEFEATING CYBER-WARRIORS, κ.α. Δεν συμμετέχουμε σε προγράμματα διευρυμένης αντιπυραυλικής άμυνας. Δεν επιδιώκουμε την στενή συνεργασία με το Ισραήλ. Βρισκόμαστε στο σημείο “έτοιμοι να πολεμήσουμε με μεθόδους παρελθόντος και όχι μέλλοντος”. Είναι απαραίτητο (και άμεσα) να αλλάξουν τα εγχειρίδια, να εισαχθούν νέα μαθήματα, να δημιουργηθεί ειδικός τομέας για CULTURAL AWARNESS / CULTURAL INTELLIGENCE. Απαιτείται μια άλλη μορφή διακλαδικών Ένοπλων Δυνάμεων. Είναι καιρός για να μελετήσουμε το ARMY AFTER NEXT και στη φάση κυλιόμενου NEXT. Ευτυχώς βέβαια που ήμαστε στο ΝΑΤΟ (ο υπογράφων έχει επί χρόνια τονίσει ότι η τότε απόφαση του 1952 ήταν η πιο θετική και σοβαρή που λάβαμε τότε, γιατί διαφορετικά δεν θα γνωρίζαμε που θα βρισκόμαστε). Θέλουμε κάτι διαφορετικό. Ιδιαίτερα την πιο μάχιμη εμπειρία των στελεχών μας. Δεν μπορεί οι πολιτικοί που πάσχουν από “μυωπία και αχρωματοψία”, στη λήψη αποφάσεων να ωθούν τα πράγματα πάνω σε ακαθόριστη και απερχόμενη συμβατική τροχιά. Είναι καιρός για αλλαγές σε βάθος με έμφαση στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, τοπικών “θερμών επεισοδίων”, πολέμου σε κατοικημένους χώρους (να ζητήσουμε την συνδρομή των ΗΠΑ από τις επιχειρήσεις σε Φαλούτζα – Ραμάντι – Μπακοόυμπα – Σαντρ Σίτι) αντιμετώπιση τρομοκρατών με ΟΜΚ, αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών, αντιμετώπιση διασυνοριακών αντιπαραθέσεων με εγκληματικά στοιχεία, αντιμετώπιση κατάληψης πλοίων στην Ανατ. Μεσόγειο και αντιμετώπισης πανδημιών. Όλα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με τις νυν υποδομές. Χρειάζεται μια άλλη σκέψη για ένα άλλο μοντέλο δυνάμεων. Μπορούμε να εκτελούμε αρχηγούς εξτεμιστών που βρίσκονται κρυμμένοι σε τοπικούς πληθυσμούς; Ασφαλώς όχι. Όμως ασκούμε σφοδρή κριτική σε αυτούς που μπορούν!

 

Έκτο: Είναι απαραίτητο τα ΜΜΕ να απαγκιστρωθούν από την μετριότητα και την ιδιότυπη καθημερινότητα. Τα τηλεοπτικά παράθυρα υποβιβάζουν τον Έλληνα και την Ελληνίδα. Πολλές εκπομπές απλά αναζητούν και επιζητούν τηλεθεατή. Μέτρησα 26 σημαντικά γεγονότα τον τελευταίο μήνα, και εμείς ασχολούμαστε με τον Παυλίδη, τη ΜΕΒΓΑΛ και την SIEMENS. Είναι επίπεδο χώρας αυτό; Χρειάζονται οι δημοσιογράφοι φροντιστήρια γνώσεων και ενημέρωσης για τον 21ο αιώνα. Μελαγχολώ όταν βλέπω την πατρίδα μου να κινείται μεταξύ σκανδάλων, διαφθοράς, συνωμοσιολογίας και απύθμενης πολιτικής μετριότητας. Έχουμε υπερπληθώρα και παλιρροϊκό κύμα προσωπικών απόψεων (Δελτία απόψεων), παρά δελτία ειδήσεων. Ευτυχώς που υπάρχει το INTERNET και τα BLOGS. Γιατί αλλιώς, ποιος ξέρει τι θα γινόταν. Αν δεν έχουμε GLOBAL VIEW δεν θα καταφέρουμε ποτέ να επιλύουμε REGIONAL CRISES.

 

Έβδομο: Το ΝΑΤΟ μετεξελίσσεται με απίστευτούς ρυθμούς και ειλικρινά αμφιβάλων, αν το έχουμε νιώσει. Η Συμμαχία έχει πλέον παγκόσμια εμβέλεια και εμείς ασχολούμαστε με το πώς θα αντιδράσει απέναντι σε Άγκυρα και Σκόπια. Η από πλευρά μας παρακολούθηση αυτών των ζητημάτων είναι αναγκαία, αλλά για τον Ευρωατλαντισμό και τα “ανοίγματα” προς όλες τις ηπείρους δεν σημαίνουν τίποτα. Είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητο να απαγκιστρωθούμε από τα στενόμυαλα ζητήματα και να ενταχθούμε σε όλα τα Νατοϊκά πλαίσια. Σταδιακά θα πρέπει τα θέματα και οι αναλύσεις να μεταπίπτουν σε Νατοϊκο-ευρωπαικές, γιατί αλλιώς θα περιθωριοποιηθούμε. Πολλοί μου λένε ότι είμαι GLOBALIST. Δεν το αρνούμαι. Όμως αν συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με την μίζερη γειτονιά μας θα βρεθούμε προ απίστευτων αδιεξόδων.

 

Όγδοο: Προβληματίζομαι γιατί επί χρόνια παρακολουθώ αναλύσεις – μελέτες κορυφαίων THINK TANKS – ΣΧΟΛΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ – ΕΠΙΤΕΛΩΝ – ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ του εξωτερικού. Σήμερα μόνο οι Αμερικανοί παράγουν σκέψη. Γνώμη μου ότι σε πολλούς δεν αρέσει, όμως όλοι οι στρατοί αντιγράφουν εγχειρίδια των USA – USN – USAF – USMC. Δεν βλέπω κάποια χώρα να παρουσιάζει κάτι δικό της και η Ε.Ε. στα επιμέρους στρατιωτικοδιπλωματικά, αλλά και σε HOMELAND SECURITY τους Αμερικανούς αντιγράφει. Σε COIN (COunterInsurgencNy Manual) οι ΗΠΑ έχουν το 3-24 . Οι Ευρωπαίοι τι έχουν; Ας μου πει κάποιος ότι γράφει κάτι και δεν αντιγράφουνε τους Αμερικάνους. Κάποιοι νομίζουν ότι οι ΗΠΑ ασχολούνται μαζί τους. Ειλικρινά δεν ασχολούνται. Κάποια στιγμή θα κάνω μια συγκριτική. μελέτη (σε ετήσια βάση) για το τι έγραψαν οι Αμερικανοί στις εργασίες τους και τι οι Ευρωπαίοι (με εμάς συμπεριλαμβανομένους). Δεν χρειάζεται πολλά, αν κάποιος καθημερινά βλέπει τα SITES των Αμερικανών και τα συγκρίνει με τα Ευρωπαϊκά. Μεσαίωνας. Γι αυτό πάντα έλεγα ότι ο 21ος αιώνας θα είναι Αμερικανικός (ειδικά σε θέματα νέων τεχνολογιών).

 

Ένατο: Στην χώρα μας – τι κακό και αυτό – έχουμε την εντύπωση ότι όλοι ασχολούνται και συνωμοτούν σε βάρος μας! Όσο βλέπουμε “εχθρούς” να περιμένουμε τους νεότσάρους ή κάποιους άλλους να έρθουν να μας σώσουν! Είναι δυνατόν; Μαζί με κάποιους Άραβες, παραμένουμε οι έχοντες τον υψηλότερο δείκτη συνωμοσιολογίας. Βλέπουμε οράματα με αόρατα χέρια να μας εκτροχιάζουν. Υπερεκτιμημένα τόξα να μας περικυκλώνουν. Ιδιότυπα ιδρύματα του εξωτερικού να μας μειώνουν γεωγραφικά και εκτασιακά. Περίεργες δυνάμεις να μας αφανίζουν από τον πλανήτη. Διεθνείς συνωμοσίες να εξυφαίνονται και να θέλουν να μας αφανίσουν. Είναι δυνατό να οικοδομήσουμε πολιτική στρατηγική με τέτοιους ανθρώπους και ιδέες; Οι ψυχολογικές μας επιχειρήσεις είναι επιπέδου νηπιαγωγείου. Οι ANΣΚ ( Αντικειμενικοί σκοποί ) που θέτουμε προέρχονται από μυαλά που η εμβέλειά τους φθάνει τα όρια του νομού Αττικής. Οι συζητήσεις μας και η παρουσία μας διεθνώς είναι ανύπαρκτη και αναιμική, ενώ θεωρούμε ότι όλοι επικεντρώνονται σε μας, λες και ήμαστε οι εκλεκτοί των εκλεκτών. Ε λυπάμαι αλλά δεν είναι έτσι, και εάν δεν συνέλθουμε γρήγορα από το μακάριο ύπνο μας, θα βρεθούμε ενώπιον τραγικών εξελίξεων. Δεν εκλαμβάνεται δυστυχώς η πατρίδα μας σοβαρά στο εξωτερικό.

 

Δέκατο: Τις ρήσεις στην αρχική σελίδα δεν τις έβαλε τυχαία, αν και άφησα μυαλό και χέρι να αισθάνονται άνετα και χαλαρά. Όλα τα ανωτέρω με ανησυχούν γιατί οι πόλεμοι που έρχονται θα είναι διαφορετικοί. Γιατί δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα. Γιατί ασχολούμαστε με τον εαυτό μας και δεν παράγουμε σκέψη. Συζητάμε τα ίδια, τα γνωστά, τα κομματικά, τα γειτονικά, τα συνωμιολογικά και πάντα με βάση φοβικά σύνδρομα. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει φθάσει στο ναδίρ γιατί “το μυαλό του γραφειοκρατικού μηχανισμού μέχρι εκεί φθάνει”. Και επειδή είναι καθημερινά στο στόχαστρο, είναι πασιφανής η μη-παραγωγή έργου. Φυσικά θα μπορούσαν να είχαν συμβεί και πιο πολλά, άλλωστε τα “Δεκεμβρινά του 2008? και τα “Κολωνακιώτικα του 2009? είναι προεόρτια αυτών που θα δούμε μέχρι το 2011. Ο Έλληνας έχει αγγίξει το σημείο να μην αναλαμβάνει πρωτοβουλία. Έχουν “οχυρωθεί” οι γραφειοκράτες πίσω από τις λέξεις όπως ΑΠΟΡΡΗΤΟ – ΜΥΣΤΙΚΟ κ.α. Αν είναι αυτά ΑΠΟΡΡΗΤΑ, τότε ποια είναι τα ΑΠΟΡΡΗΤΑ. Αλλά και χαλαρά έτσι βολεύονται, έτσι μάθανε και έτσι συνεχίζουν. Είναι η απόλυτη αποχαύνωση που δεν επιτρέπει πρωτοβουλίες. Γιατί αν τις αναλάβει, οι άλλοι θα εγείρουν εμπόδια και η επιβίωση θα είναι δυσχερής. Όμως αυτοί οι άλλοι δεν βλέπουν ότι έρχεται το τέλος. Αλλά κάνουν κριτική για όλους και για όλα. Η χώρα μας δηλώνει αιφνιδιασμένη από τις εξελίξεις και οι πολιτικοί για να διατηρήσουν τις θέσεις τους υποστηρίζουν ότι “παραμένουμε πανέτοιμοι για αντιμετώπιση των γεγονότων και επερχόμενων εξελίξεων”. Μεγάλα και ψεύτικα λόγια. Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Χιλιοειπωμένα και “φτερά στον άνεμο”. Όσο ποτέ άλλοτε απαιτείται αλλαγή πορείας. Να μπει ένα τέλος στην χαοτική κατάσταση. Να εφαρμοσθούν νέοι μέθοδοι και από πρόσωπα που έχουν βιογραφικό και θέληση. Είναι καιρός “να σπάσει το απόστημα του κομματισμού και της παρεούλας”. Οι καιροί δεν χρειάζονται “παιδικές χαρές” για να επιβιώνουν κράτη. Χρειάζεται σοβαρότητα, αξιοπιστία, συνέπεια, οράματα, κατάργηση αγκυλώσεων, τέλος στην άθλια ρουσφετολογία και στη μίζερη εικόνα που κάποιοι επέβαλαν. Ο τόπος δικαιούται καλύτερη μεταχείριση και πιο οικουμενικό μέλλον.-

 

ΠΗΓΗ http://www.drougos.gr/?p=675%20gr

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.