Sunday 21 April 2024
Αντίβαρο
Γιώργος Δελαστίκ

Υπαγόρευση όρων στους Σέρβους

Χιλιάδες Σέρβοι αστυνομικοί είχαν εκκενώσει πλήρως όλους τους δρόμους του Βελιγραδίου απ όπου θα περνούσε η θωρακισμένη λιμουζίνα που μετέφερε τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη σύντομη επίσκεψή του στη σερβική πρωτεύουσα. Η φιλοδυτική σερβική κυβέρνηση είχε διατάξει τους κατοίκους γραφείων και κατοικιών σε αυτούς τους δρόμους να έχουν τα παντζούρια και τις κουρτίνες κλειστές. Είχαν απαγορευθεί στην πόλη οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις και κάθε είδους συγκέντρωση. Εκατοντάδες αστυνομικοί ήταν στο αεροδρόμιο, ακόμη και στον διάδρομο προσγείωσης! Τέτοιες μέρες πριν από δέκα χρόνια οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ βομβάρδιζαν επί 78 ημέρες ανηλεώς τη Σερβία για να της αποσπάσουν βιαίως το Κόσοβο και, φυσικά, είναι πάρα πολλοί οι Σέρβοι που δεν έχουν ξεχάσει τους αμερικανονατοϊκούς βομβαρδισμούς μέρα-νύχτα και τη συστηματική καταστροφή της υποδομής της σερβικής οικονομίας από τους εχθρούς της πατρίδας τους, χώρια φυσικά τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες μεταξύ των αμάχων.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος πήγε στο Βελιγράδι για να υπαγορεύσει για ακόμη μία φορά στους ηττημένους Σέρβους τους όρους των νικητών. «Μην τολμήσετε να υπονομεύσετε την ανεξαρτησία του Κοσόβου», ήταν η μία απαίτησή του. «Μην τολμήσετε να παροτρύνετε τους Σερβοβόσνιους να αποσχίσουν το ομόσπονδο κρατίδιό τους από τη Βοσνία, νομίζοντας ότι μπορείτε να επαναλάβετε με τους δικούς σας όρους αυτό που κάναμε εμείς σε εσάς στο Κόσοβο», ήταν το δεύτερο και σημαντικότερο μήνυμα του Μπάιντεν προς την υποτελή σερβική ηγεσία.

Στο Βελιγράδι, άλλωστε, πήγε ο Μπάιντεν αφού πρώτα είχε περάσει από τη Βοσνία, για να πιέσει και επιτοπίως την ηγεσία των Σερβοβόσνιων, προκειμένου να υποκύψει στην πολιτική εξανδραποδισμού των Σερβοβόσνιων, κατάλυσης ακόμη και αυτού του κρατιδίου τους που έφτιαξαν οι Αμερικανοί με την Συνθήκη του Ντέιτον, και υποταγής τους στη διοίκηση των Κροατών και Μουσουλμάνων σε ένα ενιαίο, τεχνητό κράτος.

Στη Βουλή του Σεράγεβο ο Μπάιντεν μίλησε σαν πραγματικός επικυρίαρχος, χωρίς περιστροφές και προσχήματα: «Σήμερα, για να είμαι πολύ ωμός μαζί σας, εγώ προσωπικά και η ηγεσία της χώρας μου ανησυχούμε για την κατεύθυνση που έχει πάρει η χώρα σας και για το μέλλον σας», είπε στους Βόσνιους βουλευτές και συνέχισε: «Το μοναδικό πραγματικό μέλλον σας είναι να ενταχθείτε στην Ευρώπη. Ακριβώς τώρα βρίσκεστε έξω από αυτό τον δρόμο. Αν αποτύχετε, είναι βέβαιο ότι θα παραμείνετε ανάμεσα στις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης. Στη χειρότερη περίπτωση, θα ξαναπέσετε στο εθνικό χάος που καθόρισε την τύχη της χώρας σας για το μεγαλύτερο μέρος μίας δεκαετίας… Αυτό πρέπει να σταματήσει!».

Εμβρόντητος ακόμη και ο απεσταλμένος των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» από το ύφος «ανθύπατου» του Τζο Μπάιντεν, έγραφε στην ανταπόκρισή του ότι επρόκειτο για μια «διατυπωμένη με ασυνήθιστα οξύ τρόπο ομιλία για έναν ξένο ηγέτη που απευθύνεται στο Κοινοβούλιο μιας άλλης χώρας».

Μετά την αλαζονική αυτή στάση ο Μπάιντεν παρέστησε στη Βελιγράδι και τον… πολιτικά γενναιόδωρο, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν απαιτούν την άμεση αναγνώριση από τη Σερβία της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, προκειμένου οι Αμερικανοί να υποστηρίξουν την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ!

Στο Κόσοβο, το οποίο επισκέφθηκε στη συνέχεια και όπου φυσικά αποθεώθηκε από τους Αλβανούς, που του επεφύλαξαν θερμότατη και ειλικρινά αποθεωτική υποδοχή, ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε υποκριτικά και ένα σερβικό μοναστήρι, παρόλο που οι εκκλησιαστικές Αρχές των Σέρβων του Κοσόβου τού κατέστησαν με δημόσια ανακοίνωσή τους σαφές ότι ήταν ανεπιθύμητος εκεί πριν πραγματοποιήσει την επίσκεψη!

«Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισκέπτεται το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, για να επισφραγίσει τη βίαιη απόσχιση εδάφους της Σερβίας και την παράδοσή του σε Αλβανούς τρομοκράτες, οι οποίοι δεν τιμωρήθηκαν για πολυάριθμα εγκλήματα εναντίον του σερβικού λαού, σερβικών περιουσιών και σερβικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, που μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο Ρόιτερ. Ο ανθύπατος, όμως, αδιαφόρησε…

ΚΑΚΑ ΠΡΟΜΗΝΥΜΑΤΑ
Προς νέα κρίση στη Βοσνία

Ανησυχία έχει προκαλέσει η επίσκεψη Μπάιντεν στη Βοσνία και τη Σερβία. Δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό. Ολα δείχνουν ότι ΗΠΑ και ΕΕ είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε πραξικοπηματική προσπάθεια αλλαγής του συντάγματος της Βοσνίας, για να εξανδραποδίσουν τους Σερβοβόσνιους, τώρα που η κυβέρνηση του Βελιγραδίου είναι υποτελής στην Ουάσιγκτον. Δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία. Στη σημερινή συγκυρία έχουν σοβα
ρές ελπίδες ότι ούτε οι Σερβοβόσνιοι θα αντιδράσουν δυναμικά, καθώς το Βελιγράδι τούς έχει εγκαταλείψει.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8953&pubid=3850814.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.