Wednesday 24 April 2024
Αντίβαρο
Εμμανουήλ Βολουδάκης Μελέτης Μελετόπουλος Ομιλίες/Συνεντεύξεις Στέλιος Παπαθεμελής

Το αντι-debate του Αντίβαρου: Παπαθεμελής, Μελετόπουλος, Βολουδάκης

 
Το Αντίβαρο δημιουργήθηκε πριν από 8 χρόνια, τον Μάιο του 2001, με σύνθημα “Αντίβαρο στην ιδιωτεία” προσπαθώντας να ενεργοποιήσει τους αναγνώστες του στα κοινά. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι το καθήκον μας στη Δημοκρατία δεν τελειώνει με την ψήφο. Μάλλον εκεί αρχίζει. Δηλαδή ψηφίζουμε κάθε μέρα και όχι κάθε τέσσερα χρόνια. Το όνομα Αντίβαρο επιλέχθηκε και για έναν ακόμη λόγο. Επειδή προσφέρει ενημέρωση και απόψεις από μία εναλλακτική σκοπιά, εναλλακτική των κυρίαρχων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.


Με αφορμή τις προσεχείς Ευρωεκλογές, το Αντίβαρο πήρε την πρωτοβουλία μίας εναλλακτικής “τηλεμαχίας”, ενός “αντι-debate”. Έτσι κάλεσε τρεις επικεφαλής νέων παρατάξεων που έθεσαν υποψηφιότητα για τις προσεχείς ευρωεκλογές. Τα δύο πρώτα ερωτήματα που τέθηκαν είναι διαφορετικά για τον καθένα, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ είναι κοινά. Το χαρακτηριστικό των τριών παρατάξεων είναι ότι αγνοήθηκαν παντελώς από τα “κεντρικά” Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.


Οι τρεις επικεφαλής είναι οι εξής:

  • ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Πανελλήνιου Μακεδονικού Μετώπου (ΠΑΜΜΕ) κ. Στέλιος Παπαθεμελής
  • ο πρόεδρος του νεοπαγούς κόμματος Δημοκρατικοί κ. Μελέτης Μελετόπουλος. Ο Άρειος Πάγος ακύρωσε το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών για τυπικούς γραφειοκρατικούς λόγους.
  • ο πρόεδρος του νεοπαγούς κόμματος Κοινωνία και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κ. Εμμανουήλ Βολουδάκης


Τους καλωσορίζουμε ηλεκτρονικά στο ηλεκτρονικό περιοδικό Αντίβαρο και παραθέτουμε τις απαντήσεις που μας έκαναν την τιμή να δώσουν.



ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ — ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

1. Γιατί “Μακεδονικό” Μέτωπο; Μήπως περιορίζει το κόμμα σε μία μόνο διάσταση, σε ένα μόνο θέμα;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ:  Το τεράστιο πρόβλημα ξεκαθαρίσματος του πολιτικού λόγου και της αντιστοίχησής του με την πολιτική πράξη, είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την επιλογή μας. Δεν μπορεί λοιπόν μια τόσο ξεκάθαρη προσέγγιση του τύπου που υποστηρίζουμε εμείς, να πάμε δηλαδή στην Ευρωβουλή με κεντρικό στόχο να κλειδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας να θεωρείτε μονοθεματική, απλά και μόνο αν θυμηθούμε αυτό που είπε ο μεγάλος Ίωνας Δραγούμης: Αν σωθεί η Μακεδονία, θα σωθεί και η Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά την πραγματική ανάγκη που έχει ήδη διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία για πλήρη αλλαγή στάσης στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε, τόσο τα εθνικά όσο και τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Αν μάθουμε για παράδειγμα να λέμε ένα κάθετο «όχι» στην κάθε είδους έξωθεν και έσωθεν της χώρας επιταγές των διαφόρων τύπων «φίλων» ή εχθρών μας – με πρώτο όχι στην σκοπιανή και διεθνή προπαγάνδα – μπορούμε να πούμε και ένα κάθετο όχι στη σήψη, τη διαφθορά, την πολιτική απάτη, την περιδίνηση στην οποία βρίσκεται η χώρα σε όλα τα ζητήματα που την απασχολούν.

Με αυτό το πολιτικό πρόθεμα, η παρουσία μας στο Ευρωκοινοβούλιο, πέρα από την κατοχύρωση του ονόματος της Μακεδονίας στην ΕΕ, εγγυάται και την παρουσία μας σε όλη τη γκάμα της πολιτικής ατζέντας που καλύπτεται από το έστω αδύναμο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στα εθνικά θέματα πχ την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας αν δεν αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο, στα οικονομικά θέματα αναθεώρηση της Λισαβόνας, της ΚΑΠ, του καθεστώτος Κοινοτικής Προτίμησης κλπ και στα κοινωνικά θέματα την εξασφάλιση του κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος, του προσανατολισμού πόρων για το δημογραφικό πρόβλημα, την ενδυνάμωση των ισορροπιών στην κοινωνική συνοχή και την προνομιακή ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις πολυεθνικές.

Το ζητούμενο όμως του καθαρού πολιτικού λόγου, όπως αντιλαμβάνεσθε προκύπτει από μόνο του από την τοποθέτηση και μόνο σε αυτά τα ζητήματα. Δεν υπάρχει κανείς πχ πολιτικός φορέας, από την άκρα δεξιά ως την άκρα αριστερά, που να διαφωνεί με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και με την ανάγκη αντιμετώπισής του. Ωστόσο, ο πολιτικός λόγος έτσι όπως διαμορφώνεται, γίνεται χαοτικός και ο λαός τον αντιλαμβάνεται με τη γνωστή προσέγγιση του τύπου: Όλοι τα ίδια λένε.

Εμείς λοιπόν δεν λέμε τα ίδια με τους άλλους. Εμείς λέμε, ελάτε να τραβήξουμε μια κάθετη γραμμή στο Ευρωκοινοβούλιο απέναντι στη Σκοπιανή και Διεθνή προπαγάνδα κατά της πατρίδας μας, μεταφέροντας το Panhellenic Macedonian Front μέσα στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δώστε μας τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο, συγκροτημένο και με στόχευση ωφέλιμη για την πατρίδα και τον λαό μας.

2. Πώς κρίνετε το γεγονός ότι μόλις την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου αναφέρθηκε η παράταξή σας στις δημοσκοπήσεις; Εάν δεχθούμε τα ποσοστά που παρουσιάζονται δημοσίως, εκτιμάτε ότι “προλαβαίνετε” την αναρρίχηση σε τέτοια επίπεδα ώστε να εκλέξετε έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ:  Μην ξεχνάτε πως όλο το πολιτικό σύστημα που εκφράζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο, είναι υπέρ της διπλής ή σύνθετης ονομασίας. Συμπεριλαμβανομένου και του ΛΑΟΣ, που συνεχίζει να ψαρεύει σε θολά νερά, προτείνοντας μάλιστα ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του την κ. Τζαβέλλα, γνωστών απόψεων και για το Σκοπιανό αλλά και για το Βορειοηπειρωτικό.

Έτσι το κλίμα στο οποίο κινείται το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο, είναι ούτως ή άλλως εχθρικό, με το κεντρικό διαχειριστικό πολιτικό κατεστημένο, σε αγαστή συνεργασία με τους εργολάβους καναλάρχες και τραπεζικό σύστημα, να συνεχίζει να έχει την άποψη ότι οι «μπίζνες» με τα Σκόπια, είναι σε μεγαλύτερη προτεραιότητα από ότι τα εθνικά μας ζητήματα.

Τα ποσοστά που βλέπουμε στις κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις τους μας βλέπουν χαμηλά, την ίδια ώρα που στο διαδίκτυο, τα ποσοστά μας κυμαίνονται από 4 έως και 5%. Αυτό το «επιστημονικό παράδοξο» έχει να κάνει με την προσπάθεια δημιουργία κλίματος αρνητικού για το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο από τα μεγαλοκάναλα και τους πολιτικούς τους συνεταίρους.

Από κει και πέρα, ο λαός είναι που θα αποφασίσει την ερχόμενη Κυριακή για το αν θέλει ή όχι το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο να πάει στην Ευρωβουλή, για να κλειδώσει το όνομα της Μακεδονίας μας.

3. Ποια είναι η γνώμη σας για τη διεύρυνση της Ευρωπαΐκής Ένωσης;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ:  Η ΕΕ έπρεπε να προχωρήσει στην εμβάθυνση και όχι στη διεύρυνση. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε τις επιλογές των μάνατζερς της κομισιόν, που προέταξαν την οικονομική εξάπλωση της ΕΕ και όχι το βάθεμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου όπως συνηθίζεται να λέγεται.

Περαιτέρω διεύρυνση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, εντάσσοντας δηλαδή και άλλες φτωχές στα οικονομικά αλλά και στην δημοκρατική τους παιδεία χώρες.

4. Είναι εφικτή μία συμφωνία με τα Σκόπια για λύση στο ζήτημα της ονομασίας, και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ:  Δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε κανενός τύπου συμφωνία με τα Σκόπια για το όνομα. Μην ξεχνάτε πως μια τέτοιου τύπου προσέγγιση, δεν αφορά εμάς, αλλά όλους όσους αγωνίσθηκαν γι αυτόν τον τόπο αλλά και τα παιδιά μας τα οποία θα πρέπει να παραλάβουν όσα λιγότερα προβλήματα γίνεται από εμάς.

Οποιαδήποτε συμφωνία για διπλή ή σύνθετη ονομασία, με δεδομένο τον Σκοπιανό αλυτρωτισμό, θα είναι κατάρα για τα παιδιά μας και για τις γενιές που έρχονται.

5. Πώς βλέπετε την πορεία του Κυπριακού, στα πλαίσια της προετοιμασίας του ΟΗΕ για παρουσίαση νέου σχεδίου λύσης, αντίστοιχου – ενδεχομένως – στο Σχέδιο Ανάν του 2004.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ:  Ήμασταν και παραμένουμε κατά οποιουδήποτε σχεδίου τύπου Ανάν. Η θέση μας και μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι ξεκάθαρη: Καμία συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στη ΕΕ, αν πρώτα δεν αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο.

6. Μετά από συμφωνίες του 2003 και του 2009, η Ελλάδα διατηρεί τον εναέριο έλεγχο της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ για λογαριασμό του ΝΑΤΟ όμως υπογράφει και τη «συνδιαχείριση» του Αιγαίου με την Τουρκία μετά την αποδοχή Τούρκου στρατηγού στο στρατηγείο της Λάρισας. Πώς το σχολιάζετε;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ:  Η υποχωρητική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, μας οδήγησε στο ανοσιούργημα της τοποθέτησης Τούρκου στρατηγού στη Λάρισα. Όσο για τον εναέριο χώρο και τον έλεγχό του, να μην ξεχνάμε πως τα awacs της βάσης του Ακτίου, ήταν αυτά που καθοδηγούσαν επί κυβερνήσεων Σημίτη, τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ στην Σερβία. Τέτοιου τύπου «έλεγχο» τον χαρίζουμε σε όλους όσους συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό άξονα της στρατηγικής της Συμμαχίας.

7. Ποιον ρόλο εκτιμάτε ότι μπορεί να παίξει η Ελλάδα στη διεθνή σκηνή, δεδομένου ότι θεωρείται μία μικρή και αδύναμη χώρα της Ευρώπης;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ:  Η Ελλάδα, όταν κυβερνήθηκε από μεγάλους ηγέτες (παρά τα λάθη και τις παραλήψεις τους) όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου, απέδειξε επανειλημμένα πως ούτε μικρή, αλλά ούτε και αδύναμη είναι.

Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας, από ουραγό των αποφάσεων στη διεθνή σκακιέρα,  σε σοβαρό και αποφασισμένο παίκτη στη διεθνή σκακιέρα. Δεν λέμε τίποτε καινούργιο. Έχουμε άφθονα παραδείγματα από το παρελθόν, με μεγάλους και ιστορικούς πολιτικούς ηγέτες, όπως ο Βενιζέλος και ο Τρικούπης. Αν δεν μπορούμε να παράξουμε πρωτογενή πολιτική πρακτική, ας τους αντιγράψουμε επιτέλους.

8. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της οικονομικής διαχείρισης που υιοθετεί το κόμμα σας;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ:  Μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση. Μέτρα καταπολέμησης της ύφεσης με αύξηση κρατικών δαπανών. ‘Ενδυνάμωση κοινω­νικού κράτους.

Καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως των νέων, δίκαιος μισθός και αξιοπρεπείς συντάξεις. Όχι τυφλή προσαρμογή στις επιταγές της ΕΕ., πρόταξη εθνικών οικονομικών πολιτικών. Σοβαρή στήριξη του αγρότη και των μικρομεσαίων.
Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Να πάψουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να είναι τα μόνιμα υποζύγια.
Πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση του κρατι­κού χρήματος με πρόταξη του δημοσίου συμφέρο­ντος, πέρα και πάνω από τα συμφέροντα συντε­χνιών και διαπλοκής. Καταπολέμηση διαφθοράς που ξεπερνά τα κόμματα. Τέλος στην ατιμωρησία.

Οικογένεια: Γενναία στήριξή της, πνευματική, κοινωνική, οικονομική. Αποτελεσματικά κίνητρα για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας δημογραφικής κατάρρευσης. Δραστικά μέτρα διάσωσης των νέων μας από τον εφιάλτη των ναρκωτικών.

9. Ποια είναι η άποψή σας για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ:  Ο κορμός της Ορθοδοξίας, 2000 χρόνια τώρα, μόνο θετικά προσέφερε στην Ελλάδα. Οι σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, ήταν, παραμένουν και θα συνεχίσουν να παραμένουν άρρηκτες.

10. Πώς βλέπετε την Ελλάδα μετά από 10 χρόνια; Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ:  Το πλέον δύσκολο των ερωτημάτων σας. Αν δεν μπει φραγμός στην κατρακύλα που έχουμε πάρει σε όλα τα μέτωπα, εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολύ φοβάμαι πως τα πράγματα δεν θα πάνε καλά στη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια.

 Ωστόσο θα ήθελα εδώ αντλώντας δύναμη από την τρισχιλιόχρονη ιστορία αυτού του έθνους και του λαού να πω: Τρεις χιλιάδες τώρα χρόνια, δεν μας φάγαν τα λιοντάρια. Μάλλον είναι δύσκολο να μας φάνε τα σκουλήκια.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία
 



ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ

1. Πείτε μας δυο λόγια για το νέο αυτό κόμμα. Τι διαφορετικό κομίζετε από τα υπάρχοντα κόμματα.

ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ αποτελούν κόμμα πολιτών και όχι επαγγελματιών πολιτικών.Επιδιώκουν την αντικατάσταση της κληρονομικής ολιγαρχίας, που κυβερνά την χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και την έχει οδηγήσει στην χρεωκοπία,από μία νέα ιθύνουσα τάξη,που θα αποτελείται από τα καλύτερα στοιχεία της Ελληνικής κοινωνίας.Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ δεν είναι κίνηση διαμαρτυρίας,αλλά θέλουν να διαμορφώσουν μία εναλλακτική λύση διακυβέρνησης.

2. Ο Άρειος Πάγος ακύρωσε το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών για τις ευρωεκλογές για “τυπικούς λόγους”. Τι ακριβώς έγινε; Πώς θα κινηθείτε το επόμενο διάστημα;

 ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Ο ΄Αρειος Πάγος,χωρίς να υφίσταται απολύτως κανένα κώλυμα εκλογιμότητας,ακύρωσε το ψηφοδέλτιό μας επικαλούμενος κάποια διαδικαστική λεπτομέρεια ενός νόμου του 1981.Ο καθένας εξάγει τα συμπεράσματά του.Εμείς από τον αποκλεισμό μας αντλήσαμε δύναμη,αποφασιστικότητα και πεποίθηση γιά την  ορθότητα των αναλύσεών μας και το δίκαιο του αγώνα μας.

 3. Ποια είναι η γνώμη σας για τη διεύρυνση της Ευρωπαΐκής Ένωσης;

ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνον προς χώρες με σαφή ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και μετοχή στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό,που ανάγεται στην Αρχαία Ελλάδα,στον Χριστιανισμό και τον Διαφωτισμό.

 4. Είναι εφικτή μία συμφωνία με τα Σκόπια για λύση στο ζήτημα της ονομασίας, και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Λύση με τα Σκόπια μπορεί να υπάρξει μόνον εφ’όσον η πΓΔΜ αποκυρήξει την προσπάθεια σφετερισμού του ονόματος της Μακεδονίας και εξαλείψει κάθε ίχνος αλυτρωτισμού στο εκπαιδευτικό της σύστημα και στην επίσημη ιδεολογία της.Αυτά προϋποθέτουν σοβαρή Ελληνική εξωτερική πολιτική,ενεργότατη παρουσία στους διεθνείς οργανισμούς και στενή συνεργασία με την Ομογένεια.

 5. Πώς βλέπετε την πορεία του Κυπριακού, στα πλαίσια της προετοιμασίας του ΟΗΕ για παρουσίαση νέου σχεδίου λύσης, αντίστοιχου – ενδεχομένως – στο Σχέδιο Ανάν του 2004.

ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Η Τουρκία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το κατεχόμενο κυπριακό έδαφος,που κατέλαβε διά των όπλων,εκτός αν η λύση που θα συμφωνηθεί της δίδει ίση ή μεγαλύτερη κυριαρχία επί του συνόλου της νήσου από αυτήν που διαθέτει σήμερα.Επομένως,η λύση είναι ή μακρά αναμονή ή διεθνής κινητοποίηση γιά την εκδίωξη των τουρκικών στρατευμάτων και την αποκατάσταση του status quo ante.Σε κάθε περίπτωση,η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση μας δίδει το  προνόμιο του μη επισπεύδοντος.

 6. Μετά από συμφωνίες του 2003 και του 2009, η Ελλάδα διατηρεί τον εναέριο έλεγχο της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ για λογαριασμό του ΝΑΤΟ όμως υπογράφει και τη “συνδιαχείριση” του Αιγαίου με την Τουρκία μετά την αποδοχή Τούρκου στρατηγού στο στρατηγείο της Λάρισας. Πώς το σχολιάζετε;

ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Η Τουρκία παγίως προτάσσει τα εθνικά της συμφέροντα των συμμαχικών της νατοϊκών υποχρεώσεων.Η Ελλάδα δεν έδωσε απολύτως καμμία μάχη γιά να διασφαλίσει τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα μέσα στην διαρκώς εξελισσόμενη δομή του ΝΑΤΟ. 

 7. Ποιον ρόλο εκτιμάτε ότι μπορεί να παίξει η Ελλάδα στη διεθνή σκηνή, δεδομένου ότι θεωρείται μία μικρή και αδύναμη χώρα της Ευρώπης;

ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Μικρή και αδύναμη είναι όποια χώρα αισθάνεται και συμπεριφέρεται ως μικρή και αδύναμη.Η Ελλάδα έχει τεράστια γεωστρατηγικά συγκριτικά πλεονεκτήματα,τα οποία ουδέποτε ετέθησαν στον δημόσιο διάλογο.΄Αλλωστε,απουσιάζει παντελώς στα πλαίσια του σημερινού πολιτικού συστήματος η σοβαρή συζήτηση γιά τα ζητήματα αυτά.Κυριαρχεί η προάσπιση πελατειακών και προσωπικών συμφερόντων.Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ θέλουν να εισαγάγουν στον δημόσιο διάλογο αυτά τα θέματα.

 8. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της οικονομικής διαχείρισης που υιοθετεί το κόμμα σας;

ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Ελεύθερη οικονομία με κανόνες.Κοινωνικό κράτος σύγχρονο και λειτουργικό.Ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης με στροφή στα διεθνή συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.Πράσινη οικονομία που φέρνει συνάλλαγμα  και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

 9. Ποια είναι η άποψή σας για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους;

ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Διακριτοί ρόλοι.΄Οχι ανιστόρητος και αντίθετος στά αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας χωρισμός.Ούτε διαπλοκή με οικονομικές προεκτάσεις.

 10. Πώς βλέπετε την Ελλάδα μετά από 10 χρόνια; Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας;

ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ:  Οπως είπε ο Ελβετός δάσκαλός μου,σοσιαλιστής πολιτικός και σπουδαίος κοινωνιολόγος Jean Ziegler,τα χέρια του Θεού είμαστε εμείς.

 



ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ

1. Η Κοινωνία περιγράφεται ως “πολιτική παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια”. Τι είναι αυτό που συνεχίζετε από τον Καποδίστρια; Υπάρχει κάποια άλλη προσωπικότητα από τη σημερινή εποχή της οποίας την μαρτυρία στα εν γένει δημόσια πράγματα θεωρείτε σημαντική;

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Είναι πίστη και θεμελιακή αρχή της Παρατάξεώς μας πως η πνευματική εξουσία της Εκκλησίας πρέπει να επηρεάζει και να ελέγχει ένα χριστιανικό Κράτος. Αυτό, όμως, έπαψε να ισχύει στην πατρίδα μας από την δολοφονία του Καποδίστρια. Ο Καποδίστριας ήταν ο τελευταίος συνειδητός χριστιανός Κυβερνήτης, συνεχιστής των αγίων Αυτοκρατόρων, που έκανε βίωμά του το βίωμα της Αυτοκρατορίας μας ότι η Εκκλησία είναι η ψυχή του Γένους και η Πολιτεία το σώμα, το οποίο σώμα χωρίς την ψυχή του είναι ένα «πτώμα εξαίσιον», όπως κινδυνεύει να γίνει σήμερα. Άλλωστε, από την δολοφονία του Μαρτυρικού Κυβερνήτου και μετά δεν υπήρξε πολιτικός που να εμπνεύσει πρώτα με το παράδειγμά του. Για να εμπνεύσει κανείς με το παράδειγμά του θα πρέπει ο ίδιος να έχει βαθιές ρίζες και γερά θεμέλια που μόνο η ζωή κάτω από τις οδηγίες του Θεού εξασφαλίζονται.

2. Το σύνθημά σας, όπως το διαβάζουμε στην ιστοσελίδα σας είναι το εξής: “Είναι η πατρίδα μας και τη θέλουμε πίσω”. Τι ακριβώς εννοείτε;

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Θέλουμε την Πατρίδα μας μεγάλη, ένδοξη και κυρίως «Έθνος άγιον»! Όπως ακριβώς ήταν στα χρόνια των Πατέρων μας που θυσίασαν την προσωπική τους ζωή για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Θέλουμε η Πατρίδα μας να έχει ψυχή της την Εκκλησία –και δεν εννοώ την Διοικούσα Εκκλησία, αλλά την ζώσα Εκκλησία που διατηρεί το πνεύμα που παρέδωσε ο Χριστός– και όχι να είναι «κομμάτι» της η Εκκλησία. Θέλουμε η Εκκλησία να είναι το «περιέχον» και όχι το περιεχόμενο του Έθνους. Θέλουμε η Πατρίδα μας να δίνει ελπίδα και βοήθεια και στους άλλους λαούς και όχι να είναι δακτυλοδεικτούμενη ή το παράδειγμα της ανομίας και της φαυλότητας. Θέλουμε την Πατρίδα μας ανεπηρέαστη από κάθε ξένο κέντρο εξουσίας, ανεξάρτητη από κάθε οικονομικό χορηγό και με διακυβέρνηση αμιγώς ΕΛΛΗΝΙΚΗ μακρυά από κάθε είδους μοντέλο είτε σοσιαλιστικό, είτε καπιταλιστικό, είτε χριστιανοδημοκρατικό, είτε χριστιανοσοσιαλιστικό μοντέλα αποτυχημένα στη Δύση και παγκοσμίως.

3. Ποια είναι η γνώμη σας για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει άμεσα την Πατρίδα μας. Όπως έχω ξαναπεί ο ρόλος της Ε.Ε. δεν προσθέτει ή δεν αφαιρεί κάτι από την καθημερινότητα του καθενός μας. Αυτό που προέχει είναι η θέση της Ελλάδος μας μέσα στην Ε.Ε. Αυτό που μας ενδιαφέρει και είναι προτεραιότητα για την Παράταξή μας είναι, ο λόγος της Πατρίδας μας να έχει την ίδια ισχύ με το λόγο των υποτιθεμένων ισχυρών κρατών. Κάτι τέτοιο θα ήταν ακόμα πιο εξασφαλισμένο, αν η Πατρίδα μας οδηγούσε την διεύρυνση της Ε.Ε. προς τις ομόδοξες χώρες όπως π.χ. η Σερβία ή η Ρουμανία.

4. Είναι εφικτή μία συμφωνία με τα Σκόπια για λύση στο ζήτημα της ονομασίας, και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Το έχω πει σε όλους τους τόνους πως αυτό το ζήτημα λύνεται με δύο τρόπους: Ο πρώτος τρόπος είναι να ονομαστούν «Μακεδονία» και να μεταθέσουμε τα βόρεια σύνορα της Ελλάδος μας έτσι ώστε να τους συμπεριλάβουμε στο Ελληνικό κράτος. Αν θέλουν τόσο πολύ να ονομάζονται Μακεδόνες, δεν θα έχουν πρόβλημα να απολέσουν την ανεξαρτησία τους και να συμπεριληφθούν στο Ελληνικό κράτος. Ο δεύτερος τρόπος είναι να διαλέξουν ένα όνομα που δεν θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», αλλά ούτε άλλο παράγωγο ή συνώνυμό του. Επιπλέον, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και στους Ευρωπαίους εταίρους μας πως δεν είναι δυνατόν να εξομοιώνουν ένα κράτος πού είναι ήδη μέλος με κάποιο υπό ένταξη. Έχουν δεσμευτικές γι΄ αυτούς συμβατικές υποχρεώσεις να ταχθούν υπέρ μας. Για θυμηθείτε την περίπτωση της Γαλλίας που αξίωσε από την Αγγλία να μην εισέλθει στην Ε.Ε. ως Μεγάλη Βρεττανία λόγω του ότι στα Γαλλικά εδάφη υπάρχει η Βρεττάνη.

5. Πώς βλέπετε την πορεία του Κυπριακού, στα πλαίσια της προετοιμασίας του ΟΗΕ για παρουσίαση νέου σχεδίου λύσης, αντίστοιχου – ενδεχομένως – στο Σχέδιο Ανάν του 2004.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Και σε αυτό το ερώτημα έχουμε απαντήσει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο. Ουδεμία συζήτηση και παρέκκλιση από την στάση του μακαριστού Τάσσου Παπαδόπουλου. Ούτε σχέδιο Ανάν, ούτε κανενός άλλου. Η Τουρκία θα πρέπει άμεσα να διαλύσει το ψευδοκράτος αν θέλει να έχει συνέχεια η ενταξιακή της πορεία!

6. Μετά από συμφωνίες του 2003 και του 2009, η Ελλάδα διατηρεί τον εναέριο έλεγχο της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ για λογαριασμό του ΝΑΤΟ όμως υπογράφει και τη “συνδιαχείριση” του Αιγαίου με την Τουρκία μετά την αποδοχή Τούρκου στρατηγού στο στρατηγείο της Λάρισας. Πώς το σχολιάζετε;

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Εθνική ήττα! Απόφαση επιβεβλημένη σε μία απολύτως ελεγχόμενη Ελληνική κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Όποιος και να ήταν στην εξουσία το ίδιο θα υπέγραφε, ακόμα και οι αυτοαποκαλούμενοι πατριώτες. Είναι απόφαση των χορηγών τους και όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα απλά ενέδωσαν.

7. Ποιον ρόλο εκτιμάτε ότι μπορεί να παίξει η Ελλάδα στη διεθνή σκηνή, δεδομένου ότι θεωρείται μία μικρή και αδύναμη χώρα της Ευρώπης;

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Σας είπα και πριν πως μικρή θεωρείται από τους πολιτικούς της! Δυστυχώς ονομάστηκαν μεγάλοι και τρανοί πολιτικοί, αυτοί που συρρίκνωσαν το κύρος της Πατρίδος μας είτε με τις υποχωρήσεις τους, είτε με τα λάθη τους. Μεγάλος πολιτικός μετά τον Ι. Καποδίστρια, όπως ήδη προείπα, δεν υπήρξε! Η Παράταξή μας δεν υπακούει στην δουλόφρονα προτροπή των πολιτικών μας, ότι δηλαδή «η Ελλάδα μας είναι μικρή χώρα και γι’ αυτό δεν πρέπει να μιλάμε». Πιστεύουμε ότι είμαστε ισότιμο μέλος με τα Κράτη-Μέλη της, που απαρτίζουν την Ε.Ε., έχουμε την σπουδαιότερη, μακροβιότερη και λαμπρότερη ιστορία από όλους τούς εταίρους μας και γι΄ αυτό, μας οφείλουν σεβασμό. Δυστυχώς αυτός ο σεβασμός έχει χαθεί λόγω της απαράδεκτης και οικτρής εικόνας που εμφανίζουν τα σημερινά πολιτικά δρώμενα της χώρας μας και αυτό είναι πού πρέπει άμεσα να αλλάξει. Πρέπει να ακολουθήσουμε την δική μας πολιτική, πού αποκηρύσσει και αντιστρατεύεται τους κανόνες της διεθνούς κηδεμονεύσεως των λαών που έχουν μικρότερη εδαφική επικράτεια. Προέχει το πνευματικό και πολιτικό συμφέρον της Πατρίδος μας, γιατί η εύρωστη πνευματικά Ελλάδα είναι η μόνη πού μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά και να αναζωογονήσει την άψυχη Ε.Ε. και να ισορροπήσει τις ανισόρροπες πολιτικές αδικίες, που έχουν μετατρέψει τον κόσμο μας σε ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.

8. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της οικονομικής διαχείρισης που υιοθετεί το κόμμα σας;

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Έχουμε αναπτύξει κατ’ επανάληψη το οικονομικός μας πρόγραμμα το οποίο είναι πρωτοποριακό, αποτελεσματικό και κυρίως άμεσα εφαρμόσιμο χωρίς να ζητάει από τον Ελληνικό λαό να σφίξει το ζωνάρι. Η πρότασή μας για την υγιή ανάπτυξη της Ελληνικής αγοράς, ήδη έχει προσελκύσει τα βλέμματα οικονομολόγων και επιχειρηματιών. Όμως δεν αρκεί μόνο μία σωστή δημοσιονομική πολιτική. Απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας του οποιουδήποτε οικονομικού σχεδιασμού είναι η σωστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος και η αντιμετώπισή του ως «ιερό». Ο πολιτικός δεν πρέπει να ξεχνάει ποτέ πως είναι απλά διαχειριστής και όχι ιδιοκτήτης του δημοσίου χρήματος. Πρέπει να φύγουν από την μέση τα τρωκτικά και οι κάθε λογής “κουμπάροι” και διαπλεκόμενοι, αλλά πριν φύγουν θα πρέπει να επιστρέψουν ότι έκλεψαν.

9. Ποια είναι η άποψή σας για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους;

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Σχέση ψυχής και σώματος όπως προείπα. Η ψυχή είναι η Εκκλησία και το σώμα είναι το κράτος. Αν χωριστούν θα έχουμε ένα πτώμα. Τίποτε παραπάνω!

10. Πώς βλέπετε την Ελλάδα μετά από 10 χρόνια; Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας;

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Η ελπίδα μου σε όλη μου τη ζωή είναι ο Θεός. Ξέρω πολύ καλά πως ότι του ζητήσει ο άνθρωπος, από τη στιγμή που είναι σωστό θα του το δώσει. Οι Πατέρες μας ζήτησαν την ελευθερία τους και τους την έδωσε! Απλόχερα! Έκαναν το θαύμα! Μία χούφτα άνθρωποι κατατρόπωσαν μια αυτοκρατορία. Όμως και οι ίδιοι, πολέμησαν! Από την μεριά τους έκαναν το χρέος τους στο ακέραιο και αυτό τελικά ευλόγησε και καρποφόρησε ο Θεός. Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε κι εμείς! Του ζητούμε την Ανάσταση της Πατρίδος μας. Ταυτόχρονα, όμως, θα δώσουμε και την τελευταία ρανίδα του αίματός μας αγωνιζόμενοι προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ πολύ.

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.