Sunday 21 April 2024
Αντίβαρο
Διεθνή

Οι ισχυροί συσκέπτονται για την ασφάλεια

Συνήλθαν στην Κέρκυρα οι εκπρόσωποι των χωρών του ΟΑΣΕ παρουσία και εκπροσώπου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για να συζητήσουν για την ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη. Η παρουσία καθ’ εαυτή εκπροσώπου των ΝΑΤΟ και ΗΠΑ μαρτυρεί ότι η Ευρώπη είναι δέσμια των Αμερικανών. Έτσι δεν ήταν δυνατόν να προκύψει ουσιώδης βελτίωση και προσέγγιση μεταξύ των χωρών της ΕΕ και της Ρωσίας.


Ετέθη επί τάπητος, για να προκληθεί η Ρωσία, το ζήτημα της Γεωργίας, την οποία χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί ως πειραματόζωο, όχι όμως και το κυπριακό, που συνιστά θέμα κατοχής εδάφους της ΕΕ από επίδοξη να εισέλθει στην Ένωση χώρα με την προκλητική υποστήριξη κρατών μελών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά πώς να τεθεί, αφού τείνει να θεωρηθεί ανύπαρκτο ακόμη και από μας, που το προκαλέσαμε με τη μωρία μας και είμασταν και οι προεδρεύοντες στη σύνοδο! Δεν εξετάστηκε σε βάθος και το πολύ σοβαρότερο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, στην οποία κάποιοι πολύ όψιμα, σαν να ξύπνησαν από χειμέρια νάρκη, αναφέρονται. Και η λαθρομετανάστευση είναι πρόβλημα, το οποίο οξύνεται λόγω των εκρύθμων καταστάσεων που επικρατούν σε χώρες, στις οποίες οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους έχουν εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις ή καταστρατηγούν τα δικαιώματα των λαών τους και τις εκμεταλλεύονται ασύστολα.

Στο μέτρο που δεν αναγνωρίζεται στους Κούρδους το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, για να συντηρείται ο μύθος της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας, μύθος που αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμος στους δικούς μας εθνοαποδομητές, στο μέτρο που αφανίζεται μέσω του εμφυλίου πολέμου ο λαός του Ιράκ για τα άθλια συμφέροντα των ισχυρών και του Ισραήλ, στο μέτρο που στην αγωνιώδη προσπάθεια να πλήξουν τους Ταλιμπάν, αντιμετωπίζουν ως εχθρούς αθώους πολίτες του Αφγανιστάν, τους οποίους εξολοθρεύουν με βομβαρδισμούς, στο μέτρο που προκαλούν την αποσταθεροποίηση του Πακιστάν, το οποίο σύρεται προς τη δίνη του εμφυλίου πολέμου και μετρά ήδη 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, η ΕΕ (όχι όμως και οι ΗΠΑ) θα αντιμετωπίζουν ολοένα και πιό διογκωμένο το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης από τις χώρες που προαναφέραμε με κύριο υποστηρικτή της προώθησης των λαθρομεταναστών την Τουρκία. Και δεν είναι μόνο η προσέλευση, αλλά και η ολοένα αυξανόμενη διάθεση των μεταναστών να ενταχθούν σε ισλαμικές φονταμενταλιστικές οργανώσεις, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι το μίσος για τη Δύση.

Έχοντας να αντιμετωπίσουν οι της ΕΕ μείζονα προβλήματα έδειξαν για μία ακόμη φορά την υποκρισία τους με αφορμή τα συμβάντα στο Ιράν. Κατήγγειλαν την (πολύ πιθανή) νοθεία στις πρόσφατες εκλογές, όταν σε όλες τις ισλαμικές χώρες, στις οποίες ασκούν την εξουσία φιλοδυτικοί ηγέτες δεν διεξάγονται διόλου εκλογές. Άλλωστε είναι πασίγνωστο, ότι ο ισλαμισμός δεν έχει αγαθές σχέσεις με τη δημοκρατία. Αν γίνονταν γνήσιες εκλογές στην Αίγυπτο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, δεν θα κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές; Δεν συνέβη αυτό προ ετών στην Αλγερία και αξιωματικοί με σπουδές στη Γαλλία αρνήθηκαν να παραδώσουν την εξουσία στους νικητές;

Η ΕΕ είναι παντελώς ανήμπορη να προασπίσει τα συμφέροντά της, ακόμη και αυτά που έχουν άμεση σχέση με την επιβίωσή της. Χώρες της ΕΕ ενέχονται για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, την οποία αυτή όφειλε να ενσωματώσει ακέραια στους κόλπους της. Έτσι συνέβαλαν τα μέγιστα στην αποσταθεροποίηση της Βαλκανικής και τον αιματηρό πόλεμο στη Βοσνία που ακολούθησε, για να αποχωρήσουν από την περιοχή κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι η Βαλκανική αποτελεί ζώνη δικής τους επιρροής. Έσπευσαν να αναγνωρίσουν το αποσχισμένο από τη Σερβία Κοσσυφοπέδιο και έχουν το θράσος να ενάγουν τη Ρωσία για τα συμβάντα στη Γεωργία. Απέσπασαν το Μαυροβούνιο από τη Σερβία με δέλεαρ την παύση της απομόνωσης. Υποστηρίζουν αναφανδόν το σχέδιο των ΗΠΑ για τον θρασύ αλυτρωτισμό της FYROM σε βάρος της χώρας μας. Αλλά γιατί να κατηγορούμε αυτούς, όταν εμείς αποδεχθήκαμε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας το αεροσκάφος των “Μακεδονικών” αερογραμμών που μετέφερε στη σύσκεψη τον αλαζόνα Μιλόσοσκι, αναγνωρίζοντας έτσι την ονομασία της γείτονος χώρας, ενώ προ έτους δεν είχαμε αποδεχθεί να αφιχθεί στην Αθήνα ο τότε πρόεδρος της χώρας διαλλακτικός Τσερβένκοφσκυ με αεροπλάνο της ίδιας εταιρίας.

Η Ευρώπη περνά περίοδο έντονης παρακμής και, δυστυχώς, οι ηγέτες της δεν είναι άξιοι προς αντιμετώπιση των κρισίμων περιστάσεων. Ο Καβάφης έγραψε ένα εξαιρετικό ποίημα με τίτλο “Οι βάρβαροι”, στο οποίο παρουσίαζε την κατάπτωση του δυτικού ρωμαϊκού κράτους, Οι άρχοντές του περίμεναν από ώρα σε ώρα την άφιξη των βαρβάρων ως λύση για τον τερματισμό του εκφυλισμού της κοινωνίας τους. Οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι δεν έχουν τη συναίσθηση του εκφυλισμού τους. Οι “βάρβαροι” (τονίζω την αλληγορική και διόλου με την πραγματική έννοια χρήση του όρου) κατακλύζουν τις χώρες τους και αυτοί καθεύδουν. Δέχονται ότι οι ξένοι είναι καλοί για τις ταπεινές και ευκαταφρόνητες εργασίες και, γιατί όχι, ως επιβήτορες στους νέους καιρούς με τα νέα ήθη!

“ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ”.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.