Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία εκτυλίσσεται από δύο προπτυχιακούς φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: το «Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων», μια προσομοίωση των θεσμών και της λειτουργίας το ελληνικού κοινοβουλίου για Έλληνες φοιτητές η οποία θα λάβει χώρα τον Φεβρουάριο του 2013 στην Θεσσαλονίκη. Το πιο γνωστό «μοντέλο» θεσμού μέχρι σήμερα είναι το Μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών (MUN), η πρωτοκαθεδρία του οποίου θα απειληθεί από τον νέο θεσμό που βρίσκεται στα σκαριά.

Οι προπτυχιακοί φοιτητές της Νομικής του Α.Π.Θ. Μιχάλης Νταγγίνης και Θωμάς Τσουλιάς φρόντισαν να στήσουν ένα λεπτομερές σύστημα προσομοίωσης για φοιτητές των επιτροπών, των κομμάτων, των λειτουργιών και της νομοθετικής διαδικασίας της Βουλής των Ελλήνων για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την καθοδήγηση και την βοήθεια των καθηγητών τους. Εξασφάλισαν την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως επίσης την έγκριση-υποστήριξη της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Ως γνωστόν, το μόνο που υφίσταται σήμερα στην Ελλάδα από πλευράς προσομοίωσης των εγχώριων πολιτικών διαδικασιών είναι η «Βουλή των Εφήβων», η οποία συνιστά διπλή παρωδία: παρωδία πολιτικής αλλά, κυρίως, παρωδία νεανικότητας. Εκεί μέσα «οι νέοι μας» βυθίζουν μια γενιά στα πιο βαθιά χασμουρητά, ακκιζόμενοι και κομψευόμενοι στην προσπάθεια μίμησης των προυχόντων της κομματοκρατίας. Εξ ου και η επένδυση ελπίδων σε αυτήν την νέα προσπάθεια, μήπως ξεμυτίσει ένας γόνιμος και υγιής θεσμός πολιτικής διαπαιδαγώγησης.

Εκ των ιδρυτών, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Μιχάλη Νταγγίνη. Οσονούπω δευτεροετής φοιτητής και από τους πρωτοσέλιδους «πρώτους των πρώτων» των πανελλαδικών, ο Μιχάλης σαρκώνει το «συναμφότερον»: αρθρογραφεί, σκέπτεται και δρά πολιτικά χωρίς να ταμπουρώνεται κομματικά, διατηρώντας την απόστασή του. Είναι πολιτικοποιημένος, αλλά όχι κομματικοποιημένος – δηλαδή, σαρκώνει ελπίδα.

«Η προσπάθειά μας έχει αυστηρά μη κομματικό χαρακτήρα: οι ιδρυτές δεν ανήκουμε σε κάποιο πολιτικό κόμμα, και μεριμνούμε ώστε το εγχείρημα να προσομοιώνει τον θεσμό του κοινοβουλίου και όχι την εκάστοτε τρέχουσα κομματική πραγματικότητα», σημειώνει.

«Η διαδικασία καταθέσεων των αιτήσεων για τα ‘Υπουργεία’, τα ‘Προεδρεία των Επιτροπών’ καθώς και το προσωπικό και τους δημοσιογράφους της προσομοίωσης της Βουλής έχει ξεκινήσει στην ιστοσελίδα μας και αφορά όλους τους Έλληνες φοιτητές είτε σπουδάζουν εντός είτε εκτός Ελλάδος. Η διαδικασία των αιτήσεων για τους ‘βουλευτές’ θα ανοίξει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου».

Στην προσομοίωση της Βουλής θα υπάρχουν τέσσερα κόμματα με συγκεκριμένες θέσεις και ίσο αριθμό βουλευτών: Εθνικό Μέτωπο – Φιλελεύθερη κίνηση – Σοσιαλιστική δύναμη – Ενωμένη Αριστερά. «Η κυβέρνηση θα είναι ουσιαστικά μια οικουμενική κυβέρνηση προσωπικοτήτων με εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, που σε χρόνο αδιάφορο για την προσομοίωσή μας έλαβε την στήριξη του κοινοβουλίου, αλλά η κάθε απόφασή της ελέγχεται από το κάθε κόμμα μεμονωμένα και ξεχωριστά», μας ενημερώνει ο Μιχάλης. Η διαδικασία της προσομοίωσης θα επικεντρωθεί, φυσικά, στην σύνταξη και ψήφιση των νομοσχεδίων που θα καταθέσει η ‘κυβέρνηση’, προσπαθώντας παράλληλα να συνάψει συμμαχίες με τις ‘κοινοβουλευτικές ομάδες’.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Μ.Β.Ε., το εγχείρημα έχει πέντε στόχους:

• Προώθηση του δημοκρατικού ιδεώδους, ουσιαστικός εκδημοκρατισμός της ελληνικής νεολαίας.

• Εξοικείωση της νεολαίας με την πολιτική, με τον τρόπο λήψης αποφάσεων και εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων.

• Εκμάθηση της διαδικασίας της νομοθέτησης, η οποία δε διδάσκεται στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο.

• Ενασχόληση με ελληνική θεματολογία και επαφή των συμμετεχόντων με μείζονα και καίρια προβλήματα.

• Καλλιέργεια ειλικρινούς και γόνιμου διαλόγου, με παράλληλη ανάπτυξη των ρητορικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων.

 

Το είπαμε και το ξαναλέμε: μακάρι να προκύψει κάτι γόνιμο και υγιές, ένας θεσμός πολιτικής διαπαιδαγώγησης «από τα κάτω». Η κατατονική «Βουλή των Εφήβων» από τη μία και οι κομματικές φοιτητικές παρατάξεις από την άλλη, που αναλώνονται είτε στα ιδεολογικά αεροκοπανήματα είτε στα πάρτυ στην Μύκονο, στοιχειοθετούν ένα ερημικό τοπίο πνιγερής ξηρασίας – το οποίο χρειάζεται επειγόντως την όασή του. Αφού κανείς άλλος δεν μερίμνησε, ανέλαβαν δράση οι ίδιοι οι φοιτητές – και καλώς έπραξαν!

Σωτήρης Μητραλέξης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *