Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Μελέτης Μελετόπουλος Μέση Ανατολή

Η Εγγύς Ανατολή στην μηχανή του χρόνου

    Μελέτης Μελετόπουλος* 

Ο πρόεδρος Ομπάμα και το αμερικανικό ΓΕΕΘΑ, καθώς και σημαντικοί αμερικανοί αναλυτές, αντιδρούν στην ιδέα μίας καταιγιστικής αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης στο Ιράν με στόχο τα κέντρα εμπλουτισμού ουρανίου. Όχι μόνον διότι δεν επιθυμούν την εμπλοκή σε μία σύγκρουση που θα προκαλέσει ευρύτερη ανάφλεξη στην Εγγύς και Μέση Ανατολή και αναβίωση της τρομοκρατίας. Αλλά και διότι υποθέτουν ότι ένα πυρηνικό Ιράν δεν θα προκαλέσει οπωσδήποτε πόλεμο αλλά μία ισορροπία του τρόμου στην περιοχή. Οπότε θα παγιωθεί ένα σύστημα ψυχροπολεμικού τύπου, στο οποίο η στρατιωτική αναμέτρηση θα καταστεί αδιανόητη λόγω του τρομακτικού της κόστους για αμφότερους τους αντιπάλους.

    Και στο εσωτερικό του Ισραήλ υπάρχει σοβαρή αντίδραση στο ενδεχόμενο μιας επίθεσης, ιδιαίτερα από το επιτελείο. Αλλά η κυβέρνηση Νετανιάχου προβάλλει ισχυρά επιχειρήματα, που πείθουν σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης. Η μετεξέλιξη του εμπλουτισμού ουρανίου σε κατασκευή πυρηνικού όπλου θα καταστήσει το Ισραήλ όμηρο του Ιράν. Οι δηλώσεις του Αχμαντινεζάντ περί ολικής εξάλειψης του Ισραήλ από τον χάρτη δημιουργούν το ερώτημα μήπως ο ανορθολογικός φονταμενταλισμός της ιρανικής ιθύνουσας τάξης οδηγήσει πράγματι στην χρήση των υπερόπλων.

    Οι αναλυτές οφείλουν να συνυπολογίσουν, στην δύσκολη αυτή εξίσωση, ότι το Ιράν δεν θεωρεί τον εαυτό του τριτοκοσμικό κράτος τύπου Ιράκ. Απεναντίας αισθάνεται απόγονος της αρχαίας αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών  και της μεσαιωνικής των Σασσανιδών. Συμπεριφέρεται ως τουλάχιστον περιφερειακή υπερδύναμη, αντιμετωπίζει την Δύση ως μακροϊστορικό αντίπαλο και τις ΗΠΑ με συγκατάβαση. Ο φονταμενταλισμός της ηγεσίας του λειτουργεί ως γόμωση σε ήδη εκρηκτικό μείγμα.

    Ενδεχόμενη επανεκλογή του Ομπάμα θα απομακρύνει ή και θα ακυρώσει την πιθανότητα αμερικανικής επίθεσης στο Ιράν. Η μόνη περίπτωση το Ισραήλ να υποχρεώσει τις ΗΠΑ να εμπλακούν είναι να κινηθεί μονομερώς πριν τις αμερικανικές εκλογές, ώστε ο Ομπάμα, για να μην απολέσει την εκλογική στήριξη του φιλο-ισραηλινού λόμπυ, να σπεύσει αρωγός του Ισραήλ. Επομένως μέχρι τις αμερικανικές εκλογές η Μέση Ανατολή θα βαδίζει σε διακεκαυμένη ζώνη.

Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης.

1 comment

Eλοτανος 11 September 2012 at 12:59

Θα επισημαινα την προσοχη σας σε ορισμενες προτασεις του αρθρου σχετικα με τον ανορθολογισμο των μουλαδων του Ιραν και την υποτιθεμενη συνειδηση τους ως απογονους των Περσων.

Η πραγματικοτητα ειναι οτι ο σκοταδισμος του Ισλαμ δεν επιτρεπει τους Περσες να αισθανονται περηφανοι για το προ-ισλαμικο παρελθον τους. Το μονο εθιμο που παρεμεινε στην Ιρανικη κοινωνια ειναι η γιορτη του νεου ετους, το περσικο νορουζ. Αυτο οι μουλαδες δεν μπορεσαν να το εξαλειψουν αν και προσπαθησαν.

Οσο για τον υποτιθεμενο ανορθολογισμο, οι μουλαδες ειναι πιο ορθολογιστες και ξυπνιοι απ’οτι φαινονται. Το Ιραν επιδιωκει ηγεμονικη σχεση στην περιοχη, με κυριο συμμαχο την Συρια, γι’αυτο και οι δυτικες χωρες-εξαγωγεις δημοκρατιας, εχουν λυσσαξει να την απαλλαξουν απο τον δικτατορα Ασσαντ. Οπως βλεπετε η ευλογια της δυτικης δημοκρατιας προσφερεται σε εκλεκτα κρατη και οχι παντου (πχ το Μπαχρειν με τεραστιο σιιτικο πληθυσμο και διαμαρτυριες, δεν ευλογειται).

Το Ισραηλ καταπιεζει μεγαλο μερος του πληθυσμου του, το οποιο επισης διαμαρτυρεται και δεν προβαλλεται απο τα μαζικα μεσα εξαπατησης. Τι ειναι κοινο μεταξυ Ισραηλ, ΗΠΑ, Ιραν, Σαουδικης Αραβιας κλπ; Ο μοναδικος στοχος ολων των κυβερνησεων ειναι να παραμεινουν στην εξουσια, και αυτο θα επιτευχθει με ‘αδελφοκτονους πολεμους’ (οπως ελεγε ο Γεροντας Σοφρωνιος) και με καθε αθεμιτο μεσο το οποιο εξυπηρετει τα συμφεροντα της ελιτ που χρηματοδοτει την καμπανια των πολιτικων.

Το Ιραν θα κινηθει πολυ ορθολογιστικα, κανοντας συμφωνιες με Αιγυπτο, χρηματοδοτοντας σιιτες σε σουνιτικες χωρες, συσσωρευοντας χρυσο για να ελαττωσει τη εξαρτηση απο το δολλαριο κλπ.

Το ποτε θα πεσει η βομβα εξαρταται οχι απο το Ισραηλ αλλα απο την Αμερικη, η οποια ειναι η ουσιαστικη γη της επαγγελιας των Εβραιων και η ρηξη μαζι της ειναι αδυνατον να επιτραπει.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.