Tuesday 23 April 2024
Αντίβαρο
Κύπρος

Κύπρος – Ελλάδα – Τουρκία. Το νέο διεθνές πλαίσιο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ 12-13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2002

Ενας σημαντικος σταθμος στη πορεια του παγκοσμιου γεωπολιτικοστρατηγικου περιβαλλοντος και οι συνεπειες της ενταξης της Κυπρου στην Ε.Ε.



Δημητρη Αλευρομαγειρου,Αντιστρατηγου ε.α..

Η συνοδος κορυφης της Ε.Ε στην Κοπεγχαγη θα περασει με βεβαιοτητα στην ιστορια ως μια συνοδος τομη στη διαμορφωση του νεου γεωπολιτικοστρατηγικου περιβαλλοντος..

Δεκα τρια χρονια μετα την ανατροπη του διπολισμου και τα ραγδαια γεγονοτα που ακολουθησαν [Πολεμος στον Κολπο, καταρρευση της ΕΣΣΔ,, διαλυση της πρωην Γιουγκοσλαυιας και πολεμος στο Κοσσοβο, 11η Σεπτεμβριου 2001 και πολεμος στο Αφγανισταν ] σε συνδυασμο με τη ραγδαια τεχνολογικη εξελιξη , ειχαν ως

αποτελεσμα- εξ αντικειμενου- την υποχωρηση των κοινωνικοπολιτικων ιδεολογιων προς οφελος του παγκοσμιου καπιταλισμου και την αναδειξη των ΗΠΑ ως μοναδικης παγκοσμιας δυναμης.

Η στρατηγικη των ΗΠΑ όπως ρητα περιγραφεται από τον Zbigniew Brzezinski για την παγκοσμια κυριαρχια της στην Ευρασια που στηριζεται «στις τεσσερις θεμελιακες διαστασεις της ισχυος της [ στρατιωτικη, οικονομικη, τεχνολογικη και πολιτισμικη] », επιθυμει μια Ευρωπη οπου η Αμερικη θα συνεργαζεται ελεγχοντας την μεσω της εισοδου ολο και περισσοτερων Ευρωπαικων χωρων στο ΝΑΤΟ….

και ένα ελεγχομενο [συνεργαζομενο κατά τον Brzezinski ] Διευρασιατικο Συστημα Ασφαλειας «για αποτελεσματικη συνεργασια σε ζητηματα κρισιμα για την παγκοσμια σταθεροτητα. Η Αμερικη, η Ευρωπη, η Κινα, η Ιαπωνια, μια συνομοσπονδιακη Ρωσια και η Ινδια, ισως και μερικες άλλες χωρες, θα μπορουσαν να λειτουργησουν μαζι ως ο πυρηνας ενός τετοιου πιο διαρθρωμενου διηπειρωτικου συστηματος»….[1]

Ένα όμως -κατά την αποψη μας αλλα και τις αποψεις διεθνων αναλυτων τοσο στην Ευρωπη οσο και στις ΗΠΑ – παγκοσμιο πολυπολικο και ισοδυναμο συστημα θα επεφερε μια πραγματικη ισορροπια για την επικρατηση ,κατά το δυνατον ,της παγκοσμιας ειρηνης. Ενας από τους πολους αυτους πρεπει να είναι μια χειραφετημενη Ευρωπη..

Και ενώ η ανθρωποτητα αναζητει νεες ισορροπιες προκειμενου να εξασφαλισει στον ανθρωπο ένα ελαχιστο σεβασμου των ανθρωπινων δικαιωματων ερχεται η 11η Σεπτεμβριου 2001,με το τραγικο σοκ που επεφερε, και αντι να οδηγησει σε περισκεψη και λογικη αναλυση, εφερε τον τροχο της ιστοριας οιονει στον μεσαιωνα με μια ανευ προηγουμενου αλαζονεια από μια χωρα η οποια λησμονησε σε μεγαλο βαθμο ότι οφειλει την αναπτυξη της και την καθιερωση της στη διακυρηξη αρχων και ιδεων που ειχαν σαν βαση αυτή καθεαυτη την ανατροπη του μεσαιωνα…

Δεν επιθυμουμε να μεγαλοποιησουμε το τι συνεβη στην Κοπεγχαγη στις 12 και 13 Δεκεμβριου,είναι όμως γεγονος ότι για πρωτη φορα -μετα από αυτά τα δεκατρια χρονια -μια ακτιδα φωτος αντιστασης προς την αλαζονεια της μονης υπερδυναμης συνετελεσθη με την, διπλωματικα κομψη αλλα ρητα σταθερη αρνηση της Ε.Ε.να ικανοποιησει τις υπερβολικα περαλογες απαιτησεις των ΗΠΑ για την οσο το δυνατον ταχυτερη εναρξη των διαδικασιων συζητησεων για την εισδοχη της Τουρκιας στην Ε.Ε. Αυτή η αυστηρη σταση της Ε.Ε σε συνδυασμο με τη διευρυνση της με 10 νεα μελη υποδεικνυει ,σε μεγαλο βαθμο, τη θεληση της για εναρξη ανεξαρτητοποιησης της από τις ΗΠΑ και αυτό θα αποβει τελικα προς οφελος όχι μονο των Λαων της Ευρωπης αλλα και του Λαου της υπερδυναμης. Σε τακτικο ,χρονικα, οριζοντα ισως τα πρωτα θετικα αποτελεσματα οδηγησουν σε ματαιωση του ηδη προαναγγελθεντος πολεμου κατά του Ιρακ…

Αυτό είναι το τεραστιο κερδος των αποφασεων συνολικα της συνοδου κορυφης στην Κοπεγχαγη και επειδη αυτό συνεδυασθη και με την ενταξη της Κυπρου στην Ε.Ε. -σαν αποτελεσμα και συνεπεια αυτης της κεντρικης [αντιαλαζονικης] πολιτικης- πρεπει χωρις μεμψιμοιρια να μας χαροποιει επι πλεον ,ως Ελληνες και Κυπριους .

Κατά την εκτιμηση μας ,αφου αποφυγαμε -με αιτιο κυριως τους λογους που αναφεραμε- τον εφιαλτη του σχεδιου Ανναν , ο κινδυνος μιας «μορφωματικης « επιλυσης του Κυπριακου προβληματος απεφευχθη. Το σχεδιο Ανναν εχει ηδη ξεπεραστει υπο τον ορον οι πολιτικες ηγεσιες και εδώ και στην Κυπρο να ξεπερασουν τυχον μυωπικους οριζοντες και να αδραξουν την ευκαιρια που τους προσφερει η σημερινη παγκοσμια συγκυρια και η νομοτελιακα παραπαιουσα ,λογω της εν δυναμει σφοδρης συγκρουσης του παλαιου με το νέο, τακτικη της τουρκικης ελιτ η οποια απεργαζεται όχι μονο τα συμφεροντα του τουρκοκυπριακου Λαου αλλα και του ιδιου του τουρκικου Λαου. Και επειδη η συγκρουση αυτή προβλεπεται να ενταθει ,εχει υποχρεωση η Ελλαδα με το κυρος και την ισχυ των ηθικων της κυριως δυναμεων να κινηθει προς αυτην την μοναδικη κατευθυνση και με γενναιοτητα πλεον [βοηθουντων και των εξωφρενικων και πανικοβλητων αντιδρασεων της ελιτ της γειτονος όπως «μη αναγνωριση των αποφασεων της Κοπεγχαγης για την Κυπρο».., αιτηση «μη αναγνωρισης της Κυπριακης Δημοκραστιας από το 1964{!!!!!!], συνεχεις και καταφορες παραβιασεις του ελληνικου FIR και του εναεριου χωρου κ.α.] να απεμπλακει από το απαραδεκτο σχεδιο Ανναν το οποιο είναι καταστροφικο όχι μονο για τους ελληνοκυπριους αλλα και για τους τουρκοκυπριους για αυτονοητους -για οσους απλα εχουν διελθει το κειμενο- λογους.

Λυπουμεθα να πουμε ότι η προχθεσινη,προ ημερησιας διαταξεως, συζητηση στη Βουλη των Ελληνων, εδειξε -με ελαχιστες εξαιρεσεις- ότι ειχε στοχους εν πολοις διαφορους της δυναμικης στρατηγικης την οποια ,κατά την αποψη μας ,πρεπει να ακολουθησει τωρα η Ελλαδα [αλλα και η Κυπριακη Δημοκρατια ]ως προς το Κυπριακο αλλα και τις Ελληνοτουρκικες σχεσεις .

Εμεις εξακολουθουμε να ειμαστε αισιοδοξοι ότι, αφου αποφυγαμε τον εφιαλτη του σχεδιου Ανναν, οι πολιτικες ηγεσιες Ελλαδας και Κυπρου θα συνεχισουν προς την ορθη για τις εθνικες υποθεσεις κατευθυνση, εκμεταλλευομενες ακριβως τις δικες τους μεγαλες επιτυχιες στην Κοπεγχαγη.

[1] ZBIGNIEW BRZEZINSKI,” Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ”

Μεταφορά από το παλιό Αντίβαρο

[Ημερομηνία τοποθέτησης στο Αντίβαρο, 18.1.2003]

[Πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό «Non Paper» στις 2.1.2003

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.