Monday 25 March 2024
Αντίβαρο
Διεθνή

Η ανάκαμψη της Ρωσίας

Επιπτωσεις στους διεθνεις γεωπολιτικους συσχετισμους. Ελληνορωσικες σχεσεις

Δεκα πεντε χρονια μετα και την τυπικη διαλυση της ΕΣΣΔ, τον Αυγουστο του 1991, ειναι ικανο διαστημα για να δουμε πιο ψυχραιμα τις επιπτωσεις αυτης της ανατροπης αλλα και λιγο για να εχουμε απαλλαγει πληρως απο την ιδεολογικη και συναισθηματικη φορτιση των επιπτωσεων της.



Το πιο σημαντικο , κατα την αποψη μου, ειναι οτι ενω υπηρχαν ολες οι ενδειξεις για να αισθανθει ο πολιτικος αναλυτης οτι πλησιαζει το τελος της ΕΣΣΔ[η αντιστροφη μετρηση ειχε ηδη αρχισει με την αποσταλινοποιηση του Κρουτσοφ στα μεσα της δεκαετιας του 60’] φαινεται οτι τα γεγονοτα αιφνιδιασαν ακομη και εκεινους που επεδιωξαν αυτη την , ετσι κι αλλοιως, προιουσα αποδυνθεση της ΕΣΣΔ. Στο σημειο αυτο ηθελα να σας παραπεμψω σε ενα αξιολογο βιβλιο του δημοσιογραφου Peter Schweizer «Η ΝΙΚΗ»[2] οπου κατα την αποψη μου ,καταγραφονται κατα το δυνατον με αντικειμενικο τροπο αυτες οι εκτιμησεις. Και ενω ενα τμημα της Αμερικανικης πολιτικης φαινεται να μην ειχε εκτιμησει το χρονο της επερχομενης καταρρευσης , ο τοτε Προεδρος Ρηγκαν με το στενο σε αυτον επιτελειο ηταν βεβαιοι γι αυτο και με αποφασιστικες ενεργειες επιταχυναν αυτη τη διαλυση.

Αναφερω λακωνικα αυτες τις παραμετρους:

– Οικονομικο επιπεδο,

1.Επιθεση στην αγορα πετρελαιου με συνεπεια την τεραστια μειωση εσοδων σε σκληρο νομισμα στην ΕΣΣΔ,

2. Αποκλεισμος ΕΣΣΔ απο πηγες δανειοδοτησης.

3. Επιβολη τεχνολογικου εμπαρκο σε βαρος της ΕΣΣΔ,

4. Η αναπτυξη του λεγομενου σχεδιου στρατηγικης αμυντικης πρωτοβουλιας[πολεμος των αστρων]

5. Σημαντικη οικονομικη και στρατιωτικη ενισχυση απο ΗΠΑ του Τσετσενικου και Αφγανικου μετωπου[εδω ειναι πλεον γνωστη η χρησιμοποιηση των ακραιων ισλαμιστων και των Ταλιμπαν και του Μπιν Λαντεν, οπως και του Πακισταν και σχετικως της Τουρκιας], με αποτελεσμα την ουσιαστικη πρωτη ηττα της ΕΣΣΔ με σημαντικες επιπτωσεις στον ηθικο τομεα[εδω θα ηθελα να σημειωσω σαν καποιας μορφης παραλληλισμο την ηθικη επιπτωση , για τις μερες μας , τοσο της τρομοκρατικης επιθεσης στους διδυμους πυργους την 9/11/2001, οσο και την ουσιαστικη ηττα των Ισραηλινων δυναμεων στη προσφατη συγκρουση στο Λιβανο]

– Σε πολιτικο επιπεδο, εκτος των παραπανω αναφερομενων [Τσετσενια-Αφγανισταν] η δημιουργια και ενισχυση του Πολωνικου ζητηματος [απο ΗΠΑ,ΝΑΤΟ, Αγ.Εδρα], η ενισχυση των αποσχιστικων τασεων σε Ουκρανια με αιχμη του δορατος την Ουνια, η καλλιεργεια αναταραχων στις ισλαμικες δημοκρατιες της ΕΣΣΔ,και της αντισοβιετικης συσπειρωσης στη Γεωργια

-Εγγενεις αδυναμιες του ιδιου του συστηματος,

Μπορουμε να καλυψουμε πολλα σεμιναρια και αμυδρως αναφερθηκαμε πιο πανω για τον Κρουτσεφ.

Θα αναφερθω μονο στις δυσοιωνες προβλεψεις των Ροζας Λουξεμουρκ, Καρλ Κορς και Γκοργκε Λουκατς ηδη απο τη δεκαετια του ’20 για την αναπτυξη ενος τερατωδους γρφειοκρατικου συστηματος με απιθανες αγκυλωσεις. Στο συστημα αυτο οι πολιτες επαναστατες του ’17 απενεργοποιηθηκαν πληρως. [3]

Συνεπως , για να θυμηθουμε και τον Γκραμσι , το κομμουνιστικο κομμα εχασε την ιδεολογικη ηγεμονια.

Στα παραπανω μπορουμε να προσθεσουμε τα σημαντικα της διαφθορας πολλων κομματικων ηγεσιων την οποια δεν μπορεσε να τιθασευσει ενα ανυδρο συστημα σκληρων , σε επιλεκτικε;ς ομως περιπτωσεις, μετρων.

Η διαφθορα και η σηψη που ακολουθησε την πτωση της ΕΣΣΔ, ιδία επι εποχης Γελτσιν , επιβεβαιωνει τα παραπανω γιατι τα νεα διεφθερμενα ατομα ηταν στην πλειονοτητα τους παλαια στελεχη της νομενκλατουρας και σε καμμια περιπτωση ιδεολογοι κομμουνιστες.

Η ακολουθησασα περεστροικα, που οπως προσφυως λεγει ο Βασιλης Φιλιας σε μελετη του , εγινε καταστροικα , ηταν αυτο που , με καποια χαιρεκακια λεγει ο Henry Kissinger “ το τελευταιο καρφι στο φερετρο της ΕΣΣΔ»[4]

Μιλησαμε ηδη για την 16ετη αποσταση που μας χωριζει απο την καταρρευση της ΕΣΣΔ και τις οποιες δυσκολιες αντικειμενικης προσεγγισης παρουσιαζει η χρονικη αυτη αποσταση.

Μπορουμε να πουμε , πιο ψυχραιμα σημερα οτι τη σφοδρη επιθεση των ΗΠΑ για την επιτευξη της καταρρευσης ακολουθησε μια ανιστοριτη –θα μου επιτραπει να σημειωσω – πολιτικη χειραφετισης της μετα ΕΣΣΔ Ρωσιας με αποτελεσμα να νομισει οτι βρηκε στο προσωπο του Γελτσιν τον εκφραστη αυτης της πολιτικης. Σημερα ειναι γνωστη πλεον η καταστροφικη περιοδος Γελτσιν, ιστορικα ομως μπορουμε να πουμε οτι ειχε μια επιτυχημενη καταληξη με την επιλογη του Πουτιν στη διαδοχη.

Σημερα στο τελος της δευτερας θητειας του Ρωσου Προεδρου βρισκομαστε σε μια εκπληκτικη και ταχυτατη ανακαμψη της Ρωσιας κατι που αφ ενος φανταζε αδιανοητο μολις λιγα χρονια πριν και κατι που και παλι ξαφνιαζει το διεθνη παραγοντα και ιδια τις ΗΠΑ.

Ο Χενρυ Κισσιντζερ[4] προτεινει σε αναλυση του, οτι η Ρωσια , η οποια κατ αυτον , «παντοτε επεκταθηκε περισσοτερο απ οτι της επετρεπαν οι δυνατοτητες της», οτι « πρεπει να προσαρμοσθει στο δεδομενο οτι εχει απολεσει την αυτοκρατορια της , ενω ταυτοχρονα προσπαθει να οικοδομησει θεσμους που ιστορικα δεν της ειναι οικειοι» . Και με βασει αυτο το σκεπτικο και αφου αναφερει ως παραδειγμα την αυτοβουλο αναλογη παραιτηση της Μεγαλης Βρεττανιας , εκτιμα οτι η Ρωσια δεν πρεπει να ενταχθει στο ΝΑΤΟ [θα μετατραπει σε εναν αλλον ΟΗΕ, λεγει] ουτε στη Ε.Ε[ γιατι αναγκαστικα θα υπαρξει ανισσοροπια ισχυος σε σχεση με τις ΗΠΑ]

Διαφορετικη ομως αποψη εχει ο Μπρεζισκι[5] οπου προτεινει οπως η Ρωσια ενταχθει σε ομαδα κρατων της Ευρωπης ή στη Ε.Ε για να μη συμμαχησει τελικα με την Κινα. Στο σημειο αυτο θελω να μεταφερω την αποψη του Ρωσου Υπουργου Αμυνας , το 1996, [δηλαδη εποχη Γελτσιν] οπου σε διαλεξη του στη Σχολη Εθνικης Αμυνας της Ελλαδας [ημουν παρων] ειπε οτι η επεκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολας χωρις τη Ρωσια ,ερμηνευεται ως κυκλωση της Ρωσιας και ειναι φυσικο η Ρωσια να αντιδρασει «και φυσικα δεν θα μεινουμε αδρανεις , η Κινα ειναι διπλα μας και οι σχεσεις μας πολυ καλες..»[ανεφερε]

Η Ρωσια λοιπον του Πουτιν με εκπληκτικη μεθοδο και προσεκτικες ενεργειες , κατι το οποιο ισως δεν ειναι δυνατον να ερμηνευθει απολυτα και οπωσδηποτε πιστωνεται στην προσωπικοτητα του σημερινου Προεδρου, κατορθωσε το ακατορθωτο παρα τις κατα καιρους σφοδρες αντιδρασεις και υπονομευσεις του διεθνους παραγοντα[βλεπε κυριως ΗΠΑ].

Θα αναφερθω επιγραμματικα.

-Επανεργοποιησε ολους τους τομεις βιομηχανικης παραγωγης.

-Ελυσε σημαντικα το προβλημα της μισθοδοσιας σε σημειο να διπλασιασει απο 1/1/2006 τους μισθους σε ορισμενους κλαδους[εκπαιδευτικοι, στρατιωτικοι, ιατροι, νοσηλευτες κ.α]

-Αυξησε τις συνταξεις,

-Κτυπησε τα κυλωματα διαφθορας,

-Εξοφλησε μεγαλο μερος του εξωτερικου της χρεους,

-Επανεφερε το πετρελαιο υπο κρατικο ελεγχο[εκδιωξη Χοντροκοφσκι]

-Κτυπησε τη φοροδιαφυγη [ εκδιωξη Μπερεζοφσκι] κ.α

[ο Βασιλης Φιλιας παρομοιαζει την οικονομικη αντιληψη του Πουτιν με εκεινη της ΝΕΠ[Νεα Ενωμενη Πολιτικη ] του Λενιν.

Στο στρατιωτικο τομεα:

– Ο Πουτιν κινηθηκε προς δυο κατευθυνσεις , τη ριζικη αναδιοργανωση των Ε.Δ και την παραγωγη οπλων υπερσυγχρονης τεχνολογιας.

– Αυξησε την πολεμικη παραγωγη σε επιπεδο 94% εκεινου του ψυχρου πολεμου με παραλληλη εντατικοποιηση της ερευνας σε επιπεδο συγχρονων πολεμικων απαιτησεων,

– Σε αεροπορικο επιπεδο η Ρωσια διαθετει το καλλιτερο επιθετικο καταδιωκτικο αεροπλανο στον κοσμο[ Σουχοι 29] και το καλλιτερο επιθετικο Ε/Π [ΚΑΜΟΡ] [δυναται να βαλει εν κινησει]που κατα γενικην ομολογια υπερεχει αποφασιστικα του αμερικανικου «Απατσι»,

– Οι βαλλιστικοι πυραυλοι της σειρας S [S 300 και η νεα γενια S400] κατα γενικην ομολογια υπεραχουν των αντιστοιχων αμερικανικων Patriot κατα 5-7 φορες.

– Σε διαστημικο επιπεδο οι Ρωσοι εξακολουθουν να εχουν σημαντικο προβαδισμα.

– Επετευχθη πληρης εκσυχρονισμος του Στολου , ο οποιος παρα του οτι ειναι ο τριτος στον κοσμο[μετα τον των ΗΠΑ και Η.Β] θεωρειται εξαιρετικα επιφοβος λογω των πυραυλικων του συστηματων.

– Τελος ο ιδιος ο Πουτιν ανεκοινωσε στο τελος του 2005 την αναπτυξη υπερσυγχρονων συμβατικων οπλων που υπερβαινουν εκεινην των πυρηνικων.

– Αναλυτικα οι Ρωσικες Ε.Δυναμεις :

Ανερχονται σε περιπου 1.100. 000 ,

Στο Στρατο Ξηρας με 700.000 ατομα. διαθετει 14.500 αρματα μαχης [σειρας Τ], 20.000 Τεθωρακισμενα οχηματα μαχης [ΤΟΜΑ][σειρας ΒΜΡ],16.000 τεθωρακισμενα οχηματα μεταφορας προσωπικου [ΤΟΜΠ] [σειρας ΒΤR], 23.000 πυροβολα παντος τυπου, 7.000 ολμους και 10.500 αντιαεροπορικα οπλα.

Το πολεμικο Ναυτικο εχει περιπου 138.000 ατομα με διαρθρωση 4 στολων και 1 στολισκου στην Κασπια. Διαθετει 55 πυρηνικα Υ/Β, 62 συμβατικα, 88 κυριες μοναδες επιφανειας [Φρεγατες, Καταδρομικα, Αντιτορπιλλικα] και 220 αλλων μικροτερων τυπων.Εχει και Ναυτικη Αεροπορια με περιπου 600 μαχητικα Α/Φ.

Πολεμικη Αεροπορια.

Περιπου 175.000 ατομα.600 βομβαρδιστικα, 850 αναχαιτισης, 120 αναγνωρισης, 270 μεταφορας και 75 εκπαιδευτικα. Η Αεροπορια στρατου ενεταχθη στην Πολεμικη αεροπορια με 3800 α/φη και Ε/Π .

Επι πλεον υπαρχουν 60.000 ατομα που στελεχωνουν 18 περιπου Μεραρχιες βαλλιστικων πυραυλων και δυναμεις διαστημικου στρατευματος με αποστολη αντιπυραυλικη προστασια, προειδοποιηση και δαστημικες ενεργειες.

[πηγη για τις Ε.Δ, JANE’S 2004 και ημερησιος –περιοδικος τυπος [INTERNET-Ελληνικος]

Στην εσωτερικη πολιτικη κατασταση.

Ο Πουτιν παρ οτι παρελαβε μια χαωδη κατασταση κατορθωσε να εχει φθασει σε μεγαλο σημειο ελεγχου και πληρους αποδοχης απο το Ρωσικο Λαο . Παρ ολα αυτα υπαρχουν στοιχεια αντιστασεως τοσο μεταξυ νοσταλγων της πληρους διεφθαρμενης περιοδου Γελτσιν οσο και νοσταλγων ενος νεφελωδους λαικιστικου ρευματος, δηθεν εποχης κομμουνιστικης ΕΣΣΔ..

Οι κινησεις του Πουτιν στον οικονομικο τομεα αυξησαν το κυρος του και μηδενιζουν αυτες τις αντιστασεις.

Στο επιπεδο της ΚΑΚ[Κοινοπολιτειας Ανεξαρτητων Κρατων] υφισταται σγημαντικη υπερ της Ρωσιας προοδος , παρ οτι την εποχη Γελτσιν ουσιαστικα η Ρωσια εγκατελειψε ολα τα μετωπα .

Η υπαρξη αμιγους Ρωσικου πληθυσμου σε ολα τα κρατη της ΚΑΚ ειναι ενα σημαντικο πλεονεκτημα και εφαλτηριο στηριξης της πολιτικης του Πουτιν.

Ετσι εχουμε φιλορωσικες τασεις -κινησεις στη Γεωργια[περιπτωση Απχαζιας] ενω το «βελουδινο» καθεστως της Τυφλιδας πιθανως θα εχει την τυχη του Ουκρανικου.

Η Ουκρανια ειναι το κλειδι των εξελιξεων και φαινεται να εχει ηδη γυρει η πλαστιγγα προς την Ρωσια. Υπαρχει ομως πολυς δρομος γιατι με στροφεα την Ουκρανια ασκουνται οι πιο πολλες πιεσεις προς τη Ρωσια παραλληλα με την Τσετσενια η οποια παντως επι του παροντος ελεγχεται απο τον Πουτιν . Η προσφατη δολοφονια της δημοσιογραφου εκτιμαται οτι εντασεται στην κατευθυνση της προς τον Πουτιν πιεσεως, γι αυτο δεν θα πρεπει να αποκλεισθει η περιπτωση προβοκατσιας.

Στα υπολοιπα κρατη και παρα την αμεση παρεμβαση των ΗΠΑ με στρατιωτικη παρουσια βασεων [Ουσμπεκισταν –Κιργισταν [ αλλα και ανατροπες κυβερνησεων και οικονομικη ενισχυση , εχει αρχισει η αντιστροφη μετρηση [Κιργισια-Ουζμπεκισταν ] και εκτιμαται η παρα περα συσφιξη των σχεσεων τους με τη Ρωσια ,ιδια μετα την δημιουργια της Κοινης αγορας των 7 , πρωην Σοβιετικων χωρων .

Η προχθεσινη εμφανιση και ομιλια του Πουτιν , οπου ανεφερε τη μελλοντικη του θεση μετα τη Συνταγματικη του απομακρυνση απο την Προεδρια το 2008 , ισως να εχει σχεση μ αυτο το νεο, μεσα στην Κοινοπολιτεια, σκηνικο.

Με βασει τα παραπανω , το γε νυν εχον, και με τη δυναμικη των πραγματων και γεγονοτων οπου το αλγεβρικο αποτελεσμα αφινει ενα μεγαλο θετικο υπερ της Ρωσιας ανοιγμα, μη αναστρεψιμο και με στηριγμα την μεγαλη αποδοχη στο συνολο του Ρωσικου Λαου αλλα και των εις τα κρατη μελη της ΚΑΚ μεγαλων και συμπαγων Ρωσικων πληθυσμων ,εκτιμαται οτι:

– Η πορεια ανακαμψης της Ρωσιας με την προσεκτικη και μεθοδευμενη πολιτικη του προεδρου της Πουτιν ειναι γεγονος μη αναστρεψιμο. Η καθολου εσφαλμενη πολιτκη των ΗΠΑ , του Η.Βασιλειου αλλα , εν μερει και της Ευρωπης στην περιοδο που οι ΗΠΑ παρεμειναν η μοναδικη υπερδυναμη, ενισχυσαν το κυρος του Πουτιν και μονο μια αυτοκαταστροφικη σταση της Ρωσιας –κατι βεβαια που ουτε καν υπαρχει και ως υποψια – θα μπορουσε να σκιασει.

– Η παραλληλη , αλλα διαφορετικου τυπου και οχι τοσον σταθερη προοδος της Κινας δημιουργει μεγαλες ευκαιριες στη Ρωσια για συσφιξη των σχεσεων της με αυτην, παραμενοντας ομως αυτοδυναμος παικτης καθοριζοντας τους ορους του παιγνιδιου και οχι πλεον ακολουθοντας.

– Η προσεκτικη συνεργασια της Ρωσιας με τις πλουσιοτερες χωρες στο πλαισιο των G7+1 οδευει προς την απολυτου ισοδυναμου συμμετοχης της και οχι, και εδω, ως ακολουθου.

– Η επισης ,πλεον θετικη, συνεργασια της με την Ευρωπη , ιδια με ενα μερος αυτης οπου και η Ελλαδα, και η συμμετοχη της ως παρατηρητου εις το ΝΑΤΟ, ενισχυει τη διεθνη της θεση . Στα διεθνη θεματα δεν μπορουν ηδη οι ΗΠΑ, οπως εκαναν στον Πολεμο του Κολπου , στην Γιουγκοσλαβια αλλα και στο Ιρακ, να μην λαμβανουν σοβαρα υπ οψη τη θεση της Ρωσιας.

– Η κριση με το Ιραν αλλα και η αποφασιστικη θεση της Ρωσιας στον πολεμο στο Λιβανο και η θεση της στο Παλαιστινιακο με την προσκληση της Χαμας , εχει αλλαξει σιγα –σιγα το παγκοσμιο σκηνικο και δεν μπορουν πλεον οι ΗΠΑ να δρουν τελειως ανενοχλητοι.

– Η διαφαινομενη ηττα των Ρεμπουπλικανων στις εκλογες του Νοεμβριου 2006 στις ΗΠΑ και η οριστικη τους αποχωρηση απο την εξουσια το 2008 , χρονολογια που θεωρειται κρισιμη για τη Ρωσια λογω της ληξεως της προεδρικης θητειας του Πουτιν,διαμορφωνουν νεο σκηνικο αλλα και ελπιδες οτι η αποφασιστικη αλλα προσεκτικη πορεια της Ρωσιας του Πουτιν θα επηρεασει τις ΗΠΑ , οπου υπαρχει ελπιδα κατω απο την πιεση των διανοουμενων και της συνεχως αυξανομενης μεριδας της κοινης γνωμης των ΗΠΑ , να επαναπροσδιορισουν την στρατηγικη τους μακρυα απο τις παρωχημενες πλεον παραινεσεις τυπου Χ. Κισιντζερ.

– Η απομακρυνση απο τη στρατηγικη της μιας υπερδυναμης και η πορεια απο τον μονοπολικο κοσμο σε εναν πολυπολικο , οχι αναγκαστικα εχθρικο με κεντρα τις ΗΠΑ, τη Ρωσια, την ΕΕ.. τις Ινδιες , την Ιαπωνια και την Κινα ειναι κατα την γνωμη μας η θετικη και ειρηνικη πορεια της αυριανης ανθρωποτητας.

– Σ αυτο τον πολυπολικο κοσμο η Ελλαδα , η οποια εχει αριστες σχεσεις με την Ρωσια και προς την οποια προσβλεπει πολυ θετικα και η Ρωσια, ως μιας απο τις πλεον φιλικες προς αυτη χωρα της Ε.Ε αλλα και λογω των αδιαταρακτων , ακομη και τη περιοδο του ψυχρου πολεμου φιλικων σχεσεων των δυο χωρων, πρεπει να χαραξει τη δικη της στρατηγικη των πολυπολικων σχεσεων . Ηδη υπαρχουν σημαδια που δεν υπηρχαν στο πολυ προσφατο παρελθον.

– Ενα πληθος εμπορικων εταιρειων ανθει στη Ρωσια και οι οικονομικες και εμπορικες σχεσεις ειναι αξιολογες. Παρ ολα αυτα το ισοζυγιο ειναι αρνητικο κυριως λογω της εισαγωγης του φυσικου αεριου.

[Ελληνικες Εξαγωγες, 2003, 285 εκ ευρω, 2004 ,262 εκ. ευρω.

Ρωσικες εισαγωγες, 2003, 2,38 δις ευρω, 2004, 2.30 δις ευρω ][πηγη Εθνικη Στατιστικη Υπηρεσια]

– Στην προσφατη επισκεψη Πουτιν στη χωρα μας ετεθη θεμα ουσιαστικης στρατιωτικης συνεργασιας και αγορας οπλικων συστηματων και ευτυχως αυτη τη φορα δεν τολμησε ο πρεσβυς των ΗΠΑ να παρεμβει ως αλλος πραιτωρ οπως ο προκατοχος του , μολις 3 χρονια πριν…

– Και τελος μην ξεχναμε την ουσιαστικη στηριξη της Κυπριακης Δημοκρατιας απο τη Ρωσια , στη θανασιμη περιπετεια του σχεδιου Ανναν , οπου περαν των αλλων η καθοριστικη σταση της Ρωσιας στο Συμβουλιο Ασφαλειας απετρεξε την απελπιδα κυνικη προσπαθεια των ΗΠΑ-Η.Β, να νομιμοποιησουν το αθλιο σχεδιο Ανναν απο το παραθυρο.

Θα ηθελα να ευχαριστησω το Γιωργο Καραμπελια για την προσκληση, τον καθηγητη Βασιλη Φιλια για τις πολυτιμες πληροφοριες και τις πολυωρες συζητησεις που εχουμε κανει για το θεμα της Ρωσιας καθως τον Αλεξανδρο Ζαρκαδα για τον ιδιο λογο αλλα και για τα πολυτιμα βιβλια που μου εδωσε,

και σας Κυριες και Κυριοι που ειχατε την ευγενεια να με ακουσετε.

Αθηνα 27 Οκτωβριου 2006

———————————————–

[1]Η Ρωσια συνορευει με τη Νορβηγια, Φιλανδια, Λετονια, Εσθονια, Γεωργια, Πολωνια,Ουκρανια, Αζερμπαιτζαν , Καζακσταν Μογγολια, Κινα και τη Β. Κορεα .Εχει πληθυσμο 142,9 εκατομ. Και η εθνολογικη της συσταση ειναι Ρωσοι 79.8%, Ταταροι 3.8%, Ουκρανοι 2%, Μπασκιριοι 1.2%, Τσουβασιοι 1,1% και διαφοροι αλοι 12.1%. Πρωτευουσα ειναι η Μοσχα και το κυριοτερο λιμανι το Βλαδιβοστοκ. Στην πλειοψηφια του ο πληθυσμος ειναι Χριστανοι Ορθοδοξοι [εκτιμαται οτι το 30% του πληθυσμου ειναι ενεργοι Ορθοδοξοι Χρ.] .

Το πολιτευμα ειναι Κοινοβουλευτικη Δημοκρατια με ανωτατο αρχοντα και με αποφασιστικες αρμοδιοτητες τον Προεδρο της Δημοκρατιας.

Η Ρωσια ειναι μελος του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, του Συμβουλιου της Ευρωπης, της Κοινωνιας Ανεξαρτητων Κρατων[ΚΑΚ][ η πλειονοτητα των οποιων ησαν μελη της πρωην ΕΣΣΔ] του Οργανισμου Συνεργασιας της Σαγγαης και της Οικονομικης Κοινοτητας της Ευρασιας

[2] Peter Schweizer, “H NIKH”, Η μυστικη στρατηγικη της Αμερικανικης κυβερνησης που προκαλεσε την καταρευση της Σοβιετικης Ενωσης, Προλογος –Επιμελεια Βασιλης Φιλιας . Εκδοσεις Παπαζηση 2002].

[3] Στο βιβλιο « Civilization au carrefour’ o Tσεχος Rantoban Rixta επισημαινει οτι το 1968 η συμμετοχη των εργατων στις κομματικες συνελευσεις ειχα πεσει κατω του 20%

[4] Henry Kissinger, «ΗΠΑ , Αυτοκρατορια ή Ηγετικη δυναμη;, Για μια διπλωματια του 21 αιωνα. Εκδοσεις Λιβανη 2002

[5] Σβιγκνιου Μπρεζισκι. «Γεωστρατηγικη τριαδα», Η συμβιωση με την Κινα, την Νεα Ευρωπη και την Ρωσια, Εκδοσεις Ευρασια[ 2002[;]]

[εισηγηση μου σε εκδηλωση που διοργανωσε το περιοδικο «Αρδην» στις 27 Οκτωβριου 2006 στην Αθηνα[Κυπριακη Εστια , Κεκροπος 3, Πλακα.] Ελαβαν επισης μερος οι Γιωργος Καραμπελιας, Φανης Μαλκιδης και Βασιλης Στοιλοπουλος. Συντονισε ο Δημητρης Δημοπουλος.

Η εκδηλωση εγινε στα πλαισια πανελλαδικης διημερης συναντησης του περιοδικου «Αρδην». Ακολουθουν συνεδριες με θεμα «την εισοδο της Τουρκιας στην Ευρωπη, η κριση του εκσυγχρονισμου , το αδιεξοδο ελληνικο πολιτικο σκηνικο» , και η συζητηση για εκδοση 15νθημερου εφημεριδας απο τα μελη και τους φιλους του περιοδικου.]

Δημήτρης Αλευρομάγειρος

Αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος γενικός επιθεωρητής στρατού

Μεταφορά από το
παλιό Αντίβαρο, Δεκέμβριος 2006.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.