Επιστολή στους βουλευτές για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Αξιότιμε Κύριε Βουλευτή / Αξιότιμη Κυρία Βουλευτή,
 
 
Με αφορμή την πρόσφατη  συγκρότηση από το Υπουργείο Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Ομάδας Εργασίας για το θέμα των Γερμανικών Αποζημιώσεων, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι μέχρι σήμερα πάνω από 159000 Έλληνες και ξένοι έχουν υπογράψει το Αίτημα του Φόρουμ Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίου και Διδάκτορες που  ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα,  πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, όπως αυτές έχουν επιδικασθεί στην Ελλάδα από διεθνείς συμφωνίες.
 
 
Η πληρωμή των προ πολλού οφειλομένων υποχρεώσεων της Γερμανίας στην Ελλάδα είναι καθαρά θέμα δικαιοσύνης και απόλυτα ανεξάρτητο της σημερινής οικονομικής κατάστασης της   χώρας μας.  Η πληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων είναι λαϊκή απαίτηση.  Η υπογραφή του Αιτήματος, που  είναι ανηρτημένο στην ιστοσελίδα
 
 
είναι επιβεβαίωση αυτής της λαϊκής απαίτησης.
 
 
Σας παραθέτω παρακάτω το Αίτημα, ενώ πολύ περισσότερες πληροφορίες με σχετική βιβλιογραφία ευρίσκονται στην παραπάνω ιστοσελίδα.
 
 
 
Με εκτίμηση,
 
Κώστας Τζάνος, Δρ Μηχανικός
 
Για το Φόρουμ Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίου και Διδάκτορες
 
   
 
Αίτημα      
 
Η Γερμανία Πρέπει να  Πληρώσει  στην Ελλάδα τις Προ Πολλού  Οφειλόμενες  Υποχρεώσεις της.
 
 
Ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε πρόσφατα ότι η Γερμανία χρωστάει περισσότερα στην Ελλάδα από ότι η Ελλάδα στην Γερμανία.  Όπως δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η Γερμανική εφημερίδα Die Welt παραδέχθηκε ότι η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα το κατοχικό δάνειο.
 
 
Παρακαλώ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://www.greece.org/blogs/wwii/  και υπογράψετε το Αίτημα του Φόρουμ Hellenic Professors and PhDs (Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίoυ και Διδάκτορες) που ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα,  πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που  διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών. 
 
 
Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπει  στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι  στην  Ήπειρο.  Ο Χίτλερ,  για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941.
 
 
Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους  Γερμανούς  όσο καμία άλλη χώρα  κάτω από την κατοχή τους.  Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον  300000 Έλληνες  πέθαναν από την πείνα – άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας. Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο, « Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους  Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους ».
 
 
Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.  Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις  έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0  δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
 
 
Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία  το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου  το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995. Παρά ταύτα, η Γερμανία αρνείται συστηματικά  να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της  που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990.
 
 
Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρεώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο:  εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μέχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα  163,8 δισεκατομμύρια δολάρια  και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων  στα 332  δισεκατομμύρια δολάρια. Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε ότι  οι οφειλές της Γερμανίας  στην Ελλάδα για  το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε  575 δισεκατομμύρια δολάρια  (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).  Ο Γερμανός  ιστορικός οικονομολογίας  Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011, guardian.co.uk, June 21, 2011).
 
 
 Οι  Γερμανοί  δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες  μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους».  Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα  μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών. Οι Γερμανοί  δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών,  έκαψαν περισσότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών.  Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς. 
 
 
Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα,  πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που  διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *