Αργά το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιουλίου, επέστρεψε από τα Σκόπια, η αιφνιδιαστική αποστολή για την αναζήτηση και ανεύρεση του αρχαιολόγου-ιστορικού, αγωνιστή της αλήθειας και της δημοκρατίας, Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς.

Ναυάρχου Νικοδήμου 2, 105 57, Σύνταγμα, Αθήνα
Blog: www.pamme.eu
Ηλ. Δ/νση: press@danagennisi.gr
Τηλ. 2103314314 Φαξ: 2103217771
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκπρόσωπος: Σταύρος Βιτάλης
Τηλ.: 6979112273

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
1/8/09

Αργά το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιουλίου, επέστρεψε από τα Σκόπια, η αιφνιδιαστική αποστολή για την αναζήτηση και ανεύρεση του αρχαιολόγου-ιστορικού, αγωνιστή της αλήθειας και της δημοκρατίας, Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς.

Ο Βάσκο, εντοπίσθηκε τελικά στο ψυχιατρείο Μπάρντοφτσι των Σκοπίων, όπου κατά πάσα πιθανότητα μεταφέρθηκε τις τελευταίες μέρες από τις φυλακές του Τέτοβο όπου κρατούνταν από τις 4 Ιουλίου του 2009 και είναι καλά, όσο καλά μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που βασανίζεται με φυλακίσεις και ψυχοφάρμακα.
Η αποστολή αυτή τη φορά, είχε στόχο την πολλαπλή παρέμβαση για τη σωτηρία της ζωής του Σκοπιανού αρχαιολόγου, που κινδύνεψε σοβαρά σε αυτήν την δεύτερη κατά σειρά σύλληψή του, και συνεχίζει να κινδυνεύει από τις συνεχείς διώξεις που υφίσταται από τις αρχές των Σκοπίων.
Οι στόχοι οι οποίοι τέθηκαν και επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αποστολή, ήταν η εξής:
1.    Να ζητηθούν όπως και έγινε από την κυβέρνηση των Σκοπίων, εγγυήσεις για τη ζωή και την ακεραιότητα της υγείας του Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς. Ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γκρουέφσκυ, Ζόραν Σταυρέφσκι, παρέλαβε το υπόμνημα της αποστολής για την απελευθέρωση του Βάσκο. Ο κ. Σταυρέφσκυ, δεσμεύτηκε να κλείσει συνάντηση των μελών της αποστολής με τον ίδιο τον κ. Γκρουέφσκυ, για να δοθούν περεταίρω εξηγήσεις για τις αλλεπάλληλες συλλήψεις του Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς από τις Σκοπιανές αρχές.
2.    Να ζητηθούν από την αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια διαβεβαιώσεις για τη μεσολάβησή των Αμερικανών, στην υπόθεση του Σκοπιανού αρχαιολόγου. Αξιωματούχοι της αμερικανικής Πρεσβείας, διαβεβαίωσαν την Πρόεδρο της Παμμακεδονικής ΗΠΑ κ. Γκατζούλη ότι, από την ερχόμενη εβδομάδα κιόλας, θα ζητηθεί από το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, να συναντήσει το Βάσκο στο ψυχιατρείο, και να παραδώσει έκθεση για την κατάστασή του.
3.    Να ζητηθεί από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια, της οποίας ηγείται ο κ. Έουραν Φουέρε, να εμπλακεί επιτέλους στο θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων αλλά και πολιτικών δικαιωμάτων του Βάσκο. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Σκόπια παρέλαβε το υπόμνημα της αποστολής και θα απαντήσει την ερχόμενη εβδομάδα.
4.    Τέλος ζητήθηκε από την Πρέσβη της Ελλάδας στα Σκόπια, η ενεργητική εμπλοκή της χώρας μας στην υπόθεση του αγωνιστή αυτού της δημοκρατίας και της αλήθειας, δεδομένου ότι ο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να κρατά ουδέτερη έως αδιάφορη στάση στην περίπτωση Γκλιγκορίεβιτς.
Να προσθέσουμε εδώ πως η αποστολή βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο ψυχιατρείο Μπάρντοφτσι των Σκοπίων, όπου εντοπίσθηκε τελικά ο Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς και σύμφωνα με το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι καλά.  Όλα τα μέλη της αποστολής, δήλωσαν στα ΜΜΕ των Σκοπίων, ότι δεν πρόκειται να αφήσουν σε καμία περίπτωση τον Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς στην τύχη του. Και ότι θα συνεχίσουν να πηγαίνουν και να ξαναπηγαίνουν στα Σκόπια, μέχρις ότου ο Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς, αφεθεί εντελώς ελεύθερος να πράξει αυτό που πράττουν όλοι οι πολίτες στις δημοκρατικές χώρες: Να λέει δηλαδή την άποψή του ελεύθερα, χωρίς διώξεις, φυλακίσεις και ψυχιατρεία.

Για το πλήρες ιστορικό παραθέτουμε με χρονολογική σειρά προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις


http://pammet.blogspot.com/2009/07/blog-post_31.html

Πριν λίγη ώρα πέρασε τα σύνορα των Σκοπίων αιφνιδιαστική αποστολή, προκειμένου να αναζητηθούν τα ίχνη του γνωστού Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς ο οποίος συνελήφθη εκ νέου απο τις σκοπιανές Αρχές. Η αποστολή απαρτίζεται απο ειδικούς, αρχαιολόγους και ιστορικούς και συμμετέχει και η κ. Γκατζούλη της Παμμακεδονικής, η οποία θα συναντηθεί με αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας, για να τους ενημερώσει για το σοβαρότατο αυτό θέμα. Συνάντηση θα έχει επίσης ο κ. Βιτάλης, ο κ. Μαύρος και άλλα μέλη της αποστολής με ευρωπαίους εκπροσώπους, καθώς και με την πρέσβη της χώρας μας στα Σκόπια προκειμένου να προβεί σε δηλώσεις για τη νέα εξαφάνιση του Γκλιγκορίεβιτς και να παρέμβει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Παράκληση του Σταύρου Βιτάλη προς όλους τους bloggers να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να παρακολουθούν το θέμα έως ότου επιστρέψει η αποστολή.

http://pammet.blogspot.com/2009/07/blog-post_4892.html

Αυτή τη στιγμή η κ. Γκατζούλη και μέλης της Παμμακεδονικής βρίσκονται σε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια. Αμέσως μετά όλη η αποστολή θα μεταβεί στο πρωθυπουργικό μέγαρο και θα επιχειρήσει συνάντηση με τον σκοπιανό πρωθυπουργό.
Θα σας ενημερώνουμε για τις περαιτέρω εξελίξεις…

http://pammet.blogspot.com/2009/07/blog-post_194.html

Μόλις πριν λίγο εκπρόσωποι της αποστολής επέδωσαν ψήφισμα στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης των Σκοπίων, Ζόραν Στάβρεφσκι, με το οποίο ζητούν την άμεση αποφυλάκιση του Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς. Η αποστολή παραμένει έως ότου της δοθεί επίσημη απάντηση απο την σκοπιανή κυβέρνηση για το μέλλον του Βάσκο.

http://pammet.blogspot.com/2009/07/blog-post_4133.html

Μετά απο ολοήμερες προσπάθειες βρέθηκαν τα ίχνη του Σέρβου αρχαιολόγου και ιστορικού Βάσκου Γκλιγκορίεβιτς, τον οποίο για ακόμη μια φορά επιχείρησαν να “εξαφανίσουν” οι αρχές των Σκοπίων. Ο Βάσκο εντοπίστηκε στο ψυχιατρείο Μπάρκοβιτς και σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρθηκε πριν λίγες μέρες εκεί και είναι καλά στην υγεία του. Η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Ελλάδα, έχοντας ενημερώσει για το θέμα του Βάσκο ευρωπαίους εκπροσώπους, τον αμερικανό πρόξενο, αλλά και το ελληνικό Γραφείο Συνδέσμου που λειτουργεί στα Σκόπια και έχοντας επιδώσει ψήφισμα στο γραφείο του Γκρούεφσκι. Αναμένεται η απελευθέρωση του Βάσκο, ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις απο την σκοπιανή πλευρά -μέσω εκπροσώπου του πρωθυπουργού- πως θα γίνει συνάντηση του Γκρούεφκσι με την ελληνική αποστολή.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *