Ο Μητροπολίτης Σιατίστης δείχνει πώς αντιμετωπίζεται η Χρυσή Αυγή: oύτε με κραυγές, ούτε με βία, ούτε με αποκλεισμούς, ούτε με προβολή της δράσης της, ούτε με ιδεολογικοπολιτικά στερεότυπα, ούτε με παραπομπές στον Χίτλερ.

Σε ένα αμήχανο δημοσιογραφικο-πολιτικό σύστημα, το οποίο δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή και προχωρά σε παλινωδίες με το αντίθετο αποτέλεσμα(!), ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος προσφέρει μία εναλλακτική. Διαβάστε την απάντησή του στην ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής.

—————————————————

 

Νέο “κατηγορώ” του Μητροπολίτη Σιατίστης κατά Χρυσής Αυγής

“Δεν συμβιβάζεται η ορθόδοξη πίστη με τις απόψεις και τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής”.

Κόλαφος για τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής αποτελεί η  απάντηση του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Χρυσή Αυγή.

Δεν πολιτικολογώ, θεολογώ υπερασπιζόμενος την αληθινή ορθοδοξία, επισημαίνει ο Μητροπολίτης Σιατίστης και απαντά στη Χρυσή Αυγή με ένα απόσπασμα του Αγίου Ευαγγελιστή Ιωάννη του θεολόγου: “Αυτός που λέει ότι αγαπά τον Θεό και μισεί τον αδελφό του είναι ψεύτης! Πως μπορείς να αγαπάς τον Θεό που δεν τον είδες και να κακοποιείς τον αδελφό σου που τον βλέπεις καθημερινά”!  

Όπως επισημαίνει ο Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος, μετά την ανάγνωση της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Χρυσή Αυγή, μετά τις απειλές που εκτόξευσαν ακροδεξιοί κατά της ζωής του, υπογραμμίζει: “Τώρα μπορώ να είμαι απολύτως βέβαιος για την ορθότητα και την αναγκαιότητα της παρεμβάσεως μου“.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου.

Διάβασα με πολλή προσοχή το Δελτίο Τύπου της Χρυσής Αυγής το οποίο αφορά στο πρόσφατο κείμενο μου και θέλω να παρατηρήσω τα κάτωθι.

Είναι ένα κείμενο ήρεμο, πολύ μελετημένο, αλλά και πολύ αποκαλυπτικό. Τώρα μπορώ να είμαι απολύτως βέβαιος για την ορθότητα και την αναγκαιότητα της παρεμβάσεως μου.

Τονίζεται στο κείμενο και μάλιστα δύο φορές ότι “η Χρυσή Αυγή στηρίζει την ορθοδοξία σαν απαραίτητο συστατικό της εθνικής μας ταυτότητας”. το πρώτο όμως ερώτημα που γεννιέται είναι για το ποιά “Ορθοδοξία” μιλάει η Χρυσή Αυγή; Για την ορθοδοξία της εκκλησίας ή για την “ορθοδοξία” τη δική Της;

Βασικό περιεχόμενο της εκκλησίας είναι αγάπη. Είναι πολύ χαρακτηριστικές μερικές επισημάνσεις από το Ευαγγελικό κείμενο:

Ο Θεός είναι αγάπη!

Εφόσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων ΕΜΟΙ εποιήσατε!

Ήμουν ΞΕΝΟΣ και συνηγάγετέ με!

Είδες τον αδελφό σου, είδες Κύριον τον Θεόν σου!

Ο Άγιος Ευαγγελιστής Ιωάννης Ο Θεολόγος δεν μας αφήνει περιθώρια ψευδαισθήσεων: “Αυτός που λέει ότι αγαπά τον Θεό και μισεί τον αδελφό του είναι ψεύτης! Πώς μπορείς να αγαπάς τον Θεό που δεν τον είδες και να κακοποιείς τον αδελφό σου που τον βλέπεις καθημερινά; “(Α Καθολ. Ιωάννου δ, 20).

Αυτά και πολλά άλλα συνιστούν την ορθοδοξία του Ευαγγελίου. Η πιο χαρακτηριστική διαφοροποίηση του παλαιού από το νέο κόσμο εκφράζεται με τα λόγια του Χριστού: “ηκούσατε ότι ερρέθη τοις αρχαίοις: αγαπήσεις τον πλησίον σου και μισήσεις τον εχθρόν σου. Εγώ δε λέγω υμίν, αγαπάτε τους εχθρούς υμών, ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς, καλώς ποιείτε τοις μισούσιν υμάς και προσεύχεσθε υπέρ των επηρεαζόντων υμάς και διωκόντων υμάς” (Ματθ. Ε 43-44).

Το ερώτημα λοιπόν το απλό και καίριο προς κάθε κατεύθυνση είναι ποιά σχέση έχουν όλα αυτά με τις πρακτικές και τις συμπεριφορές της Χ.Α; Έχει καμμία σχέση η “ορθοδοξία” της Χ.Α με την πίστη, το βίωμα και την ορθοδοξία του Ευαγγελίου; Είναι ευθέως αντίστροφες και αλληλοαποκλειόμενες.

Η παρέμβαση μου λοιπόν ήτο άκρως απαραίτητη διότι οριοθετούσε την αληθινή ευαγγελική αλήθεια από την πλάνη και αποκάλυπτε το γιατί δεν συμβιβάζεται η ορθόδοξη πίστη με τις απόψεις και τις πρακτικές της Χ.Α.

Δεν πολιτικολογώ λοιπόν απέναντι ενός oρισμένου κόμματος, όπως με κατηγορείτε, αλλά θεολογώ υπερασπιζόμενος την αληθινή ορθοδοξία. τα επιχειρήματά μου δεν τα αντλώ από την τοποθέτηση και τις αρχές ενός άλλου κόμματος, αλλά από το Ευαγγέλιο του Χριστού. το παραμύθι περί πολιτικολογίας καιρός να σταματήσει από όλους. Δεν πρόσεξαν άραγε οι συντάκτες του Δελτίου Τύπου ότι στο ίδιο το κείμενο ασκώ δριμύτατη κριτική και σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς; Ας διαβάσουν τουλάχιστον παλαιότερα κείμενα μου και θα το διαπιστώσουν.

Μία ακόμη παρατήρηση: η εκκλησία είναι του Χριστού και όχι του έθνους. Μια εθνική εκκλησία που μπορεί να μάχεται τα μέλη μιάς άλλης εκκλησίας λόγω του χρώματος των μελών της είναι μια αιρετική εκκλησία. Ο λόγος του Ευαγγελίου είναι σαφής “ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ, πάντες γάρ ημείς εις εστέ εν Χριστώ Ιησού”.(Γαλάτ. 2, 28).

Είναι προτιμότερο να είσαι άθεος από το να μπερδεύεις ή να χρησιμοποιείς την πίστη και την εκκλησία για να παγιδεύσεις τους ανθρώπους.

Χαίρομαι που αποδοκιμάζετε τις απειλές και τις χυδαιολογίες οι οποίες άλλωστε δεν με φοβίζουν, αλλά εκθέτουν όσους τις εξακοντίζουν.

Βέβαια προσφέρετε και μία σημαντική είδηση. Ότι στις εκδηλώσεις συμμετείχατε προσκεκλημένοι από τους διοργανωτές. Είναι πλέον ευθύνη δική τους να απαντήσουν, αν το επιχείρημά σας είναι αληθές ή ψευδές.

Ασφαλώς έχετε κάθε δικαίωμα να έχετε τις απόψεις σας και ασφαλώς η εκκλησία του Χριστού έχει υποχρέωση να οριοθετεί την αλήθεια Της.”

 

 

Πηγή: http://www.pheme.gr/article.aspx?id=5677

3 thoughts on “Ο Μητροπολίτης Σιατίστης δείχνει πώς αντιμετωπίζεται η Χρυσή Αυγή.

 1. Αυτο ειναι κατι που μπορει να εξεταστει.
  Η Εκκλησια τελικα δεχεται τον εθνισμο και τον πατριωτισμο,αλλα απορριπτει τον εθνικισμο και τον εθνοφυλετισμο ως καινη δοξα συνεπως ως αιρεση.
  Εντελει ο ναζισμος δεν θα νικησει γιατι ο πιο δυνατος και δυναμικος ”οργανισμος” στην Ελλαδα,η Εκκλησια εχει στραφει εναντιον του.
  Η Εκκλησια θα τα καταφερει καλυτερα,εκει οπου αποτυγχανει η δημοσιογραφια και η κομπογιαννιτια των ελληνικων ΜΜΕ. Εκφραζω την θετικη πιστη οτι η Χρυση Αυγη θα περιοριστει παλι στο 0,26%

 2. Για να επιστρέψει η ΧΑ στο 0,26%, πρέπει να εκλείψουν οι λόγοι που την πήγαν στο 7 και τώρα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, στο 14%.

  Οι λόγοι αυτοί, κατά την άποψή μου είναι τρεις:

  α) Το μεταναστευτικό. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι της ΧΑ ευρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από την λαθρομετανάστευση.

  β) Η φτώχεια. Η ΧΑ βοηθά με συσσίτια και χρηματικά μόνον Έλληνες και αυτό φαίνεται να βρίσκει θετική απήχηση στον κόσμο.

  γ) Η έλλειψη κράτους. Όταν η αστυνομία είναι ανύπαρκτη, την υποκαθιστά η ΧΑ.

  Δεν βλέπω πώς η Εκκλησία θα βοηθήσει να λυθούν τα προβλήματα αυτά. Είναι μάλλον θέμα πολιτείας και αυτή αποδεικνύεται ανεπαρκέστατη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *