Thursday 25 April 2024
Αντίβαρο
Επιστολές

Ανοιχτή επιστολή προς τους υπεύθυνους του Μουσείο της Ακρόπολης

Ανοικτή επιστολή προς τους υπευθύνους του Μουσείου της Ακρόπολης Αξιότιμοι Κύριοι, χαίρετε.

Με θλίψη πληροφορήθηκα ότι προτίθεστε να συνεχίσετε την προβολή, εντός του Μουσείου, της ταινίας του κ. Κ. Γαβρά, που (μεταξύ άλλων) παρουσιάζει χριστιανούς ιερείς των βυζαντινών χρόνων να διαπράττουν βανδαλισμούς στον Παρθενώνα.


Είναι απορίας άξιο πώς δεν πληροφορηθήκατε α) ότι οι “πληροφορίες” που δίνει η ταινία, στο σημείο αυτό, είναι αυθαίρετες και αστήρικτες τις ιστορικές πηγές, β) ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ένιωσε να προσβάλλεται το θρησκευτικό του συναίσθημα, χάριν της απλής σκοπιμότητας του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη, που θέλησε να ικανοποιήσει τις ιδεολογικές προκαταλήψεις του κατά του χριστιανισμού χρησιμοποιώντας την τέχνη του.

Οι δύο παραπάνω λόγοι νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σοβαροί, για να σταματήσει γενικώς η προβολή της ταινίας του Κ.Γ. στο Μουσείο και να ληφθεί μέριμνα για μια νέα δημιουργία, με προσεκτικότερη χρήση των ιστορικών πηγών, απαλλαγμένη από ιδεολογικές προκαταλήψεις.

Παρακαλώ, μην αυθαιρετήσετε σε βάρος του σημαντικότερου τμήματος της ίδιας της πνευματικής μας κληρονομιάς (του χριστιανισμού), κληρονομιάς που υποτίθεται ότι προστατεύετε. Μη μας επιτρέψετε να απαξιώσουμε στη συνείδησή μας την προσφορά σας και μην επιτρέψετε στον ιστορικό του μέλλοντος να θεωρήσει ότι υποβαθμίσατε το έργο σας χάριν ιδεολογικών σκοπιμοτήτων. Η αρχαιότητα δεν είναι το παν.

 

Σας ευχαριστώ. Με τιμή,

Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης

Θεολόγος – Συγγραφέας

Μέλος Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Ρεθύμνου Μέλος Δ.Σ. του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων Ρέθυμνο Κρήτης.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.