Tuesday 23 April 2024
Αντίβαρο
Αναδημοσιεύσεις

Ο ενεργειακός «κόμβος»… λύθηκε!

Το πρώτο θύμα του νέου πολιτικού σκηνικού που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα είναι, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν πλέον, ο περιβόητος και «στοιχειωμένος» πια πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Πυκνώνουν, δε, οι υποψίες ότι υπό το κράτος των πολιτικών εξελίξεων στη Σόφια και στην Αθήνα καθόλου βέβαιη δεν πρέπει να θεωρείται η κατασκευή και του στρατηγικής σημασίας αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ», ο οποίος θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο στην Ιταλία μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας. Η στάση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ τις τελευταίες εβδομάδες δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για το μέλλον της Ελλάδας ως «ενεργειακού κόμβου», που είχαν οραματιστεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και μια μικρή ομάδα κορυφαίων υπουργών και στενών συνεργατών του.

Αν μάλιστα ο Κ. Καραμανλής, μετά την αναμενόμενη βαριά ήττα στις εκλογές, εγκαταλείψει και την αρχηγία της ΝΔ και τον αντικαταστήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, δεν θα απομείνει σε πολιτικό επίπεδο κανένας ισχυρός υποστηρικτής της ενεργειακής συνεργασίας της χώρας μας με τη Ρωσία.

Την Πέμπτη οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν στο Στρασβούργο υπέρ ενός ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου που τασσόταν υπέρ της κατασκευής μόνο του αγωγού φυσικού αερίου «Ναμπούκο», ο οποίος θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο αμερικανικών συμφερόντων από την Κασπία και τον οποίο υποστηρίζει και προωθεί με πιεστικότητα αφόρητη η Ουάσιγκτον. Μάλιστα, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν την απόφαση αυτή, παρόλο που απορρίφθηκε τροπολογία της σοσιαλιστικής ευρωομάδας να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα αναφορά και στον «Σάουθ Στριμ»!

Είναι εξόφθαλμα πολιτικά ύποπτη η στάση της ΝΔ. Πώς γίνεται η κυβέρνηση της ΝΔ να δίνει μάχη, υποτίθεται, υπέρ της κατασκευής του αγωγού «Σάουθ Στριμ» και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ να ψηφίζουν στην Ευρωβουλή υπέρ του ανταγωνιστικού και μόνο αγωγού «Ναμπούκο» που προωθούν οι Αμερικανοί, αρνούμενοι να πιέσουν να γίνει έστω αναφορά και στον «Σάουθ Στριμ»;

Από ποιον ακριβώς καθοδηγούνται οι ευρωβουλευτές της ΝΔ σε τέτοια στρατηγικής σημασίας θέματα; Αδιαφορούν για τις θέσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, τώρα που είδαν ότι χάνει και πιθανότατα φεύγει, ή ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός άλλαξε ανομολόγητα θέση;

Μία εβδομάδα νωρίτερα, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αυτήν τη φορά είχε ουσιαστικά δώσει το τελειωτικό πλήγμα στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, μιλώντας στην… Αλεξανδρούπολη. Αναφερόμενος στον αγωγό αυτό είχε δηλώσει ότι «η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μίας πλευράς», εννοώντας τη Ρωσία. Εξέφρασε, δηλαδή, τη δυσαρέσκεια και τη διαφωνία του με την υπογραφείσα συμφωνία και έθεσε ζήτημα ουσιαστικά επαναδιαπραγμάτευσής της! Αυτονόητο είναι πως αυτό σημαίνει παραπομπή του έργου στις ελληνικές καλένδες. Δεν πρόκειται να κατασκευαστεί ποτέ αυτός ο πετρελαιαγωγός, αν όντως ο αυριανός πρωθυπουργός ζητήσει από τους Ρώσους επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, γιατί η υπό ισχυρότατο αμερικανικό έλεγχο νεοεκλεγείσα τον Ιούλιο βουλγαρική κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ έχει ήδη ταχθεί υπέρ της επ αόριστον αναβολής τόσο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης όσο και του αγωγού φυσικού αερίου «Σάουθ Στριμ», γιατί δήθεν οι σχετικές συμφωνίες «βλάπτουν τα βουλγαρικά εθνικά συμφέροντα».

Την 1η Σεπτεμβρίου ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Μπορίσοφ και του είπε, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ότι η Μόσχα τού ζητάει μόνο να αποφασίσει σύντομα αν θέλει ή όχι να κατασκευαστούν αυτά τα έργα, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι «θα λύσουν με άλλον τρόπο» το πρόβλημα μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη, εγκαταλείποντας αμέσως την κατασκευή όποιου αγωγού ο Μπορίσοφ δεν θεωρεί συμφέροντα για τη Βουλγαρία. Προφανώς την ίδια απάντηση θα πάρει και η Αθήνα, αν θέσει τέτοιο θέμα.

ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Η Ρωσία έχει άλλες λύσεις

Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης είναι ένα έργο εντελώς ασήμαντο για τη Ρωσία. Ο Πούτιν αποφάσισε να το κάνει «δώρο» στον Καραμανλή, για να εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή του για την κατασκευή του «Σάουθ Στριμ», που έχει όντως στρατηγική σημασία για τη Μόσχα. Αν Αθήνα και Σόφια έχουν αντιρρήσεις, το Κρεμλίνο ενθουσιωδώς θα εγκαταλείψει την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Αν Παπανδρέου και Μπορίσοφ μπλοκάρουν τελικά και τον «Σάουθ Στριμ», σίγουρα ο Πούτιν θα στενοχωρηθεί. Θα διοχετεύσει, όμως, το αναλογούν φυσικό αέριο προς την Ιταλία μέσω Ρουμανίας, Σερβίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας ή Σλοβενίας. Προβλέπεται, άλλωστε, ήδη βόρειος κλάδος του «Σάουθ Στριμ», με τη Βουλγαρία στην αρχική θέση αντί της Ρουμανίας.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=6234873.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.