Μηνιαίο Δελτίο του Αντίβαρου 29 Νοεμβρίου 2012 – παρέμβαση για «κρυφό σχολειό»

Χαίρετε,

Έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από το προηγούμενο μηνιαίο δελτίο του Αντίβαρου. Πριν τη λίστα με τα νέα άρθρα έκτοτε, σας ενημερώνουμε για τη νέα παρέμβαση του Αντίβαρου στον δημόσιο διάλογο.

Oι παλαιοί αναγνώστες μας γνωρίζουν ότι μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, οι δύο μεγαλύτερες πρωτοβουλίες του Αντίβαρου στα 11.5 χρόνια λειτουργίας του (από τον Μάϊο του 2001) ήταν η εκστρατεία ενημέρωσης για το Σχέδιο Ανάν το 2004 και η επιτυχής συλλογή υπογραφών με αίτημα την απόσυρση του σχολικού εγχειριδίου Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού το 2006/07 (ανασκόπηση αντιδράσεων)Επανάσταση του 1821, το ΟΧΙ του 1940 και αρκετά ακόμη. Όλα αυτά με σκοπό μία ψύχραιμη, σοβαρή και τεκμηριωμένη απάντηση σε πλήθος στερεοτύπων τα οποία επικρατούν στην ελληνική κοινωνία.

Η σημερινή παρέμβαση γίνεται σε ένα από αυτά: για το κρυφό σχολειό. Και γίνεται με την έκδοση ενός βιβλίου. Ο παλαιός συνεργάτης του Αντίβαρου, ο Γιώργος Κεκαυμένος, έγραψε μία μελέτη με εκατοντάδες πρωτότυπες (αλλά και δευτερογενείς) πηγές, κυρίως πριν το 1821, όπου ανατρέπει την «αποδόμηση» του δήθεν «μύθου του κρυφού σχολειού». Ουσιαστικά, η αποδόμηση του «μύθου» στηρίζεται σε ένα και μόνο βιβλίο (του Άλκη Αγγέλου), το οποίο έχει μόνο μία ιστορική πηγή πριν το 1821, από την οποία μάλιστα δανείζεται απλώς και μόνο τον τίτλο και όχι το περιεχόμενο! Ο Γ. Κεκαυμένος, αντίθετα, έχει εκατοντάδες πηγές καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην περιοχή και αποδεικνύει ότι: και η παιδεία διώκονταν, και ανάγκη για κρυφό σχολειό υπήρξε, και μαρτυρίες για κρυφό σχολειό (μέχρι και για κρυφές εκκλησίες) υπάρχουν, και όλα αυτά συνέβαιναν σε ολη την έκταση της Οθ. Αυτοκρατορίας και σε όλη τη διάρκειά της. Είναι ένα βιβλίο που δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς και πλέον ο κόσμος αλλάζει ως προς αυτό, και εκείνο που απομυθοποιείται είναι η επιχείρηση αποδόμησης.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Το Κρυφό Σχολειό. Το Χρονικό μίας Ιστορίας», του Γιώργου Κεκαυμένου, από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις (του Γ. Καραμπελιά), τον οποίον ευχαριστούμε για τη συνεργασία και την έκδοση της μελέτης. Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012.

 Έχω την ιδιαίτερα μεγάλη τιμή να προλογίζω αυτό το βιβλίο και στο παρόν δελτίο ενημέρωσης, μπορείτε να τον διαβάσετε αυτούσιο.

 

Η λίστα με τα πρόσφατα άρθρα στο Αντίβαρο.

 

 

 

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Ανδρέας Σταλίδης.

 

 

(809) αναγνώσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *