Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Άμυνα & Διπλωματία Στέλιος Παπαθεμελής

Το παράδειγμα Μπερίσα μας καλεί σε αναθεώρηση

Το ανθελληνικό εθνικιστικό παραλήρημα του Σαλί Μπερίσα στο οποίο εμμένει ο Αλβανός ηγετίσκος, είναι αποτέλεσμα της δικής μας απερίγραπτης αβουλίας και αδυναμίας να αξιοποιήσουμε τα τελευταία 20 χρόνια το συντριπτικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε έναντι της χώρας του:

 Η Ελλάδα παρέχει απασχόληση, κοινωνικοασφαλιστική κάλυψη, εκπαίδευση και πλείστες όσες διευκολύνσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς. Κατά καιρούς, απευθείας οικονομική βοήθεια και αλόγιστη πολλαπλή υποστήριξη στο αλβανικό κράτος.

 Πάντα ταύτα άνευ ανταλλάγματος, όταν άλλες χώρες με πολλοστημόρια των ελληνικών παροχών, τα ανταλλάσσουν με σοβαρές αλβανικές παραχωρήσεις.

Η Ελλάδα έχει λύσει εις βάρος της το αλβανικό πρόβλημα της ανεργίας και της μιζέριας και αν οι ελληνικές ηγεσίες είχαν πολιτική διορατικότητα και πραγματισμό, θα είχαν καταστήσει την γειτονική χώρα πολιτικά και οικονομικά όμηρο.

Επείγει ένας εκ βαθέων επαναπροσδιορισμός της σύνολης βεβαίως εξωτερικής μας πολιτικής και εν προκειμένω αυτής έναντι της Αλβανίας με τρόπους που θα πονέσουν τον Μπερίσα.

1 comment

Πατριώτης 4 December 2012 at 12:05

Η Αλβανία εγείρει αξιώσεις, διότι ξέρει ότι έχει να κάνει με ένα κράτος άβουλο και ψοφοδεές, το οποίο υπηρέτησε κι εσύ, κ. Παπαθεμελή. Συγκεκριμένα, όταν ο αλήστου μνήμης Παπανδρέου διετύπωσε το δόγμα του «δεν διεκδικούμε τίποτε και δεν παραχωρούμε τίποτε» και ήρε μονομερώς το εμπόλεμο με την Αλβανία το 1987, παραχωρώντας, ουσιαστικά, την Β. Ήπειρο στην Αλβανία και ανοίγοντας τον δρόμο για την λαθροεισβολή που ακολούθησε μετά από τρία χρόνια, δεν σε άκουσα να λες τίποτε. Ήσουν και του λόγου σου από τα πρωτοπαλίκαρά του, ή λάθος κάνω; Γιατί δεν διεχώρισες τότε την θέση σου; Συνυπεύθυνος είσαι και του λόγου σου, λοιπόν και δεν δικαιούσαι … «δια» να ομιλείς.

Αν η Ελλάδα είχε κράτος, όφειλε

α) να γνωστοποιήσει στην ΕΕ ότι δεν θα συναινέσει στο να πάρει η Αλβανία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καίτοι προ τριετίας έδωσε –κάκιστα- το πράσινο φως, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν της την πολιτισμική γενοκτονία που τελείται στην γείτονα εις βάρος του Ελληνισμού της Β. Ηπείρου.

β) να απαιτήσει την άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας 1914, ώστε να παύσει η Β. Ήπειρος να είναι από αλβανική κατοχή

γ) να προβεί στην σταδιακή απέλαση ΟΛΩΝ των Αλβανών υπηκόων, ως προερχομένων από κράτος εχθρικό.

Αλλ’ αυτά, κυρ-Στέλιο, δεν γίνονται με τα «δεν διεκδικούμε τίποτε», ούτε με τα «αν».

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.