Wednesday 27 March 2024
Αντίβαρο
Εκδηλώσεις

«90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» Επιστημονικό Συμπόσιο από το Πνευματικό Κέντρο Νέας Ερυθραίας

To  Επιστημονικό Συμπόσιο «90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» που οργανώνεται την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου από το «Πνευματικό Κέντρο Έρευνας και Μελέτης του Μικρασιατικού Πολιτισμού της Χερσονήσου της Ερυθραίας»  στο Εκπαιδευτικό και Συνεδριακό Κέντρο ATExcelixi Α.Ε. (Ελ. Βενιζέλου 154, Νέα Ερυθραία) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς Έλληνες, Τούρκοι και Γάλλοι ιστορικοί και ερευνητές κλήθηκαν να καταθέσουν τη γνώση και τα αποτελέσματα της ερευνητικής τους εργασίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 θεματικές ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα, το πρωί της Κυριακής, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο Μικρασιατικό πρόβλημα ως την κορύφωση μιας ιστορικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό:
-ο Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος θα παρουσιάσει το θέμα «Η εντολή για την κατάληψη της Σμύρνης: Το διεθνές πλαίσιο».
Νίκος Διομήδης-Πετσάλης θα αναπτύξει το θέμα «Την Κωνσταντινούπολη και τη Θράκη ή τη Σμύρνη και την Ιωνία: Μια βρετανική ιδέα που ο Βενιζέλος απέρριψε (Απρίλιος 1919) και οι συγκυρίες ματαίωσαν».
Κούρδος ιστορικός Fuat Dundar θα μιλήσει για τη «Δημογραφική πολιτική της Οθωμανικής κυβέρνησης έναντι των Ρωμιών».
Βλάσης Αγτζίδης θα παρουσιάσει το θέμα «Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος».
Γάλλος Ιστορικός Hervé Georgelin, θα παρουσιάσει «Όψεις δικαστικών συνεπειών της πυρκαγιάς της Σμύρνης με βάση ντοκουμέντα του αρχείου της Οθωμανικής Τράπεζας»
-Η πρώτη ενότητα θα κλείσει με την ομιλία του Φαίδωνα Παπαθεοδώρου ο οποίος θα αναφερθεί στην «Εξόντωση των μεταλλωρύχων της Μπάλιας στην Περιφέρεια Μπαλικεσίρ (Προύσα Βιθυνίας) μετά το τέλος του πολέμου»

Η δεύτερη ενότητα, το απόγευμα της Κυριακής, αναφέρεται στην μετεγκατάσταση των προσφύγων στις μητέρες-πατρίδες, στις δυσχέρειες που αντιμετώπισαν κάτω από τις καινούριες συνθήκες, αλλά και στην θετική επίδρασή της παρουσίας τους στις τοπικές κοινωνίες. Ειδικότερα:
Μιχάλης Βαρλάς θα αναπτύξει το θέμα «Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα», ενώ αντίστοιχα
-ο κ. Onur Yildirim θα μιλήσει για «Πρόσφυγες και πολιτικές επανεγκατάστασης πληθυσμών στην πρώιμη Τουρκική Δημοκρατία».
Ίρις Τζαχίλη θα αναφερθεί στις «Μνήμες της προσφυγιάς στην τρίτη γενιά».
-Η ομιλία της Gokce Bayindir Goularas στρέφεται στην «Ανταλλαγή πληθυσμών και οι συνέπειες στο αίσθημα του εδαφικού ‘ανήκειν’ και η διατήρηση της ταυτότητας: H περίπτωση των Θεσσαλονικιών στην Τουρκία»

-Η δεύτερη ενότητα θα κλείσει με την εισήγηση του Michel Bruneau που μιλά για «Ενενήντα χρόνια μετά: Η διαφορά σχέσης στη μνήμη των προσφύγων στην Ελλάδα και στη διασπορά»

Στο πρόγραμμα προβλέπεται χρόνος για συζήτηση ομιλητών και κοινού.

—————————————————–

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10.00 -10.30 Προσέλευση

10.30 -10.45 Εναρκτήρια Συνεδρία – Προσφωνήσεις – Χαιρετισμοί

10.45 – 12.45 Α’ ενότητα: Το μικρασιατικό πρόβλημα: Η κορύφωση μιας ιστορικής Διαδικασίας

 Προεδρείο: Michel Bruneau, Ιωάννης Κουνέλλας, Ελευθερία Ρούσσου,

      Βλάσης Αγτζίδης, Iστορικός: Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο έθνος – κράτος

§   Fuat Dündar, Ιστορικός: Η υποχρεωτική μετακίνηση των Ελλήνων από την «Επιτροπή για την Ένωση και την Πρόοδο» (CUP) μεταξύ 1913-1918

§     Νίκος Πετσάλης-Διομήδης, Ιστορικός: Την Κωνσταντινούπολη και τη Θράκη ή τη Σμύρνη και την Ιωνία; Μια βρετανική ιδέα που ο Βενιζέλος απέρριψε (Απρίλιος 1919) και οι συγκυρίες ματαίωσαν

§     Κωσταντίνος Σβολόπουλος, Ιστορικός, Ακαδημαϊκός: Η εντολή για την κατάληψη της Σμύρνης. Το διεθνές πλαίσιο

§    Herve Georgelin, Ιστορικός: Όψεις δικαστικών συνεπειών της πυρκαγιάς της Σμύρνης με βάση ντοκουμέντα του αρχείου της Οθωμανικής Τράπεζας

§     Φαίδων Παπαθεοδώρου, Ερευνητής: Η εξόντωση των μεταλλωρύχων της Μπάλιας στην Περιφέρεια Μπαλικεσίρ (Προύσας Βιθυνίας) μετά το τέλος του πολέμου

§

12.45 – 13.15 Συζήτηση

13.15 – 15.00 Μεσημβρινή διακοπή

15.00 – 16:45 Β’ ενότητα: Οι πρόσφυγες στις «μητέρες-πατρίδες»

Προεδρείο: Γεώργιος Κόκκινος, Ευάγγελος Αποστόλου, Ευαγγελία Βαλάτα-Τσιάμα

§      Μιχάλης Βαρλάς, Ιστορικός: Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

§      Onur Yildirim, Ιστορικός: Πρόσφυγες και πολιτικές επανεγκατάστασης πληθυσμών στην πρώιμη Τουρκική Δημοκρατία

§      Ίρις Τζαχίλη, Ιστορικός: Μνήμες της προσφυγιάς στην τρίτη γενιά

§    Gökçe Bayindir Goularas, Ιστορικός: Η ανταλλαγή πληθυσμών και οι συνέπειες στο αίσθημα του εδαφικού “ανήκειν” και η διατήρηση της ταυτότητας: H περίπτωση των Θεσσαλονικιών στην Τουρκία

§      Michel Bruneau, Γεωγράφος, Ομ. Δ/ντής Ερευνών CNRS: Ενενήντα χρόνια μετά: Η διαφορά σχέσης στη μνήμη των προσφύγων στην Ελλάδα και τη διασπορά

 

16.45 – 17.15 Συζήτηση

17.15 – 17.30 Κλείσιμο Συμποσίου – Λήξη εργασιών

Θα παρέχεται ταυτόχρονη μετάφραση

 http://kars1918.wordpress.com/2012/12/04/kifissia-asia-minor/

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.