Κύπρος και πολιτικοί: Κληρίδης, Σημίτης, Μητσοτάκης, Κουλουμπής

Γιώργος Βασιλείου, Γλαύκος Κληρίδης, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης και ο πρώην αξιωματούχος του Αμερικανικού Πενταγώνου Θοδωρής Κουλουμπής μπορούν κάλλιστα να θεωρηθούν οι πολιτικοί νεκροθάφτες της επιλύσεως του κυπριακού, μιας και με τον ένα ή άλλο τρόπο συνέπραξαν στον ενταφιασμό της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου. Δεν θα αναλύσω εδώ το θέμα και κανείς μπορεί να ανατρέξει σε προγενέστερα βιβλία και άρθρα μου για το θέμα αυτό. Ιδιαίτερα στο κείμενό μου εις μνήμη Γιάννου Κρανιδιώτη (http://www.ifestos.edu.gr/42.htm).

Σημειώνω μόνο τα εξής:

Πρώτον, ο Γιώργος Βασιλείου επί πολλά έτη αρνήθηκε να υποβάλει αίτηση ένταξης επειδή όπως ο ίδιος έλεγε ήθελε να βρει λύση που να ανταποκρίνεται στα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας. Οι νεοκύπριοι που τον περιέβαλλαν και η η νομιμοποίηση που τους έδωσε είναι η ρίζα πολλών ύστερων ηθικοπολιτικών εκτροχιασμών. Όσον αφορά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, κανείς μπορεί να αναλογιστεί την δημοσιογραφική διάσκεψη δίπλα στον κ Βασιλείου στην τότε επίσκεψή του στην Κύπρο (έγραψα τότε και σχετικό άρθρο στην Καθημερινή) αντί να μιλά για ένταξη της ΚΔ στην ΕΕ προδίκασε την ένταξη μιας ομόσπονδης Κύπρου, κατά κάποιον τρόπο προαναγγέλλοντας, έτσι, δέκα χρόνια πριν το σχέδιο Αναν και τις μεθοδεύσεις που το συνόδευσαν, την πλεκτάνη Αναν.

Δεύτερον, Οι Γλαύκος Κληρίδης-Κώστας Σημίτης και τα επιτελεία τους, όταν αναπόδραστα -τους λόγους που θα γινόταν αυτό τους είχα εξηγήσει σε δεκάδες επιφυλλίδες της περιόδου 1983-91 και στο σχετικό μου βιβλίο το 1992 – η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος της ΕΕ αρχές της δεκαετίας του 2000, αντί μιας ισότιμης ένταξης δέχτηκαν το σχέδιο Αναν μέσω του οποίου κατά την γνωστή έκφραση του αμερικανικού αξιωματούχου επιχείρησαν να δώσουν την Κύπρο στην Τουρκία για να κατευνάσουν συγκυριακά την Άγκυρα.

Τρίτον, ο Θοδωρής Κουλουμπής είναι ο αρχιερέας της καταβαράθρωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής της Κύπρου και ενδεχομένως να είναι ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για το μάλλον σίγουρο πλέον γεγονός καταστροφής της Κύπρου. Δημιούργησε το γνωστό ίδρυμα που χρηματοδοτείται ποικιλοτρόπως και τόσο αυτός όσο και μεγάλος αριθμός νέων που επιστράτευσε στην διαδικασία προτάσεων πολιτικής (που εκ της φύσεώς τους είναι όχι επιστημονικά κείμενα αλλά προπαγανδιστικές θέσεις), καταγεγραμμένα (scripta manent, έλεγαν οι Ρωμαίοι) ευθύνεται για τα εξής:

1) Όλως περιέργως, αυτός και η ιδρυματική του παρέα στράφηκαν με ιδιάζοντα φανατισμό κατά της υποβολής αίτησης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ (το δικό μου βιβλίο το 1992 γράφτηκε για να αντικρούσει τις απίστευτες “επιστημονικές” αθλιότητες του αντίστοιχου βιβλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ).

2) Όλως περιέργως αυτός και η παρέα του έγραψαν αναρίθμητα κείμενα κατά της αμυντικής ενίσχυσης της Κύπρου και πλήθος αρνητικών σχολίων για την παράλληλη ανάλυση του υπογράφοντος και του Θανάση Πλατιά για να εξηγήσουμε το πως θα συνέβαλλε σε ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών μια αποτελεσματική ενίσχυση της Ελληνικής Αποτρεπτικής Στρατηγικής.

3) Όλως περιέργως αυτός και η παρέα του άρχισαν να προπαγανδίζουν το σχέδιο Αναν …. πριν καν δημοσιοποιηθεί.

4) Όλως περιέργως αυτός και η παρέα του άρχισε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία στήριξης του φασιστοειδούς σχεδίου που πρότειναν οι νεοαποικιοκράτες υπάλληλοι της βρετανικής διπλωματίας – χέρι χέρι με πλήθος πολιτικά ανεύθυνων και ανεξέλεγκτων “αλητών” (με την αρχαιοελληνική έννοια) των διεθνοπολιτικών καταγωγίων (διεθνοπολιτικά ΜΚΟ τα λένε-http://www.ifestos.edu.gr/42.htm.

5) Όλως περιέργως η κεκτημένη ταχύτητά τους (και ίσως τα επενδυμένα συμφέροντα σε αυτή την υπόθεση) τους εξέθεσε ακόμη περισσότερο αφού ακόμη και μετά την λαϊκή ετυμηγορία του ΟΧΙ τον Απρίλιο του 2004 συνδιοργάνωναν συναντήσεις στήριξης του σχεδίου Αναν (για παράδειγμα με το ICG, δηλαδή μια από τις πολλές κακόφημες ομάδες των διεθνοπολιτικών καταγωγίων που συνστρατεύουν συνταξιούχους πολιτικούς, πράκτορες διαφόρων υπηρεσιών, τσιράκια του διεθνοαπατεώνα Σόρος, ακαδημαϊκά μεταμφιεσμένους προπαγανδιστές et al).

6) Όταν μετά από πολλές προσπάθειες διεθνές πάνελ επιστημόνων δημοσίευσαν εμπεριστατωμένη, θεμελιωμένη, τεκμηριωμένη και σαρωτική κριτική για το σχέδιο Αναν -βλ. – δεν είχαν το θάρρος είτε να απολογηθούν για το τρομερό σφάλμα υποστήριξης του φασιστοειδούς σχεδίου Αναν είτε έπιστημονικής του αντίκρουσης.

7) Τέλος αλλά όχι το τελευταίο!!! συναντούμε το ίδιο σύστημα ιδεών και ανθρώπων πίσω από την ύστερη προσπάθεια υπονόμευσης-αποδόμησης της ελληνικής ιστορικής μνήμης (βλ. ιδ. το http://www.ifestos.edu.gr/59.htm – κριτικοί κονστρουκτιβιστές).

Πιστώνω πάντως με πολύ τόλμη του δράστες της αποτυχίας επίλυσης του κυπριακού με εκμετάλλευση της ευρωπαϊκής προοπτικής, για να μπορέσουν στο κέντρο της Αθήνας να αναμασήσουν τα ίδια λάθη και τις ίδιες εξτρεμιστικές ιδέες. Χρεώνω βεβαίως και στην αθηναϊκή κοινωνία το γεγονός πως ελάχιστοι πλέον έλεγχοι και εξισορροπήσεις γίνονται. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, όποτε θέλει και χωρίς κόστος ή αναλυτική μνήμη.

Για όλα αυτά από καιρό ετοιμάζω εκτενή δημοσίευση. Την καλογράφω και την διανθίζω δεόντως. Δεν βιάζομαι εξάλλου, καθότι ολοένα και περισσότερο εκτίθενται οι δράστες, κάτι που με διευκολύνει να τους συμπεριλάβω-περιλάβω καλύτερα. Τον Υψηλότατο Κύριο του Ελιαμέπ, εξάλλου, ο οποίος στο παρελθόν πληστάκις με έλουσε με ανάρμοστους-αντιδεοντολογικούς χαρακτηρισμούς, δολοφονικούς του επιστημονικού μου χαρακτήρα, ήδη του υποσχέθηκα ότι, μέσα από τα γραπτά και τον δύο μας, η αναμέτρησή μας θα συνεχιστεί ακόμη και μετά θάνατο. Στην πλάστιγγα της ακαδημαϊκής τιμής μπαίνουν τα γραπτά όλων μας: Στον ένα δίσκο μπαίνουν αξιολογικά ελεύθερες θεωρήσεις που αντλούν από καλή θεωρία προκαλώντας πολιτικό ορθολογισμό ηθικοπρακτικά-κοινωνικά ωφέλιμο και συμβατό με την ανθρώπινη ελευθερία. Στον άλλο δίσκο μπαίνει προπαγάνδα, φασιστοειδείς-ανελεύθερες ιδέες, αθλιότητες αδιαφανών διεθνοπολιτικών «αλητών», ασυναρτησίες, θεωρήματα, ιδεολογήματα και άλλα πνευματικά σκουπίδια που αποπροσανατολίζουν και παγιδεύουν τις κοινωνίες. Το ζήτημα που τίθεται για κάθε ακαδημαϊκό (πρέπει να) είναι να φροντίζει να μην έχει πολλά ή να μην έχει καθόλου κείμενα στον δεύτερο δίσκο. Αυτό μετράει και τίποτα άλλο.

Π.Ήφαιστος-P.Ifestos
info@ifestosedu.gr
www.ifestos.edu.gr – www.ifestosedu.gr – www.ifestos.wordpress.com

Παναγιώτης Ήφαιστος
Καθηγητής, Διεθνείς Σχέσεις – Στρατηγικές Σπουδές

Αντίβαρο, Νοέμβριος 2007

27.10.2007.

Μεταφορά από το παλιό Αντίβαρο, Νοέμβριος 2007.

(437) αναγνώσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *