Εντυπωσιακή είναι η επιμονή και το μίσος που εξακολουθούν να τρέφουν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι εναντίον των Σέρβων της Βοσνίας. Τώρα έχουν κυριολεκτικά λυσσάξει να καταλύσουν τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, την ύπαρξη της οποίας οι ίδιοι οι Αμερικανοί επέβαλαν στους Σερβοβόσνιους με τις συμφωνίες του Ντέιτον, το 1995! Παρόλο που οι Σέρβοι είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη εθνική ομάδα της Βοσνίας, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέλουν όχι μόνο να τους καταστήσουν μειονότητα μέσα στην ίδια τους τη χώρα, αλλά και να τους εξανδραποδίσουν, να τους κάνουν υποτελείς των Κροατών και των Μουσουλμάνων (οι οποίοι γράφονται με κεφαλαίο «Μ» προκειμένου να δηλώσουν εθνότητα, υποτίθεται, και όχι θρήσκευμα και τους οποίους τελευταία τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν «Βόσνιους» -μόνο αυτούς!- με στόχο να σφετεριστούν πολιτικά ολόκληρη τη χώρα).

Παταγώδη αποτυχία σημείωσε την περασμένη εβδομάδα η αιφνιδιαστική σύγκληση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των τριών εθνοτήτων της Βοσνίας, με αντικείμενο τη ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος που επέβαλαν στη χώρα οι Ευρωαμερικανοί και στόχο τον δραστικό περιορισμό της αυτονομίας των Σερβοβόσνιων.

Τελικά, μετά την κατηγορηματική άρνηση των Σερβοβόσνιων ακόμη και να συζητήσουν τις συγκεκριμένες απαιτήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, απέρριψαν το «πακέτο» οι ηγέτες και των τριών εθνοτήτων.

Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες είχαν προσπαθήσει να δελεάσουν τους Σερβοβόσνιους με υποσχέσεις ένταξης της Βοσνίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αν αποδέχονταν τους όρους τους. «Η συνάντηση θα αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για τους πολιτικούς ηγέτες να δείξουν την πολιτική τους βούληση να υπερβούν το αδιέξοδο και να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα από την οποία η Βοσνία μπορεί να σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο στην ατζέντα μεταρρυθμίσεων τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά η κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ – ΕΕ, η οποία ανήγγειλε τις συνομιλίες.

«Μείναμε παντελώς κατάπληκτοι από το περιεχόμενο της πρότασης πακέτου μεταρρυθμίσεων. Τις θεωρούμε αντίθετες προς το Ντέιτον, μη ορθές πολιτικά και απαράδεκτη βάση συνομιλιών» έγραψε χωρίς περιστροφές ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ σε επιστολή που απηύθυνε προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο και προς τη σουηδική προεδρία της ΕΕ.

«Μη αναγκαίες και απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο Ντόντικ τις προτάσεις, υπογραμμίζοντας ότι «μπορούσαν να ικανοποιήσουν μόνο μία από τις συνιστώσες εθνότητες της Βοσνίας, τους Μουσουλμάνους» – και πραγματικά ο Σουλεϊμάν Τίχιτς, ο ηγέτης των Μουσουλμάνων, ήταν ο μόνος που ήταν πρόθυμος να υιοθετήσει το πακέτο των συνταγματικών αλλαγών. «Εμείς παλεύουμε για να μη γίνει μουσουλμανικό κράτος κάποια μέρα η Βοσνία – Ερζεγοβίνη» δήλωσε ο Μίλοραντ Ντόντικ, προσθέτοντας ότι «η Βοσνία είναι μια χώρα που δεν μπορεί να επιβιώσει» και ότι «η διεθνής κοινότητα υπερεκτίμησε τις δυνατότητές της στη Βοσνία».

Το πρόσχημα που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ για να προωθήσουν τον στόχο του εξανδραποδισμού των Σερβοβόσνιων είναι η «δυσλειτουργία» του τερατώδους κρατικού μορφώματος που δημιούργησαν οι ίδιοι με το απολύτως τεχνητό και θνησιγενές κράτος της Βοσνίας που εγκαθίδρυσαν. Αυτό που αντιλαμβανόταν εξαρχής και ο τελευταίος πολίτης των Βαλκανίων -ότι δηλαδή αυτό το κράτος είναι αδύνατον να λειτουργήσει ως ενιαίο κράτος και μακροπρόθεσμα είναι αδύνατον να επιβιώσει- υποκρίνονται ότι το αντιλαμβάνονται τώρα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, οι οποίοι δεκαπέντε χρόνια πανηγυρίζουν για την «επιτυχία» τους στη Βοσνία.

«Οι άνθρωποι της κυβέρνησης Ομπάμα, κληρονόμοι της εποχής Κλίντον, θέλουν ένα ενιαίο κράτος με πρωτεύουσα το Σεράγεβο» γράφει η γαλλική «Μοντ» και συνεχίζει: «Υποστηρίζουν την ιδέα ότι μια διεθνής διοίκηση μπορεί να οικοδομήσει ένα νέο καθεστώς πάνω στα ερείπια ενός άλλου που ανέτρεψε».

ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΕΝΩΣΗ
Συνένοχος το Βελιγράδι

ΗΠΑ και ΕΕ προσπαθούν να στραγγαλίσουν τώρα τους Σερβοβόσνιους επειδή στο Βελιγράδι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο πρόεδρος της Σερβίας είναι απολύτως υποτελείς στις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και έτσι αδιαφορούν για την τύχη των Σερβοβόσνιων, οι οποίοι φυσικά το γνωρίζουν. «Είμαι ολοκληρωτικά εχθρικός» απέναντι στο ενδεχόμενο διαμελισμού της Βοσνίας, δήλωσε προ δύο εβδομάδων ο Σέρβος πρόεδρος Μπορίς Τάντιτς.

«Θα ήταν καταστροφικό να υπάρξει ένα βοσνιακό έθνος ταπεινωμένο και συνθλιβόμενο ανάμεσα σε μια Μεγάλη Κροατία και μια Μεγάλη Σερβία» ισχυρίστηκε, αναφερόμενος στους Μουσου
λμάνους. Ούτε λέξη για τους εθνικούς πόθους των απειλούμενων Σερβοβόσνιων.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=7608842 29 Οκτωβρίου 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *