Μάχη δύο πόλων στη ΝΔ

O Κ. Καραμανλής αυτομόλησε στους νεοφιλελεύθερους και καταβάλλει κάθε προσπάθεια να βοηθήσει την εκλογή της Ντόρας

Εχει ή δεν έχει πολιτικό βάθος η αναμέτρηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αντώνη Σαμαρά – νοουμένου βεβαίως ότι πρόκειται για διαπάλη στους κόλπους ενός κόμματος; Κρύβεται τίποτα σοβαρότερο πίσω από τις ατάκες αλληλοϋπονόμευσης των δύο υποψηφίων; Αν ναι, τότε η έκβαση αυτής της σύγκρουσης ενδιαφέρει όχι μόνο τους οπαδούς και ψηφοφόρους της ΝΔ, αλλά και την ελληνική κοινωνία ευρύτερα. Αν όχι, τότε αφορά μόνο τους δύο υποψηφίους προσωπικά και τους στενούς συνεργάτες τους, οι οποίοι προσδοκούν επίσης από τη νομή της κομματικής -και αργότερα, της κρατικής- εξουσίας.

Πολιτικό βάθος έχει αυτή η διαμάχη – και μάλιστα σοβαρό. Ντόρα και Σαμαράς εκφράζουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις στους κόλπους της Δεξιάς, με σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ τους στον ιδεολογικοπολιτικό τομέα. Αφήνοντας κατά μέρος τα στοιχεία της προσωπικής αντιπαράθεσης, ας επιχειρήσουμε εμείς την προσέγγιση των ιδιαίτερων πολιτικών πεποιθήσεων των δύο υποψηφίων σε μεγαλύτερο βάθος από αυτό που επιτρέπει η συζήτηση στους κόλπους της ΝΔ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη εκπροσωπεί σε πολιτικό επίπεδο τον αχαλίνωτο νεοφιλελευθερισμό. Την κυρίαρχη τάση, δηλαδή, του σύγχρονου καπιταλισμού: ασυδοσία των αγορών, κοινωνική αναλγησία απέναντι στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, μυθώδεις αμοιβές στα «γκόλντεν μπόις», που κερδίζουν εκατομμύρια κερδοσκοπώντας με τα χρήματα των άλλων. Αυτή η τάση θεωρεί εχθρό τα εθνικά κράτη. Εθνική κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία, εθνικά συμφέροντα αντιμετωπίζονται ως ενοχλητικά εμπόδια που δυσχεραίνουν την απεριόριστη εξουσία των αγορών. Ως κατάλοιπα του παρελθόντος που πρέπει να εκλείψουν.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αντίθετα, εκφράζει την παραδοσιακή «πατερναλιστική» αντίληψη της ευρωπαϊκής Δεξιάς, βάσει της οποίας ένα τμήμα του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου πρέπει να διατίθεται συστηματικά για την άνοδο της ευημερίας των λαϊκών μαζών. Το εθνικό κράτος και τα συμφέροντά του κατέχουν κεντρικό ρόλο στην αντίληψη αυτή. Από αυτό απορρέουν και οι «πατριωτικές» αντιλήψεις του Α. Σαμαρά σε όλα τα κρίσιμα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες βρίσκονται σε ριζική διάσταση με την «κοσμοπολίτικη» στάση της Ντόρας στο Σκοπιανό, στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά.

Η έκβαση της μάχης δεν θα προσδιοριστεί μόνο από την προσωπικότητα, τους μηχανισμούς και τις εσωκομματικές συμμαχίες του Σαμαρά και της Ντόρας, ούτε από τη στάση των ΜΜΕ απέναντί τους. Ο νικητής θα βασιστεί πρωτίστως στην απήχηση της ιδεολογίας του και της πολιτικής του, ισχύοντος φυσικά πάντα του ρητού «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Στην κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού οφείλει πρωτίστως η Ντόρα τη διαφαινόμενη υπεροχή της. Στην ανυπαρξία διακριτού πολιτικού στίγματος πέραν αυτών του Σαμαρά και της Ντόρας οφείλεται και η αποχώρηση Αβραμόπουλου.

Στην οικονομική κρίση, η οποία υποχρέωσε τους δεξιούς και μη ηγέτες όλων των ευρωπαϊκών χωρών, αρχής γενομένης από τον Σαρκοζί και τη Μέρκελ, στον κρατικό παρεμβατισμό και στην προσωρινή λήψη μέτρων ενίσχυσης τραπεζών, επιχειρήσεων και μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων, οφείλεται εν μέρει και η εντυπωσιακή ενίσχυση του «φαινομένου Σαμαρά».

Οι ιδέες που εκφράζει βρέθηκαν ξαφνικά σε εναρμόνιση με την πολιτική των δεξιών ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας. Επαψαν να είναι «ντεμοντέ». Το «έγκλημα Καραμανλή» συνίσταται στο ότι ενώ η διεθνής και εγχώρια συγκυρία παρείχε μοναδική ευκαιρία επικράτησης της εκσυγχρονισμένης εκδοχής του «πατερναλιστικού καραμανλισμού» του ιδρυτή της ΝΔ, ο ταπεινωτικά απελθών πρωθυπουργός όχι μόνο δεν παρέσχε την οφειλόμενη πολιτική υποστήριξη στον Αντώνη Σαμαρά, αλλά «αυτομόλησε» στο νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο. Καταβάλλει κάθε προσπάθεια να βοηθήσει την εκλογή της Ντόρας.

Το πικρό ερώτημα είναι: όταν ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής, με το βάρος όχι της προσωπικότητας αλλά του ονόματός του, αποκηρύσσει εμπράκτως τον καραμανλισμό, είναι άραγε δυνατόν να τον διασώσει εντελώς μόνος του και ενάντια σε όλους ο Α. Σαμαράς; Τρομερά δύσκολο, αν όχι αδύνατον.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=7998853.

One comment

 1. AN KATAΛΑΒΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΟΪΚΑ ΚΟΛΠΑΚΙΑ,ΞΑΝΑΔΕΣ ΤΑ,ΚΑΙ ΤΑ ΟΛΟΪΔΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ,ΙΔΙΩΣ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΠΑΝ -ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ,…,ΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΜΜΕΝΑ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ ΤΗΣ ΣΙΩΝ,…,…,…,ΒΑΖΕΙΣ ΚΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ-ΣΕΝΑΡΙΑΚΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ(ΚΑΛΟ-Η-ΚΑΚΟ ΙΔΙΟ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ…)ΚΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΤΡΙΒΙΖΑΣ ΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ…ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΣ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΣ ΝΕΟΕΠΟΧΙΤΗΣ…ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΙΝΑΙ…ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΜΗ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΘΕΣ…
  ΗΡΘΕ Η ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ Ο Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ-ΠΟΙΟΣ ΘΑΤΟΝ ΑΚΟΥΓΕ;;ΤΑ ΓΡΑΨΕ “ΠΟΙΗΤΙΚΑ”…ΣΙΓΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΟΙΑΖΕ…,…,…ΜΟΝΟ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ,ΤΑ ΠΥΡΟΒΟΛΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ…,…ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ…ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ,…ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΟΣ ΜΑΣ ΑΦΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟΤΕ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΕΙ,ΤΟ ΛΕΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ-ΑΥΤΟ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΣΟ ΚΟΣΜΟ -ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΕΝΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ,ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΕΣ ΚΙ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΩΡΑ…
  ΠΑΙΔΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ-ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ…Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ…ΑΓΓΙΖΕΙ,ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠ’ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΛΕΓΕ ,ΤΟΤΕ…
  ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΤΑΜΕ-ΑΡΝΗΘΗΚΑΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ.
  ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΕΞΩ…ΕΣΥ;
  -ΠΑΛΙ ΑΠ’ΤΗΝ ΑΡΧΗ:ΤΑ ΓΚΡΕΜΟΤΣΑΚΙΣΜΑΤΑ ΜΑΣ ΓΙ ΑΥΤΟ…
  ΑΣΤΕΙΑ-ΣΟΒΑΡΑ-ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ-ΙΔΙΩΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ-ΚΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ,ΕΙΝΑΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΛΕΣ-..ΚΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ;…;…;
  ΚΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΑΤΑ ΜΕΤΩΠΟΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ,ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ,ΤΟΥ ΘΕΟΚΙΝΗΤΟΥ 21…ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ…ΓΡΟΘΙΕΣ-ΟΣΟ ΞΥΛΟ ΝΑ ΦΑΣ ΔΕΝ ΙΣΟΦΑΡΙΖΕΙΣ…ΚΑΙ ΞΑΝΑ …ΚΑΙ ΞΑΝΑ…ΣΕ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ< <ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ...>>-ΘΑΥΜΑ ΘΑ ‘ΝΑΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙΣ…
  ΚΙ ΕΝΩ ΠΗΓΑΙΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΥΨΗΛΟ,ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ…ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΟΪΚΟΥΣ-ΤΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ-ΔΙΑΛΥΘΗΚΑΝ ΑΦΟΥ ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΕΦΤΕΙ.
  ΕΛΛΑΔΑ-ΣΤΑΧΤΗ…
  ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΕΧΕΙ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ-ΚΑΚΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΙΣΗΣ-Ο,ΤΙ ΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΚΑΤΙ,ΑΥΤΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗ ΛΕΞΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΟΥ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΛΙΩΜΑ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΔΙ ΣΕ ΤΡΑΒΑΝ ΒΑΘΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΜΑ-ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΘΕΟΣ ΣΕ ΣΩΖΕΙ-ΒΡΕΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ Θ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ-..,..,
  ΞΑΝΑ:Η < <ΜΗ-ΛΥΣΗ>> ΕΙΝΑΙ Η ΤΩΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΤΑΚΤΙΚΗ-ΜΗ ΧΑΝΕΣΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥ.
  ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥ Π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ,ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΜΟΥ Π.ΠΕΤΡΟΥ ΣΕΚΕΡΗ,ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΗ ΤΗΣ ΒΑΘΥΤΑΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ,ΠΟΥ ΖΩ ,ΑΦΟΤΟΥ ΞΕΦΥΓΑ…ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΑ…ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ.
  ΛΟΥΚΙΑ ΜΠΑΡΜΠΑ-ΔΑΠΕΡΓΟΛΑ-ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *