Tuesday 26 March 2024
Αντίβαρο
Διάφορα Επίκαιρα Κοινωνία/Οικονομία

Πάτρα: Ελληνας του εξωτερικού επενδύει στην αεροναυπηγική

Επιχειρηματίας από το Αμβούργο άνοιξε μονάδα στο επιστημονικό πάρκο Πατρών

Σε λειτουργία βρίσκεται εδώ και λίγες εβδομάδες στην Πάτρα η εταιρία ALTHOM ENGINEERING, την οποία ίδρυσε στα τέλη του 2012, ο έλληνας επιχειρηματίας και μηχανικός από το Αμβούργο, κ. Αλκιβιάδης Θωμάς.

Ο κ. Θωμάς είχε ξεκινήσει το 2010 στο Αμβούργο την εταιρία αεροναυπηγικής ALTHOM GmbH, η οποία αποτελεί μία επιχείρηση υψηλής εξειδίκευσης, ήδη δραστηριοποιείται παράλληλα μέσω υπεργολαβιών σε Πολωνία και Ινδία, ενώ συνεργάζεται με ορισμένους «κολοσσούς» της βιομηχανίας, όπως η EADS και κυρίως η Rheinmetall.

Η εταιρία ασχολείται με τους τομείς της ανάλυσης τάσεων, τον έλεγχο και την υπολογιστική ρευστοδυναμική των αεροπορικών συστημάτων, ενώ αναλαμβάνει την ανάλυση και τη συγγραφή των εγχειριδίων για όλα τα εξαρτήματα των αεροσκαφών. Το 2012 είχε κύκλο εργασιών ύψους 5,7 εκατ. ευρώ.

Η μονάδα στο επιστημονικό πάρκο Πατρών ήδη απασχολεί εννέα άτομα, εκ των οποίων οκτώ αεροναυπηγοί, που βρίσκονται σε φάση εκπαίδευσης και είναι σε ανοιχτή γραμμή με τα κεντρικά του Αμβούργου.

Η μονάδα της Πάτρας, όπως λέει, θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της πόλης, το οποίο παρέχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό. Η επιλογή του επιστημονικού πάρκου της πόλης έγινε, σύμφωνα με τον έλληνα επιχειρηματία, έπειτα από προσεκτικό «φιλτράρισμα» πανεπιστημιακών τμημάτων από την Ελλάδα, και τις προτροπές ελλήνων επιστημόνων της Γερμανίας.

Ωστόσο, υπήρξαν και δυσκολίες στο εγχείρημα. Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, παρουσιάστηκαν εμπλοκές στο επίπεδο της γραφειοκρατίας μέχρι την τελική έκδοση της άδειας λειτουργίας, όμως τελικώς τα πράγματα εξελίχθηκαν ομαλά.

Όπως λέει ο κ. Θωμάς στο «Βήμα», ο ίδιος εργάζεται στην αεροναυπηγική από το 1988, διατέλεσε υψηλόβαθμό στέλεχος στην Airbus και ανέκαθεν ήθελε να επενδύσει στην Ελλάδα, την οποία άφησε στα εννέα του χρόνια, όταν το 1970 ακολούθησε τον μετανάστη πατέρα του στη Γερμανία και άφησε πίσω του το χωριό του, τον Άγιο Βλάσιο Ηγουμενίτσας.

Η ALTHOM βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Rheinmetall, η οποία επιδιώκει την επιστροφή της στην αεροναυπηγική και επιστράτευσε την τεχνογνωσία της επιχείρησης του κ. Θωμά, αφού η επιχείρηση έχει αποκτήσει καλό όνομα στις υπηρεσίες αεροναυπηγικής στην διεθνή αγορά.

Όπως λέει ο ιδρυτής της, η εταιρία φτιάχνει τα σχέδια και όλη την τεχνική τεκμηρίωση για τα υποσυστήματα των αεροσκαφών και όχι μόνο, γνώση η οποία στη συνέχεια περνάει στα τεχνικά τους εγχειρίδια και αποτελεί μία δουλειά που γίνεται από ελάχιστες εταιρίες στην Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο μερίδιο παραγγελιών, όπως λέει, αφορά πρωτίστως την πολιτική αεροπορία, αν και σιγά – σιγά η εταιρία εισέρχεται και στο στρατιωτικό κομμάτι.

Ο κ. Θωμάς θεωρεί ότι εάν η χώρα μας φτιάξει ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας και το τηρήσει με ευλάβεια, θα μπορέσει να δει αποτελέσματα, όπως άλλωστε έκανε και η Τουρκία, η οποία δημιούργησε 350.000 θέσεις εργασίας στην αυτοκίνηση.

Το άλλο που χρειάζεται, όπως τονίζει, είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της Ελλάδας προς το εξωτερικό. «Το επιστημονικό δυναμικό της χώρας έχει υψηλότατο επίπεδο και μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή της ανάπτυξης. Όμως, χρειάζεται στο εξωτερικό να νοιώσουν ξανά εμπιστοσύνη για την Ελλάδα» παρατηρεί.

Ο ιδρυτής της ALTHOM πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να έρθει μέσα από την όσμωση πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, δηλαδή μέσα από έναν συνδυασμό, που είναι ικανός να φέρει καινοτομία, εξωστρέφεια και βιομηχανική ανάπτυξη. Για το 2013 θα επενδύσει στην μονάδα της Πάτρας περίπου 750.000 ευρώ.

Από: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=501857

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.