Ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ

Ν. Λυγερός

Τώρα που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για το θέμα της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ, εμφανίζονται πολλοί να μας εξηγήσουν με τον δικό τους τρόπο ότι όλα αυτά που γίνονται είναι αποκλειστικά χάρη σε αυτούς. Βέβαια πολύ καλά κάνουν αφού οι περισσότεροι είναι άσχετοι με το θέμα. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι η αλήθεια και αυτή είναι απλή.

Ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ είναι ο Θεόδωρος Καρυώτης.

Ξέρουμε ότι είναι ένας καλός κι αγαθός άνθρωπος και δεν προσπαθεί να αναδείξει συνεχώς αυτήν την ιδιότητά του λόγω ταπεινοσύνης. Αλλά θέλουμε δεν θέλουμε αυτή είναι η πραγματικότητα και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθούμε όλοι όσοι παλεύουν για την ελληνική ΑΟΖ, το ίδιο βέβαια και οι εχθροί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Αν δεν ήταν ο Θεόδωρος μερικοί από εμάς και όχι μόνο από τους δικούς μας δεν θα ήξεραν καν τι σημαίνει το ακρώνυμο ΑΟΖ.

Εδώ και δεκαετίες ο Θεόδωρος παλεύει για να αναδείξει όχι τον εαυτό του αλλά την ΑΟΖ. Σε μερικούς δεν αρέσει γιατί λέει τα πράγματα έξω από τα δόντια, ενώ εμείς τον αγαπάμε έτσι όπως είναι, δηλαδή και ως παππούς της ΑΟΖ. Θεωρούμε μάλιστα ότι η ελληνική Δημοκρατία θα πρέπει να τον τιμήσει μετά την θέσπιση της ΑΟΖ για όλο το έργο που έχει παράγει ανιδιοτελώς.

Βέβαια το πιο πιθανό είναι να τον εκτιμήσουν από την άλλη πλευρά, οι εχθροί, αλλά αυτό δεν μας απασχολεί κι ούτε αυτόν. Έχει συνηθίσει τόσα χρόνια να τον χλευάζουν και να μην τον αναγνωρίζουν. Αλλά τουλάχιστον να φανεί από τους δικούς του ότι θέλουν πραγματικά την όλη προσπάθειά του. Γιατί αν δεν το πουν ποιος θα το ξέρει και με αυτόν τον τρόπο θα δώσουν μια απάντηση επί του πρακτέου σε όσους τον αμφισβητούν επειδή δεν είναι στο καλό κόμμα, στη σωστή ομάδα, στην αρμόδια υπηρεσία, κτλ.

Το μόνο που αξίζει να ξέρουμε για την πατρίδα μας είναι ότι η ιδέα της ελληνικής ΑΟΖ δεν θα υπήρχε καν δίχως το Θεόδωρο και γι’ αυτό το λόγο μόνο, θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε ακόμα και πριν τη θέσπιση. Διότι ξέρουμε όλοι βέβαια ότι αυτός που θα μείνει στην ιστορία δεν θα είναι ο ίδιος ο Θεόδωρος παρά μόνο μεταξύ των ειδικών αλλά ο πολιτικός που θα περάσει το νομοσχέδιο στην ελληνική Βουλή.

Όλα αυτά που έχει κάνει ο Θεόδωρος για την ελληνική ΑΟΖ δεν τα έχει κάνει κανένας άλλος Έλληνας διότι η ελληνική ΑΟΖ για το Θεόδωρο δεν είναι μόνο ένα κομμάτι της ζωής του αλλά ένα όνειρο ζωής. Και χαιρόμαστε όλο και περισσότερο τώρα που θα θεσπιστεί η ΑΟΖ γιατί θα μπορέσει και ο Θεόδωρος να το χαρεί μαζί μας και μάλιστα αρκετά χρόνια.

Είναι λοιπόν ένα παράδειγμα προς μίμηση για την υπομονή του και την επιμονή του. Δίχως τον Θεόδωρο, κανείς δεν θα ήξερε για την αξία της ελληνικής ΑΟΖ και για ποιον λόγο πρέπει να παλεύουμε γι’ αυτήν. Ο Θεόδωρος είναι ένα κομμάτι από το παρελθόν της ΑΟΖ μας, κι ελπίζουμε ότι θα είναι κι ένα κομμάτι από το μέλλον της.

 

http://www.lygeros.org/articles?n=11665&l=gr

 

1 thought on “Ο πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ

  1. H κήρυξη, εκμετάλλευση και προστασία της AOZ είναι ζήτημα επιβίωσης για την Ελλάδα. Δεν μπορεί να γίνει όμως αποτελεσματικά σε συνθήκες οικονομικής, πολιτικής και ηθικής κατάρρευσης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας υπενθύμισε ποιους υπηρετεί το ελλαδικό πολιτικό σύστημα λέγοντας ότι ο ελληνικός πλούτος είναι κι ευρωπαϊκός. Ουσιαστικά είμαστε έτοιμοι να υποχωρήσουμε στην τουρκική απειλή δεχόμενοι την προστασία της Δύσης, που θα ρουφήξει τα αγαθά μας επειδή δεν είμαστε ικανοί να τα προστατεύσουμε. Έχει διαφορά για τη ευημερία σου αν φάει τον πλούτο σου η Δύση αντί για την Τουρκία; Και ποιος μας λέει ότι η Δύση δε θα κάνει συμφωνία με την Τουρκία; Δε θα είναι η πρώτη φορά. Άρα οποιαδήποτε συζήτηση περί ΑΟΖ πρέπει, για να έχει νόημα, να συνοδεύεται από συζήτηση για την πολιτική και οικονομική ανασυγκρότηση και τη στρατιωτική ενίσχυση της χώρας.
    Για το διεθνές δίκαιο (θαλάσσιες ζώνες, Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κ.λ.π.) μπορείτε να διαβάσετε το ‘Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο’ του Εμμανουήλ Ρούκουνα. Κριτική του υπάρχει εδώ:
    http://argonautis.eu/dimosio_diethnes_dikaio.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *